Constipatie bij de kat

Constipatie kan bij katten een probleem zijn

Constipatie kan veel ongemak bij de kat veroorzaken. Met constipatie bedoelen we dat de kat met ontlasting verstopt raakt. Obstipatie is niet ongewoon en treft veel katten minstens één keer in hun leven. Sommige katten ervaren regelmatig constipatie, terwijl anderen een stressvolle periode kunnen hebben wanneer ze er maar één keer mee worstelen. Net als bij mensen kan een verminderde vochtinname en een drogere ontlasting reden zijn voor minder poepen en een eventuele constipatie.

Katten houden van privacy

Katten houden van privacy tijdens het poepen en plassen

Gezonde poep moet water bevatten, ingedroogde poep is moeilijker uit te persen en in beweging te krijgen. Het verstrekken van toegang tot vers water en kattenvoer van goede kwaliteit verkleint de kans dat uw kat verstopt raakt, maar houd er rekening mee dat medische aandoeningen ook de darmen van uw kat kunnen aantasten. Geef uw kat een schone en eigen plek om hun zaakjes te doen, en probeer veranderingen in hun routine te vermijden. Katten houden van schone bakken en privacy.

Oorzaak constipatie is voornaam

Wanneer uw kat tijdelijk een wat dikkere ontlasting heeft, die wat minder vlot afkomt, dan hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Meestal lost het zich vanzelf op, of is het geven van een kattenlaxeermiddel voldoende. Maar wanneer uw kat echt moeite doet om te poepen, of al meer dan 48 uur niet is geweest, is het tijd om met uw dierenarts te consulteren. Overleg altijd met uw dierenarts voordat u probeert de constipatie van uw kat thuis te behandelen – de oorzaak van de oorzaak moet altijd worden onderzocht.

Symptomen van constipatie bij katten

Hoe weet u of uw kat verstopt is? Katten zijn erg op hun privacy gesteld tijdens het doen van een plasje en een poepje en als gevolg daarvan is het vaak vrij moeilijk om te bepalen in welke staat de poep van uw kat zich bevindt.

Tenzij u natuurlijk een binnenkatten bezitter bent. Binnenkatten bezitters zien en horen hun huisdieren vaker poepen – en krijgen de kans om hun kattenbakcreaties regelmatig te inspecteren. Als uw kat buiten naar het toilet gaat, kan het moeilijker zijn om eventuele problemen op te merken.

Symptomen van constipatie zijn onder meer:

  • Geen stoelgang gedurende meer dan 48 uur
  • Droge, harde ontlasting
  • Buiten de kattenbak poepen
  • Verminderde eetlust; verminderde dorst
  • Braken
  • Te veel inspanning bij het poepen
  • Overmatig geluid maken

Als u problemen opmerkt met de kattenbakgewoonten van uw kat, of het gebrek daaraan, bel dan uw dierenarts en maak een afspraak voor een controle.

Oorzaken van constipatie bij katten

Er zijn meerdere oorzaken van constipatie bij katten. Om constipatie effectief te kunnen behandelen, is het essentieel om te weten wat het probleem veroorzaakt. Alles van gedragsproblemen, zoals veranderingen in de thuisomgeving, stress of een verandering in het merk voer tot ernstige medische aandoeningen kan ervoor zorgen dat uw kat niet meer poept zoals hij normaal doet.

Medische aandoeningen en structurele afwijkingen

Obesitas kan constipatie veroorzaken bij de kat

Elke aandoening die uitdroging veroorzaakt, kan leiden tot constipatie. Dit kan een chronisch of langdurig probleem zijn, zoals nierziekte of diabetes; of een acuut probleem zoals ernstig braken.  Naast medische aandoeningen kunnen structurele afwijkingen uw kat ervan weerhouden om naar het toilet te gaan. Obstructies van de dunne darm kunnen de doorgang van materiaal tegenhouden. Deze obstructies kunnen iets zijn dat uw kat heeft gegeten (bekend als een vreemd lichaam) of tumoren van het maagdarmkanaal. Megacolon is een aandoening die de dikke darm aantast en een vergrote dikke darm en uitgerekte spieren veroorzaakt. Dit betekent dat de dikke darm niet in staat is om ontlasting effectief uit het lichaam te verwijderen. Andere aandoeningen zoals obesitas kunnen ook aanleiding zijn voor constipatie.

Oudere katten hebben eerder problemen met poepen

Oudere katten hebben meer kans op leeftijd-gerelateerde aandoeningen, zoals nierziekte en artritis. Beide, of een combinatie, kunnen leiden tot problemen met poepen. Katten met artritis kunnen moeite hebben met hun houding of moeite hebben om in hun kattenbak te komen.

Alle bovenstaande aandoeningen vereisen een diergeneeskundige aanpak om zo de constipatie op te lossen en erger te voorkomen. Eventuele veranderingen in de poep en het poepgedrag van uw kat moeten met uw dierenarts worden besproken. Obstipatie is zeker geen comfortabele toestand voor de kat.

Huismiddeltjes tegen constipatie bij katten

Wanneer u bang bent dat uw kat last heeft van obstipatie, bespreek dit dan altijd met uw dierenarts. Huismiddeltjes zijn niet om zo maar te proberen, tenzij uw dierenarts heeft aangegeven dat er geen reden tot zorg is. Veel aandoeningen die constipatie veroorzaken, vereisen voorgeschreven medicatie, of op zijn minst zorgvuldige behandeling door uw dierenarts. Ga er nooit vanuit dat constipatie goedaardig is – katten zijn meesters in het verbergen van hun ziektes.

1. Drink meer water

Katten zijn niet goed in het drinken van voldoende water. Natvoer kan hun wateropname aanzienlijk verhogen. Katten die natvoer krijgen, hebben meestal een wat nattere en vaak meer stinkende ontlasting. Probeer uw kat aan te moedigen om meer water te drinken.

Veel katten drinken graag op plaatsen die niet hun waterbak zijn. Door een waterfontein te gebruiken of de kraan te laten lopen, kan uw kat meer gaan drinken. Katten zijn onhandig en houden niet van drinken waar ze eten. Het plaatsen van een waterbak uit de buurt van hun voerstation kan ook hun wateropname verhogen. Als uw kat niet van gewoon water houdt, kan het af en toe op smaak brengen met tonijn in bronwater of gekookt kippenwater het aantrekkelijker maken.

2. Maak van poepen een aangename ervaring

Katten houden van privacy en kunnen kieskeurig zijn met hun kattenbakken. Maak het toilet van uw kat zo mooi mogelijk. Zoek uit welke bak uw kat lekker vindt – deze kan diep, breed of ondiep zijn. Bied ze verschillende soorten strooisel aan, sommige houden van klei tussen hun tenen; en anderen begraven hun bedrijf graag in houtpellets. Plaats de kattenbak in een ruimte waar uw kat privacy heeft, niemand vindt het leuk wanneer andere meekijken tijdens het poepen. Een kattenbak met kap kan ook helpen. En houd het toilet altijd schoon.

Aantal katten + 1 = het aantal kattenbakken in huis

Katten houden er niet van om hun toilet te delen, dus wanneer u meerdere katten heeft, zorg er dan altijd voor dat er een reserve kattenbak is. De algemene regel voor kattenbakken voor meerdere katten is het aantal katten + 1 . Wanneer u 3 katten heeft, dan heeft u 4 kattenbakken nodig. Meer kattenbakken = blijere katten.

Maak van de kattenbak de favoriete plek van uw kat

Katten zijn gevoelig voor omgevingsdruk en waargenomen bedreigingen. Wanneer uw kat zich zorgen maakt, kan hij zijn poep inhouden. Wanneer uw kat een negatieve ontlastingservaring heeft gehad – of het nu gaat om pijn, aangevallen worden door een andere kat wanneer ze kwetsbaar zijn of gewoon een ongeschikte bak, dan kan dit hem bang maken om naar het toilet te gaan. Feromoonverspreiders in de buurt van het gebied kunnen uw huisdier comfortabeler maken. Maak van het toilet de favoriete plek van uw kat.

3. Verhoog de vezelinname

Er zijn meerdere opties om de vezelinname van uw kat te verhogen. Speciale diëten zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts en er zijn veel voedingssupplementen die op recept of zonder recept verkrijgbaar zijn. Bespreek met uw dierenarts de beste optie voor uw kat. Vezelrijke diëten helpen de ontlasting op te vullen, de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal en de dikke darm te vergroten en het vermogen van de darm om water op te nemen in de ontlasting te vergroten.

4. Verhoog activiteit en speel met uw kat

Beweging zorgt er voor dat het maagdarmkanaal van uw kat actief is. Moedig spelen aan, probeer nieuw speelgoed en heb plezier met uw huisdier. Gezonde en actieve katten hebben minder kans op constipatie. Katten die regelmatig bewegen, hebben minder kans op obesitas, wat een van de oorzaken van constipatie is. Te slome katten zijn misschien niet altijd gewoon lui, als u een kat hebt die niet geïnteresseerd is in spelen of bewegen, laat hem dan controleren en voorkom zo gezondheidsproblemen.

Medische behandelingen voor constipatie bij katten

Wanneer uw kat regelmatig last heeft van constipatie of tekenen van ziekte vertoont, zoek dan zo snel mogelijk veterinair advies . Veel aandoeningen kunnen met succes worden beheerd of behandeld, maar ze moeten vroeg worden opgemerkt. Uw dierenarts zal een volledig klinisch onderzoek uitvoeren om de oorzaken van constipatie te achterhalen, maar kan verder onderzoek voorstellen, zoals bloedonderzoek of beeldvorming. De behandeling varieert met de onderliggende aandoening en er is geen one-size-fits-all remedie.

Uw dierenarts moet mogelijk een of meer van de volgende behandelingen uitvoeren om uw kat te helpen:

  • Intraveneuze vloeistoftherapie gegeven via een infuus om uw huisdier te hydrateren.
  • Handmatige verwijdering van ontlasting uit de dikke darm, bijvoorbeeld met een klysma.
  • Toediening van laxeermiddelen. Laxeermiddelen verhogen de beweeglijkheid door de dikke darm en het maagdarmkanaal . Deze kunnen rechtstreeks in de anus en de dikke darm worden gegeven, of kunnen worden voorgeschreven als orale (in het bekje ingeven of door het voer) laxeermiddelen om thuis te geven.

Goed voer, veel water + bewegen

Constipatie is niet altijd te vermijden, maar ervoor zorgen dat de gezondheid van uw kat zo goed mogelijk is, kan de kans hierop verkleinen. Zorg ervoor dat er altijd goede voeding, vers water en een geschikte kattenbak beschikbaar is – en houd uw kat slank en actief. Deze eenvoudige stappen verkleinen de kans dat uw kat regelmatig naar de dierenarts moet voor onfrisse zaakjes.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenarts
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Glucosamine voor honden

Glucosamine voor de gewrichten van honden

Onze viervoeters staan ​​erom bekend dat ze graag rond rennen en met volle teugen van het leven genieten. Maar door de jaren heen kan deze levensvreugde tol eisen van hun gewrichten, omdat gewrichten kunnen verslijten en pijnlijk en stijf worden.

Wanneer het zo ver is, dan kan het zijn dat u de inzet van supplementen gaat overwegen om de kwaliteit van leven van uw hond te verbeteren. Een veel gebruikt gewrichtssupplement voor honden is glucosamine. Dit wordt veelal ingezet in combinatie met chondroïtine.

Wat is glucosamine en chondroïtine voor honden?

Glucosamine

Glucosamine is een natuurlijke verbinding die wordt aangetroffen in kraakbeen. Als supplement komt het meestal uit schelpdieren of het kan in een laboratorium worden gemaakt van plantaardig materiaal.

Glucosamine is afkomstig van een groep nutraceuticals die bekend staan ​​als chondroprotectieve middelen (kraakbeenbeschermers) en wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van artritis en artrose bij mensen, paarden en honden.

Chondroïtine

Glucosamine wordt vaak gecombineerd met chondroïtinesulfaat, een supplement dat het herstel van kraakbeen in de gewrichten stimuleert. Meestal gemaakt van koeien- of varkenskraakbeen of plantaardige bronnen, bevordert chondroïtine het vasthouden van water en de elasticiteit van kraakbeen om te helpen bij schokabsorptie en voeding van de gewrichtsvoering. Bovendien wordt aangenomen dat het de afbrekende enzymen in gewrichtsvloeistof en kraakbeen remt, stolsels in de kleine bloedvaten vermindert en de bescherming van glycosaminoglycanen en proteoglycanen in gewrichtskraakbeen stimuleert.

Hoe werken glucosamine en chondroïtine samen?

Samengesteld in een supplementvorm, denkt men dat glucosamine en chondroïtine voor honden kunnen helpen bij het herstel van beschadigd kraakbeen, namelijk het gewrichtskraakbeen (het kraakbeen tussen gewrichten). Bovendien kunnen ze helpen de gewrichten en het omliggende weefsel te onderhouden, gewrichtsstijfheid te verlichten en de structurele integriteit van gewrichten en bindweefsels te ondersteunen.

Waar is glucosamine voor honden goed voor?

Glucosamine voor honden wordt vaak gegeven bij:

  • Verlichting van artritis veroorzaakt door gewrichtsinstabiliteit (bijv. na beschadiging van de banden), trauma (bijv. fracturen), schade aan kraakbeen of abnormale ontwikkeling.
  • Hulp bij de behandeling van letsel aan de wervelkolom.
  • Herstel na een gewrichtsoperatie.
  • Behoud van prestatie van honden in topconditie.

Werkt glucosamine voor honden?

Er zijn talloze onderzoeken uitgevoerd om de voordelen van glucosamine voor honden te bepalen en of het supplement in de eerste plaats werkt. In één onderzoek bij 35 honden bleek dat het geven van een combinatie van glucosamine en chondroïtine een positief effect had op mensen met artrose, daarom zou het gunstig kunnen zijn bij de behandeling van deze aandoening.

Hoewel de huidige resultaten positief zijn, is er nog meer onderzoek nodig om de voordelen van glucosamine voor honden te bepalen.

De bijwerkingen van glucosamine voor honden

Aangezien glucosamine een natuurlijk supplement is, zijn bijwerkingen zeldzaam, maar ze zijn mogelijk. Enkele van de tot nu toe waargenomen glucosamine-bijwerkingen zijn allergieën en, afhankelijk van de formulering van de glucosamine, kan dit vaker voorkomen wanneer bekend is dat uw hond allergisch is voor vis/schelpdieren, evenals milde gastro-intestinale effecten zoals dunne ontlasting en winderigheid .

Hoe kan ik mijn hond glucosamine en chondroïtine geven?

De ingrediënten glucosamine en chondroïtine worden geleverd als poeder, dat u eenvoudig in het voer van uw hond kunt strooien, en ze zijn ook verkrijgbaar in tablet, capsule en vloeibare vorm. Om de juiste dosering te bepalen, is het een goed idee om eerst met uw dierenarts te overleggen. Uw dierenarts kan u helpen de juiste formulering te vinden en te bepalen of het een goede aanpak is die past bij uw hond.

Geef nooit humaan glucosamine aan honden

Geef uw hond nooit glucosamine of chondroïtine bedoeld voor menselijk gebruik, aangezien dit grotere hoeveelheden van deze ingrediënten kan bevatten, die mogelijk giftig kunnen zijn voor uw hond. Overleg met uw dierenarts wat het juiste supplement is voor uw hond.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Waarom verstopt mijn kat zich onder het bed?

Waarom verbergt een kat zich onder het bed?

Katten voelen zich veilig in afgesloten ruimtes. Ze kunnen zich verbergen onder uw bed, op de kledingkast of op een andere favoriete kleine plek.

Is verbergen een goed teken?

Is verbergen een goed teken? We weten dat katten zich onder het bed zullen verstoppen als ze zich geagiteerd of bedreigd voelen. Er is echter meer op te merken over dit gedrag dan op het eerste gezicht lijkt.
 
Hier bekijken we de mogelijke redenen voor de keuze van de schuilplaats van uw kat en bekijken we of het iets is waar een katteneigenaar zich zorgen over moet maken. Heel vaak is het te wijten aan het natuurlijke instinct van een kat om warmte en veiligheid te zoeken, maar het kan ook een teken zijn dat ze zich geagiteerd voelt. Daarom bekijken we dit kattengedrag wat nader.

Waarom verstopt uw kat zich graag onder uw bed?

Katten hebben altijd al een plek willen vinden om te slapen die veilig en beschermd is. Dat is het natuurlijk gedrag van katten. De meeste gedomesticeerde katten zijn voortgekomen uit wilde katten uit het Midden-Oosten die dezelfde voorouders hebben als leeuwen, tijgers en cheeta’s. Wilde katten gaan altijd op zoek naar een plek die bescherming biedt tegen roofdieren, zowel op de grond als in de lucht. Zo zijn een kleine grot uitgehouwen in vegetatie of rotsen de favoriete slaapplaatsen van een wilde kat.

Huiskatten passen hetzelfde instinct toe in de huizen die ze met ons delen. De ruimte onder een bed is de ideale plek voor een kat om zich te verstoppen, omdat het de volgende vijf belangrijke componenten van kattenwelzijn biedt:

  • Comfort
  • Veiligheid
  • Ziekte bescherming
  • Angst bescherming
  • Slapen/rusten

Uw kat verstopt zich onder het bed voor: comfort

De meeste katten slapen tussen de 15 en 20 uur in een periode van 24 uur. Met zo’n lange slaaptijd is een belangrijk element van kattencomfort de afwezigheid van risico; aanvallen van grotere roofdieren of andere, meer dominante katten zijn een reële mogelijkheid, zelfs voor huiskatten. Door zich onder het bed (of een ander meubelstuk) te verstoppen, kan de kat zich comfortabel en veilig voelen.

Uw kat verstopt zich onder het bed voor: veiligheid

In dezelfde geest als zich prettig voelen, wil een kat zich veilig voelen. Het neemt dingen als harde en plotselinge geluiden of verheven stemmen waar als gevaar. Het acute gehoor van een kat versterkt deze geluiden, waardoor het dier zich soms angstig zal voelen. Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van uw kat om zich veiliger en buiten bereik van gevaar te voelen.

Katten die drachtig zijn of een nest je kittens hebben, kunnen bijzonder nerveus zijn en minder tolerant zijn voor harde geluiden. Een zwangere kat verbergt zich misschien meer. Zorg ervoor dat u het geluid tot een minimum beperkt als u in de buurt bent van zogende katten. Laat niemand haar of het nest storen. Ja, kittens zijn schattig, maar een gestresste moederkat die overstuur raakt, is niet goed voor hen, of voor de kat zelf. Laat haar beslissen wanneer het tijd is voor u om haar baby’s te ontmoeten, en dwing haar nooit – ze kan agressief worden.

Uw kat verstopt zich onder het bed door: ziekte

De meeste dieren hebben de neiging zich te verstoppen als ze zich niet lekker voelen. Dit is een andere erfenis van de wilde kat. Een ziek dier in het wild zal kwetsbaar zijn voor aanvallen van roofdieren of andere dieren (een roedel wolven zal zich tegen een ziek lid keren en het wegjagen). Daarom hebben honden en katten er een hekel aan om ons (hun mededieren) te laten zien dat ze op de een of andere manier zwak of zwak zijn.

Een kat kan zich onder het bed of ergens anders donker en stil verstoppen als hij zich onwel voelt of gewond is. In een dergelijke omstandigheid kunt u het beste goed op het gedrag van uw kat letten en indien nodig stappen ondernemen om haar zich beter te laten voelen. Als uw kat begint te braken en zich onder het bed gaat verstoppen, bel dan uw dierenarts en vraag advies.

Uw kat verstopt zich onder het bed vanwege: angst

Net zoals een kat zich onder het bed verbergt om zich veilig te voelen wanneer hij harde of plotselinge geluiden hoort, kan het zijn dat hij zich verbergt als u bijvoorbeeld een feestje of andere verandering in uw huis heeft. De komst van een nieuwe mensenbaby of een nieuw huisdier kan uw kat van streek maken, vooral ook omdat het een solitair dier is.

Een verlegen kat kan zich natuurlijk veiliger voelen door zich te verstoppen, dus houd er rekening mee dat u ze voldoende tijd en ruimte moet geven om te leren naar buiten te komen en zich zelfverzekerd te voelen wanneer ze er klaar voor zijn.

Belangrijk is dat als uw kat onnodig veel tijd onder het bed doorbrengt vanwege angst, u verschillende therapieën kunt overwegen om haar te helpen . Vraag uw dierenarts om u door te verwijzen naar een klinisch gedragstherapeut voor katten die gespecialiseerd advies geeft.

Uw kat verstopt zich onder het bed om: te rusten en te slapen

Onder normale omstandigheden doet uw kat dit waarschijnlijk om te slapen. Wanneer uw kat dommelt voelt zij zich het meest kwetsbaar. Daarom zal ze een slaapplaats zoeken die zowel beschutting biedt tegen de elementen als beschutting tegen vijanden. Verscholen onder een bed zal uw kat zich niet alleen veilig voelen, maar ook weten dat ze niet gestoord zal worden tijdens haar welverdiende rust.

Waar verstoppen katten zich nog meer graag?

Om te weten wat de belangrijkste redenen zijn waarom een ​​kat zich onder het bed verstopt, kunt u bekijken wat haar van streek maakt. Ze wil misschien alleen maar slapen, maar ze kan ook angstig, gewond of ziek zijn.

Enkele andere plaatsen waar u misschien een kat vindt die zich verstopt:

  • Achter gordijnen
  • Achter warme keukenapparatuur
  • Onder een houten dek
  • Onder struiken in de tuin
  • In een keuken- of badkamergootsteen
  • In of op kasten en kleerkasten
  • In tassen of koffers
  • In kartonnen dozen
  • Onder dekens
     

Moet u voorkomen dat uw kat zich onder het bed verstopt?

Tenzij u het bed moet verplaatsen of toegang moet krijgen tot iets eronder, moet u uw kat rustig laten liggen. Er is echter een voorbehoud: als uw kat gewoonlijk onder het bed ligt en niet altijd slaapt, kan ze van streek of slecht zijn of andere medische problemen hebben. Als u haar elk uur of zo controleert, zou u een duidelijke indicatie moeten krijgen van haar gezondheid.

Plekken waar een kat zich NIET mag verstoppen

Er zijn plaatsen waar een kat zich verstopt waarvan we weten dat ze gevaarlijk zijn. Uw kat beseft misschien niet in welk gevaar ze verkeert als ze achter een radiator of in een wasdroger slaapt. Ze is er tenslotte alleen maar omdat het voor haar veilig voelt.
Laten we eens kijken naar enkele plaatsen waar u uw kat ervan moet weerhouden zich erin te verstoppen.

Katten mogen zich niet verstoppen: in huishoudelijke apparaten

Sommige katten vinden troost in een wasdroger of wasmachine. De trommel heeft een perfect formaat en is vaak behoorlijk warm. Sta dit niet toe – houd de deur dicht en plaats ook een waarschuwingsbord op de deur.

Houtkachels zijn, als ze regelmatig worden gebruikt, warm en gezellig voor een kat, maar deze bed keuze is onverstandig. Nogmaals, houd de deur van de kachel dicht en plaats een waarschuwingsbord op de deur, zodat gebruikers altijd zullen controleren of uw kat niet binnen is. Tip: Heeft u een kat, controleer dan altijd keukenapparatuur, ovens en houtkachels voordat u ze aanzet.

Katten mogen zich niet verstoppen: in garages en onder auto’s

Katten liggen ook graag onder auto’s. Ze hebben een 360 graden uitzicht op de wereld om hen heen en zijn beschut. Als de auto de afgelopen uren is gebruikt, straalt deze ook warmte uit naar de grond. Verstoppen onder een auto is echter om voor de hand liggende redenen buitengewoon gevaarlijk, en als katteneigenaar moet u voorkomen dat uw kat zo’n plek kiest.

Verstoppen in een garage is net zo gevaarlijk en moet worden vermeden. De garages van de meeste mensen bevatten gereedschapskisten, scherpe voorwerpen, elektrische machines en verschillende chemicaliën zoals onkruidverdelgers en antivries.

Katten kunnen ook in garages worden opgesloten – als uw kat verdwijnt wanneer ze normaal gesproken naar huis zouden terugkeren, vraag dan uw buren om hun schuren en garages te controleren – uw kat kan binnen vastzitten.

En vergeet niet de zolder- en kelderruimtes te bekijken.

Hoe krijgt u uw kat onder uw bed vandaan?

Als u uw kat van onder uw bed moet halen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Eerst en vooral moet u ervoor zorgen dat u haar naar een rustige en stille kamer brengt. Als u probeert haar onder het bed weg te slepen, dan zal dat tot niets dan ergernis en nodeloos gedoe leiden.

Tenzij u uw kat binnen enkele seconden moet weghalen, kunt u de volgende methode proberen om haar van onder het bed te verleiden:

  • Spreek haar toe met een rustige en liefdevolle stem
  • Bied haar traktaties of eten aan, misschien zelfs wel iets bijzonder lekkers?
  • Wees vooral geduldig en probeer haar niet fysiek naar buiten te slepen
  • Als snoepjes en eten niet werken, probeer haar dan met uitdagend speelgoed te lokken.

Waarom zou een kat zich plotseling gaan verstoppen?

Onthoud dat als uw kat te veel tijd onder uw bed doorbrengt, er iets mis kan zijn en dat ze er waarschijnlijk niet alleen is om te slapen. Als u haar eenmaal uit haar schuilplaats hebt verleid, controleer haar dan op verwondingen en check haar gezondheidstoestand (als ze overgeeft en lusteloos is, breng haar dan naar de dierenarts.

Zorg er samen met fysieke controles voor dat ze gelukkig is. Een verdrietige en depressieve kat eet misschien niet, ze is misschien erg vocaal, ze plast misschien niet in haar bak en ze kan zichzelf obsessief verzorgen. Hoe vreemd haar verstopgedrag ook is, wees altijd waakzaam voor uw kat. Misschien probeert ze u iets te vertellen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bron: Karen Wild, CCAB gecertificeerd klinisch diergedragstherapeut

Hoe lang kunt en mag u uw hond alleen laten?

Laat uw hond niet te lang alleen thuis

De meeste eigenaren zouden graag elk moment met hun hond doorbrengen, maar dat gaat helaas niet altijd. Ook voor u is het waarschijnlijk onvermijdelijk dat u uw hond op een bepaald moment alleen moet laten en dan vraagt ​​u zich misschien af: ‘hoe lang kan en mag ik mijn hond alleen laten?’ Kan mijn hond een volledige werkdag aan? Of heeft hij mij nodig om tijdens de lunch even uit gelaten te worden?

Hoe lang mag u een hond alleen laten?

Laat een hond nooit te lang alleen thuis

Elke individuele pup zal verschillen, maar de algemene regel is om volwassen honden slechts vier opeenvolgende uren alleen te laten. Honden zijn sociale dieren, ze snakken vaak naar regelmatige menselijke aandacht en zonder dat raken ze verveeld en eenzaam.

Bovendien is het zo dat volwassen honden hun plasje meestal maar zes tot acht uur kunnen ophouden, dus moet u hier rekening mee houden als u ze alleen laat. En terwijl u weg bent, hebben ze natuurlijk ook altijd vers, schoon drinkwater beschikbaar.

Hoe lang kunt u een puppy alleen laten?

Puppy’s jonger dan zes maanden mogen niet langer dan twee uur alleen worden gelaten. En het is een goed idee om de tijd die ze alleen doorbrengen geleidelijk op te bouwen om te voorkomen dat ze verlatingsangst krijgen. Als u uw puppy toch alleen laat, is het een goed idee om ze in een met hekjes afgezette ruimte te plaatsen, of laat ze in een puppy-proof kamer. Het plaatsen van puppy’s in een bench of puppy-proof ruimte zal voorkomen dat ze op alles in het zicht gaan kauwen en ook voorkomen dat ze schade aan richten.

Idealiter zou u een puppy niet meer dan een paar uur per keer gedurende de dag in de bench moeten laten, omdat te veel tijd in de bench ervoor kan zorgen dat hij gestrest raakt.

Hoe lang kunt u een oudere hond alleen laten?

Ongeveer twee tot vier uur. Hoe lang u een oudere hond alleen kunt laten, hangt af van of hij gezondheidsproblemen heeft en hoe vaak hij moet plassen (oudere honden moeten normaal gesproken wat vaker naar het toilet).

Moet ik een andere hond nemen om mijn hond gezelschap te houden?

Het nemen van een andere hond mag nooit worden gezien als een alternatief voor menselijk gezelschap, aangezien de meeste honden menselijke interactie waarderen, zelfs als ze samenleven met een andere hond. En hoewel honden over het algemeen sociale dieren zijn, zijn er ook honden die het gezelschap van andere honden niet leuk vinden en liever alleen zijn. Dat betekent dat het erbij plaatsen van een andere hond averechts kan werken en kan resulteren in conflicten en pestgedrag.

Wat moet ik met mijn hond doen als ik de hele dag werk?

De hele werkdag is veel te lang om uw hond alleen thuis te laten, dus u moet ervoor zorgen dat uw pup gedurende deze tijd wordt verzorgd of ergens anders wordt ondergebracht. Als u tijdens de lunch naar huis kunt, laat ze dan even lekker uit. Dat is een fijne onderbreking van een dag alleen. Als dit niet mogelijk is, kunt u in plaats daarvan een hondenuitlater regelen of inhuren. 

Hondenuitlater of hondenopvang

En als uw pup sociaal is met andere honden en mensen dan is een hondenopvang een uitstekende optie. Uw hond kan dan de hele dag kan spelen en er is ook altijd iemand in de buurt om een ​​oogje in het zeil te houden. Selecteer de hondenopvang of hondenuitlater zorgvuldig en zoek naar mensen met goede recensies en positieve aanbevelingen. Denk ook aan de individuele eigenschappen van uw pup, hoe vaak ze geknuffeld willen worden en hoe vaak ze spelen met u. Als u ’s avonds thuiskomt, vergeet dan niet om uw hond veel aandacht te geven, want hij zal u waarschijnlijk behoorlijk gemist hebben.

Kan ik mijn hond een weekend alleen thuis laten?

Nee, u mag uw hond nooit zo lang alleen thuis laten. Als u een nachtje weg bent en u kunt uw pup niet mee nemen, regel dan iemand die op uw hond past. Vrienden en familie zijn de ideale oplossing, maar als dit niet mogelijk is, zoek dan een kennel of een hondenoppas. Hondenoppassers zijn een geweldig idee voor honden die van hun comfort thuis houden, aangezien ze uw hond normaal gesproken in hun eigen huis komen bezoeken terwijl u weg bent.

Tips om een ​​hond alleen thuis te laten

Uw hond mist u waanneer hij alleen wordt gelaten

Als u uw hond alleen thuis laat, is het een goed idee om wat voorbereidingen te treffen voordat u weggaat, zodat ze u niet te veel zullen missen als u weg bent:

  • Zorg ervoor dat ze voldoende beweging hebben gehad: neem ze mee voor een flinke wandeling voordat u gaat, zodat ze meer kans hebben om te dutten en zich niet zullen vervelen.
  • Gebruik speelgoed dat voedsel uitdeelt: dit zal ze bezig houden tijdens uw afwezigheid en kan helpen om destructief gedrag te voorkomen.
  • Koop een camera voor huisdieren: dit is een geweldig idee om eigenaren gemoedsrust te geven dat hun pup veilig is, niet van streek is en geen kattenkwaad uithaalt.

Uw hond gerust alleen achter laten

Vergeet niet om uw hond nooit voor langere tijd alleen te laten, omdat het uiteindelijk niet eerlijk voor hem is. Als u voor een lange periode weg moet (bijvoorbeeld een hele werkdag of een nacht), zijn er nu gelukkig een groot aantal opties beschikbaar, waaronder hondenuitlaters, oppas, dagopvang, kennels en zelfs huisdierhotels, om ervoor te zorgen dat uw huisdier goed verzorgd is en u ze gerust achter kunt laten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl