Ziet uw kat meer van de wereld dan uzelf?

Kat kijkt door een stuk wit papier naar de wereld

Katten hebben een uniek gezichtsvermogen. Daardoor kan een kat zich concentreren op bewegende objecten om zo succesvol te jagen op zijn prooi. Ziet uw kat meer van de wereld dan uzelf?

Katten hebben een groter gezichtsveld

Katten hebben een royaal groter gezichtsveld dan wij mensen. Dat betekent dat ze een breder beeld hebben van wat er om ze heen gebeurt. Katten hebben ook een beter nachtzicht dan mensen. Dat stelt ze in staat om bij weinig licht goed te zien en te jagen. Dit komt doordat katten ogen hebben die zijn aangepast om meer licht op te vangen dan die van mensen. Katten hebben een speciaal deel van het netvlies, genaamd het “tapetum lucidum”, dat licht reflecteert en helpt om beelden beter te zien bij weinig licht. Dit geeft ook uw kat een veel beter nachtzicht dan dat van uzelf.

Katten kunnen alleen blauw en groen zien

Kat met blauwgroene ogen kijkt je aan

Katten hebben minder kleurwaarneming dan mensen en kunnen waarschijnlijk alleen blauw en groen zien. Uw kat heeft ook geen scherp zicht op korte afstand, maar kan wel goed scherpstellen op objecten die verder weg zijn. Lees hier meer over hoe katten met hun ogen naar de wereld kijken

Katten kunnen urinevlekken op een donkere vloer zien

Katten hebben de mogelijkheid om ultraviolet licht te zien, wat wij mensen niet kunnen zien. Zo kan uw kat bepaalde dingen beter zien, zoals urinevlekken op een donkere vloer.

Katten zien de wereld anders dan mensen

In het algemeen hebben katten dus een heel ander gezichtsvermogen dan mensen en zien ze de wereld anders. Uw kat kan bijvoorbeeld beter bewegende objecten waarnemen en daardoor gericht jagen op zijn prooi. Maar uw kat heeft ook minder kleurwaarneming en minder scherp zicht op korte afstand. Rest de vraag of uw kat nu in een andere wereld leeft dan uzelf of toch gewoon lekker samen. Per slot van rekening ziet een ieder de wereld toch op zijn eigen manier.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Wat zijn nou de allerleukste kattennamen op de wereld?

People Who Don't Like Cats Were Probably Mice In A Past Life Quote met foto van een kitten die zijn tong uitsteekt.

Ben jij op zoek naar de allerleukste kattennaam? Lees dan snel verder en vind de perfect passende naam voor jouw liefste kitten, poes of kater.

Ik heb mijn best gedaan om een lijst met 125 leuke en originele kattennamen voor jullie samen te stellen.

Dierapotheker inspireert je graag om de leukste kattennaam te vinden

De perfect passende naam bedenken voor jouw liefste viervoeter kan best wel een uitdaging zijn. Misschien heb je altijd al een naam in gedachten gehad waarvan je wist dat je deze graag ooit aan een huisdier wilde geven. Of misschien wil je de naam van iemand die je erg dierbaar is laten voortleven in jouw allerliefste bezit.

You had me at meow quote met foto maincoon.

Keuzes, keuzes en nog eens keuzes…

Er bestaan ontzettend veel leuke en originele kattennamen. Kies het liefst een naam die je gemakkelijk en kort kunt roepen. Stel je eens voor dat je poes stiekem naar buiten is geglipt en dat je: ”Eee-li-za-beee-llaaa!” moet roepen om haar naar binnen te halen. Dan is ze inmiddels al drie straten verderop.

Grapje natuurlijk. Maar een korte naam van 1 á 2 lettergrepen roept toch nét iets fijner.

Een naam die precies past bij jouw allerliefste poezenkind

De naam die je jouw pluizenbol geeft zal hij de rest van zijn leven behouden. Kies daarom een naam die past bij het karakter of misschien wel bij het uiterlijk van je kat. Misschien is jouw viervoeter geboren in de zomer en noem je haar daarom ‘Summer’. Of is hij al vanaf dat je hem kreeg ontzettend schuw en noem je hem ‘Shy’. Is hij of zij aan wat dikker? ‘Bollie’ klinkt ook grappig.

Op deze manier blijft het leuk om te brainstormen over de leukste naam van jouw pluizenbal.

“Time spent with cats is never wasted.” – Sigmund Freud

Heb je op dit moment geen inspiratie en kun je wel wat hulp gebruiken?

Ik heb alvast mijn best gedaan om een leuke en originele top 125 voor jullie op te stellen. Mijn collega’s hebben me natuurlijk geholpen door ook hun favoriete kattennamen aan mij door te geven. Uiteindelijk hebben we met z’n allen een mooie lijst samengesteld.

Dierapotheker heeft alvast een top 125 leukste kattennamen bedacht

lijst met 125 leukste kattennamen

Inspireer ook andere kattenbaasjes met jouw leukste kattennaam

Het allerleukste vind ik om ook jullie input te verwerken in deze namenlijst. Ik ben benieuwd welke leuke namen jullie nog voor me hebben zodat ik deze kan toevoegen aan de lijst. En misschien ben je zelf wel geïnspireerd geraakt door onze top 125, dan ben ik erg benieuwd voor welke naam je hebt gekozen.

Mocht je graag andere poezenbaasjes willen inspireren met mooie, leuke of originele namen dan zou ik het superleuk vinden als je deze achterlaat in een reactie. Of stuur een mailtje naar: info@dierapotheker.nl

Liefs Sally ❤️

Kan ik mijn konijn beter binnen of buiten houden?

Twee konijnen buiten in beeld

U kunt uw konijn zowel binnen als buiten houden. Het hangt van verschillende factoren af om te bepalen wat het beste is voor uw konijn. Hier zijn enkele overwegingen:

  1. Veiligheid: Buitenkooien moeten goed worden beveiligd tegen roofdieren zoals vossen en katten. Binnenkonijnen moeten worden beschermd tegen andere huisdieren en gevaarlijke objecten in huis.
  2. Klimaat: Konijnen zijn gevoelig voor extreme temperaturen, vooral hitte. Buitenkooien moeten in de zomer voldoende schaduw bieden en in de winter geïsoleerd zijn tegen de kou. Binnenkonijnen moeten in een kamer worden gehouden waar de temperatuur niet te warm of te koud is.
  3. Activiteitsniveau: Konijnen hebben veel beweging nodig om gezond te blijven, vooral als ze alleen zijn. Binnenkonijnen moeten voldoende ruimte hebben om te bewegen en spelen, terwijl buitenkonijnen de mogelijkheid moeten hebben om te graven en te rennen.
  4. Gezelschap: Konijnen zijn sociale dieren en hebben altijd behoefte aan een konijnenvriendje om mee te spelen en te communiceren. Binnenkonijnen kunnen met andere huisdieren of mensen omgaan, terwijl buitenkonijnen mogelijk meer geïsoleerd zijn.

Wanneer mag mijn konijn naar buiten?

Konijnen kunnen naar buiten zodra het weer warmer wordt en de temperatuur boven de 10 graden Celsius blijft. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw konijn voldoende beschutting heeft tegen de elementen en roofdieren, en dat het gebied waarin uw konijn rondloopt veilig is. Zorg er ook voor dat uw konijn volledig gevaccineerd is voordat u hem of haar naar buiten brengt. Het is het beste om uw konijn te introduceren in de buitenomgeving onder toezicht en geleidelijk aan de blootstelling te verhogen om te voorkomen dat het gestrest raakt.

Mogen konijnen gras hebben?

Ja, konijnen eten gras. In feite is gras een belangrijk onderdeel van het dieet van konijnen. Het is rijk aan vezels en andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor hun gezondheid en spijsvertering. Het is wel belangrijk om te zorgen dat het gras dat uw konijn eet schoon is en niet behandeld is met chemicaliën of pesticiden die schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Daarnaast moeten konijnen ook ander voedsel en hooi krijgen om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Konijnen leven liever binnen bij mensen

Veelal vinden konijnen het prettiger om binnen te leven, waar ze in de buurt van hun menselijke familie kunnen zijn en meer interactie en aandacht krijgen. Als u ervoor kiest om uw konijn binnen te houden, zorg er dan voor dat ze voldoende ruimte en speelgoed hebben om zich te vermaken. Als u ervoor kiest om uw konijn buiten te houden, zorg er dan voor dat de kooi veilig, geïsoleerd en uitgerust is met alles wat uw konijn nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven.

