Mijn hond eet aarde en zand

Waarom eet mijn hond aarde en zand en houtskool?

Een hond eet van alles. En zeker jonge honden, alleen al uit nieuwsgierigheid. Maar soms zien we dat honden een eigenaardig gedrag gaan vertonen en dat ze aarde gaan eten. Niet één keer maar vaker en meerdere keren per dag. Aarde, zand, soms ook houtskool, wat kan daar de reden van zijn?

Waarom eet een hond graag aarde en zand?

  1. Onvolledig voeren
    Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
  2. Gezondheidsproblemen
    Door bepaalde darmaandoeningen, maar ook door een tekort aan het schildklierhormoon, hypothyreoïdie genaamd, kan een hond meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het op zoek gaan naar deze voedingsstoffen kan leiden tot het eten van zand en aarde.
  3. Maagdarmproblemen
    We weten het niet maar het zou zo maar zo kunnen zijn dat honden zand en aarde gaan eten omdat de spijsvertering niet echt lekker loopt. Bepaalde soorten klei kunnen ook helpen om spijsverteringsproblemen op te lossen. Zand en aarde hebben een schurende werking op de binnenkant van de maag- en darmwand en stimuleren de samentrekkingen hiervan.
  4. Iets lekkers er in
    Een hele banale reden om zand of aarde te eten kan zijn dat er gewoon iets heel lekkers zit in het zand. Bijvoorbeeld vet van de braadpan of slijm van een loops teefje.
  5. Bloedarmoede
    Mogelijk gaan honden met bloedarmoede (= tekort aan rode bloedcellen) aarde en ook houtskool eten omdat daar ijzer in zit. En dat ijzer is essentieel voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. En in aarde zitten vaak ook selenium, fosfor, calcium, koper en andere mineralen. Compensatie is dan de reden dat honden aarde eten. Bloedarmoede zien we vooral bij ongemerkt bloedverlies uit de darm.
  6. Gedragsproblemen
    Door stress en met name ook door verveling en ongemak kunnen dier en mens ander, vaak ongewenst, gedrag gaan vertonen. Dat gedrag kan zich ook uiten door meer te gaan eten of andere dingen te eten dan normaal. Dit kun je vooral zien bij te weinig bewegen, spelen en sociale contacten. Honden hebben hun dagelijkse portie afleiding nodig.

Is aarde en zand eten gevaarlijk voor mijn hond?

Op zich is het zo nu en dan eten van aarde en zand geen probleem. Zorg wel altijd voor een goede wormbestrijding. Maar wanneer dit echt dagelijks gaat optreden en er worden aanzienlijke hoeveelheden opgenomen dan is dat niet goed voor de hond. Maak een afspraak bij uw dierenarts en neem wat ontlasting mee. Daar kan dan bekeken worden wat de onderliggende reden is voor dit gedrag en kan een behandeling worden voor- en ingesteld.

Hoe laat ik mijn hond stoppen met aarde en zand eten?

Zoals gezegd meestal hoeft u er niets aan te doen en gaat het vanzelf weer over. Ga het ook niet verbieden en trek uw hond niet weg, dat geeft alleen maar stress en dat kan juist het gedrag versterken. Beloon uw hond wel wanneer hij bepaalde plekken waar hij vaker zand eet zomaar voorbij loopt.

Belangrijkste is om uw hond iedere dag volop mentale uitdagingen te geven. Wandelen, spelen, afleiden, contact met andere honden, dat is wat een hond wil. Laat de verveling niet toeslaan dan is het eten van zand en aarde ook niet meer zo nodig.

Mocht er naar aanleiding van het bovenstaande een reden zijn om te denken dat uw hond toch een gezondheidsprobleem heeft, schroom dan niet contact op te nemen met uw eigen dierenarts. Misschien heeft uw hond wel bloedarmoede?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Eet uw hond poep? Lees meer over poep eten bij honden

Verstikking huisdier door chipszak verpakking

Honden kunnen stikken in verpakkingen, zoals een chip zak.

In chipszakjes en andere voedselverpakkingen kunnen huisdieren stikken. Er zijn huisdieren, vooral honden, gestorven door verstikking in frietzakken, dozen met ontbijtgranen, zakjes voor snacks, hondensnoep zakjes en voerzakken voor huisdieren.

Waarom verstikken honden in een zak?

Veel van deze verpakkingen zijn gemaakt van een sterke polyester laag, een mylar-achtig materiaal (zoals een ballon) waardoor snacks verser blijven. Wanneer een nieuwsgierige hond zijn hoofd in de zak steekt op zoek naar overgebleven kruimels, creëert de zak een soort vacuümafdichting rond de nek van de hond. Terwijl hij probeert te ademen, wordt de zak strak om zijn nek en wordt de zuurstof afgesneden. Wanneer een hond de zak niet van zijn hoofd kan verwijderen, zal hij meestal in paniek raken en wanhopig rondrennen totdat hij instort en sterft door verstikking. Dit gebeurt binnen enkele minuten. De eigenaar treft zijn huisdier dan roerloos aan met een frietzak of een ander soort zak om zijn hoofd.

Voorkom verstikking huisdier

Veel mensen denken ten onrechte dat een hond eenvoudig een chip zak met zijn voorpoten van zijn hoofd kan halen of er met zijn klauwen doorheen kan scheuren. Dit is gewoon niet het geval. Zodra de zak begint te sluiten rond de nek van de hond, is het buitengewoon moeilijk om de zuigkracht van de verzegeling te verbreken. Alle honden zijn hier kwetsbaar voorn – ongeacht hun grootte, ras of leeftijd. Geen enkele hond, van een piepklein theekopje tot een enorme Duitse dog, kan een gevecht winnen met een zakje chips of een andere plastic zak over zijn hoofd zodra de zak dicht is en hij zuurstof begint te verliezen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond stikt in een zak?

Hier een aantal preventieve veiligheidsmaatregelen om uw huisdieren, zowel honden als katten, te beschermen tegen verstikking.

  • Bewaar alle zakjes voor chips / snacks / dierenvoeding veilig opgeborgen voor uw huisdier.
  • Scheur of snijd alle frietzakken en voerzakken na gebruik in stukken.
  • Bewaar frites / snacks / dierenvoeding in hersluitbare plastic bakjes.
  • Serveer frites en snacks in glazen kommen of bakjes in plaats van in zakjes.
  • Houd alle deksels van vuilnisbakken gesloten, vergrendeld of achter een kast.
  • Houd de deur van de keukenkast gesloten.
  • Wees extra waakzaam tijdens familie- en vakantiebijeenkomsten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Hoe vaak hond uitlaten?

In Duitsland is een wet in de maak waarbij het verplicht wordt om een hond minstens 2x per dag uit te laten. Daarbij moeten de honden ook minstens een uurtje buiten kunnen. Dit is gebaseerd op het feit dat wetenschappelijk is aangetoond dat honden voldoende activiteit en prikkels uit de omgeving nodig hebben. We moeten rekening houden met de eigen behoeften van de hond. Ook in onze dierenklinieken krijgen wij vaker de vraag hoe vaak een hond nou moet worden uitgelaten en hoe lang. Laten we eens kijken wat de feiten zijn over het uitlaten van honden.

Waarom moet een hond worden uitgelaten?

Er zijn 4 redenen waarom een hond moet worden uitgelaten:

  1. Om te poepen en te plassen
    Een volwassen hond heeft 3, liefst 4, wandelingen nodig om zijn behoefte te kunnen doen. Voor een puppy en een oudere hond is dat wat vaker vanwege de zindelijkheid en eventuele incontinentie.
    Laat uw hond voldoende snuffelen en neem de tijd zodat uw hond telkens weer zijn geurplas-vlaggetjes kan uitzetten. Ook voor poepen is even tijd nodig aangezien uw hond meestal niet direct daarvoor gaat zitten. Gun uw hond de tijd daarvoor.
  2. Om te bewegen
    Iedere hond heeft dagelijks voldoende beweging in de buitenlucht nodig. Hoeveel beweging is afhankelijk van het ras en de leeftijd en is ook wel individueel bepaald. Tijdens het wandelen is het uiteraard lopen geblazen, maar ook spelen en werken zijn van belang. En dat is behoorlijk rasgebonden. Algemeen aanvaard is dat een hond liever wat vaker, minimaal 3 keer per dag, en korter kan worden uitgelaten dan minder vaak en lang. Dat speelt voor bij de belasting van de gewrichten. Weet wel dat een lange wandeling waarbij u samen met uw snuffelende hond op een bankje geniet van het samenzijn zeker voor de wat oudere honden een mentale oppepper is.
  3. Om te snuffelen
    Snuffelen is voor iedere hond een must. Van snuffelen worden honden happy en voldaan. Gun uw hond dagelijks voldoende snuffeltijd. Het wordt wel gezegd, wanneer u uw hond uitlaat dan leest uw hond eigenlijk de locale krant. Door het snuffelen verzamelt uw viervoeter alle informatie uit de omgeving en zo is hij weer helemaal op de hoogte en kan hij thuis rustig alles overpeinzen.
  4. Om andere honden en mensen te ontmoeten
    Vooral contact met andere honden is voor uw hond een genoegen. Lekker samen spelen of even bijkletsen, net zoals wij heeft ook uw hond daar dagelijks behoefte aan. En dat sociale contact maakt ook uw hond gelukkiger en dat merkt u. Wen uw hond dus al vroeg aan het samenzijn met soortgenoten.

Wanneer is mijn hond genoeg uitgelaten?

Laat uw hond vooral lekker lang snuffelen

U kunt uw hond dus het beste minimaal 3 keer per dag uitlaten en dan voldoende lang afhankelijk van ras en leeftijd van uw hond. Daarbij laat u uw hond lekker lang snuffelen en ontmoet hij soortgenoten. En dat dagelijks, dat heeft hij wel verdiend. En dat verdient u ook. Want weet dat wanneer uw hond buiten zijn energie kwijtraakt en sociale voldoening krijgt, dat hij dan ook in huis een hele trouwe en lieve vriend zal zijn. Uw hond gedraagt zich dan kalm en rustig thuis. En dat merkt u. U heeft het vast weleens gemerkt bij de hond van de buren of van vrienden. Een hond die continu aandacht vraagt, slecht of niet luistert en onrustig gedrag. Dat zijn tekenen dat die honden zich buiten niet echt mogen en kunnen uitleven.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Hoe maak je een konijn zindelijk?

Een konijn weet vanuit zichzelf minder goed wat zindelijk is dan een kat. Instinctief hebben katten dat in zich, konijnen veel minder. Het valt dus ook niet altijd mee om een konijn goed zindelijk te krijgen. Maar het kan wel degelijk. Neem onze tips ter harte.

  1. Wacht tot uw konijn zeker 10 maanden oud is.
    Eerder beginnen mag, maar dat valt niet mee. Jonge konijnen hebben niet veel met zindelijkheid, volwassen konijnen wel. Wanneer is een konijn volwassen? Dat hangt van het ras af. Kleine rassen na 4 maanden en grote rassen na 8 maanden.
  2. Laat uw konijn steriliseren dan wel castreren
    Een gesteriliseerd of gecastreerd konijn laat zich veel gemakkelijker zindelijk maken. Dat is een ervaringsfeit. Deze operatie mag vanaf 6 maanden leeftijd.
  3. Plaats geschikte toiletbakken
    Plaats meerdere toiletbakken in de leefruimte. Een konijn loopt namelijk niet graag ver om zijn behoefte te doen. Dus maakt het hem wat dat betreft naar de zin.
    Een kattenbak is vaak geschikt voor konijnen mits ze de juiste hoogte hebben. Niet te laag vanwege de privacy waar konijnen erg op gesteld zijn en niet te hoog vanwege het in- en uitstapgemak voor het konijn. Vul de toiletbak met een andere bodembedekking dan in de kooi. Zo voelt en leert uw konijn het verschil tussen beide plaatsen. Leg een paar losse keutels als “hints” in de toiletbakken. En maak de bak plezierig voor het konijn. Wat los hooi, een speeltje of een worteltje kan wonderen doen. Een konijn knabbelt graag tijdens het keutelen.
  4. Belonen en duidelijk zijn
    Beloon uw konijn wanneer hij zijn behoefte in de bak doet. Spreek hem bemoedigend toe en streel zijn koppie. Zeg duidelijk “Nee” wanneer uw konijn plast en poept op ongewenste plaatsen en zet hem voorzichtig in de toiletbak. Bestraf uw konijn nooit. Ook lekker slapen in de toiletbak mag gewoon.
  5. Reinig regelmatig
    Reinig de plekken waar uw konijn ongewenst plast en spriet met water en azijn. dat voorkomt dat uw konijn daar een volgende keer weer plast en poept. Maak de toiletbakken zelf wekelijks goed schoon.
  6. Heb geduld
    Er zijn konijnen die van zichzelf al behoorlijk zindelijk zijn, maar er zijn er ook die dat helemaal niet hebben. Dan is er een flinke portie geduld nodig en mogelijk heeft u dan een konijn dat niet geheel zindelijk gaat worden. Tsja dan is dat zo.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Wat mag een kat wel en wat mag een kat niet eten?

Wat mag een kat wel en wat mag een kat niet eten. Onze dierenarts weet raad.

De kat is van nature een jager. En jagers eten vlees. Vleeseters noemen we ook wel carnivoren. Om goed te kunnen jagen moet je snel en wendbaar zijn. Nou dat zijn katten zeker. Met hun scherpe nagels en puntige tanden kunnen ze hun prooi goed verschalken. Vlees is dus dat wat katten nodig hebben.

Een kat heeft veel eiwit nodig

Wist u dat een kat 2 tot 3 keer zoveel eiwit nodig heeft dan een hond? In het vlees (spier en orgaan) dat katten opnemen zitten alle voedingsstoffen die de kat nodig heeft. Ook de aminozuren taurine en arginine (bouwstoffen eiwitten), die de kat zelf niet kan aanmaken, krijgen ze zo binnen. In een natuurlijk dieet van de kat zitten bijna geen koolhydraten. De spijsvertering van de kat is dan ook niet ingericht om veel koolhydraten te verteren.

Drinken doen katten weinig

Wanneer een kat in het wild een pooi opeet dan bestaat zo’n prooi (muis, konijn, rat) voor 65 tot 75% uit vocht. Deze prooidieren worden volledig met huid en haar door de kat opgegeten. Op deze manier krijgt de kat dus al veel water binnen. Het is dan ook zo dat de tong van de kat niet gemaakt is om veel water ineens te op te nemen. Door de ruwe weerhaakjes om de tong is de wateropname best lastig.

Wat mag een kat eten?

Kat eet een stuk vlees aandachtig op

Zoals gezegd bestaat het natuurlijke dieet van een kat uit vlees, orgaan en spier. Dus veel eiwitten, beperkt vet, vrijwel geen koolhydraten aangevuld met zo’n 70% water. Dat is de gezonde basis voor de jagende kat in de natuur maar ook voor de huiskat van nu.

Een kat is een fijnproever

Een kat is een fijnproever. Dat betekent niet alleen dat een kat heerlijk kan genieten van goed eten, maar ook dat een kat zo maar niet alles eet. Van veel voedselwaren, groenten en planten blijft een kat wel af. Dat is dus anders dan bij bijvoorbeeld honden die uit nieuwsgierigheid al gauw aan iets eetbaars beginnen te knagen.

Betekent ook dat katten niet zo gauw iets opnemen dat eigenlijk niet goed voor ze is. Maar het kan natuurlijk wel. Zeker wanneer ze onvoldoende voer of vers drinkwater tot hun beschikking hebben.

Producten die een kat niet mag eten

Voor de zekerheid hebben we een aantal producten op een rijtje gezet die niet goed zijn voor katten. Dat kunt u maar beter weten toch?

Kat kijkt naar beneden bij bos tulpen

Heeft uw kat toch wat gegeten van een dergelijk product dan kunt u het beste even overleggen met uw dierenarts wat het beste is. Meestal valt de schade wel mee. Maar zoals altijd, u kunt het maar beter voorkomen.

Producten die een kat niet mag eten
Aardappelplant
Alcohol
Amaryllis
Anjer
Aronskelk
Avocado
Azalea
Bieslook
Botten
Buxus
Cafeïne
Caladium
Chocolade
Chrysant
Croton
Cyclaam
Dieffenbachia
Dracaena
Druiven & rozijnen
Ficus
Gekruid/gemarineerd vlees of vis
Gistdeeg
Hortensia
Hulst
Hyacint
Kamerpalm
Kerstster
Knoflook
Kool
Lelie
Lelietje-van-dalen
Maagdenpalm
Melk
Narcis
Oleander
Paracetamol
Peulvruchten
Prei
Rauw ei
Rauwe aardappelen
Rhodondendron
Ridderspoor
Sansevieria
Sjalotten
Taxus
Tomatenplant
Tulp
Uien
Vogelmelk

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Leestip voeding kat

Lees The carnivore connection in nutrition of cats van Dr. Zoran

Wat mag een hond niet eten?

Honden eten graag van alles. Maar mogen ze ook alles eten?

We hebben een scala aan producten op een rij gezet en daarachter geplaatst of honden dit wel of niet mogen hebben.

Daarbij geldt voor de meeste groenten dat het altijd beter is ze eerst te koken (en pureren) omdat honden geen celwanden kunnen verteren. Voor het meeste fruit geldt dat het fruit op zich veilig is, maar dat vaak in de pitten gifstoffen zitten waar een hond niet tegen kan.

Voor alle producten die wel mogen geldt vooral geef het uw hond af en toe alleen als extraatje en dus in beperkte mate.

Uw hond mag uiteraard niet alles eten wat wij eten
VoedingsmiddelMag mijn hond dit eten?
AardbeiJa
AbrikoosNee
AlcoholNee
AmandelNee
AnanasJa
AndijvieJa
AppelJa
AppelazijnJa
AspergeJa
AvocadoNee
BanaanJa
BerenklauwNee
BeschuitJa
BiefstukJa
BierNee
Bifi worstjeJa
Blauwe besJa
BleekselderijJa
BloemkoolJa
Bot (ex kip)Ja
BrandnetelJa
BroccoliJa (kleine hoeveelheden)
BroodNee
Bruine boonJa
BuxusNee
CacaoNee
ChampignonNee
Chips (neutraal)Ja
ChocoladeNee
ChrysantNee
CitroenJa
ConifeerNee
CourgetteJa
DadelJa
DoperwtJa
DropNee
DruivenNee
EiJa
EikelNee
ErwtJa
FramboosJa
GaliameloenJa
GarnaalJa
GehaktJa
Gekookte aardappelJa
GemberJa
GoudenregenNee
GraanNee
GranaatappelJa
HazelnootJa
HortensiaNee
IJsNee
KaasJa
KakiNee
KaneelNee
KauwgomNee
KersenNee
KipfiletJa
KippenbotNee
KiwiJa
Klokhuis appelNee
KnoflookNee
KoffieNee
KokosolieJa
KomkommerJa
KoolsoortenJa
KrentNee
KunstmestNee
LeverworstJa
MacadamianootNee
MacaroniJa
MaisJa
MandarijnJa
MangoJa
MelkJa
MonnikskapNee
MosselJa
MuizengifNee
NectarineNee
NootNee
NoritJa
OleanderNee
PaardenpoepJa
PaddenstoelNee
PaprikaJa
ParacetamolNee
PeerNee
PerzikNee
PindaNee
PindakaasJa
PompoenJa
PopcornJa
PreiNee
PruimJa
RattengifNee
Rauwe aardappelNee
RijstJa
Rijst met kipJa
RijstwafelJa
Rode koolJa
RododendronNee
RozijnNee
SatéNee
SinaasappelJa
SlaJa
SlagroomJa
SlakNee
SpaghettiJa
SpareribsJa
SperzieboonJa
SpinazieNee
SpruitenJa
SteenvruchtNee
Tandpasta mensNee
TomaatNee
TuinboonJa
UiNee
Varkensvlees (verhit)Ja
VingerhoedskruidNee
VisJa
WalnootNee
WatermeloenJa
WitlofJa
WortelJa
XylitolNee
YoghurtJa
ZalmJa
Zoete aardappelJa
ZoutNee
ZuurkoolJa

Wat mag een hond nooit eten?

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die honden echt nooit mogen eten. Deze voedingsmiddelen zijn giftig voor honden. Chocolade, brooddeeg, alcohol en cafeïne zijn daar de bekende voorbeelden van.

Veterinair verantwoorde snack

Wat is er nu leuker dan uw hond af en toe verwennen met een lekkere snack. Pak dan wel een veterinair verantwoorde snack.

Dierenarts Jacques Jenniskens over eikels, satéstokjes en vliegenlarven

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Wanneer is een hond volwassen?

Wanneer is een hond eigenlijk volwassen?

Een hond maakt net als een mens en ieder ander dier verschillende levensfasen door. Van pup tot volwassen hond. Wanneer is een hond nu eigenlijk volwassen?

Als puppy op de wereld gezet

Op 7-9 weken leeftijd zijn de zintuigen volledig ontwikkeld

Wanneer een hond op de wereld komt dan noemen we hem of haar een puppy of wel een pup, “Meine kleine Poepie”. Puppy’s blijven tot ze 6 of 7 weken oud zijn in het nest bij hun moeder en gaan dan op eigen benen staan. Op een leeftijd van 7 tot 9 weken zijn hun zintuigen volledig ontwikkeld. Dat is ook de leeftijd dat ze zindelijk kunnen gaan worden, al dan niet met behulp van hun baasje. De pup wordt steeds zelfstandiger en op een leeftijd van 9 tot 12 weken worden ze steeds sociaal vaardiger en gaan ze zich meer op mensen richten. Een wel hele leuke fase!

Roedelgevoel

Wanneer de pup 3 tot 6 maanden jong is dan komt het roedel gevoel steeds meer naar boven. De roedel waar uzelf en andere huisgenoten ook bij horen. In de roedel wordt de rangorde bepaald en uw puppy merkt al gauw wat zijn status daar in is. Ook bijten wordt nu een lieve lust voor uw puppy want de tandjes breken door.

Angstfase op 4 maanden leeftijd

Op 4 maanden leeftijd maken veel pups een soort angstfase door. Zorg er dan voor dat u er voor hem bent. Laat hem rustig wennen aan nieuwe zaken, mensen en dieren en beloon hem regelmatig. Goed voor zijn of haar zelfvertrouwen.

Adolescente hond

Adolescente hond test graag zijn dominantie

We spreken van een adolescente hond wanneer de pup 6 tot 8 maanden oud is geworden. Niet meer een echte pup en ook niet echt volwassen, een soort puber dus. In deze fase wil de adolescente hond zijn dominantie testen binnen de roedel. Het eerste seksuele gedrag, pubers niet vreemd, zal worden getoond en verkend.

De volwassen hond

Net zo goed als bij mensen kun je niet exact zeggen wanneer een hond volwassen is geworden. Wel kun je een aan een aantal uiterlijke kenmerken zien dat uw puppy volwassen is geworden.

Minder kauwgedrag en zindelijk

De volwassen hond heeft zijn melkgebit gewisseld voor volwassen tanden en zal daardoor ook minder kauwgedrag gaan vertonen. Schrokken wordt minder, pups groeien hard en eten veel, volwassen honden groeien niet meer zo hard en hebben dus ook minder eten nodig. Volwassen honden zijn zindelijk, al kan een enkel ongelukje in huis natuurlijk nog wel voorkomen. Een volwassen hond verliest meer haar, dus op tijd borstelen worden steeds meer een ding.

Sociaal volwassen

Sociaal volwassen tussen 12 en 36 maanden leeftijd

Tussen de 12 en 36 maanden leeftijd is uw hond sociaal volwassen. Zijn of haar gevoel voor dominantie kan dan juist toe of afnemen. Zorg er voor dat contacten met andere mensen en dieren altijd zo positief mogelijk verlopen. Voorkom angst en stress zoveel mogelijk.

Wanneer is een hond uitgegroeid?

Tot welke leeftijd een hond doorgroeit is afhankelijk van het ras. Een hond van een klein ras is eerder klaar met groeien dan een Deense Dog pup. Een hond van een klein ras is ook eerder seksueel volwassen en emotioneel wijs.

Dus wanneer is mijn hond volwassen?

Een vastgestelde leeftijd voor de volwassenheid van honden bestaat dus niet. Veel hangt af van het ras waartoe uw hond behoort. U kunt wel helpen om van uw hond een zo plezierig mogelijk volwassen exemplaar te maken. Maar het meeste doet hij of zij zelf wel.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Verschil tussen Scalibor en Seresto

Verschil tussen de Scalibor en de Seresto tekenband

Momenteel zijn er in Nederland 2 halsbanden verkrijgbaar tegen teken. De Scalibor band en de Seresto band. Beide tekenbanden zijn REG NL geregistreerde diergeneesmiddelen. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze 2 banden?

Waar werken deze tekenbanden tegen?

De Scalibor protectorband beschermt honden tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen.
De Seresto band beschermt honden en katten tegen vlooien, teken en luizen.

Werken deze tekenbanden bij hond en kat?

De Scalibor band is uitsluitend geschikt voor honden.
De Seresto band is geschikt voor hond en kat. Wel hebben hond en kat ieder hun eigen Seresto band nodig.

Wanneer mag ik deze tekenbanden niet gebruiken?

De Scalibor band mag niet gebruikt worden bij puppy’s jonger dan 7 weken, bij honden met huidlaesies, bij honden met een bekende overgevoeligheid voor pyrethroïden en bij katten.
De Seresto band mag niet gebruikt worden bij puppy’s jonger dan 7 weken, honden die overgevoelig zijn voor de werkzame bestanddelen imidacloprid en flumethrine of één van de hulpstoffen. Let op hond en kat hebben ieder hun eigen Seresto band.

Hoe lang werken deze tekenbanden?

De Scalibor tekenband werkt 5 tot 6 maanden tegen teken.
De Seresto tekenband werkt tot 8 maanden tegen teken en vlooien.

Wat kosten deze tekenbanden?

De prijs van een tekenband is uiteraard niet overal hetzelfde. Wel is het zo dat voor de Seresto tekenband in het algemeen een wat hogere prijs wordt gevraagd dan voor de Scalibor tekenband.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Spier supplementen helpen uw paard

Om de paarden goed te laten presteren is het belangrijk dat hun spieren in topvorm zijn. De spieren zorgen immers voor de voortbeweging van je paard, het goed functioneren van de spieren is dus van essentieel belang.

Spieren, eiwitten en aminozuren

Bijna de helft van het totale lichaamsgewicht van een paard bestaat uit spiermassa. Deze spieren zijn opgebouwd uit kleine spierbundels, bestaande uit vele spiervezels. Deze spiervezels worden gevoed via eiwitten, welke in alle levende cellen aanwezig zijn. Om de spieren van uw paard te beschermen, extra kracht te geven en te laten herstellen zijn eiwitten dus een belangrijk onderdeel van het rantsoen van uw paard.

Maar hoe voert u nu eiwitten, welke en hoeveel? Allereerst is het belangrijk om te weten dat eiwitten bestaan uit diverse essentiële en niet-essentiële aminozuren, die aan elkaar gekoppeld worden om eiwitten te vormen. De niet-essentiële aminozuren kan een gezond paard zelf aanmaken. Voor paarden geldt dat zij daarnaast ook 10 essentiële aminozuren nodig hebben, die een paard dus niet zelf kan aanmaken, maar wel van waarde zijn voor spieren, huid, haar, pezen, ligamenten en hoeven.

Deze 10 aminozuren kunt u als paardeneigenaar dus zelf toevoegen aan het rantsoen, dit kan door brokken, ruwvoer en/of supplementen toe te dienen. Bij jonge, opgroeiende paarden, sportpaarden, oudere paarden of herstellende paarden is het belangrijk de juiste verhoudingen aminozuren toe te dienen, een supplement met specifieke dosering kan hierbij een uitkomst bieden, zodat u zeker weet dat uw paard alle benodigde bouwstoffen voor spieren binnenkrijgt.

De 10 essentiële aminozuren voor het paard zijn:

  1. DL-Methodine
  2. L-Arginine
  3. L-Fenylalanine
  4. L-Histidine
  5. L-Isoleucine
  6. Leucine
  7. L-Lysine
  8. L-Threonine
  9. L-Valine
  10. Tryptofaan

L-Arginine wordt beschouwd als een semi-essentieel aminozuur; het lichaam produceert het normaal gesproken in normale hoeveelheden, maar suppletie kan nodig zijn bij slechte voeding, herstel, opgroeiende paarden, drachtige merries of intensieve training.  Het is een voorloper van stikstofmonoxide in het lichaam en helpt bij vaatverwijding (ontspanning van bloedvaten). L-arginine is ook nodig om creatinine aan te maken, wat een essentiële energiebron is voor spiercontracties.

Tryptofaan is minder essentieel voor de spieren, het kan het uithoudingsvermogen verminderen. Maar Tryptofaan is wel belangrijk als voorloper van serotonine, een belangrijk hormoon voor stemming, stress, rust en eetlust. Afhankelijk van gedrag, training en voeding van je paard kun je ervoor kiezen om wel of geen extra Tryptofaan toe te voegen.

Gebruik een trainingsschema voor uw paard

Naast het voeren van de juiste hoeveelheden en soorten eiwitten, en dus essentiële aminozuren, is het ook van belang de spieren van uw paard, door middel van de juiste training, te ondersteunen, ontwikkelen en beschermen. Een trainingsschema kan een goed hulpmiddel zijn om na een periode van rust weer langzaam de spieren op te bouwen en overbelasting te voorkomen. Een dergelijk trainingsschema bestaat uit een goede warming-up en de juiste cooling-down.  Het afwisselen van zwaardere en lichtere oefeningen en het inlassen van pauzes tijdens de training.

Herstelperiode om afvalstoffen af te voeren

Ook het inlassen van een herstelperiode, door vrije dagen in het trainingsschema in te bouwen, is belangrijk voor de spieren van uw paard. Immers treedt er na intensieve training vaak oxidatieve stress op, wat spierschade kan brengen aan weefsels en cellen.

Het toedienen van de juiste antioxidanten tijdens de herstelperiode, kan helpen bij het neutraliseren van deze vrije radicalen (afvalstoffen die vrijkomen bij het verbruik van brandstof). Antioxidanten versnellen het proces van afvalstoffen afbraak en afvoer, waardoor een paard sneller kan herstellen. Om lever en nieren te ontlasten met de afvoer van afvalstoffen is er de mogelijkheid om een lever- en nieren ondersteunend en -beschermend supplement toe te voegen aan het dieet van uw paard.

Masseren geeft verlichting

Om de spieren in conditie te houden is het raadzaam om ze, naast verzorging van binnenuit, ook te verzorgen met een gel. Het masseren van de spieren stimuleert het weefselherstel en geeft een betere doorbloeding. Daarnaast is het verlichtend voor vermoeide, overbelaste spieren en geeft het extra ontspanning aan verkrampte spieren.

Zorg dragen voor de paardenspieren is de beste beloning!

Beloon uw paard door haar super te verzorgen.

Om uw paard te belonen na intensieve training, wedstrijden, buitenritten en bij herstel is het dus raadzaam om extra zorg te dragen voor zijn spieren.

Zo gaat uw viervoeter met een goed gevoel de stal in of weide op na een training, zal hij minder hinder ondervinden van spierongemakken en worden spieren sterker tijdens trainen, wat de prestaties ten goede komt en uw paard met plezier de door u gevraagde oefening zal uitvoeren.

Omdat we geven om de prestaties én het welzijn van jouw paard…

Uw paard is een atleet. Hij moet voldoende en sterke spieren hebben om de gevraagde oefeningen te kunnen uitvoeren. Voedingssupplementen en externe behandelingen kunnen hier een bijdrage aan leveren.

Audevard heeft een uitgebreid assortiment voor spierontwikkeling en -ondersteuning bij paarden tijdens sport & herstel, bestaande uit:

1. Myostem Mass: Spierkracht en ontwikkeling

2. Myostem Protec: Spieruithoudingsvermogen en herstel

3. Ekyrenal+: Verzachtende spiergel voor én na het sporten

4. Ekylaxyl: Spierenergie en eliminatie na inspanning

Hieronder een korte uitleg van de ingrediënten en toepassingen;

1. Myostem Mass

Dé eiwit shake voor paarden die zorgt voor spierkracht en spierontwikkeling. Myostem Mass is zeer geschikt voor opgroeiende veulens, paarden in training, oudere paarden en herstellende paarden. Het levert een berekende en geconcentreerde hoeveelheid essentiële aminozuren, met maar liefst 62% aan eiwit uit onder andere aardappel welke meer aminozuren bevat dan bijvoorbeeld wei.

In combinatie met Fenegriek voor de smaakacceptatie en prebiotica om de spijsvertering te bevorderen is Myostem Mass een gezond alternatief voor spierontwikkeling, met enkel een geringe hoeveelheid melasse voor energie en smaakacceptatie als toegevoegde suiker.

Een eiwitsupplement is een voor de hand liggend hulpmiddel bij het optimaliseren van het sportrantsoen voor het atletische paard, maar ook voor geriatrische paarden die hun conditie verliezen of bij een paard dat herstelt van een ziekte en daardoor meer eiwitten verbruikt.

Myostem Mass heeft een zeer hogere eiwitconcentratie en bevat een complete lijst aan essentiële aminozuren in hoge concentraties en met de juiste, gegarandeerde verhouding Lysine

De toegevoegde Bio-Mos optimaliseert de inname en verteerbaarheid van de aminozuren en verbeterd de darmgezondheid, ideaal voor paarden die herstellen en een immuniteit boost nodig hebben.

2. Myostem Protec

Biedt bescherming, energie en herstel aan spieren die dat nodig hebben. Denk aan spieren die intensief worden getraind, en de mogelijk schadelijke effecten die intensieve training kan hebben op de spierbehoefte maar ook spieraandoeningen als maandagziekte en andere spiermyopathieën.

Myostem Protec is een voedingssupplement met antioxidanten, ontwikkeld om oxidatieve stress te verminderen die gepaard gaat met intensieve training (verzuring van de spieren). Het kan de hoeveelheid skeletspierbeschadiging die optreedt (én ook de opbouw van melkzuur) verminderen, wat resulteert in verbeterd herstel na het sporten.

Dit product is de gemakkelijke alles-in-één oplossing om te helpen bij het bestrijden van terugkerende problemen, door zowel aerobe als anaërobe ondersteuning te bieden.

Het bevat SOD geconcentreerd uit meloensap, een rijke en pure bron welke oxidatieve stress vermindert.

Daarnaast is er als natuurlijke antioxidanten Selenium en Vitamine E toegevoegd. Lysine is er als beperkend essentieel aminozuur terwijl Magnesium, gemobiliseerd door de SOD, zorgt voor de spierfunctie en -gezondheid.

De antioxiderende eigenschappen van het meloenconcentraat en het vermogen om magnesium te mobiliseren, zorgt voor een betere weerstand tegen vermoeidheid en sneller herstel. Hoewel regelmatige fysieke training normaal gesproken gunstig is voor vermoeidheid en herstel, zal oxidatieve stress waarschijnlijk leiden tot een slechte aanpassing aan de inspanning en een verminderde effectiviteit van de training. Daarom is suppletie met antioxidanten voor sportpaarden een interessante manier om oxidatieve stress en de bijwerkingen ervan tegen te gaan.

3. Ekyrenal+

Ekyrenal+ draagt ​​bij aan herstel na intensieve training. Voedingsondersteuning is nodig tijdens herstelperiodes om paarden te helpen hun energie op te bouwen na de productie van grote hoeveelheden organisch afval na inspanning (van de spieren) die een impact hebben op de lever en de nieren.

Het extract van mariadistel en paardenbloem biedt ondersteunende effecten op de lever en toegevoegde sorbitol levert energie door langzaam door het lichaam te worden gemetaboliseerd.

4. Ekylaxyl

Ekylaxyl is een op Arnica Mexicana geformuleerde gel om spieren en pezen te ontspannen. Deze gel kan voor of na inspanning gebruikt worden. Ekylaxyl is een essentieel product in de poetskist van elk sportpaard, het bevat geen dopingingrediënten. Advies is om tegen de haren in te masseren. Deze gel is gemakkelijk aan te brengen, niet vet, plakt niet en bijkomend voordeel is dat uw handen na gebruik droog en schoon blijven.

Naast het gebruik van Ekylaxyl voor spierontspanning kunt u het ook inzetten na trauma aan zacht weefsel waarbij geen wond zichtbaar is, denk aan blauwe plekken, kneuzingen, kleine verrekkingen, verstuikingen en (zadel)drukplekken.

De combinatie van Arnica, hyperoxygenated vetzuren en Achillea millefolium heeft een positief effect op het spierstelsel voor of na inspanning.

Overleg altijd met uw dierenarts.

bron: dierenarts drs. Hanneke Noij, Audevard

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Coole paardentips bij mooi weer

Paard geniet van het afspuiten met een waterslang

Wees voorbereid op de hitte en voorkom stress

De mooie dagen brengen ons een klimaat dat geschikt is voor wandelingen en meer buitenactiviteiten met uw paard. Toch kan het in de zomer met hevige hitte soms flink zweten zijn voor uw paard.

Zorg dus voor onderstaande 5 punten om deze zomerse temperaturen goed door te komen:

  1. Pas de activiteit met uw paard aan
  2. Beheers de insecten rondom uw paard
  3. Vermijd stof bij uw paard
  4. Bescherm uw paard tegen warmte en directe zon
  5. Zorg goed voor de hoeven van uw paard

Het paard is een zogenaamde homeotherme soort, dus het moet een constante lichaamstemperatuur behouden. Wanneer het te warm is, heeft het paard twee manieren om zijn temperatuur te verlagen; transpiratie en uitzetting van de bloedvaten.

Een paard kan binnen een uur 15 liter water verliezen

Aangezien de zomer het heetste seizoen van het jaar is kan de waterbehoefte van uw paard veranderen. Normaal drinkt uw paard tussen de 20 en 40 liter per dag, bij hevige hitte kan dit zelfs oplopen naar 70 liter, zorg er dus voor dat er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar is.

Binnen 1 uur kan het paard tot ongeveer 15 liter water verliezen wanneer het erg warm is, ongeveer 30% van dit zweet zal verdampen, de rest stoomt op de huid van uw paard. Als uw paard dan niet genoeg drinkt, zal deze transpiratie leiden tot aanzienlijk veel vocht- en mineralenverlies, wat kan leiden tot uitdroging en onbalans in elektrolyten.

Voorkom deze problemen en pas het trainen met uw paard aan tijdens hitte. Om het verlies van vocht te beperken is het raadzaam uw paard tijdens de frisse uren (’s morgens vroeg of aan het einde van de dag) te trainen.

Voldoende vers drinkwater

Zorg verder voor voldoende beschikbaar drinkwater en in geval van veel transpiratie kunt u verliezen van transpiratie compenseren met elektrolyten door de voeding of in het water. Deze extra elektrolyten zijn minerale zouten die onmisbaar zijn voor de werking van het organisme.

Vetidral kan uw paard helpen aan de benodigde compensatie. Het brengt elektrolyten in dezelfde verhouding als zweet inclusief prebiotica om de verliezen te compenseren en het herstel en de absorptie van elektrolyten te stimuleren. Vetidral bestaat in de vorm van poeder, vloeibaar of pasta aangepast voor alle situaties.

Waterrijk voedsel helpt

Wanneer de temperaturen stijgen kan ook waterrijk voedsel dehydratie beperken; gras, wortels, meloen, appels…                                                                                                                  
Heeft uw paard moeite met drinken? Aarzel dan niet om siroop of zout toe te voegen aan het drinkwater om het drinken en dus hydrateren te bemoedigen.

Weg met die vervelende insecten

Helaas bevorderen deze zomertemperaturen ook meer insecten rondom uw paard. Vliegen zijn overal en irriteren u en uw paard! Het is noodzakelijk om de aanwezigheid van vliegen rond het paard te beperken omdat ze onder andere aan de oorsprong liggen van zomerdermatitis, de overdracht veroorzaken van bepaalde virussen (bijvoorbeeld voor sarcoïden) of hun larven een ontsteking kunnen veroorzaken. Zorg dus voor een goede anti-vliegenspray en behandel de insectenbeten dagelijks om pijn en jeuk te bestrijden. Ook het gebruik van een anti-vliegendeken kan een uitkomst bieden.

Geruisloos insecten weren bij uw paard

Flymax weert geruisloos insecten bij uw paard

De Flymax range bestaat uit twee fijne gebruiksproducten om insecten te weren. De Flymax Nano is een geruisloze spray die lekker ruikt en niet plakt. Flymax Derm is een beschermende huidmelk welke verzacht bij insectenbeten -steken en zomereczeem. Bij sommige paarden gaat het zomerseizoen gepaard met terugkerende huidreacties aan de staartwortel of aan de inplant van de manen, meestal veroorzaakt door kleine muggenbeten; culicoiden. Flymax Derm is ontwikkeld om de huid te verzorgen bij dergelijke insectenbeten of na verbranding door de zon.

Let extra goed op uw senior paard

De zomerperiode en de warmte kunnen het evenwicht van uw oudere paard verstoren. Het gras wordt geel en verliest zijn voedingswaarde ook bodems worden harder. Dit seizoen is daarom moeilijker voor oudere paarden. Om de soepelheid van de gewrichten en de behoefte van uw senior paard te ondersteunen kan de juiste voeding interessant zijn.           

                                                     
Bonutron Senior kan uw oudere paard hierbij helpen, het biedt een mix van 9 vitaminen, 4 sporenelementen en 3 aminozuren waardoor het rantsoen evenwichtig wordt. Bovendien kunnen de toegevoegde plantenextracten als Witte Wilg, Chrysanthellum Americanum en Moerasspirea (Filipendula ulmaria) het oudere paard ondersteunen bij locomotie ongemakken die leiden tot pijn en stijfheid in gewrichten, benen en hoeven.

Vloeibare Psyllium kuur

Daarnaast maakt de Yea Sacc in Bonutron Senior het mogelijk om de darmflora van uw paard te ondersteunen en de spijsvertering te optimaliseren. U kunt de spijsvertering van uw paard ook optimaliseren en een goede motiliteit bevorderen met Ekymash Booster. Deze vloeibare ‘Psyllium-kuur’ voor max. 10 dagen biedt net dat beetje extra voor een comfortabele spijsvertering na inspanning, herstel of stress.

De complete formule aangevuld met onder andere tijm, pepermuntextract, citroenmelisse, prebiotica, electrolyten en magnesium, kan baten bij verstoppingen, onvoldoende motiliteit in darmen, spoelen van de darmen, (zand)kolieken, na koliekoperaties, als herstel na kolieken. Kan worden gebruikt voor paarden die weer overgaan op voer na periode van vasten. De vloeibare formule zorgt voor gemakkelijke toediening; gemengd met slobber, rechtstreeks in het drinkwater of in de mond van het paard.

Geef ook de hoeven aandacht

Tijdens de zomerperiode staan de meeste paarden meer buiten in de weide dan in andere seizoenen, een weideverblijf kan leiden tot een verslechtering van het hoorn van de hoef. Ook bij droog weer hebben de hoeven van uw paard extra aandacht nodig. Het hydrateren van de hoeven is hierbij erg belangrijk.

Om de hoef goed te verzorgen is de komst van een hoefsmid noodzakelijk maar ook van binnenuit met voeding kunt u de hoeven ondersteunen. De juiste hoef biotine kan uw paard helpen. Hoof Biotine van Audevard brengt een mix van micronutriënten zoals biotine en planten die voorzien in de toenemende behoefte van de hoef, wanneer het hoorn in slechte staat, breekbaar of vervormd is. Daarnaast ondersteunt Hoof Biotine ook de circulatiebehoefte van de hoef met name dankzij de toegevoegde Chrysantellum en Gincko Biloba.

Aarzel niet om bij twijfel tijdens deze hete zomerdagen uw dierenarts extra advies te vragen.

bron: dierenarts drs. Hanneke Noij, Audevard

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl