Rapid titertest of Vacci-check?

Titerbepaling hond Rapidstatus titertest

U heeft er vast wel van gehoord, u kunt uw hond laten titeren. Er wordt dan door uw dierenarts een klein beetje bloed bij uw hond afgenomen. In dit bloed wordt de hoeveelheid antistoffen tegen hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte bepaald. Wanneer de hoeveelheid antistoffen tegen één van deze ziekten onvoldoende blijkt, dan kan uw hond alsnog gevaccineerd worden. Deze bepaling is altijd uitgevoerd met de zogenaamde Vacci-check test. De Rapidstatus titertest is nu ook beschikbaar voor uw hond.

Hoe werkt de Rapidstatus titertest?

Voor de Rapidstatus titertest wordt een klein beetje bloed bij uw hond afgenomen. Dit bloed wordt direct ingezet en na 10 minuten is de uitslag bekend.

Rapid is de nieuwe titertest voor honden

De Rapidstatus titertest geeft geen titerwaarde maar wel een heldere positieve of negatieve uitslag. Positief wil zeggen dat er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn tegen hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte. Negatief geeft aan dat de hoeveelheid antistoffen onvoldoende is voor een optimale bescherming en dat vaccineren aan te raden is. Vooral de snelle en betrouwbare uitslag is een voordeel van deze Rapid test.

Voor welke hond is de titerbepaling geschikt?

  • De hond die goed beschermd wil zijn en niet onnodig gevaccineerd wil worden.
  • De hond waarvan de eigenaar wil weten of hij of zij goed beschermd is.
  • De hond die eerder een overgevoeligheidsreactie heeft gehad op een eerdere vaccinatie (komt sporadisch voor).
  • De hond met een onbekend verleden.
  • De zieke hond of een hond met een auto-immuun ziekte of epilepsie.
  • De pup. Deze titerbepaling is bijzonder geschikt om het ideale vaccinatiemoment te bepalen.
  • De oudere hond. Zo kan bekeken worden of hij of zij voldoende beschermd is en onnodige vaccineren voorkomen kan worden.

Voor welke hondenziektes is de titerbepaling niet geschikt?

Voor de 3 genoemde hondenziektes is de Vacci-check en Rapid titertest van waarde. Voor andere hondenziektes als Leptospirose (Ziekte van Weil) en kennelhoest is titerbepaling niet mogelijk. Een goede en gewenste bescherming tegen deze ziektes is uitsluitend mogelijk door een jaarlijkse vaccinatie.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Lees verder over het wel of niet enten van honden

Registratie paard verplicht

Registratieplicht paard Nederland

Identificatie en registratie paardachtigen update 28 december 2021

Per 21 april 2021 geldt er in Nederland een verplichting om alle paarden op een locatie te registreren.  In de intensieve veehouderij (koeien, schapen, geiten, varkens en pluimvee) is deze registratie al heel lang heel normaal. Registratie wordt gedaan in het kader van effectieve dierziektemonitoring en dierziektebestrijding. U kunt zich voorstellen dat het belangrijk is om tijdens een uitbraak van een besmettelijke (paarden)ziekte te weten op welk adres hoeveel en welke paarden staan. Uw paard moet dus ook geregistreerd staan, bent u daar klaar voor?

Hoe werkt de registratie van mijn paard?

Alle paardachtigen dienen vergezeld te zijn van een geldig paspoort. Paarden die na 2006 geboren zijn, dienen ook een microchip te hebben. Alvorens u een paard kunt registreren heeft u een UBN nodig, een Uniek Bedrijfs Nummer. Iedere locatie waarop paarden langer dan 30 dagen worden gehouden, dus ook een standweide, zomerweide of anderszins, dient een UBN te hebben.

  • Voor de eigenaar van het paard: uw paard is gechipt.
  • Uw paard heeft een paspoort.
  • Uw paard staat in NL geregistreerd.
UBN is verplicht voor paardenhouders
  • Voor de eigenaar van de locatie waar paarden staan.
    Check hier alles over uw UBN voor het houden van paarden.
  • Koppel uw paarden aan uw UBN nummer.
  • Houd een lokale administratie bij van paarden die afwezig zijn (langer dan 24uur).
    De exploitant van het bedrijf of de grond waarop het paard staat, is verantwoordelijk voor de registratie van het chipnummer van het paard op het UBN. Staat het paard langer dan 30 dagen op een adres, anders dan waar het normaliter gestald (en geregistreerd) staat, dan dient hiervan een wijziging te worden doorgevoerd.

Hoe vraag ik een UBN nummer voor mijn paard aan?

Een UBN aanvragen, kan op de volgende website: https://mijn.rvo.nl/dierlocatie-ubn-registreren-en-wijzigen. Wanneer u een UBN/meerdere UBNs hebt, kunt u hier het paard/de paarden op registreren. Paarden aanmelden kan via https://mijn.rvo.nl/paarden-melden.

Wie moet wat?

De houder van de paarden (dit kan, maar hoeft niet, de eigenaar van de paarden te zijn, maar ook een pensionstalhouder of eigenaar van een stuk land) is verantwoordelijk voor het registreren van de paardachtigen op zijn/haar UBN. De eigenaar van de paardachtige is op zijn/haar beurt verantwoordelijk voor het in orde hebben van het paspoort en chipnummer.

Wanneer moet een melding gedaan worden?

Wanneer een paard voor langer dan 30 dagen op een UBN wordt aangevoerd, wanneer een paard voor langer dan 30 dagen wordt afgevoerd van een UBN, bij import en export van een paard en bij het overlijden van een paard. Is uw paard nog niet gechipt, maar zou dat wel zo moeten zijn? Heeft uw paard nog geen paspoort? Neem dan contact op voor een afspraak voor het in orde maken van deze zaken. Wij helpen u graag.