Zorg altijd voor een konijnenvriendje

Niemand is graag alleen. Dat geldt voor ons, maar ook voor veel dieren. Een konijn mag ook nooit alleen zijn. Zorg er daarom voor dat er altijd een konijnenvriendje voor uw konijn is. Buiten of binnen, maakt niet uit, laat ze nooit alleen leven.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Welke Flexadin is het beste voor mijn hond en kat?

Hond springt hoog door de lucht op je af en kijkt je aan.

Flexadin is het meest voorgeschreven voedingssupplement voor de gewrichten van hond en kat. Er zijn verschillende soorten Flexadin beschikbaar. We bekijken hier de overeenkomsten en de verschillen tussen de diverse verpakkingen Flexadin voor hond en kat.

Zorg voor gewrichten

Om huisdieren een lang en actief leven te gunnen, is het belangrijk om extra zorg te besteden aan hun gewrichten. Flexadin ondersteunt de gewrichten van uw hond of kat. En Flexadin wordt al jaren aanbevolen door dierenartsen. Het smakelijke kauwbrokje is eenmaal per dag eenvoudig te geven. Dankzij de hersluitbare verpakking blijft de smaak optimaal behouden.

Wist u dat: 20% van alle honden ouder dan 1 jaar al tekenen vertoont van verminderde beweeglijkheid? En dat 40% van alle katten last heeft van een gebrek aan soepelheid? Hoe soepel is uw huisdier?

Mobiliteitstestje voor hond en kat

Wilt u weten hoe soepel uw huisdier is en welke Flexadin de gewrichten van uw viervoeter het best kan ondersteunen? U kunt hier de mobiliteitstest voor hond of kat doen.

Flexadin voor uw hond

Er is een Flexadin voor elke hond en kat. Honden jonger dan 2 jaar geeft u Flexadin Young Dog, vanaf 2 jaar geeft u Flexadin Adult dog. Bij oudere honden kunt u Flexadin Advanced geven. Flexadin Cat is er voor alle katten. Ontdek hier welke Flexadin geschikt is voor uw hond.

Kenmerken Flexadin Young Dog en Cat

Flexadin Young Dog & Flexadin Cat houdt de gewrichten soepel. Deze supplementen bevatten zorgvuldig uitgekozen natuurlijke ingrediënten die uw geliefde viervoeter flexibel houden. Flexadin Young Dog geeft u aan honden jonger dan 2 jaar. Flexadin Cat is er voor alle katten.

Flexadin Young Dog en Flexadin Cat bevatten Glucosamine en Chondroïtine. Dit zijn belangrijke bouwstenen van het kraakbeen. Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) is daar aan toegevoegd. Duivelsklauw is een geneeskrachtige plant waarvan het wortelextract al heel lang gebruikt wordt om de gewrichten te ondersteunen.

Flexadin Advanced en Adult Dog werken anders

Flexadin Adult en Flexadin Advanced werken anders dan andere supplementen voor de gewrichten van de hond. Het bevat UC2, een collageen type 2. Door de unieke samenstelling is een smakelijk, zacht kauwbrokje per dag voldoende, onafhankelijk van het gewicht van uw hond.

Flexadin Advanced Hond >

  • Advanced betekent vergevorderd
  • Voor volwassen honden met verminderde mobiliteit
  • Bevat UC-II, Omega 3-vetzuren, DHA en vitamine E
  • Verrijkt met Boswellia serrata
  • 1 smakelijk kauwbrokje per dag
  • 30 en 60 kauwbrokjes

Flexadin Adult Dog >

  • Voor honden ouder dan 2 jaar
  • Ondersteunt de gewrichten, ook bij een verminderde mobiliteit
  • Bevat UC-II, Omega 3-vetzuren en vitamine E
  • 70 kauwbrokjes

Flexadin Young Dog >

  • Voor honden jonger dan 2 jaar
  • Ondersteunt de gewrichten
  • Verkrijgbaar in Mini (<10 kg) en Maxi (>10 kg)
  • 60 kauwbrokjes

Flexadin Cat >

  • Voor alle katten
  • Ter ondersteuning van de gewrichten
  • Bevat glucosamine, chondroïtine, Omega 3-vetzuren, duivelsklauw en vitamine E
  • 1-2 smakelijke kauwbrokjes per dag
  • 60 kauwbrokjes

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Zijn katten fans van water en zwemmen?

Kat kijkt je aan bij waterkraan

Katten zijn geen grote fans van water. Dat kan in het algemeen wel zo gezegd worden. Hoewel sommige katten van nature aangetrokken worden tot water, hebben de meeste katten de neiging om water te vermijden. Dit komt omdat hun vacht niet goed is aangepast om snel te drogen, waardoor ze snel afkoelen wanneer ze nat zijn.

Katten kunnen prima zwemmen als het moet

Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat katten geen water kunnen verdragen. Katten kunnen prima zwemmen als het moet. En sommige rassen, zoals de Turkse Van, de Maine Coon, de Bengaal en de Abessijn staan erom bekend dat ze van water houden en er zelfs in spelen. Bovendien zullen de meeste katten water drinken als ze dorst hebben, en sommige katten vinden het zelfs leuk om uit de kraan te drinken of in de buurt van stromend water te spelen.

Laat de kat zelf bepalen of ze in water wil

Wanneer het gaat om het onderdompelen van een kat in water, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en hun reactie te observeren. Sommige katten kunnen erg gestrest of angstig worden als ze in water worden ondergedompeld, wat kan leiden tot ongelukken of verwondingen. Het is daarom belangrijk om katten weg te houden bij open water of zwembaden. Tenzij u zeker weet dat ze kunnen zwemmen en de omgeving veilig is voor hen. Het is meestal beter om katten zelf te laten bepalen of ze in water willen zijn of niet.

Kunnen katten in de regen?

Ja, katten kunnen in de regen. Veel katten vinden regen echter niet leuk. Ze zullen waarschijnlijk proberen te schuilen of naar binnen te gaan als het begint te regenen. Katten hebben een vacht die hen beschermt tegen lichte regen, maar als het hevig regent kunnen ze nat worden en zich ongemakkelijk voelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat katten toegang hebben tot een droge schuilplaats of naar binnen kunnen gaan als het regent.

Kunnen katten ziek worden van vuil water?

Ja, katten kunnen ziek worden van vuil water. Vooral als het water besmet is met ziekteverwekkers zoals bacteriën of virussen. Katten kunnen bijvoorbeeld ziek worden van water dat besmet is met giardia, een parasiet die diarree en andere maagdarmproblemen kan veroorzaken. Ook kunnen katten ziek worden van water dat vervuild is met chemische stoffen zoals pesticiden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat katten altijd toegang hebben tot schoon drinkwater en dat hun drinkbakjes regelmatig worden schoongemaakt om de kans op besmetting te minimaliseren.

Drinken katten graag uit de kraan?

Sommige katten drinken graag uit de kraan. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals de versheid van het water dat uit de kraan stroomt of het feit dat katten van nature aangetrokken worden door stromend water. Sommige katten vinden het gewoon leuk om met water te spelen. Zo ook de Bengaalse kat. Zelfs het stromende water van de douche of het bad vinden zij bijzonder interessant. Zo zijn er Bengaalse Katten die graag bij u in bad komen liggen…

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Weten honden altijd hoe ze moeten zwemmen?

Hond zwemt gemakkelijk in het water

Niet alle honden weten van nature hoe ze moeten zwemmen. Het is wel zo dat de meeste honden wel een natuurlijk instinct hebben om te paddelen en zichzelf boven water te houden. Dit is vooral het geval bij honden die van nature in het water leven, zoals de Labrador Retriever, de Golden Retriever en de Newfoundlander.

Hoe zwemmen honden?

Honden zwemmen door hun poten afwisselend te bewegen terwijl ze in het water zijn. Meestal beginnen ze met hun voorpoten en dan volgen hun achterpoten. Honden gebruiken ook hun staart om hun evenwicht te bewaren en te sturen in het water. Honden kunnen van nature goed zwemmen, maar het is belangrijk om te onthouden dat niet alle honden van water houden of automatisch weten hoe ze moeten zwemmen.

Welke hondenrassen kunnen van nature goed zwemmen?

Sommige hondenrassen zijn beter in zwemmen dan andere vanwege hun lichaamsbouw, vacht en temperament. Bijvoorbeeld, labradors en golden retrievers zijn vaak uitstekende zwemmers vanwege hun liefde voor water en hun zwemvaardigheden. Aan de andere kant hebben honden met korte poten en grote borstkassen, zoals bulldogs en teckels, vaak meer moeite met zwemmen vanwege hun lichaamsbouw. Sommige honden vinden zwemmen dan ook leuk, terwijl andere honden er niet van houden.

Mag mijn hond in koud water zwemmen?

Als het buiten warm genoeg is, kan het heel verfrissend zijn voor honden om in koud water te zwemmen. Sommige honden vinden het zelfs leuk om in ijskoud water te zwemmen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet alle honden even goed tegen kou kunnen. Sommige hondenrassen hebben een dikkere vacht dan andere en kunnen beter tegen koud water.

Als uw hond gezond is en regelmatig in koud water zwemt, is het over het algemeen veilig om uw hond in koud water te laten zwemmen. Houd er echter rekening mee dat het water te koud kan zijn als uw hond begint te rillen of te klappertanden. Zorg er ook voor dat u uw hond na het zwemmen goed afdroogt, vooral als het buiten koud is, om onderkoeling te voorkomen.

Mag ik samen met mijn hond zwemmen?

Dat hangt af van waar u wilt zwemmen en wat de regels daar zijn. Over het algemeen zijn er veel plaatsen waar honden niet zijn toegestaan ​​in zwemgebieden vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften. Als honden wel zijn toegestaan, moeten ze meestal aan de lijn worden gehouden en moet u ervoor zorgen dat uw hond goed wordt gesocialiseerd en getraind in het zwemmen om ongelukken te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond op tijd is ingeënt tegen ziektes die kunnen worden overgedragen in het water, zoals leptospirose.

Wanneer hebben honden een zwemvest nodig?

Honden hebben over het algemeen een zwemvest nodig wanneer ze in diep water worden gebracht. Ook in water met sterke stromingen, zoals bij het varen op een boot, kajakken, of tijdens het zwemmen in de oceaan of een rivier, is een zwemvest geen overbodige luxe. Een zwemvest kan helpen om de hond drijvende te houden en te voorkomen dat ze oververmoeid raken, waardoor ze veiliger zijn tijdens het zwemmen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat sommige honden betere zwemmers zijn dan andere. Sommige rassen, zoals bulldogs en basset hounds, hebben meer moeite om te blijven drijven en kunnen daarom eerder een zwemvest nodig hebben. Het is altijd verstandig om een zwemvest te gebruiken als extra voorzorgsmaatregel.

Zorg voor een veilige zwemomgeving voor uw hond

Het is dus zo dat niet alle honden van nature goede zwemmers zijn. En sommige honden hebben misschien wat extra begeleiding nodig om te leren zwemmen. Daarom is het belangrijk om uw hond altijd goed in de gaten te houden tijdens het zwemmen en te zorgen voor een veilige omgeving waarin hij kan zwemmen. Het is ook een goed idee om uw hond te laten wennen aan het water voordat u hem laat zwemmen. En begin in ondiep water en laat hem geleidelijk aan dieper water wennen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Hoe laat ik mijn paard zo goed mogelijk ademen?

Paard houdt hoofd schuim om zo goed mogelijk te ademen

Goed ademen is voor ieder paard belangrijk. Ten eerste is een goede ademhaling essentieel voor het leveren van voldoende zuurstof aan de spieren van het paard tijdens inspanning. Daarnaast kan een slechte ademhaling leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoesten, verstopte neusgaten en longontsteking. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op infecties. Doordat het paard niet in staat is om ziekteverwekkers effectief uit de luchtwegen te verwijderen. Bovendien kan een slechte ademhaling stress en angst bij het paard veroorzaken. Wat kan leiden tot gedragsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven.

Let op hoesten, piepen en moeite met ademen

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw paard goed ademt. Controleer daarom regelmatig op tekenen van ademhalingsproblemen, zoals hoesten, piepende ademhaling of moeite met ademhalen. Als u vermoedt dat uw paard problemen heeft met ademhalen, neem dan contact op met uw dierenarts.

7 manieren om uw paard zo goed mogelijk te laten ademen

Er zijn verschillende manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat uw paard zo goed mogelijk ademt:

  1. Zorg voor een goede stalventilatie: Zorg ervoor dat de lucht in de stal goed geventileerd wordt. Zo ademt uw paard schone lucht in. Bovendien blijft er geen stof of andere irriterende stoffen in de lucht hangen.
  2. Voorkom stof in de stal: Hooi en stro kunnen stof bevatten, wat de luchtwegen van uw paard kan irriteren. Gebruik daarom hooi en stro dat zo min mogelijk stof bevat. Maak hooi nat en voer hooi vanaf de grond.
  3. Houd de stal schoon: Zorg ervoor dat de stal regelmatig schoongemaakt wordt. Verwijder regelmatig de mest. Dit voorkomt een ammoniakgeur die de luchtwegen van uw paard kan irriteren.
  4. Zorg voor voldoende beweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de ademhaling van uw paard verbeteren. Laat uw paard regelmatig lopen, rennen en galopperen.
  5. Let op het gewicht van uw paard: Overgewicht kan de ademhaling van uw paard beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw paard op een gezond gewicht blijft.
  6. Let op de temperatuur: Een te hoge temperatuur kan de ademhaling van uw paard beïnvloeden. Zorg ervoor dat uw paard niet te warm staat. Voorkom ook dat hij oververhit raakt tijdens inspanning.
  7. Regelmatige gezondheidscontrole: Houd de gezondheid van uw paard in de gaten. Let daarbij op hoesten, piepen en moeilijker ademen. Laat bij twijfel uw paard door uw dierenarts hierop controleren.

Door deze maatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw paard zo goed mogelijk kan ademen en gezond blijft.

Kunnen supplementen helpen om mijn paard goed te laten ademen?

Er zijn bepaalde supplementen die kunnen helpen om de ademhaling van een paard te verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van supplementen geen vervanging is voor een gezonde voeding, voldoende beweging en een goede dierenartszorg.

Enkele supplementen die kunnen helpen bij de ademhaling van uw paard

  1. Vitamine E: Dit supplement kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in de longen en luchtwegen van het paard.
  2. Magnesium: Magnesium is belangrijk voor de ontspanning van de spieren en kan helpen bij het verminderen van spasmen in de luchtwegen.
  3. Sommige kruiden en plantenextracten, zoals eucalyptus, tijm en pepermunt, staan bekend om hun slijmoplossende eigenschappen. Zo kunnen zij helpen bij het verminderen van slijm in de luchtwegen van paarden. Etherische oliën zoals eucalyptusolie en pepermuntolie kunnen ook verdund worden gebruikt als inhalatie of op de borstkas van het paard worden aangebracht.
  4. Omega-3 vetzuren: Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen ondersteunen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
  5. Probiotica: Probiotica kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en immuunsysteem. Dat kan ondersteunend werken bij het voorkomen van ongewenste reacties in de luchtwegen.

Het is echter belangrijk om deze supplementen alleen te gebruiken na overleg met een dierenarts. Uw dierenarts kan u helpen bij het bepalen van de juiste dosering en het selecteren van het juiste supplement voor de individuele behoeften van uw paard.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Hoe komt mijn kat van die vlooien af?

Jeuk bij de kat door vlooien

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw kat zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn veelvoorkomende bloedzuigende parasieten van 1-3 mm groot. Ze komen veel voor bij honden en katten, maar kunnen ook op konijnen, fretten en zelfs mensen zitten. Er bestaan verschillende soorten vlooien, bijvoorbeeld de honden- en de kattenvlo. Volwassen vlooien springen op de kat en voeden zich met bloed. Daarna paren ze en leggen ze eitjes in de vacht. Eén vlo legt per dag zo’n 50 eitjes. De eitjes van de vlo vallen van de kat en komen in de omgeving terecht. Daar ontwikkelen ze zich tot larven die zich verstoppen in kiertjes, plinten en tapijt. Na 2-3 weken verpoppen de larfjes. Deze poppen kunnen zeker 1,5 jaar in de omgeving overleven! Als een geschikte gastheer (bijvoorbeeld uw kat) langskomt, komen de poppen uit en zullen de volwassen vlooien uw kat weer bespringen. Zo kan 1 vlo leiden tot 1000 nieuwe vlooien. Enkele vlooien leiden in mum van tijd dus tot een gigantische vlooienplaag.

Hoe krijgt uw kat vlooien?

We zien vlooien het meest in het voorjaar en de zomer, maar ze kunnen het hele jaar door voorkomen. Een kat wordt vooral besmet als ze in een omgeving komen waar vlooien zijn. Dat kan binnenshuis zijn, maar ook buiten.

Wat zijn de symptomen?

Een vlooienbeet leidt tot jeuk. Vaak zien we de kat krabben, bijten en likken aan de vacht. Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige katten ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de kat waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.

Hoe stelt u de diagnose?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Zo kunt u de vlo zelf makkelijk vinden. Met een vlooienkam kunt u ook vlooienpoepjes opsporen. Dit zijn kleine zwarte korreltjes. U kunt onderscheid maken tussen zand en vlooienpoepjes door de korreltjes op een vochtige witte tissue te leggen. Vlooienpoepjes geven dan een roodbruine kleur (bloed) af. Als u vlooienpoepjes vindt, weet u zeker dat uw kat besmet is.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er zijn diverse producten op de markt om katten tegen vlooien te behandelen. Er bestaan vele middelen tegen vlooien sprays, shampoos, pipetjes, halsbanden en tabletten. Enkele producten zijn online verkrijgbaar op www.dierapotheker.nl, andere kunt u alleen bij de dierenartsenpraktijk kopen. Kom gerust langs in een van onze klinieken voor een passend advies. Het is belangrijk om bij een besmetting alle dieren in huis te behandelen. Ook de omgeving moet worden aangepakt. Bij een vlooienbesmetting zit slechts 5 % van de vlooien op het dier en dus 95% in de omgeving! Dat betekent: goed stofzuigen; kleedjes, dekens en manden op 60°C wassen en eventueel gebruik maken van een omgevingsspray. Vergeet ook de auto  niet. De behandeling moet vaak zeer langdurig worden toegepast! Dat betekent dat u minimaal 6 maanden lang een goede vlooienbehandeling moet geven.

Advantage pipet tegen vlooien bij de kat

De Seresto Halsband en de Advantage pipetten zijn veel bestelde producten die met succes worden ingezet bij ongemak door vlooien bij de kat.

Vlooien kunnen ook de lintworm overbrengen. Geef bij een vlooienbesmetting uw kat dan ook een goede behandeling tegen lintwormen.

Hoe kunt u vlooien voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Alle katten kunnen vlooien oplopen en een vlooienplaag in huis is erg lastig te bestrijden. Door middelen tegen vlooien te gebruiken kunt u een besmetting voorkomen. Er bestaan sprays, pipetjes, halsbanden en tabletten met een verschillende werking en werkingsduur. Deze varieert van een dag tot aan acht maanden. Het ene middel werkt alleen tegen volwassen vlooien, terwijl het andere ook een omgevingswerking heeft. Enkele producten zijn online verkrijgbaar op www.dierapotheker.nl, andere kunt u alleen bij de dierenartsenpraktijk kopen. Kom gerust langs in een van onze klinieken voor een passend advies.

Veel mensen voelen weerstand om hun kat met bestrijdingsmiddelen te behandelen. Van oudsher wordt door sommige mensen aanbevolen de kat knoflook te geven. Dit zou goed werken tegen vlooien. Echter, niets is minder waar. Er is geen bewijs dat knoflook vlooien kan voorkomen of doden. Onze ervaring is dat veel katten die de praktijk bezoeken last hebben van vlooien (ondanks knoflook). En wist u dat knoflook zelfs giftig is?

Er gaan ook verhalen dat de stof ‘fipronil’, wat het werkzame bestanddeel is van Frontline®, niet meer goed werkt. Vlooien zouden resistent zijn. Hier is op dit moment echter geen duidelijk bewijs voor! Toch zien wij in de praktijk ook regelmatig vlooien bij dieren die behandeld worden met Frontline®. Mogelijk komt dit ook doordat de middelen niet voldoende frequent of niet op de juiste manier worden toegepast. In dat geval is gebruik  van een ander product raadzaam.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Hoe komt mijn hond van die vlooien af?

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw dier, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooienbeten.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn veelvoorkomende bloedzuigende parasieten van 1-3 mm groot. Ze komen veel voor bij honden en katten, maar kunnen ook op konijnen, fretten en zelfs mensen zitten. Er bestaan verschillende soorten vlooien, bijvoorbeeld de honden- en de kattenvlo. Gek genoeg hebben honden meestal de kattenvlo bij zich! Volwassen vlooien springen op de hond en voeden zich met bloed. Daarna paren ze en leggen ze eitjes in de vacht. Eén vlo legt per dag zo’n 50 eitjes. De eitjes van de vlo vallen van de hond en komen in de omgeving terecht. Daar ontwikkelen ze zich tot larven die zich verstoppen in kiertjes, plinten en tapijt. Na 2-3 weken verpoppen de larfjes. Deze poppen kunnen zeker 1,5 jaar in de omgeving overleven! Als een geschikte gastheer (bijvoorbeeld uw hond) langskomt, komen de poppen uit en zullen de volwassen vlooien uw hond weer bespringen. Zo kan 1 vlo leiden tot 1000 nieuwe vlooien. Enkele vlooien leiden in mum van tijd dus tot een gigantische vlooienplaag.

Hoe krijgt uw hond vlooien?

We zien vlooien het meest in het voorjaar en de zomer, maar ze kunnen het hele jaar door voorkomen. Een hond wordt vooral besmet als ze in een omgeving komen waar vlooien zijn. Dat kan binnenshuis zijn, maar ook buiten. Vlooien gaan dus bijna nooit over van de ene hond naar de andere!

Wat zijn de symptomen?

Een vlooienbeet leidt tot jeuk. Vaak zien we de hond krabben, bijten en likken aan de vacht. Vlooien zitten vooral graag in de vacht rond de staart en rug. Sommige honden ontwikkelen een vlooienallergie. Eén vlooienbeet kan dan al leiden tot zeer heftige jeuk bij de hond waarbij ze zichzelf tot bloedens toe kunnen krabben of openbijten.

Hoe stelt u de diagnose?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Zo kunt u de vlo zelf makkelijk vinden. Met een vlooienkam kunt u ook vlooienpoepjes opsporen. Dit zijn kleine zwarte korreltjes. U kunt onderscheid maken tussen zand en vlooienpoepjes door de korreltjes op een vochtige witte tissue te leggen. Vlooienpoepjes geven dan een roodbruine kleur (bloed) af. Als u vlooienpoepjes vindt, weet u zeker dat uw hond besmet is.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er zijn diverse producten op de markt om honden tegen vlooien te behandelen. Er bestaan sprays, shampoos, pipetjes, halsbanden en tabletten. Enkele producten voor hond en kat zijn online verkrijgbaar op www.dierapotheker.nl, andere kunt u alleen bij de dierenartsenpraktijk kopen. Het is belangrijk om bij een besmetting alle dieren in huis te behandelen. Ook de omgeving moet worden aangepakt. Bij een vlooienbesmetting zit slechts 5 % van de vlooien op het dier en dus 95% in de omgeving! Dat betekent: goed stofzuigen; kleedjes, dekens en manden op 60°C wassen en eventueel gebruik maken van een omgevingsspray. Vergeet ook de auto  niet. De behandeling moet vaak zeer langdurig worden toegepast! Dat betekent dat u minimaal 6 maanden lang een goede vlooienbehandeling moet geven.

Vlooien kunnen ook de lintworm overbrengen. Geef bij een vlooienbesmetting uw hond dan ook een goede behandeling tegen lintwormen.

Hoe kunt u vlooien voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Alle honden kunnen vlooien oplopen en een vlooienplaag in huis is erg lastig te bestrijden. Door middelen tegen vlooien te gebruiken kunt u een besmetting voorkomen. Er bestaan sprays, pipetjes, halsbanden en tabletten met een verschillende werking en werkingsduur. Deze varieert van een dag tot aan acht maanden. Het ene middel werkt alleen tegen volwassen vlooien, terwijl het andere ook een omgevingswerking heeft.

Enkele producten voor hond en kat zijn online verkrijgbaar op www.dierapotheker.nl, andere kunt u alleen bij de dierenartsenpraktijk kopen. De Seresto halsband, de Advantix pipetten en de Advantage pipetten worden inmiddels veel besteld en met succes ingezet. Kom gerust langs in een van onze klinieken voor een passend advies.

Veel mensen voelen weerstand om hun hond met bestrijdingsmiddelen te behandelen. Van oudsher wordt door sommige mensen aanbevolen de hond knoflook te geven. Dit zou goed werken tegen vlooien. Echter, niets is minder waar. Er is geen bewijs dat knoflook vlooien kan voorkomen of doden. Onze ervaring is dat veel honden die de praktijk bezoeken last hebben van vlooien (ondanks knoflook). En wist u dat knoflook in grote hoeveelheden zelfs giftig is voor uw hond?

Er gaan ook verhalen dat de stof ‘fipronil’, wat het werkzame bestanddeel is van Frontline®, niet meer goed werkt. Vlooien zouden resistent zijn. Hier is op dit moment echter geen duidelijk bewijs voor! Toch zien wij in de praktijk ook regelmatig vlooien bij dieren die behandeld worden met Frontline®. Mogelijk komt dit ook doordat de middelen niet voldoende frequent worden toegepast.

Mocht u nog vragen hebben na het lezen van deze informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl