Spin gevaar voor mens en dier?

Spinnen zijn er altijd al geweest. Opvallend is dat nogal wat mensen een ongekende angst hebben voor spinnen. De rillingen lopen al over de rug bij de gedachte aan een spin. De reden waarom laat zich niet zo maar raden. Het is in ieder geval niet omdat spinnen mensen kunnen doden of ernstig kunnen verwonden. Onze huisdieren hebben daar helemaal geen last van. Een spin kan onbeperkt zijn gang gaan bij onze viervoeters. Dat roept een aantal vragen op.

Is een spin giftig?

Sommige spinnen kunnen mens en dier bijten. Dat kan pijnlijk zijn. Zo kunnen de in Nederland en België voorkomende gerande oeverspin en de rood-witte celspin venijnig doorbijten. Een onaangenaam gevoel, maar daar blijft het ook bij. Ook onze honden en katten maken dit maar zelden mee.

Is de valse wolfspin gevaarlijk?

U heeft het ongetwijfeld wel vernomen, de valse wolfspin is in het land. Sinds 2018 heeft deze giftige spin zijn intrede gedaan. En gezien de aantallen valse wolfspinnen die nu in de Benelux voorkomen, is de vestiging in onze contreien een feit. Waar veel spinnen wegvluchten voor een mensenhand, valt een valse wolfspin eerder aan. En dan vallen vooral zijn sterke kaken op. Die kunnen de huid doorboren. En dat voelen wij en onze huisdieren. Op een enkele allergische reactie na, is de beet van een valse wolfspin gevaarloos.

Waarom zijn er meer soorten spinnen in Nederland en België?

U raadt het al, door de stijgende temperaturen komen er nu bij ons meer spinnen voor. We zien in Nederland en België spinnensoorten die eerder alleen voorkwamen in Zuid-Europa. Ook andere insecten, zoals de dennenprocessierups, de citroenvlinder, de wespspin, de tijgerspin en sprinkhaansoorten als de spitskop laten zich hier vaker zien. Een lange droge en warme zomer daar houden ze van.

Waarom zijn mensen bang voor spinnen?

Spinnen zijn ongevaarlijk. Dat is dus niet de reden dat mensen er bang van zijn.

“Een gangbare redenering is dat onze voorouders die snel leerden dat spinnen (of slangen) gevaarlijk konden zijn en de dieren uit angst uit de weg gingen, minder kans hadden voortijdig het loodje te leggen. Daardoor hadden ze een groter ‘reproductief succes’: ze hadden een grotere kans op nakomelingen. Maar die nakomelingen van deze spin-angstige jagers en verzamelaars erfden dan ook de neiging om snel bang te worden voor spinnen”. Aldus Marcel van den Hout, hoogleraar Klinische Psychologie en Experimentele Psychopathologie.

Bent u er nog?

Waarom zijn huisdieren niet bang voor spinnen?

Onze huisdieren waren geen jagers én verzamelaars. Daarbij leven zij vooral in het nu. Spinnen doen onze huisdieren niets. Mocht een spin ze toch bijten dan gaat dat ongemerkt voorbij. Lekker nuchter toch?

Kat kijkt weg van een teek op een grasaar

Voor welke spinachtige moeten we onze dieren wel beschermen?

Er is een spinachtige die ook steeds meer voorkomt in ons land. En die spinachtige kan wel overlast en ziekte geven bij mens en dier. U heeft die spinachtige vast weleens gezien. Vol bloed-gezogen zijn zij het best herkenbaar. Ja, die dus, de teken. Het verradelijke is dat u en uw huisdier van een teek niets merken of voelen. Maar doordat een teek bloed contact maakt met mens en dier, kan een ziekte worden overgebracht.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl