Welke geuren haten katten?

Welke geuren haten katten?

Katten hebben net als mensen geuren die ze lekker vinden en geuren die ze haten. Zo vinden de meeste katten kattenkruid aangenaam ruiken en lavendel juist niet. Niet iedere kattenbezitter is zich hiervan bewust. En dan kan het voorkomen dat onaangename geuren voor katten toch deel uitmaken van het dagelijks leven van een kat. Tijd om stil te staan bij de geuren die een kat niet lekker vindt.

Welke geuren haten katten het meest?

  • Eigen uitwerpselen
    Katten zijn reine dieren die hechten aan een schone omgeving. Als er één geur is die ze haten dan is dat de geur van hun eigen uitwerpselen. Ligt er te veel poep in de kattenbak dan mijden ze die al gauw. Opvallend is dat ze wel overweg kunnen met de geur van hun eigen urine. Die geur stelt ze gerust.
  • Banaan
    Katten kunnen niet tegen de geur van bananen. Wrijf een bananenschil op de bank, laat het een dag intrekken en uw kat gaat daar geheid niet meer liggen. De reden lijkt het kaliumgehalte van de banaan te zijn.
  • Citrusvruchten
    Katten kunnen de geur van sinaasappels, citroenen en grapefruits niet echt waarderen. Net zoals insecten hebben ze er een hekel aan. Leg wat schillen van citrusvruchten in uw tuin en u zult zien dat zwerfkatten wegblijven.
  • Bepaalde kruiden
    Er zijn veel kruidengeuren die katten niet kunnen verdragen. Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg.
  • Bepaalde planten
    Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite. Zoals daar zijn lavendel, eucalyptus, alsem, siernetel en geraniums. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat katten carnivoren (vleeseters) zijn.
  • Parfums en etherische oliën
    Door de hoge concentratie aan geurstoffen in parfums en eau de toilettes wordt de reukzin van katten op een negatieve manier geprikkeld. Dat geldt ook voor de sterk ruikende etherische oliën. Met name eucalyptus wordt gehaat door katten.
  • Schoonmaakmiddelen
    Op een of andere manier kunnen katten niet goed tegen de reuk van chemicaliën. Kies daarom voor schoonmaakmiddelen op natuurlijke basis voor het reinigen van de kattenbak, voerbak, drinkbak en dergelijke. Wilt u juist dat katten ergens wegblijven? Maak daar schoon met chemicaliën of beter nog met eucalyptus of lavendel in het schoonmaakmiddel.
  • Katten die nieuw zijn
    Katten kunnen heel goed omgaan met de geur van andere katten. Voorwaarde is wel dat die katten al langer bij ze zijn. Katten willen namelijk dat alles in hun omgeving dezelfde geur heeft. Vandaar dat ze overal tegen aan wrijven. De geur van een nieuwkomer kunnen ze echter maar slecht verdragen. Wanneer er een nieuwe kat bijkomt dan worden ze gedwongen de geur te maskeren, bijvoorbeeld door overal tegen aan te plassen.

Katten hebben een fijne reukzin

Er zijn dus nogal wat geuren waar wij mensen geen moeite mee hebben, maar waar onze katten maar slecht tegen kunnen. Katten hebben een fijne en delicate reukzin. De geuren die katten haten kunnen stress veroorzaken bij de kat. En dat willen we niet. Zorg er dus voor dat u zich hiervan bewust bent. Voorkom de gehate geuren in de buurt van uw kat.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Kwispels en kopjes

Waarom kwispelen honden en geven katten kopjes?

Heeft u ooit een kat zien kwispelen? Weleens een hond kopjes zien geven? Gek hè? Kwispelen is eigen aan honden en kopjes geven aan katten. Wij mensen worden er meestal blij en warm van. Zou dat de reden zijn waarom uw hond kwispelt en uw kat kopjes geeft?

Waarom kwispelen honden?

Om maar met de deur in huis te vallen. Honden kwispelen om sterkere dieren en mensen duidelijk te maken dat hun overwicht niet wordt betwist. Voor ondergeschikte dieren is het een signaal dat hij geen gevaar betekent. Overigens doen wolven dit net zo, mocht u er één tegenkomen. Kwispelen is dus een geruststellend signaal*. Honden kwispelen dus niet uit blijdschap, maar natuurlijk kunnen kwispelende honden wel blij zijn.

Hoe kan ik wel zien of mijn hond blij en gelukkig is?

Kwispelen wil dus niet altijd zeggen dat uw hond gelukkig is. Waar kunt u dat wel aan merken?

  • Op de buik kriebelen mag
  • Enthousiaste begroeting wanneer u thuiskomt
  • In slaap vallen tegen u aan
  • Tegen u aan leunen
  • Goed en normaal gedrag
  • Graag eten
  • Graag spelen
  • Graag uitgelaten worden
  • Koppie schuin houden wanneer u tegen hem praat

Waarom geven katten kopjes?

Vrijwel iedereen vindt het schattig wanneer een kat kopjes geeft. Een kat geeft kopjes met een reden, hij wil iets bereiken. Een kat geeft kopjes om te communiceren. Communicatie bij katten gaat namelijk vooral via geur. Een kat heeft geurklieren rond het bekje, bij de staartbasis, rond de anus en tussen de voetzooltjes. Wanneer een kat met deze plekjes ergens tegen aan schuurt, dan geeft hij dus zijn geur af. Wanneer hij u kopjes geeft, dan wordt uw geur aan de kat afgegeven en andersom. Katten maken zo een groepsgeur.

Kopjes geven voor aandacht van u

Ook weten katten dat ze aandacht krijgen wanneer ze u kopjes geven. Dat begint vaak met kleine kopstootjes. Vooral het voorhoofd wordt tegen u aangedrukt. Dat is een duidelijk teken van vertrouwen. Uiteraard wil uw kat dan ook graag geaaid en gekroeld worden.

Hoe kan ik zien of mijn kat blij en gelukkig is?

Wanneer een kat kopjes geeft, dan vertrouwt hij u. Hoe kunt u nu zien of uw kat blij en gelukkig is?

  • Staart hangt ontspannen naar beneden of staat juist omhoog
  • Oren staan rechtop en naar voren
  • Snorharen staan in de walrus-stand
  • Liggen op de zij, op de rug of rechtop met de pootjes onder zich
  • Knijpen ogen halfdicht
  • Graag spelen
  • Graag knuffelen
  • Graag eten
  • Graag rollen

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

*Bron: professor Rudi D’Hooge van het Laboratorium voor Biologische Psychologie

Wall of Fame Onze Dierenvrienden 5

Wall of Fame met de leukste dieren

Ode aan al onze trouwe dierenvrienden! Onze liefste, knapste, gekste, grappigste, vrolijkste en vooral meest trouwe vriendjes.

Dierendag onze Dierenvrienden

Eigenlijk willen we jullie bestaan elke dag vieren, en dat doen we natuurlijk ook door jullie te overladen met knuffels, kusjes, de beste voeding en de allerlekkerste snacks. Maar op Werelddierendag zetten we graag nog een stapje extra voor jullie, onze schatten.

Zie hieronder al jullie liefdevolle inzendingen waarmee we een heuse ‘Wall Of Fame’ hebben kunnen samenstellen. Enorm bedankt allemaal❤️