Rauw vlees wordt vaak gegeven om een meer natuurlijke voeding na te streven. Er zijn twee soorten rauw vlees voeding, te weten de zelf samengestelde en de commercieel verkrijgbare. Bij rauw vlees wordt vaak de term BARF gebruikt, deze staat voor Bones and Raw Food of Biologically Appropiate Raw Food. Een hele mondvol die wil zeggen dat een BARF voer bestaat uit rauw vlees, organen en botten. Eventueel kunnen er eieren, noten, fruit, groenten, zaden en voedingssupplementen aan zijn toegevoegd. Wanneer u uw hond of kat graag rauwe vleesvoeding geeft dan is een goede hygiëne van belang.
Rauw vlees en overdracht van infecties op uw huisdier
Onderzoek heeft aangetoond dat huisdieren die rauw vlees eten met hun ontlasting vaker bacteriën uitscheiden die ook ziekte bij de mens kunnen geven. In rauw vlees zijn ook antibiotica resistente bacteriën aangetoond, die een risico voor de gezondheid voor mens en dier kunnen vormen. Ook in orgaanvlees dat gegeten wordt door hond en kat kunnen bijvoorbeeld lintworm cysten zitten die direct besmettelijk zijn voor mensen vanuit de ontlasting van het huisdier dat orgaanvlees gegeten heeft. Een ander voorbeeld van een risico van het voeren van niet-ingevroren rauw vlees aan huisdieren is de Toxoplasma Gondii. Na opname van de cyste van deze Toxoplasma door het huisdier zijn de uitgescheiden oocysten een serieus gezondheids risico vooral voor de ongeboren baby’s van niet eerder besmette zwangere vrouwen.
Advies rauw vlees voeren aan huisdieren
Een huisdier dat rauw vlees te eten krijgt loopt een aantal gezondheidsrisico’s. Dat geldt ook voor de mensen die met het huisdier in contact komen. Vandaar dat een juiste omgang met de rauw vleesproducten én een goede persoonlijke hygiëne belangrijk zijn. Het beste advies om deze gezondheidsrisico’s te voorkomen is geen rauw vlees voeren aan huisdieren. Wanneer u dit toch wil voeren dan is fabrieksmatig, ingevroren voeding het beste alternatief om de kans op overdracht van besmettelijke kiemen zo klein mogelijk te maken.
Heeft u een hond? Ja, dan hoort wandelen er helemaal bij natuurlijk. Laat in de avond als het regent dat het giet is het vaak meer een verplichting. Maar overdag door weer en wind en onder een net doorbrekend zonnetje dan is het voor uw trouwe viervoeter en u zelf een heerlijke ontspanning toch? Wat komt er bij kijken wanneer u wat langer op stap gaat met uw hond en is wandelen altijd gezond voor u en uw hond? De antwoorden op deze en meer wandelvragen hebben we voor u op een rijtje gezet. Aan het einde vindt u 7 bewegingstips.
De eerste wandelingen met uw pup
Wat is er nu leuker dan met uw pas verworven pup op stap gaan? Altijd veel bekijks en aanspraak. Heerlijk zo’n relaxed wandelingetje. En relaxed dat moet wandelen voor een pup juist zijn. Het is de bedoeling dat de pup door het bewegen zich goed ontwikkelt, dat wil zeggen dat de spieren zich goed vormen, dat de juiste coördinatie van het bewegen wordt aangeleerd en dat natuurlijk een fijn sociaal gedrag naar mens en soortgenoten vanzelf ontstaat.
Richtlijnen wandelen met een pup
Groot of klein, maakt niet uit, alle pups moeten leren bewegen en botten, pezen en spieren gezond opbouwen. Vandaar dat deze richtlijnen voor alle pups gelden. Let wel, wanneer uw pup vermoeid raakt, dan is het beter de wandeling in te korten.
Vermijdt langdurige en zeer intensieve beweging met piekbelasting.
Wandel 4 tot 5x per dag met uw pup 10 minuten per wandeling per maand leeftijd. Een pup van 5 maanden mag dan tot 50 minuten lopen per keer.
Laat uw pup lopen op wisselend terrein, dus ook in bossen, weilanden, op het strand, heuvel op. Overbelasting wordt dan voorkomen doordat uw pup op dergelijk terrein langzamer zal lopen.
Wandelen wel zo gezond voor u en uw hond
Iedere dag wandelen is wel zo gezond voor u en uw hond. Samen verbrandt u calorieën en bouwt u spieren op. En uw hond ontmoet vaak zo maar spontaan een soortgenoot waarmee het wel heel goed klikt. En wie weet u ook, naast praten over het weer is social talk over uw eigen huisdier vaak een heerlijk contactmoment op de dag. Hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf wie u tegenkomt maar dat geldt evengoed voor uw hond. Soms is dan stug doorlopen inderdaad het devies. En wat dacht u van de mentale boost die u zelf ook wel merkt wanneer u een stevige wandeling maakt? De verbondenheid met uw hond, de frisse lucht, het lachen om het koddige gedrag van uw trouwe metgezel, wie wordt daar niet blij van? Zo na een stevige stappartij met uw hond voelt u zich vast beter, je kunt weer meer hebben.
Uw eigen gezondheidsvoordelen
Wanneer u dagelijks achter de lijn van uw hond aanloopt dan is het wel zo prettig u te realiseren dat u op dat moment uw lichaam een groot plezier doet. Wist u dat zo’n 500 stappen per dag het risico voor u op suikerziekte met bijna 30% verlaagt? En dat 30 minuten wandelen per dag de kans op depressiviteit met bijna 40% verlaagt? Je zou het bijna niet geloven, sterker nog 75 minuten per week stappen met uw hond laat u 2 jaar langer in leven. Wetenschappelijk bewezen dus waar. Hoe fijn kan het zijn, wandelen een gezond plezier voor mens en dier.
Hoe maak ik een wandeling leuker voor mijn hond?
U zult het zelf ook wel merken, de dagelijkse wandelingen worden vaak een soort routine. Op de vaste tijdstippen van de dag hetzelfde rondje en dezelfde plasjes tegen de geëigende lantaarnpalen en bomen. Wel zo leuk om uw hond zo nu en dan eens flink uit te dagen. Hoe? Nou, bijvoorbeeld door uw hond onderweg commando’s (blijft een wat ouderwets woord voor gewoon wat vragen van uw hond) te geven. Bijvoorbeeld “zit” en u loopt zelf een eindje verder. Het commando “vrij” daarna gooit weer alle remmen los bij uw trouwe vriend. Of even uw hond strak naast u laten lopen met het commando “volg”. Het klinkt wat militairistisch maar de meeste honden lusten er wel pap van. En ja, gewoon ergens wat verstoppen voor uw hond en hem dan volop laten speuren, daar kun je een hond voor wakker maken. Vooral als het verstopte niet alleen zijn neus maar ook zijn maag kan behagen.
Mag ik zomaar een lange wandeling met mijn hond maken?
Het antwoord op de vraag of u zo maar een hele lange wandeling met uw hond mag maken is natuurlijk ja. U bent tenslotte de eigenaar van uw hond en dus de baas in deze. Maar daar schuilt natuurlijk ook wel een risico in. Wanneer u dagelijks enkele korte blokjes rundumhause met uw hond maakt van amper 5 minuten en dan in het weekend zo maar in eens met de getrainde windhond van uw buurman mee de duinen intrekt en daar beide honden een uur tekeer laat gaan. Tsja, dan is het niet verwonderlijk wanneer uw hond de volgende dag maar moeizaam en stram opstaat en u wat verwijtend aankijkt. Voor een keer niet echt een ramp, maar veel beter is het natuurlijk om de wandelduur voor uw hond op te bouwen en vooral ook consequent iedere dag te verdelen over 3-4 wandelingen. Gaat u wel een keer wat langer wandelen dan normaal, loop dan in een wat rustiger tempo en neem op tijd even wat rust. Geef uw hond tijdens die pauze wat fris water uit de waterfles aan uw riem. Dat vinden ze heerlijk en dan kunnen ze er weer tegen. En belonen onderweg, dat mag zeker. Met uw stem en handen, maar ook met een lekkere snack. Gebruik die beloning om uw hond wat nieuws te leren, al is het maar iets kleins. Ook hier geldt dat een beloning verstoppen alleen maar leuker is voor uw vriend. En o ja, wanneer u zo’n lange wandeling maakt, houdt uw hond aan de riem. Dat voorkomt dat hij zijn krachten overschat, zeker een jonge hond, en overal achteraan rent. Wanneer uw hond gewend is aan lange wandelingen, dan is loslopen niet alleen leuker maar ook beter. Heeft u nu een oudere hond of juist een puppy dan kan een honden buggy een uitkomst zijn. Klinkt misschien gek, maar zieke, oude of angstige honden en puppy’s die nog niet alles mogen, kunnen zo lekker genieten van de buitenlucht.
Honden komen graag andere honden tegen tijdens een wandeling
U zult het vast wel gemerkt hebben, uw hond vindt het heel leuk om andere honden te ontmoeten tijdens de wandeling. Of het nu een teefje is om lekker tegen aan te schurken of een reutje om even scherp tegen te zijn, contact met soortgenoten wordt gewaardeerd. Inmiddels zijn er in Nederland veel erkende losloop gebieden voor honden en daar ontmoeten steeds meer baasjes en honden elkaar. Willen u en vooral ook uw hond ook weleens een andere teefje ontmoeten dan die sjagrijnige teckel van de overbuurman, kijk dan eens op www.doggydating.com. Daar vindt u alle uitdagende losloopgebieden bij u in de buurt en daarbuiten. Vele leuke contacten en doggiedates zijn zo al ontstaan.
Zeven bewegingstips voor uw hond
Geniet van uw hond Juist tijdens het wandelen zijn u en uw hond op elkaar aangewezen. Geniet van elkaar.
Ideale uitlaatrondje volwassen hond Honden zijn eigenlijk helemaal gek van wandelen. Wandel iedere dag ook een uur met uw hond juist in een losloopgebied; snuffelen, spelen, ravotten en rennen kan hij hier volop.
Daag uw hond uit met zoek- en sjorspelletjes Verstop dat wat uw hond uitdaagt tijdens de wandeling. Ook sjorren vinden honden heerlijk. Iets aan een touw of een bijtrol leert uw hond sjorren en ook loslaten.
Doe iets met uw hond waarvoor uw hond bestemd is Honden zijn ooit gefokt met een bepaald doel. Daag uw rashond uit met dat doel.
Let op verveling thuis bij uw hond Uw hond slaapt zo’n 15 uur per dag. Dat is normaal, maar wanneer uw hond in huis uw spullen sloopt, te veel blaft of jaagt achter dingen die er niet zijn dan kan dat duiden op verveling en gebrek aan beweging. Go!
Fietsen met uw hond mag Vanaf 9 maanden leeftijd mag u met uw hond rustig aan beginnen met een fietstraining. Start met de helft van uw wandelafstand en bouw rustig op. Geldt ook voor grote honden.
Houdt uw hond aan de lijn bij startpijn Wanneer uw hond last krijgt van zijn gewrichten dan ziet u vaak als eerste dat uw hond startpijn heeft. Uw hond loopt dan na liggen de eerste stappen stram en stroef. Dit betekent dat uw hond pijn heeft, overleg met uw dierenarts. Houdt uw hond dan altijd aan de lijn bij het uitlaten.