Corona, wat doet u als u ziek wordt met uw huisdier?

Bizar, zo wordt dat wat we meemaken met het nieuwe Corona virus, Covid-19, steeds vaker benoemd. Zo kan het ook zo maar zijn dat u zelf ziek wordt. En wat dan met uw huisdier? Voor de zekerheid zetten we even op een rijtje waar u dan het beste aan kunt denken. Inmiddels is het nieuwe Corona virus vastgesteld bij een kat in België en bij 2 honden in Hong-Kong.

  1. Maak nu een afspraak met een vriend, familie of een andere dierenvriend over het eventueel overnemen van de zorg voor uw viervoeter. Lukt dat niet, vraag dan eens na bij een dierenpension bij u in de buurt.
  2. Blijven dierenambulances rijden, zijn de dierenopvangcentra open? U kunt dat hier volgen welke actuele maatregelen i.v.m. corona zijn genomen.
  3. Check de voorraad voer van uw huisdier. Hamsteren is nergens voor nodig, maar voorkom onnodig bezoek aan de dierenkliniek.
  4. Gebruikt uw huisdier medicijnen? Overleg dan even met uw dierenarts hoe u dit nu het beste kunt regelen.
  5. Is een bezoek aan de dierenarts nodig, zorg er voor dat een ieder zich houdt aan dit voorschrift:



Sterkte en wijsheid!

Team Dierenklinieken Horst en Dierapotheker.nl


Hamstergedrag bij mens en dier en waarom wc papier?

Hamstergedrag mens en dier, wc papier

Hamsteren, het woord is afgeleid van het gedrag van de hamster, die in zijn wangzakken voedsel opslaat om naar zijn voorraadopslag te vervoeren. Wij mensen hamsteren vooral wanneer we schaarste verwachten en omdat we het gewoon graag doen.

Hamsteren is een instinct

Net zoals de hamsters en bijvoorbeeld ook de eekhoorns vinden we het fijn om alles op tijd en in voldoende mate in huis te hebben. Het verzamelen van nootjes door de eekhoorn om een voorraad aan te leggen voor de winter is het klassieke voorbeeld van hamsteren.

Op tijd een voorraad in eigen huis, vooral van dat wat andere mensen op dat moment ook willen hebben, wie wil dat nou niet? Een dierlijk instinct dat ons drijft tot soms wonderbaarlijk gedrag.

Paniek van het verkrijgen

Wanneer we lucht krijgen van het feit dat een product heel hard wordt verkocht, dan willen we dat product ook hebben. De sociale media kunnen deze behoefte behoorlijk aanwakkeren. Vooral als onze kindjes in het gedrang komen. Bij een dreigend tekort aan babyvoeding en luiers kunnen mensen de gekste dingen gaan doen om er vooral voor te zorgen dat hun muppet wel van alles voorzien blijft.

Waarom hamsteren we bij Corona vooral wc-papier?

Het nieuwe Corona virus heerst nog maar net en velen laden hun winkelwagentje vol met wc-papier. Een soort kopieer gedrag van dat wat we andere mensen zien doen. Vooral gedreven door angst. We kunnen het maar beter op tijd in huis hebben. Dat geeft een gevoel van controle. Zodra iedereen voldoende toiletpapier in huis heeft, zal een ander product de klos zijn. Zo blijven we in control.

Bij Corona gevaar willen we wat doen

Juist nu bij de ongekende Corona pandemie willen we zelf wat doen. Zo blijkt het advies “handen wassen” voor veel mensen te gewoon. Niet omdat het niet minder risico geeft op besmetting, maar wel omdat het niet in verhouding staat tot het grote gevaar dat dreigt. Bij groot gevaar willen mens en dier vooral iets anders dan anders doen en bezig blijven om het gevaar te weren en als dat niet lukt om te overleven. Tsja en dan is hamsteren geboden.

Wanneer stopt het hamsteren?

Mensen stoppen pas met hamsteren wanneer de voorraad producten echt op is. Dus wanneer er niets meer op het schap ligt en komt. Dan wel wanneer het gevaar geweken is. Voor de hamster en de eekhoorn ligt dat iets anders. Zij hamsteren maar door.

Meer over het nieuwe Corona virus en uw huisdier?

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Corona virus en huisdieren, de veelgestelde vragen

Kan het Coronavirus, COVID19, huisdieren ziek maken?

Er is op dit moment vrijwel geen bewijs dat huisdieren ziek kunnen zijn van COVID-19, of dat zij dit virus verspreiden. Uitgezonderd één kat in België waarbij het nieuwe Corona virus is aangetoond op 27 maart 2020 en het vermoeden bestaat dat de kat door zijn baasje besmet is.

Moet ik contact met huisdieren of andere dieren vermijden als ik besmet ben met COVID-19?

Hoewel er vrijwel geen meldingen zijn van huisdieren of andere dieren die ziek zijn door COVID-19, is het raadzaam dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is.
Als u ziek bent door COVID-19, vermijd dan zo veel mogelijk rechtstreeks contact met uw huisdier. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag een mondkapje.

Wat moet ik doen als mijn huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in de buurt was van een persoon met een COVID-19 infectie?

We weten nog niet of huisdieren besmet kunnen raken of ziek kunnen worden door COVID- 19.
Als uw huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met uw dierenarts. Als u met uw huisdier naar uw dierenarts of een dierenkliniek gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).

bron: KNMVD Kan mijn huisdier het Corona virus krijgen?

Wat te doen als een huisdier in contact is geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus?

Alhoewel de COVID-19 uitbraak lijkt te zijn voortgekomen uit een dierlijke bron, verspreidt het virus zich nu van persoon naar persoon. Dit gebeurt voornamelijk via ademhalingsdruppeltjes die worden geproduceerd wanneer een besmette persoon hoest of niest. Belangrijk is dat er geen bewijs is dat gezelschapsdieren, waaronder huisdieren zoals honden en katten, ziek kunnen worden van COVID-19 of het virus kunnen verspreiden.

Zouden dierenartsen honden moeten vaccineren tegen het coronavirus?

Voor dieren zijn er wereldwijd enkele vaccins beschikbaar tegen coronavirussen die een infectie in het maagdarmkanaal veroorzaken. Deze vaccins hebben GEEN licentie voor bescherming tegen luchtweginfecties. Dierenartsen dienen dergelijke vaccins NIET te gebruiken.
Er is absoluut geen bewijs dat honden vaccineren met commercieel beschikbare coronavaccins beschermt tegen de infectie door COVID-19. De darm- en luchtwegvirussen zijn duidelijk verschillende varianten van het coronavirus. Er zijn momenteel geen vaccins beschikbaar voor luchtweg coronavirusinfectie bij honden.

bron: WSAVA Vaccinatierichtlijnen Groep

Hoe zit het met de melding dat een hond ‘besmet’ zou zijn met COVID-19 in Hong Kong?

Op 28 februari 2020 werd bekend dat de hond van een besmette patiënt in Hong Kong ‘zwak positief’ uit testen op COVID-19 kwam. De SAR Landbouw, Visserij in Hong Kong
and Conservation Department (AFCD) heeft laten weten dat de hond, die geen ziekteverschijnselen heeft, in quarantaine is geplaatst. Verdere monsters worden verzameld om te bevestigen of de hond daadwerkelijk is besmet met het virus, of dat het testresultaat is veroorzaakt door een besmetting vanuit de omgeving. De website van de AFCD verklaart verder dat ‘er geen bewijs is dat gezelschapsdieren kunnen worden besmet met COVID-19-virus of dat zij een bron van infectie zijn voor mensen’. Wel is er inmiddels op 27 maart 2020 een besmetting met het nieuwe Corona virus geconstateerd bij een kat in België. De kat is waarschijnlijk besmet geraakt door zijn baasje.


In gebieden waar gevallen van COVID-19 bij mensen bekend zijn, is het advies voor eigenaren van huisdieren om de informatie te blijven volgen en goede hygiëne in acht te nemen (handen wassen voor en na contact met huisdieren, dragen van een mondkapje bij ziekte).

bron: WSAVA Nieuw Corona virus en huisdieren

Meer weten over het Corona virus bij hond en kat?

Lees hier verder over het Corona virus bij hond en kat

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Checklist geboorte veulen

De eerste veulens worden alweer geboren en velen van u zullen in spanning zijn voor de komst van uw veulen. Van belang is dat u een paar dingen maar beter van te voren kan weten. 

Let u op het volgende?!

Voor de geboorte van het veulen

Vaccineer en ontworm de merrie 4-6 weken voor de uitgerekende datum.

Was de achterhand en de uier van de merrie met een milde zeep/shampoo om de graad van bacteriële besmetting te verminderen. De kans op opname van potentieel ziekteverwekkende organismen door het veulen wordt hierdoor sterk gereduceerd.

Tijdens de geboorte van het veulen

De geboorte is op te delen in drie fases:

  • Fase 1: De merrie wordt onrustig, kan gaan zweten en lijkt koliekerig. Deze fase kan tot enkele uren duren.
  • Fase 2: Uitdrijving van het veulen: vanaf het moment dat de vliezen breken duurt het 15-30 minuten tot het veulen geboren is. Wanneer deze fase langer duurt of geen progressie zichtbaar is, neem dan contact op.
  • Fase 3: Afkomen van de nageboorte. De nageboorte dient binnen drie uur af te komen.

Na de geboorte van het veulen

Laat de navelstreng zo lang mogelijk (minimaal 30 minuten) intact om overdracht van bloed van placenta naar veulen te laten plaatsvinden.

Controles die gedaan moeten worden na de geboorte van het veulen
Afbeelding: Universiteit Utrecht, Universiteitskliniek voor Paarden 
  • Ontsmet de navel van het veulen met betadine.
  • Houdt het veulen goed in de gaten.
  • Wanneer u zeker wilt zijn over de opname van voldoende antilichamen door het veulen, is het bij ons, Vetlab Horst, mogelijk dit, via bloedonderzoek, te laten controleren. Veulen en merrie worden dan bovendien aan een snelle en grondige controle onderworpen.
  • U kunt hier de complete checklist geboorte veulen van de Universiteitskliniek voor Paarden downloaden.

Vragen?

Mail ons op info@dierapotheker.nl

Maarten van Dijck, dierenarts paard

Drs. Marijn Buijtendorp, dierenarts paard, dierenartsenpraktijk Horst