Bewegen belangrijk voor honden

Waarom bewegen voor honden belangrijk is.

Om honden fit en gelukkig te houden, zijn fysieke activiteiten namelijk noodzakelijk. Lees hier alles over het hoe en waarom rond het bewegen van honden, en tips om uw viervoeter meer beweging te geven.

Krijgt uw hond wel voldoende beweging?

Voldoende beweging is voor iedere hond belangrijk om gezond en fit te blijven. Het bewegingsapparaat van viervoeters bestaat onder meer uit spieren en botten. Door actief te zijn én blijven, onderhoudt uw hond deze. En het sterkere gestel dat daardoor ontstaat zal zijn gewrichten beter beschermen. Hoe meer kracht de spieren op kunnen vangen, hoe minder de gewrichten immers te verduren krijgen.

Bewegen als uitlaatklep

Maar het belang van bewegen gaat voor de hond verder dan alleen het fysieke aspect. Ook voor zijn psychische gezondheid is het noodzakelijk dat je hond in beweging blijft. Dankzij het wandelen en andere bewegingsvormen, kan een volwassen hond zijn energie en spanningen kwijt. Zie het maar als een uitlaatklep voor uw dier. Actief zijn voorkomt bovendien verveling bij honden en maakt ze gelukkiger.

Als honden te weinig beweging krijgen

Als uw hond te weinig beweegt zal zijn lichaam verslappen. De spieren worden zwakker en de conditie gaat achteruit. Een tekort aan beweging is – naast ouderdom – dan ook één van de belangrijkste oorzaken van allerlei pijnlijke spier – en gewrichtsproblemen die vaak van een langdurige of zelfs chronische aard zijn.

Verder zal de stofwisseling van een inactieve hond ook trager worden. Deze kan in een soort rustmodus terecht komen, wat de viervoeter ook kwetsbaarder maakt voor overgewicht.

Krijgt uw hond voldoende beweging?

Laat uw hond lekker bewegen

Hoeveel beweging een hond nodig heeft, is afhankelijk van zijn grootte, leeftijd, ras en gezondheid. Zo mag een puppy slechts kleine rondjes lopen, terwijl een volwassen hond behoefte heeft aan veel langere wandelingen en andere bewegingsvormen, zoals rennen en springen. Kijk daarbij naar de behoeften en voorkeuren van uw viervoeter. Heeft u bijvoorbeeld een echte ballenfanaat of eerder een nieuwsgierige snuffelaar? U leest hier meer over hoe vaak een hond moet worden uitgelaten.

Aan de slag met sport & spel voor een fitte hond

Hondensporten en -spellen zijn een prima manier om uw hond meer te laten bewegen. Denk bijvoorbeeld eens aan het zwemmen in een hondenzwembad of bij een hondenstrandje. Of wat dacht u van specifieke hondensporten als doggy dance of flyball? Daarmee traint uw hond weer hele andere spiergroepen en versterkt u de onderlinge band.

Rustig opbouwen en rekening houden met fysieke grenzen

Het is hartstikke goed als u uw hond meer beweging gaat geven. Maar bouw dit altijd langzaam op om blessures te voorkomen, zowel bij uzelf als bij uw viervoeter. Houd bovendien rekening met de fysieke grenzen van uw hond. Misschien is zijn bouw bijvoorbeeld niet geschikt om lange afstanden te rennen of laat zijn gezondheid het springen niet toe. Twijfelt u of uw huisdier een bepaalde sport aankan? Vraag dan advies aan uw dierenarts.

Als oude hond minder soepel wordt…

Oudere honden kunnen trager en minder soepel worden. Toch is het ook voor een seniorenhond heel erg belangrijk om in beweging te blijven. Dat houdt hem langer fit en gelukkig. Laat hem tijdens het uitlaten wel zelf zijn tempo bepalen.

Als de afstanden van jullie uitlaatrondes te lang worden, maak dan wat vaker kortere wandelingen. Ook kan hydrotherapie een mooie aanvulling zijn. Bij deze bewegingsvorm in het water worden de spieren en gewrichten namelijk minder belast, maar wel getraind.

Ondersteun de gewrichten van uw hond

Beweging zorgt bij uw hond voor soepele gewrichten. Maar andersom geldt ook dat soepele gewrichten noodzakelijk zijn om uw hond in beweging te houden. Doe er daarom alles aan om de gewrichten van uw hond te ondersteunen. Naast gezonde hondenvoeding levert Flexadin daar een belangrijke bijdrage aan. Met slechts één smakelijk kauwbrokje per dag bevordert u al de souplesse van uw hond.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Winter Cyathostominose, bloedwormen paard

Bloedwormen bij het paard


Wintercyathosstominose klinkt als een scrabblewoord, maar voor paarden kan deze aandoening levensbedreigend zijn. Wintercyathostominose wordt veroorzaakt door de kleine bloedworm (cyathostominae).

Wanneer is de kleine bloedworm schadelijk voor mijn paard?


De kleine bloedworm leidt voornamelijk tot schade bij jonge paarden, doordat de larven een trektocht maken door de darmwand. Hierbij ontstaat schade aan het darmslijmvlies en de bloedvaten, waardoor de darmwand verdikt. De dikke en beschadigde darmwand is slecht in staat om voldoende voedingsstoffen op te blijven nemen.

Wat doet de bloedworm bij mijn paard?

Een paard met een hoge bloedwormbesmetting zal daardoor snel in gewicht afnemen, zal een doffe vacht krijgen, eventueel sloom worden en een ernstige diarree ontwikkelen.

Waarom is wormonderzoek bij mijn paard niet zinvol?

Doordat de bloedwormlarven zich in het najaar in de darmwand inkapselen, is het aantal wormen dat eieren legt in de darm in deze periode laag. Een mestonderzoek in de winter is daarom minder tot niet zinvol. Paarden met een hoge wormbesmetting (larvale besmetting) kunnen in deze periode een lage wormeitelling in de mest vertonen. Het is daarom het advies om in het najaar paarden preventief te ontwormen met Equest of Equest Pramox (deze laatste is vooral belangrijk voor jonge paarden, omdat de moxidectine in Pramox ook werkt tegen de lintwormen, welke we vooral bij jonge dieren zien).

Wanneer is wormonderzoek bij mijn paard wel zinvol?

In het voorjaar is het te allen tijde verstandig om de mest van uw paard te laten onderzoeken op parasieteneieren. Wanneer dit onderzoek voor het weideseizoen wordt uitgevoerd, kunnen paarden die dat nodig hebben nog tijdig worden ontwormd, voordat zij de verse wei besmetten. Oudere paarden bouwen doorgaans goede weerstand op tegen de meeste worminfecties en het is dus ook niet altijd nodig deze paarden te ontwormen in het voorjaar. Een wormonderzoek in het voorjaar geeft hierover uitsluitsel. Twijfelt u over de gezondheid van uw (jonge) paard, neem dan contact met uw dierenarts op voor een uitgebreid advies over de ontworming van uw paard.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: dierenarts@daphorst.com

Drs. Marijn Buijtendorp
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Röntgenkeuring jonge paard

De afgelopen zomer zijn weer veel veulens gezond en wel op de wereld gezet. Of een veulen een gezond (sport)paard wordt, is van veel factoren afhankelijk. In dit stuk wil ik u meenemen in het belang van het tijdig opsporen van defecten in de botvormig bij het jonge paard (osteochondrose of osteochondrosis dissecans, OC, respectievelijk OCD).

Verstoring botvorming bij het jonge paard

Het ontstaan van het ziekteproces is voor OC en OCD nog altijd niet opgehelderd. Het is wel bekend dat tijdens het vormen van een embryo en na de geboorte botvormig plaatsvindt door bestaand kraakbeen te laten calcificeren (verkalken). Bij OC en OCD is er sprake van een storing in deze botvorming. Deze stoornis kan het gevolg van vele factoren zijn, onder meer onjuiste voeding, het bewegingspatroon en erfelijke factoren.

Sluiten groeischijven veulen


Groeischijven sluiten bij het veulen op verschillende tijdstippen in het vroege leven. De laatste groeischijven sluiten rond de 12 tot 14 maanden leeftijd (knie) en daarmee stopt ook de verbening van gewrichten. Tot deze tijd kunnen er problemen optreden in de vorming van nieuw bot. Het is dan ook van groot belang om vanaf deze leeftijd in beeld te brengen hoe de ontwikkeling van de gewrichten bij uw veulen(s) is verlopen.

Losse kraakbeen fragmenten in gewricht

Eventuele problemen in de botvormig kunnen namelijk leiden tot fragmenten die ofwel vastzitten aan het gewrichtskraakbeen ofwel los in een gewricht aanwezig kunnen zijn. Deze fragmenten kunnen leiden tot onder meer kraakbeenschade, mechanische belemmering, irritatie van het gewricht en/of gewrichtskapsel en daarmee tot ongemak bij het zich ontwikkelende dier.

OC en OCD niet altijd zichtbaar

Alvorens u met een jong paard aan de slag gaat, is het belangrijk dat de gewrichten soepel en zonder problemen arbeid kunnen gaan verrichten. Sommige vormen van OC en OCD kunnen hierbij een probleem vormen.
OC/OCD kan, maar hoeft zich niet te uiten in kreupelheid en gewrichtsovervulling. Ook jonge paarden met droge gewrichten die niet kreupel zijn, kunnen OC/OCD op röntgenfoto’s vertonen.

Verwijderen fragmenten bij OCD paard

Fragmenten kunnen, nadat ze op röntgenfoto’s zijn gedetecteerd, worden verwijderd via een kijkoperatie in het gewricht (arthroscopie). Hierbij wordt via twee kleine gaatjes in het gewricht een beeld verkregen van de algemene toestand van het gewricht en het fragment, waarna het fragment verwijderd wordt.

Prognose Osteochondrose jonge paard

Rond de leeftijd van 12 tot 14 maanden heeft het gewrichtskraakbeen nog een vrij goed herstellend vermogen. Dat wil zeggen dat eventuele (onvermijdbare) schade aan het kraakbeen die achterblijft na het verwijderen van een fragment nog door het lichaam opgelost kan worden. Het jonge paard is dan nog lang niet in (volle) training en heeft dan alle kans rustig te herstellen, alvorens het echte werk gaat beginnen.

Röntgenkeuring gewrichten paard in het najaar

Het najaar is een perfecte periode om uw jonge dier(en) door ons op locatie op de röntgenfoto te laten zetten, waarna een individueel plan kan worden gemaakt met betrekking tot wat het beste is voor uw veulen/jaarling. Mocht u nog vragen hebben of wilt u een afspraak maken om uw jonge dier op locatie (of op de praktijk) op de foto te zetten, neem dan gerust contact met ons op.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: dierenarts@daphorst.com

Drs. Marijn Buijtendorp
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Nieuwe regels vaccineren paard

De KNHS heeft voor paarden en pony’s, die geboren worden vanaf het jaar 2022, nieuwe regels opgesteld voor de basisvaccinatie tegen influenza (paardengriep).

Hoe moeten paarden nu gevaccineerd worden?

Paarden en pony’s, geboren vanaf januari 2022, dienen een drievoudige vaccinatie tegen influenza te krijgen, voordat zij zullen worden geaccepteerd op onder meer wedstrijden.

Waarom moet een paard nu 3x geënt worden tegen Influenza?

De aanpassing van het KNHS reglement berust op het feit dat er nooit wetenschappelijk bewijs is geweest voor de aanname dat er na een tweevoudige vaccinatie en vervolgens een jaarlijkse herhaalvaccinatie voldoende bescherming wordt opgebouwd tegen het influenzavirus.

Wanneer is er wel voldoende bescherming tegen het influenza virus?

Voldoende bescherming tegen het paardengriepvirus wordt pas verkregen wanneer het volgende vaccinatieschema wordt gevolgd:

  • Eerste vaccinatie vanaf de leeftijd van zes maanden.
    Vanaf deze leeftijd zijn bij de meeste veulens alle antistoffen die het veulen heeft verkregen vanuit de biest van de merrie uit het lichaam verdwenen.
  • Tweede vaccinatie vier tot zes weken later.
    Let op: het KNHS reglement schrijft voor de herhalingsvaccinatie tussen drie weken en drie maanden toe te dienen, echter hogere antilichaamconcentraties worden behaald bij hervaccinatie tussen vier en zes weken na de eerste vaccinatie.
  • Derde vaccinatie binnen een half jaar van de tweede vaccinatie.
    Hiermee is de tweede booster gegeven en is een goede bescherming gedurende ongeveer een jaar gegarandeerd. Let wel, ook gevaccineerde paarden kunnen ziek worden, maar doorgaans in mindere mate en met een lagere uitscheiding van het virus.
  • Na de derde vaccinatie kan een paard jaarlijks een herhaalvaccinatie krijgen.
    Deze herhaalvaccinatie moet binnen een jaar gegeven worden. Het verschilt per paard hoe snel antilichamen tegen het influenzavirus uit het lichaam verdwijnen, maar langer dan een jaar blijven de antilichamen zeker niet aanwezig, is uit verschillende onderzoeken gebleken.

Verwacht u volgend jaar een veulen en wilt u het optimale bescherming bieden tegen het influenzavirus?

Volg dan bovenstaand vaccinatieschema.

Mijn paard is niet gevaccineerd, wat te doen?

Bovenstaand schema geldt voor alle paarden, maar zeker voor paarden die niet of niet juist gevaccineerd zijn. Dus ook hier geldt uw paard laten enten volgens het nieuwe schema.

Wanneer ontvang ik de sticker en het stempel van mijn dierenarts in het paardenpaspoort?

Wanneer bovenstaand vaccinatieschema gevolgd wordt en uitgevoerd is, ontvangt u van uw dierenarts sticker en stempel in het paardenpaspoort.

Bescherm paarden tegen influenza door te vaccineren

Een vaccinatie betekent niet alleen een sticker en een stempel in het paspoort, maar helpt daadwerkelijk uw paard en daarmee de paardenpopulatie te beschermen tegen influenza.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Marijn Buijtendorp
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Vuurwerkstress en angst bij dieren

Vuurwerkangst bij hond, kat en paard en wilde dieren

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat niet alleen onze huisdieren veel last hebben van vuurwerkstress. Vuurwerk zorgt tijdens de jaarwisseling ook bij vogels en andere wilde dieren voor veel angst. Vooral het geluid is angstaanjagend voor dieren, omdat hun gehoor veel gevoeliger is dan dat van de mens. Er kan bij dieren zelfs blijvende gehoorschade ontstaan. De KNMvD, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, is ook om die reden voorstander van een landelijk vuurwerkverbod.

Van welke geluiden hebben dieren last?

Naast harde knallen zijn ook sissen, fluiten en andere hoge tonen voor dieren angstaanjagend. En de communicatie van in het wild levende dieren kan door het geluid van vuurwerk verstoord worden. Bovendien kunnen dieren last hebben vande flitsen, trillingen of de geuren die vrijkomen bij het afsteken van vuurpijlen.

Wat doen dieren bij vuurwerk overlast?

In een onderzoek uit Nieuw-Zeeland onder ruim 4000 huisdierenbezitters met gezamenlijk ruim 15000 huisdieren, gaf bijna 75 procent aan dat hun huisdier last had van vuurwerk. Dat uitte zich vooral in wegkruipen (70%), bibberen (54%) en ineenkrimpen (45%). Ook slaan dieren op de vlucht, waardoor ongelukken gebeuren. Vogels vliegen in blinde paniek tegen ramen, hoogspanningskabels en andere hoge obstakels aan, vaak met de dood tot gevolg.

Hoe bang zijn dieren voor vuurwerk?

Dieren zijn bang voor vuurwerk. Recente cijfers uit diverse Nederlandse en internationale onderzoeken laten dat zien.

  • Oudjaarsnacht vliegen na de jaarovergang duizenden vogels per vierkante kilometer op na verstoring door vuurwerk. De vogels vliegen dan tot een hoogte van 800 meter (veel hoger dan hun dagelijkse bewegingen) en ze blijven wel drie kwartier zo hoog.
  • Bijna 80% van de paarden is angstig of erg angstig tijdens het vuurwerk.
  • Geluiden boven de 80 tot 89 decibel verhogen bij varkens de hartslag en bij lammeren gaat boven de 100 decibel de ademhalingsfrequentie omhoog. Vuurwerk loopt op tot 190 decibel.

De angst en de paniek die dieren ervaren is vaak groot. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een fobie voor harde geluiden ontwikkelen. Tien minuten plezier voor de mens kan dus voor het dier leiden tot levenslange angst.

Vereniging van Dierenartsen is voor een landelijk vuurwerkverbod

De KNMvD, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, is voorstander van een definitief vuurwerkverbod en ondersteunt de campagne “Ik Klap”. Deze campagne laat heel duidelijk het negatieve effect van vuurwerk op huisdieren, boerderijdieren, wilde dieren en de natuur zien.

Landelijke website Ik Klap voor vuurwerkverbod ondersteund door de KNMvD

“Ik klap” vraagt de landelijke overheid om vuurwerk te verbieden. Niet alleen het afsteken ervan, ook de verkoop. Voorstel is om tijdens de jaarwisseling te klappen, zingen, dansen en de champagne te ontpoppen, als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Meer info op www.ikklap.nl

Vragen?

Lees hier veel meer over Vuurwerkangst bij huisdieren

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bron: Tien minuten plezier voor de mens: grote impact op dier en milieu door Anouk Helmers (Tijdschrift voor Diergeneeskunde nr 146 december 2021).