Beter maar op tijd in orde hebben toch?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Marijn Buijtendorp, dierenarts paard

Drs. Marijn Buijtendorp
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Veulen en merrie checklist

U vindt hier een checklist voor de merrie voor de bevalling en een checklist voor het veulen net na de geboorte.

Checklist veulen na geboorte

  • Hoofd zelf ophouden: <5 minuten
  • Staan: <2 uur
  • Drinken: <2 uur
  • Plassen: <6 – 10 uur
  • Gele mest produceren: <24 uur
    (nadat alle harde donkere darmpek is afgekomen)

Let bij het drinken goed op dat het veulen de speen pakt en dat u het veulen duidelijk ziet en hoort slikken!

Een veulen moet binnen 8 uur 2-3 L biest opnemen om ervoor te zorgen dat het voldoende afweer heeft tegen infecties.Het veulen drinkt daarom meerdere keren per uur bij de merrie.

Als het uier van de merrie te vol blijft is dit een teken dat het veulen mogelijk te weinig drinkt.

Checklist bevalling merrie

Eerste signalen

  • Verslappen van de banden.
Verslappen van de banden voor het veulenen merrie
  • Opuieren (2-4 weken voor partus), kegelen (1-3 dagen voor partus)


Voorbereidingsfase (duur: 1-6 uur)

= draaien van het veulen, dit kan wat onrust geven

Merrie onrustig, staan & liggen, evt. matig zweten.

Uitdrijvingsfase (duur: 10-30 minuten)

Veulen wordt geboren

Begint met het breken van de vliezen. 2 hoefjes zichtbaar (zool hoefjes naar beneden gericht), achter elkaar (ongeveer 10cm ertussen), gevolgd door het neusje (weer ongeveer 10cm later)

Vlies wat over de neus van het veulen zit verwijderen, mooiste is het veulen met de achterbenen in de merrie te laten liggen.

Nageboortefase (duur: <6 uur)

Nageboorte moet er met 6 uur af zijn. Knoop de nageboorte op zodat de merrie er niet op kan gaan staan.

Wanneer DIRECT de dierenarts bellen?

Bij vragen of onzekerheden bel gerust uw dierenarts. Ook graag contact opnemen indien de merrie afwijkt van dit schema.

Rode zak uit vulva merrie

Ziet u in plaats van een witte blaas een rode blaas = DIRECT CONTACT OPNEMEN, dit is een ‘red bag delivery’ en dient direct geopend te worden!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Charlotte Meurs, dierenarts paard

Drs. Charlotte Meurs
Paardendierenarts

Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Veulen melk geven

Soms wil het veulen niet meteen goed drinken binnen de 2 uur na de geboorte. Het kan dan verstandig zijn de merrie te melken en het veulen met de fles te voeden. Indien u hiermee niet bekend bent kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts, zodat hij of zij u op weg kan helpen en kan bepalen of dit de juiste stap is. Het kan echter zijn dat het verstandiger is dat uw dierenarts langs komt om het veulen eerst melk te sonderen.

Merrie melken

Om een merrie te melken zijn deze benodigdheden van belang

  • Schone maatbeker of bakje
  • Schone maatbeker of mok
  • Gaasjes

Melk de merrie voorzichtig; laat iemand bij het hoofd staan, maak eerst contact met de merrie en ga vervolgens rustig met uw hand naar het uier. Indien de merrie dit goed accepteert kunt u gaan melken; maak rustige melkbewegingen en wissel de spenen af.

Vang ongeveer 200 ml melk/biest op (voor een KWPN paard, indien het een pony is of shetlander is dit logischerwijs wat minder). Het mooiste is om vervolgens de melk door een schoon gaasje te laten gaan. Op deze manier worden er vieze delen uit de melk gezeefd. Vervolgens kunt u de melk in het flesje doen en aan het veulen geven. Het is belangrijk dat het veulen na het drinken uit het flesje zelfstandig gaat drinken binnen 2 uur zelf, lukt dit niet neem dan contact met uw dierenarts op.

Melk van de merrie melken en klaar maken voor het veulen

Goede biest is dik, geel en plakkerig. Neem bij twijfel over voldoende opname contact op met de dierenarts. Die kan eventueel biest met een slangetje ingeven in de maag van het veulen. Geef geen melk met een fles aan een veulen. Dit geeft namelijk een groot risico op verslikken met een longontsteking tot gevolg.

Veulen melk/biest geven

Belangrijk:

  • Het veulen moet een goede zuigreflex hebben – indien het veulen geen duidelijke slikreflex heeft, neem dan contact op met uw dierenarts

Dit kunt u zelf met SCHONE vingers checken; laat het veulen op 2 vingers sabbelen en voel of het veulen daadwerkelijk een zuigreflex heeft.

Veulen verslikken zich snel; houd daarom het flesje niet verticaal, knip een klein stukje van de tip af (zwarte stukje eraf knippen – dit is groot genoeg) en let op dat er constant melk uit het flesje blijft komen. Dit moet het veulen snel genoeg kunnen wegslikken

Het handigste is om eerst even de vingers in de mond van het veulen te doen en vervolgens via de vingers het speentje. Eventueel kunt u uw hand zacht op het hoofd van het veulen houden (bij de pijl); hiermee bootst u het natuurlijke drinkgedrag na.

Soms is het nodig om een veulen met de fles melk bij te voeren

Indien u zelf geen ervaring heeft met melk aan een veulen geven, dan kunt u altijd eerst even contact met uw dierenarts opnemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Charlotte Meurs, dierenarts paard

Drs. Charlotte Meurs
Paardendierenarts

Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl