Voedingssupplementen voor blaas, spijsvertering en pancreas van hond en kat

Pancreasaandoeningen, darmproblemen en blaasproblemen in de vorm van struvietgruis en -stenen komen frequent voor bij honden en katten. Bij de behandeling speelt voeding meestal een belangrijke rol. In sommige gevallen is het niet mogelijk om de aandoening te behandelen met dieetvoeding. Een voedingssupplement kan dan uitkomst bieden.

Trovet Digestion Support | PES

Digestion Support is een voedingssupplement voor volwassen honden en katten ter compensatie van een slechte spijsvertering bij pancreasaandoeningen zoals acute- en chronische pancreatitis en Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI).

Kenmerken van Digestion Support:

  • Bevat lipase, amylase en protease ten behoeve van de vertering van vet, koolhydraten en eiwitten.
  • Zorgt voor een verbeterde vertering en absorptie van eiwitten. Dit resulteert in een vermindering van eiwit-fermentatie en productie van schadelijke bijproducten. Hierdoor kunnen secundaire darmproblemen worden voorkomen.
  • Hypoallergeen door de afwezigheid van serumeiwitten en structurele eiwitten en om deze reden geschikt om te combineren met een hypoallergeen dieet in geval van voedselovergevoeligheid.

Digestion Support is verkrijgbaar als poeder in 200 gram.

Trovet Intestinal Support | FBS

Intestinal Support is een voedingssupplement, samengesteld om honden en katten te ondersteunen bij een breed scala aan darmproblemen.

Kenmerken van Intestinal Support:

  • Inzetbaar ter ondersteuning van de darmen.
  • Fructo-oligosacchariden (FOS) stimuleren de groei van ‘goede bacteriën’ in de darm.
  • Manno-oligosacchariden (MOS) hebben een positief effect op de darmgezondheid.
  • Betaglucanen ondersteunen het immuunsysteem.
  • Bentoniet bindt zware metalen, gifstoffen en pathogene bacteriën.
  • Psyllium absorbeert vocht in de darmen en helpt diarree te voorkomen. Door de peristaltiek op gang te brengen, vergemakkelijkt psyllium het ontlasten in geval van constipatie.
  • Hypoallergeen voedingssupplement door de afwezigheid van eiwitten en om deze reden geschikt om te combineren met een hypoallergeen dieet in geval van voedselovergevoeligheid.
  • Inzetbaar als aanvullende vezelbron bij droogvoeders.

Intestinal Support is verkrijgbaar als poeder in 150 gram en 400 gram.

Trovet Anti Struvite | UAS

Anti Struvite is een voedingssupplement voor volwassen honden en katten met struvietgruis en -stenen.

Kenmerken van Anti Struvite:

  • Urine pH van 5.8-6.4 draagt bij aan het oplossen of voorkomen van struviet.
  • Hypoallergeen voedingssupplement door de afwezigheid van intacte eiwitten en om deze reden geschikt om te combineren met een hypoallergeen dieet in geval van voedselovergevoeligheid.
  • Smakelijke tabletten met een breukstrip zijn eenvoudig te doseren.

Anti Struvite is verkrijgbaar in blisterverpakking met 30 tabletten (60g) en een hersluitbare pot met 100 tabletten (200g).

Redonyl Ultra voor huid hond kat

Redonyl Ultra is een aanvullend diervoeder voor honden en katten met hoogwaardige ingrediënten om de huidfunctie te ondersteunen bij dermatose en overmatig haaruitval.

Redonyl Ultra bevat PEA

De zorgvuldig geselecteerde ingrediënten spelen een belangrijke rol in de fysiologie van een gezonde huidbarrière. Redonyl Ultra bevat een uitgebalanceerde combinatie van Palmitoylethanolamide (PEA), essentiële vetzuren en biotine om voedingstekorten te voorkomen of balanceren.
• Essentiële vetzuren (GLA + EPA/DHA) zijn van vitaal belang voor de huidbarrière en ondersteunen de weerstand van de huid.
• Biotine (vitamine H) is belangrijk voor de synthese van vetzuren en ondersteuning van een optimale huidconditie.
• PEA-um (ultra-gemicroniseerd) kalmeert de huid en helpt bij het handhaven van de fysiologische functie van de mastcellen in de huid.

Redonyl Ultra bestellen

U kunt hier de Rendonyl Ultra bestellen:

Rendonyl Ultra 50 mg
Rendonyl Ultra 150 mg

Dosering Redonyl

Eosinofiel granuloomcomplex kat

Het eosinofiel granuloomcomplex komt bij katten voor en is een verzamelnaam voor een aantal huidveranderingen. Deze huidveranderingen ontstaan door bepaalde ontstekingscellen: de eosinofiele granulocyten. Deze ontstekingscellen komen massaal in actie bij een infectie met parasieten en bij allergische reacties. In veruit de meeste gevallen van eosinofiel granuloomcomplex is er een onderliggende allergie of overgevoeligheid. Denk dan aan een vlooienallergie, voedselallergie, insectenbeetovergevoeligheid of een allergie tegen stoffen uit de omgeving.

Welke vormen bestaan er?

We kennen 3 groepen huidveranderingen die horen bij het eosinofiel granuloomcomplex. Deze kunnen ieder apart, maar ook in combinatie voorkomen.
  1. Eosinofiel granuloom
Dit is een goed begrensde ronde of langwerpige plek war de huid kaal is, iets verdikt en meestal wat roze van kleur. Deze plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen (ook in de bek onder de tong) en lijken meestal niet pijnlijk of te jeuken.
  1. Indolent ulcus (zweer)
Dit komt meestal voor aan de bovenlip, waarbij de lip gezwollen is, wat naar voren uitsteekt en een roze tot geel wat onregelmatig oppervlak heeft. Zulke plekken kunnen ook in de bek voorkomen, bijvoorbeeld op het verhemelte. Katten hebben hier niet altijd last van. De plekken kunnen echter wel ontaarden in een kwaadaardige variant!
  1. Eosinofiele plaque
Dit lijkt op een eosinofiel granuloom, maar is vaak meer uitgebreid en vochtig. We zien het vooral in de liezen of op de buik. Vaak is er sprake van jeuk en likt een kat er flink aan. 

Hoe stellen we de diagnose?

De plekken hebben vaak een typisch uiterlijk. Bij twijfel zal aanvullend onderzoek gedaan worden, bijvoorbeeld door cellen onder de microscoop te bekijken of een biopt te nemen. Ook zal er gekeken worden naar de mogelijke onderliggende oorzaak.

Waaruit bestaat de behandeling?

De huidveranderingen kunnen worden behandeld met medicijnen gericht op de overgevoeligheidsreactie. Deze zullen alleen de symptomen onderdrukken. Tegelijk is het dus belangrijk om de onderliggende oorzaak op te sporen en deze gericht aan te pakken. Helaas is dit niet altijd mogelijk en zal een kat vaker of langdurig behandeld moeten worden.

Wat is de prognose?

De behandeling is vaak grotendeels gericht op het onderdrukken van de symptomen. Dit betekent dat zolang de onderliggende oorzaak nog aanwezig is, de aandoening steeds terug kan komen. Indien de oorzaak goed aangepakt kan worden, is de kans op blijvend herstel groot.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Abces kat

Bijna dagelijks zien we wel een kat op het spreekuur met een abces. Vaak zijn het jonge katers die buiten komen en niet terugdeinzen voor een gevecht met andere katten. Maar wat is zo’n abces nou eigenlijk? En wat kunt u ermee?

Wat is een abces?

Een abces is een holte onder huid die gevuld is met pus. Bij katten zien we vaak abcessen ten gevolge van een bijtwond of krabwond tijdens het vechten met een andere kat. De hoektanden of nagels van een kat maken een klein gaatje in de huid en brengen zo bacteriën naar binnen. Het wondje aan de buitenkant gaat vaak snel dicht met een korst, waardoor de bacteriën zijn opgesloten en zich lekker kunnen vermenigvuldigen. Vaak vormt er zich dan binnen enkele dagen een abces.

Wat zijn de symptomen?

Een abces vormt zich vaak rond de kop, nek, poten of staartbasis. Meestal merkt u als eerste dat een kat zich minder goed voelt, slechter eet en slomer is. Het wondje in de huid is soms te zien, maar meestal wordt dit niet opgemerkt doordat het bedekt wordt door de haren. Wel kunnen de haren op die plek soms wat uitsteken. Een zich ontwikkelend abces is pijnlijk en een kat zal het dan ook niet prettig vinden als u de plek aanraakt. Het abces zelf kan zichtbaar of voelbaar zijn als een duidelijke zwelling. Bij aan abces aan een poot zal de kat vaak mank lopen of de poot omhoog houden. Het kan dan net lijken of het pootje gebroken is. De huid die over het abces heen zit staat flink onder spanning en kan op een gegeven moment openbreken. Er zal dan pus uitstromen. De wond kan soms erg groot zijn.

Hoe stellen we de diagnose?

Een pijnlijke zwelling met een wondje/korstje betekent vaak dat sprake is van een abces. Indien het abces al open is, dan is het makkelijk te weten dat het om een abces gaat. In andere gevallen zal uw dierenarts met een naaldje in de zwelling prikken, om te bekijken of het inderdaad pus is wat erin zit.

Wat kunt u zelf doen?

Wanneer u het vermoeden heeft dat uw kat gevochten heeft, dan kunt u met uw hand door de vacht gaan en goed voelen of er wondjes, korstjes of pijnlijke en gezwollen plekken zijn. Wanneer er een wondje zit, kunt u deze zelf goed schoon houden. Ook kunt u het korstje eraf halen, zodat het wondje open blijft en de kans op het ontstaan van een abces kleiner wordt. Wanneer een abces al open is, dan kunt u deze soms zelf schoonspoelen met een zoutoplossing. Vaak is dit nog pijnlijk en lukt het niet goed bij een wakkere kat. Wanneer u vermoedt dat uw kat een abces heeft, is het daarom verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Waaruit bestaat de therapie?

Vaak zal een abces geopend en gespoeld moeten worden. Omdat dit pijnlijk is, zullen we dit meestal met een roesje doen. In enkele gevallen is het nodig om een drain te plaatsen, waardoor de wond nog een paar dagen open blijft en de viezigheid er goed uit kan. Aanvullend geven we soms antibioticum en pijnstillers. Ook bestaat de mogelijkheid om de wond schoon te houden met bijvoorbeeld Maxani Cleanser spray.

Hoe kan een abces voorkomen worden?

Omdat we abcessen vooral zien bij katten die vechten, is het vaak verstandig om katers te castreren. De drang om te vechten neemt daarmee vaak af.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

EHBO bij huisdieren

EHBO = Eerste Hulp Bij Ongelukken Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk dat u weet wat u moet doen als uw hond of kat gewond raakt.

Twee belangrijke regels

1. Zorg voor uw eigen veiligheid Een dier met pijn en stress kan onverwacht reageren en u krabben of bijten. Niemand heeft er iets aan als uzelf gewond raakt. Voorkom dat de hond u kan bijten door bijvoorbeeld een bandje of muilkorf rond zijn bek te doen. Een kat kunt u in een grote handdoek wikkelen. 2. Blijf rustig Raak niet in paniek en bewaar de rust. Wanneer u gaat stressen, dan zal het dier dit merken en (nog) angstiger worden. Bel altijd een dierenarts om te overleggen wat u kunt doen. Indien u zelf geen vervoer heeft naar de praktijk, kunt u vaak de dierenambulance inschakelen.

Afwachten of naar de dierenarts?

Wanneer een hond of kat niet erg ziek is, kun je vaak even wachten met naar de dierenarts gaan. Milde diarree of een keer overgeven gaan vaak vanzelf over. Als uw dier verder vrolijk is en nog wel eet en drinkt, dan hoeft u niet direct naar de dierenarts. Wordt uw dier zieker of treden de symptomen vaker of langduriger op, dan kunt u het beste uw dierenarts raadplegen. Ook als u twijfelt, kunt u altijd met uw dierenarts overleggen! Wanneer er een ongeluk is gebeurd of uw dier verwondingen heeft, is het raadzaam zo snel mogelijk een dierenarts te bellen. Hechten van wonden dient meestal binnen 6 uur te gebeuren. Als u wacht tot de volgende dag, dan is het vaak te laat. Wanneer uw dier aangereden is, maar er geen zichtbare verwondingen zijn, dan is het toch verstandig een dierenarts op te zoeken. Inwendig letsel kan soms in eerste instantie niet zichtbaar zijn, maar wel levensbedreigend worden.

Veel voorkomende situaties:

  • Honden schudden vaak tijdens het bijten. U ziet dan soms alleen kleine gaatjes in de huid, terwijl de schade onder de huid zeer groot is. Laat dit dan ook altijd beoordelen door een dierenarts. Kattenbeten kunnen leiden tot vervelende abcessen. Een klein gaatje in de huid zonder dat er geschud is, kan vaak zelf worden schoongemaakt en afgewacht.
  • Stelp zelf de bloeding door op de wond te drukken of een verband aan te leggen. Ga daarna naar een dierenarts.
  • Voorwerp of gif ingeslikt. Laat uw dier nooit zelf braken met bijvoorbeeld een schep zout in de bek! Neem contact op met de dierenarts om te beslissen wat er het beste kan gebeuren.
  • Zowel inwendig als uitwendig letsel kunnen voorkomen. Ga altijd naar een dierenarts.
  • Eerst water, de rest komt later! Koel uw dier zeker 10 minuten met lauw water en bel dan de dierenarts.
  • Honden die met warm weer in een auto worden achtergelaten of erg actief zijn, kunnen snel oververhit raken. Dit is levensbedreigend. Start snel met koelen en bel de dierenarts.

EHBO cursus

Indien u niet snel een dierenarts kunt bereiken of de situatie levensbedreigend is, dan is het fijn als u weet wat u zelf kunt doen. Op internet (bijvoorbeeld www.LICG.nl/ehbo-bij-huisdieren) kunt u diverse tips vinden over EHBO bij dieren. Ook bestaan er EHBO cursussen voor dieren. Bij voldoende animo kunnen wij in de praktijk ook een EHBO lezing verzorgen. Wilt u een informatie avond over EHBO bij hond en kat bijwonen? Stuur dan een e-mail naar dierenarts@daphorst.com.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Dier in de kou in de winter

Hond in de winter en kou
In de winter gaan we naar buiten met een dikke jas, shawl, muts en handschoenen. Maar betekent dit dat we onze huisdieren ook extra moeten beschermen?

Honden

In huis is het meestal lekker warm. Dat betekent dat de honden die in huis leven, geen echte wintervacht meer opbouwen. Gelukkig is dat meestal niet zo’n probleem. Buiten zijn ze vaak zo actief, dat ze zichzelf warm houden. Een extra jas is dan niet nodig. Bij oude of zieke honden, bij honden met een zeer dunne of geschoren vacht en bij hele kleine honden is een jas vaak wel aan te raden. Als uw hond buiten aan het rillen is, dan is het te koud. Zorg ervoor dat de vacht van uw hond droog is als deze naar buiten gaat. Een natte vacht isoleert slecht en ze koelen dan snel af. Denk hier dan ook aan bij het sneeuwballen gooien. Bovendien kan sneeuw eten leiden tot maag- en darmklachten. Laat uw hond niet alleen achter in de auto als het vriest. Het wordt daar dan al gauw net zo koud als buiten.

Katten

De meeste katten houden van warme plekjes. Ze zullen deze vaak zelf al opzoeken. In de winter mag uw kat gerust naar buiten als hij/zij dat gewend is. Zorg er wel voor dat uw kat altijd een warm en beschut plekje kan vinden, bijvoorbeeld door een kattenluikje. Als uw kat niet naar binnen kan, dan loopt u het risico dat uw kat bijvoorbeeld gaat schuilen in iemand anders zijn schuur of garage en daar per ongeluk opgesloten raakt. Denk er ook aan dat een warm motorblok van de auto een heerlijke schuilplaats is. Controleer in de winter dan ook altijd uw auto voordat u wegrijdt. Een ander gevaar vormen de bevroren sloten. Katten kunnen door het ijs zakken en daarmee snel onderkoeld raken. Ook wanneer het regent of sneeuwt en de vacht nat wordt, kunnen ze erg snel afkoelen. Wanneer het vriest kan het dan ook raadzaam zijn om de kat binnen te houden.

Konijnen

Volwassen konijnen die gewend zijn om het hele jaar buiten te leven, kunnen ook bij de vrieskou buiten blijven. Ze hebben dan een goede wintervacht ontwikkeld. Zorg er wel voor dat het nachthok goed beschut en uit de wind staat en dat er een extra dikke laag stro in ligt. Het beste is ook om meerdere konijnen samen te houden. Zo houden ze elkaar gezelschap en ook lekker warm. Wanneer er een buitenren aan vastzit, vinden konijnen het zelfs in de sneeuw vaak lekker om buiten te lopen. Zolang ze ook maar weer een warm plekje op kunnen zoeken, is dat helemaal prima. Haal buitenkonijnen in de winter niet mee naar binnen. Konijnen kunnen slecht tegen temperatuurswisselingen en kunnen dan ziek worden. Controleer wel minimaal 2 keer per dag of het drinkwater niet bevroren is. Een bakje in het nachthok bevriest het minst snel.

Cavia’s

Net als voor konijnen, geldt dat cavia’s buiten gehouden kunnen worden als ze dit gewend zijn. Ze kunnen wel iets minder goed tegen de vrieskou dan konijnen. Als het erg koud wordt, kan het hok dan bijvoorbeeld tijdelijk enkele dagen in een schuur gezet worden.

Paarden en pony’s

Pony’s en koudbloedige paarden hebben meestal geen deken nodig als ze gewend zijn het hele jaar dag en nacht buiten te staan. Warmbloedige paarden hebben vaker wel een deken nodig. Zorg er altijd voor dat er een schuilstal aanwezig is bij de weide met bijvoorbeeld een dikke laag stro. Omdat in de winter amper gras groeit, moet er bijgevoerd worden met hooi. Biedt dit bij voorkeur aan vanuit een ruif. Als het op de grond ligt, dan loopt u het risico dat uw paard/pony met het eten tegelijk veel zand binnenkrijgt. En dat kan weer leiden tot zandkoliek. Controleer meerdere keren per dag dat er (niet bevroren) drinkwater aanwezig is. Bron: LICG 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Hoe katten de wereld zien

Herfsttips van Dierapotheker voor uw kat
Katten zijn ontzettend goede jagers, ook in het donker. Wij mensen kunnen eigenlijk helemaal niet zo goed zien in het donker. Katten zien de wereld dan ook door hele andere ogen dan wij.

Staafjes en kegeltjes

De ogen van zoogdieren bevatten 2 type cellen die voor het zicht zorgen, doordat ze licht absorberen. Dat zijn de staafjes en de kegeltjes. Staafjes zorgen voor een zwart/wit beeld. De ogen van katten bevatten 3 keer zoveel staafjes dan de ogen van mensen. Deze staafjes zijn veel gevoeliger voor licht dan de kegeltjes, waardoor katten bij veel minder licht kunnen zien dan wij. Kattenogen bevatten daarentegen juist veel minder kegeltjes dan die van mensen. En de kegeltjes zorgen voor het zien van kleuren. Mensen kunnen de 3 primaire kleuren zien: rood, geel en blauw. Katten kunnen maar 2 primaire kleuren zien: geel en blauw (en natuurlijk de combinatie tussen deze twee, namelijk groen). Ze zien dus geen rood!

Goede jager

Voor de jacht is het helemaal niet zo belangrijk dat een kat kleuren kan zien. De meeste prooidieren zijn bruin/grijs van kleur. Ook zijn de meeste katten in het schemerdonker op jacht, wanneer zelfs wij de kleuren niet goed kunnen onderscheiden. Katten zijn extreem goed in het detecteren van beweging. Hun ogen ‘maken’ 60 beelden per seconde. Dat is ongeveer 2 keer zo snel als onze eigen hersenen aan kunnen! Daarnaast vergelijken de hersenen van katten automatisch de beelden met elkaar, waardoor katten zelfs de kleinste beweging razendsnel kunnen detecteren.

Gevoelige ogen

Juist omdat kattenogen zo gevoelig zijn voor licht door de vele staafjes, zijn ze ook gevoelig voor beschadigingen door teveel licht. Om het netvlies te beschermen, kunnen de pupillen van een kat dan ook zeer klein worden wanneer er licht op valt. Je ziet dan alleen nog 2 kleine zwarte verticale streepjes. Op zijn kleinst is een kattenpupil slechts 1 mm breed!

Grote ogen

De ogen van een kat zijn erg groot ten opzichte van hun lichaamsgrootte. De diameter van een kattenoog is 22 mm. Ter vergelijking: een mensenoog heeft een diameter van 25 mm. De pupillen van een kat kunnen ook zeer groot worden, zelfs 3 keer zo groot als bij ons. Deze grote ogen en pupillen zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk licht op het netvlies valt, waardoor katten dus goed kunnen zien.

Pupilvorm

De pupillen van een kat zien er duidelijk anders uit dan die van een mens, hond, konijn, cavia of paard. Ze zijn namelijk wat langwerpig ovaal en verticaal georiënteerd. Ook de katachtigen, zoals tijgers en leeuwen, hebben deze pupilvorm. Deze vorm zorgt ervoor dat ze de afstand tot een prooidier zo goed mogelijk in kunnen schatten. De verticale pupil zorgt voor het goed waar kunnen nemen van zijdelingse bewegingen, terwijl de langwerpige vorm ze in staat stelt om diepte te kunnen zien.

Groene ogen

Wanneer je een foto maakt met flits, dan zie je bij een kat vaak een groene waas. Dit komt doordat er achter op het netvlies een laagje reflecterende cellen aanwezig is. Dit laagje noemen we het ‘tapetum lucidum’. Het zorgt ervoor dat het licht dat in het oog valt nog een extra keer weerkaatst wordt, waardoor nog meer licht geabsorbeerd kan worden door de staafjes en kegeltjes. Mensen hebben soms ‘rode ogen’ op foto’s, dit komt door een reflectie van de bloedvaatjes in het netvlies zelf.

Bijziend of verziend

Katten kunnen niet goed scherpstellen. Ze kunnen het best zien als een object ergens tussen de 2 en 6 meter weg is. Objecten dichterbij dan 25 cm kunnen ze zeker niet scherp zien! Gelukkig hebben ze ook snorharen die op die korte afstand het werk kunnen overnemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Dieren bang voor onweer, wat te doen?

Bange hond onder paraplu tijdens onweer en bliksem

Van sommige dieren kun je precies merken dat er onweer op komst is. Ze zijn dan onrustig of extra aanhankelijk. Dit kan voor de baas heel vervelend zijn, maar voor het dier zelf ook!

Wat is onweer?

Bliksemschichten met onweer

In Nederland zien we nogal eens onweer met regen, hagel, stevige wind, bliksem en donder. Dit ontstaat doordat er wrijving optreedt tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. Onweer gaat samen met een hoge luchtvochtigheid en een lage luchtdruk. En dit is precies hetgeen wat een dier al ver van tevoren kan aanvoelen. Een dier merkt de komst van onweer dan vaak ook eerder op dan wij. Hun instinct vertelt hen dan om een veilige schuilplaats op te zoeken, zodat zij zullen overleven. Huisdier of niet, het blijft een dier met natuurlijke instincten.

Angst voor onweer

Angstige hond weggekropen voor onweer en bliksem onder een stoel

Dieren kunnen bang zijn voor onweer. Dit kan komen door de harde geluiden en/of de lichtflitsen. Vaak zien we dat dieren bijvoorbeeld eens flink geschrokken zijn van een vuurwerkknal en daarna angst ontwikkelen voor steeds meer geluiden die voorkomen, waaronder onweer. Maar het kan ook los van vuurwerkangst ontstaan. Dit is natuurlijk erg vervelend voor zowel dier als baas. Symptomen waaraan u angst voor onweer kunt herkennen zijn bijvoorbeeld: lage staart, oren naar achteren, trillen, onrust, piepen, janken, blaffen/miauwen, verstoppen, kwijlen, minder eetlust en de urine laten lopen. De angst wordt vaak erger naarmate het dier ouder wordt.

Wat kunt u eraan doen?

Een dier dat bang is voor onweer, kan een hele uitdaging zijn. Het is belangrijk om uw dier van jongs af aan te leren dat het niet bang hoeft te zijn voor onweer. Eventueel kunt u regelmatig een CD of muziekfragment opzetten met onweergeluiden, terwijl u met uw dier speelt. Gedraag u volkomen normaal ten tijde van onweer. Dus doe alsof er niets aan de hand is. Vertroetel uw dier dus niet extra veel, dan kunt u juist de boodschap overbrengen dat de angst voor onweer terecht is. Zorg dat uw dier zijn eigen veilige plek heeft om zich terug te kunnen trekken. Sluit de gordijnen en zet eventueel muziek op. Wanneer uw dier steun zoekt bij u, dan mag u die gerust bieden. Laat merken dat u er bent, maar overdrijf niet. Straf uw dier nooit, dit zal hem/haar alleen maar angstiger maken. Laat je dier niet alleen thuis en zorg ervoor dat ze niet weg kunnen lopen.

Net als bij vuurwerkangst, is het belangrijk om uw dier langzaam te laten wennen aan de geluiden van onweer. Als uw dier bang is, dan zal dit veel tijd en energie kosten en heel langzaam moeten worden opgebouwd. Het is de bedoeling dat uw dier de geluiden gaat associëren met iets plezierigs, zoals iets lekkers of een spelletje. Soms is de angst zo groot, dat het raadzaam is een gedragsdeskundige in te schakelen en eventueel gebruik te maken van kalmerende medicatie of supplementen.

Zo bestaan er voedingssupplementen, zoals Zylkene, en het Royal Canin Calm diet. Feliway, Adaptil, Telizen of Bach rescue druppels kunnen helpen om de angst op natuurlijke wijze te verminderen. Thunder Shirts kunnen helpen door het geven van een geborgen gevoel.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle, dierenarts

Het avontuur van Romy en Buddy

Featured Video Play Icon

Ruim een jaar geleden stelde wij u aan Romy en Buddy voor. Romy heeft last van een angststoornis en een vorm van autisme. Ze durft niet alleen naar buiten en is erg afhankelijk van haar moeder. Het enige wat Romy wilt is een zelfstandig leven leiden net als elke andere 19-jarige meid. Romy wilde dit graag samen met een hulphond bereiken en niet zo maar een hulphond; met haar eigen Buddy. Via Stichting Bultersmekke Assistancedogs zou Buddy opgeleid gaan worden. Maar een opleiding tot hulphond kost €21.000, een bedrag dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar en Romy zelf moest gaan inzamelen.

Vanaf dat moment heeft Romy al haar creativiteit en doorzettingsvermogen ingezet om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Het verkopen van zelfgemaakte producten, doppenacties, donatie huisjes op verschillende locaties, cursussen verzorgen en ga zo maar door. Toen Dierapotheker.nl van dit verhaal hoorde wilden wij graag ons steentje bijdragen. En dat hebben wij samen met u kunnen doen. Ruim €3000,- is dankzij u via Dierapotheker naar Buddy zijn opleiding gegaan. Bedankt namens Romy en Buddy voor elke bijdrage.

Ook Hill’s Pet Nutrition hoorde van het verhaal van Romy en Buddy. En nou wil het toeval dat Hill’s eerste huisdier, een blindengeleidehond, ook Buddy heet. Hill’s begreep dus als geen ander de speciale band die Romy en Buddy hebben opgebouwd.

Op dat moment hebben Hill’s en Dierapotheker besloten hun krachten te bundelen. Dierapotheker en Hill’s hebben het restbedrag geschonken samen met één jaar lang Hill’s Science Plan hondenvoer. Romy kan zich nu eindelijk voor 100% op haar trainingen met Buddy gaan concentreren. Gefeliciteerd Romy en Buddy!

Wij willen namens heel Dierapotheker en Dierenartsenpraktijk Horst onze complimenten geven aan Romy. Wat heb je dit knap gedaan! En een dikke dank u wel aan ieder van u voor uw bijdrage!

Romy en Buddy willen u bedanken!

“Aan alle mensen die hebben meegeholpen om mijn inzamelactie tot een succes te maken:

Met heel veel trots mag ik nu eindelijk bekendmaken dat ik €21.000 succesvol heb ingezameld voor de opleiding van mijn assistentiehond Buddy te bekostigen!

Het proces van geld inzamelen was zwaar en het was heel veel werk, maar het was ook heel leuk. Ik heb heel veel creatieve ideeën bedacht hoe ik geld ging inzamelen.Ik heb mooie zelfgemaakte hondenlijnen, hondenspeeltjes en nog veel meer verkocht, allemaal voor de opleiding van Buddy te bekostigen.

Een hele grote dankjewel aan alle lieve mensen die een hondenlijn hebben aangeschaft, de donateurs, of mijn actie op een andere manier hebben gesteund!

Ook een grote dankjewel aan Britt Holle & het team van Dierapotheker.nl en Dierenartsenpraktijk Horst!
Zonder jullie was dit niet gelukt! Dankjulliewel voor alles wat jullie voor mij en Buddy gedaan hebben!

Ook wil ik Michelle Laagewaard bedanken voor alle hulp, zij heeft mij begeleid tijdens het geld inzamelen. Dankjewel!

Ook wil ik Hill’s Pet Nutrition bedanken voor de donatie en de hondenvoeding voor Buddy! Dankzij de donatie van Hill’s is het bedrag voor de opleiding van Buddy nu compleet!Nu kunnen Buddy en ik ons volledig richten op de trainingen en kan ik me richten op mijn doel: zelfstandig worden samen met Buddy!

Nogmaals bedankt iedereen die mij en Buddy heeft gesteund!
Groetjes Romy & een poot van Buddy”