Hoe verwijder ik groene aanslag zonder gevaar voor mijn dieren?

Hond en de blote voeten van zijn baasje op groene aanslag, mos.

Vooral in het voorjaar willen we weer een schone bestrating rondom het huis. Weg met die groene aanslag. Daarvoor gebruiken we meestal een groene aanslag verwijderaar of een algenreiniger. Dat werkt vaak prima, maar kan gevaarlijk zijn voor onze huisdieren.

Groene aanslag verwijderaar ruikt vaak lekker voor dieren

Groene aanslag verwijderaars bevatten vaak chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor dieren als ze worden ingeslikt of in contact komen met de huid. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van deze producten en ze buiten bereik van dieren te houden. Juist omdat onze honden, en vooral katten, ze zo lekker vinden ruiken.

Wat doen deze algenreinigers bij onze dieren?

Veel werkzame stoffen (quaternaire ammonium verbindingen) in de groene aanslagreinigers hebben een bijtende werking op slijmvliezen. Vooral van het veel gebruikte stofje didecyldimethylammoniumchloride is dit bekend. Wanneer een kat over een zojuist behandelde bestrating loopt, dan gaat zij daarna haar pootjes schoon likken. Zo loopt ze kans op lelijke zweren op haar tong en wangslijmvlies. Kwijlen en niet meer kunnen eten zijn vaak het gevolg. Het is dus zaak om dit te voorkomen.

Hoe verwijder ik groene aanslag zonder gevaar voor dieren?

Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen zonder gevaar voor dieren:

  1. Voorop staat dat waar de zon verschijnt, vaak de groene aanslag verdwijnt. Daarbij bevordert water ook de vorming van mos en algen. Zorg dus voor een goede afwatering. En snoei voldoende om zo de zon te laten schijnen over uw bestrating.
  2. Gebruik heet water en een harde borstel om de aanslag weg te schrobben. Deze methode is milieuvriendelijk en veilig voor huisdieren. Uiteraard kan ook een hogedrukreiniger worden ingezet.
  3. Schuur de groene aanslag (algen, mos) weg met zand. Regelmatig vegen en schrobben met zand op de tegels werkt verrassend goed. Met name brekerzand (invegen nieuwe bestrating) is behoorlijk scherp waardoor het extra schuurt.
  4. Wegbranden van de groene aanslag en onkruid op tegels en bestrating is een prima optie. Een gasfles met een speciaal hiervoor bestemde brander laat alle groene aanslag milieuvriendelijk verdwijnen. Een keer of 4 herhalen tijdens het seizoen en u bent er van af.
  5. Veel mensen gebruiken azijn tegen groene aanslag (mos, algen) op hun terras of bestrating, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu. In Nederland zijn bestrijdingsmiddelen met azijnzuur te koop die particulieren hiervoor wél mogen gebruiken op verharde delen van de tuin. Deze toegelaten middelen zijn veilig mits de gebruiksaanwijzing wordt opgevolgd (bron: RIVM risico’s particulier gebruik azijn).
  6. Gebruik een commerciële reiniger die speciaal is ontworpen om groene aanslag te verwijderen zonder schade aan te richten aan planten en dieren. Lees altijd de instructies en waarschuwingen op de verpakking voordat u het gebruikt.

Ongeacht welke methode u kiest, zorg ervoor dat u de oppervlakte goed naspoelt met schoon water om eventuele resten van de reiniger te verwijderen voordat uw hond of kat weer toegang geeft tot het behandelde gebied.

Toch in aanraking gekomen met groene aanslagreiniger?

Als u vermoedt dat uw huisdier in contact is gekomen met een groene aanslag verwijderaar, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Neem de verpakking van de reiniger dan mee naar uw dierenarts.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat

Teek volledig in beeld

Vlooien, teken, zandvliegen en wormen

Allemaal parasieten die uw huisdier het leven flink zuur kunnen maken. De klachten variëren van jeuk, huidallergie, bloedarmoede, gewrichtsklachten, koorts,  hartfalen tot zelfs een dodelijke afloop als er niet op tijd behandeld wordt. Uzelf of uw kinderen kunnen een wormenbesmetting oplopen via uw huisdier en vlooien zijn ook niet vies van mensenbloed.

Voorkomen is daarom veel beter dan genezen, vooral ook omdat preventie zo kinderlijk eenvoudig is. De meeste preventieve middelen bieden bovendien bescherming tegen meerdere soorten parasieten. Welk middel voor uw huisdier het beste is hangt af van uw persoonlijke voorkeur en of u bijvoorbeeld binnenkort met uw huisdier naar het buitenland afreist. Vraag bij twijfel uw dierenarts om advies.

Veelgebruikte diergeneesmiddelen

Vlo & Teek

     Vlo    Teek   Zand-
vlieg
  Werkings-
duur
   Vorm
Scalibor  hond    √ 6 mnd band
Seresto hond/kat   8 mnd band
Advantage hond/kat     4 wkn pipet
Advantix hond 4 wkn pipet
Frontline hond/kat   4 wkn pipet
spray
Indoor-X omgeving   4 wkn spray

Worm

  Spoel,haak,
lint,zweepworm
Vorm Hart-
worm
Drontal tablet
Milbemax tablet
Panacur tablet
pasta
Vitaminthe pasta

Vlooien

Vlooien zijn overal

Vaak wordt gedacht dat als een huisdier niet in contact komt met andere huisdieren,  de kans op vlooien heel klein is. Maar niets is minder waar, want vlooien springen zelden over van dier naar dier. Deze aanname geldt alleen als uw huisdier daarnaast ook NOOIT buiten komt.  En zelfs dan is een besmetting niet helemaal uit te sluiten. Om te begrijpen hoe uw huisdier besmet raakt met vlooien,  en hoe dit is te voorkomen, moeten  we de vlooiencyclus nader bekijken.

Vlooiencyclus

Eén vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen.  De eitjes vallen van het besmette dier af en kunnen overal terecht komen;  tuinen, het park, het bos, het hondentoilet, enz.  Binnen 10 dagen komen er larven uit. Deze zoeken een donker plekje op. In huis kan dat betekenen in de vloerbedekking of in kieren in een houten vloer.  De larven verpoppen zich en kunnen in dat stadium maanden overleven.  De vlo komt pas uit als er een nieuwe gastheer in de buurt komt. Ze merken dit door bijvoorbeeld trillingen, warmte of verandering in het licht. Binnen enkele seconden komt de vlo uit de cocon en bespringt hij zijn nieuwe gastheer, luttele seconden later heeft uw huisdier zijn eerste vlooienbeet te pakken en binnen 2 dagen legt de vlo zijn eerste 50 eitjes. De cyclus begint dan weer van voor af aan. Met dit verschil dat nu ook uw huis, tuin en auto besmet worden met vlooien.

Risico’s vlooienbesmetting

Een flinke vlooienbesmetting veroorzaakt niet alleen flinke jeuk maar kan ook kale plekken,  korstjes, zweren en allergische reacties tot gevolg hebben.  Vlooien zijn ook de belangrijkste overbrengers van lintwormen. Bij jonge en kleine dieren kan een vlooienbesmetting zelfs leiden tot een levensbedreigende bloedarmoede. En vlooien zijn ook niet vies van mensenbloed. Bij een vlooienbesmetting in huis  weten ze u ook te vinden.

Heeft mijn huisdier vlooien?

U zult de vlooien zelden zien zitten. Maar als uw huisdier zich regelmatig krabt kunt u met een vlooienkam controleren op vlooien.  Kam vooral ook aan de bovenkant van de staartaanzet. De vlooien zijn ook dan niet altijd zichtbaar, maar vaak wel de vlooienuitwerpselen: kleine zwarte korreltjes. Om te controleren of het inderdaad vlooienpoep is kunt u de korreltjes  uitwrijven in een vochtige witte tissue. Verschijnen er rode vlekjes dan is het inderdaad vlooienpoep en is uw huisdier besmet met  vlooien.

Vlooienbestrijding

Als u de vlooien echt de baas wilt zijn en de cyclus van de vlo wilt doorbreken moet u het hele jaar rond uw huisdier preventief behandelen tegen vlooien.  In principe kunt u dan volstaan met alleen de behandeling van uw huisdieren. Gebruik dan wel  voor elke soort het juiste anti- vlooienmiddel.  Het middel voor honden kan  giftig zijn voor katten.  Er zijn allerlei soorten anti-vlooienmiddelen verkrijgbaar in de vorm van halsbanden, pipetjes, pillen, sprays en poeder.  Vaak zijn het combinatiemiddelen die ook effectief zijn tegen andere parasieten. Wat u gebruikt hangt af van uw persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Overleg met uw dierenarts wat in uw situatie het meest geschikte middel is.

Als uw huisdier vlooien heeft,  is alleen de behandeling van uw huisdier niet voldoende en moet u grover geschut inzetten. Want bedenk dat de vlooien op uw huisdier slechts 5% uitmaken van de totale vlooienpopulatie. De overige 95% bevindt zich in de directe omgeving in de vorm van eitjes, larven of poppen. Klaar om ook weer toe te slaan.

Vergeet de auto niet

Behandel in dat geval het huis, de mand of deken en  vergeet daarbij vooral niet de auto.  Gebruik  bij voorkeur een langwerkende omgevingsspray omdat vlooien in het popstadium moeilijk te bestrijden zijn.  Dagelijks stofzuigen, eventueel met een stukje vlooienband in de stofzuigerzak, is een belangrijk onderdeel van het vlooienoffensief. Omdat vlooien lintwormen overbrengen is het  verstandig uw huisdier gelijktijdig te ontwormen.

Teken

Teken zijn overal

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, ze zitten in de buurt van bomen, in gras, struiken of tussen dode bladeren. Ze worden actief vanaf ongeveer 7°C.  Maar door de milde winters van de laatste jaren zijn ze vaak het hele jaar rond actief en dat betekent dat u voortdurend  alert moet zijn op teken.

Ze reageren op warmte van passerende zoogdieren en ‘stappen’ dan over. Ze bijten zich vast in de huid en hebben daarbij een voorkeur voor de kop, oren,  nek en poten. Maar ze kunnen ook op de rest van het lijf voorkomen. Ze zuigen zich vervolgens vol met bloed en als ze verzadigd zijn, meestal na enkele dagen, laten ze zich weer vallen.

Risico’s teken

Er zijn honderden soorten teken. De teken die in Nederland leven kunnen de Ziekte van Lyme, Babesiose (ook wel tekenkoorts genoemd) en Ehrlichiose  overbrengen op uw huisdier.

Klachten Ziekte van Lyme

  • Rode plek rond de beet
  • Koorts
  • Gewrichtsklachten, stijfheid
  • Hartspier- en nierontstekingen

De klachten kunnen zelfs pas jaren na de besmetting  optreden.  Lyme wordt behandeld met antibiotica.

Klachten Babesiose

  • Koorts
  • Geelzucht
  • Bloedarmoede
  • Bloed in de urine

De klachten openbaren zich meestal al 1 of 2 weken na de besmetting. Een Babesiose-besmetting is heel herkenbaar aan de donkerbruin tot rood verkleurde urine. Als er niet tijdig wordt behandeld is een Babesiose-besmetting dodelijk.

Klachten Ehrlichia

  • Koorts
  • Sloom
  • Gebrek aan eetlust
  • Gewrichtsklachten en stijfheid
  • Bloed in de urine
  • Toevallen
  • Hartproblemen
  • Ooginfecties

Bij tijdige diagnose is Ehrlichia goed te behandelen met antibiotica, in andere gevallen kan de besmetting dodelijk zijn.

Heeft mijn huisdier teken?

Controleer uw huisdier regelmatig op teken, zeker na een wandeling door bos- of grasachtig gebied. Lang niet alle teken zijn besmet. Maar gezien de grote risico’s is het belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen. Meestal  lozen ze hun besmette maaginhoud pas 24 uur na de beet. Maar het kan al binnen 8 uur zo zijn, blijkt uit recent teken-onderzoek.

Als u direct na de wandeling controleert kruipen de teken vaak nog als kleine spinnetjes door de vacht en plukt u ze er zo uit.

Als de teek zich eenmaal heeft vastgebeten in de huid ziet u alleen nog het achterlijf, dat soms al is opgezwollen door het opgezogen bloed. Dan kunt u beter een speciale tekentang, tekenhaak of tekenpincet gebruiken. Gebruik nooit alcohol, zeep of slaolie! De teek kan dan gaan braken, waardoor uw huisdier juist besmet raakt.  Ga ook niet trekken! Want in dat geval kan de teek ook breken en kan de kop van de teek in de huid blijven zitten en een ontsteking veroorzaken. Na het verwijderen van de teek kunt u de huid ter plekke ontsmetten.

Tekenbestrijding

Het verstandigste is het hele jaar uw huisdier te beschermen tegen teken. Gebruik dan wel  voor elke diersoort het juiste middel.  Er zijn allerlei soorten middelen verkrijgbaar in de vorm van halsbanden, pipetjes, pillen, sprays en poeder. Vaak zijn het combinatiemiddelen die ook effectief zijn tegen andere parasieten. Wat u gebruikt hangt af van uw persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Overleg met uw dierenarts wat in uw situatie het meest geschikte middel is.

Zandvliegen

Zandvliegen in Zuid-Europa

Zandvliegen komen in Nederland nog niet voor. Maar  als u uw huisdier meeneemt op vakantie naar het Middellandse Zeegebied is het verstandig om het dier preventief te behandelen tegen zandvliegen.  Zandvliegjes zijn  ‘s avonds  en ‘s nachts actief en zijn vooral te vinden in waterrijke gebieden.

Risico’s zandvliegen

Zandvliegjes zijn drager van Leishmania en kunnen dit door een steek overbrengen op uw huisdier.

Leishmania is een parasiet die zich op verschillende plekken in het lichaam kan nestelen. Leishmania kan heel verschillende symptomen hebben die soms pas jaren na de besmetting pas optreden. De ziekte is daardoor vaak moeilijk te herkennen.

Klachten Leishmania

  • Lusteloos
  • Koorts
  • Vergrootte lymfklieren
  • Gewrichtsklachten
  • Diarree
  • Huidklachten

Leishmania kan ernstige nierschade tot gevolg hebben en zelfs dodelijk zijn.  Met een medische behandeling zijn de klachten vaak goed te bestrijden, maar wordt het huisdier zelden helemaal parasiet-vrij. Bij veel dieren komen de klachten dan later ook weer terug. Een deel van de besmette dieren overlijdt uiteindelijk aan Leishmania.

Bestrijding zandvliegjes

Omdat besmetting met Leishmania ernstige en vaak dus ook blijvende gevolgen heeft is het raadzaam uw huisdier preventief te behandelen. Een aantal middelen tegen andere parasieten zijn ook werkzaam tegen zandvliegjes.

Ontwormen hond en kat

Hartwormen

Hartwormen in Zuid-Europa

Hartwormen komen in Nederland nog niet voor maar rukken vanuit alle Zuid-Europese landen steeds verder op naar het noorden. Ook in Oost-Europa en de Verenigde Staten komt de hartworm veel  voor.   Dus als u uw huisdier mee op vakantie neemt naar één van deze regio’s is het verstandig preventieve maatregelen te nemen.

De hartworm wordt verspreid door muggen. Besmette muggen brengen door een beet de larven van de hartworm over op andere dieren.  De larven verplaatsen zich door het lichaam naar het hart en de longslagaderen en daar groeien ze in zo’n 3 maanden uit tot wormen. Een volwassen hartworm heeft een doorsnede van 1 mm en kan wel  30 cm lang worden!  De volwassen hartwormen gaan op hun beurt ook weer larven produceren.

Risico’s hartworm

De hartworm is de meest gevaarlijke wormenbesmetting voor uw huisdier. De volwassen wormen veroorzaken ontstekingen  in het hart en in de longslagaderen.  Dit leidt tot een  overbelasting van het hart en  tot hart- en long falen met uiteindelijk een fatale afloop.

De klachten zijn vaak pas enkele jaren na de besmetting zichtbaar.

Klachten hartwormen

  • Hoesten
  • Snel moe bij inspanning
  • Ademhalingsproblemen

De behandeling tegen hartwormen is moeilijk en ook niet zonder risico. De afstervende wormen kunnen zorgen voor een embolie. Vaak is de schade aan bloedvaten en hart blijvend en herstelt het dier dus nooit meer helemaal.

Bestrijding hartwormen

Gezien de ernstige en blijvende gevolgen is het dus zeer raadzaam om uw huisdier preventief te behandelen als u het meeneemt  naar één van deze risicogebieden. Vooral ook omdat de behandeling eenvoudig en veilig is. Bij de meeste middelen moet u beginnen met behandeling een maand voordat u afreist en dit voortzetten tot een maand na thuiskomst.

Spoelwormen

Spoelwormen komen overal voor.  Honden en katten krijgen de eitjes binnen door te likken aan hun vacht of door het eten van knaagdieren.  Pups kunnen al voor de geboorte of via de moedermelk besmet worden door de moeder. Bij kittens gebeurt dat alleen via de moedermelk. Een spoelworm kan tot 200.000 eitjes per dag leggen. Deze komen via de ontlasting in de omgeving terecht en kunnen daar jaren overleven.

Risico´s Spoelwormen

Spoelwormen beschadigen het darmslijmvlies, de stofwisseling kan verstoord raken en ze kunnen   longontsteking of ernstige verstopping veroorzaken.

Bestrijding Spoelwormen

Meestal merkt u niet dat uw huisdier is besmet met spoelwormen. Pas als het dier is behandeld met een ontwormingsmiddel (voor wormen bij de hond en wormen bij de kat) ziet u ze terug in de ontlasting. In dat geval  raden we aan de behandeling 4 weken later te herhalen. Bij een preventieve behandeling raden we aan volwassen dieren   4x per jaar te ontwormen. De ontwormingsmiddelen  werken tegen meerdere soorten wormbesmettingen.

Omdat kittens en pups via hun moeder besmet worden met allerlei soorten wormen en zeer kwetsbaar zijn,  bestaat voor hen een strak ontwormingsschema waarbij ze het eerste half jaar 6 x worden ontwormd.

Voor honden en katten en pups en kittens zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.

Haakwormen

Eitjes van haakwormen komen via de ontlasting van besmette dieren in de omgeving terecht. Uw huisdieren, maar ook uw kinderen (denk aan zandbakken!) of uzelf kunnen zo besmet raken. De larven van de haakworm dringen heel gemakkelijk door de huid naar binnen.  Haakwormen komen overal in Nederland voor  maar vooral bij dieren die in Zuid-Europese landen zijn geweest komen vaak zeer ernstige besmettingen voor.

Risico’s Haakwormen

Haakwormen nestelen zich in de darmen  en bijten zich vast in de darmwand. Ze voeden zich met bloed. Daardoor kunnen ze vooral bij jonge dieren ernstige en zelfs levensbedreigende  bloedarmoede veroorzaken.

Klachten Haakworm

  • Gewichtsverlies
  • (Bloederige) diarree
  • Lusteloosheid

Bestrijding Haakwormen

Bij een preventieve behandeling raden we aan volwassen dieren   4x per jaar te ontwormen. De ontwormingsmiddelen  werken tegen meerdere soorten wormbesmettingen.

Omdat kittens en pups via hun moeder besmet worden met allerlei soorten wormen en zeer kwetsbaar zijn,  bestaat voor hen een strak ontwormingsschema waarbij ze het eerste half jaar 6 x worden ontwormd.

Voor honden en katten en pups en kittens zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.

Lintworm

De lintworm komt  veel voor in Nederland en is ook overdraagbaar op de mens. De lintworm kan binnen 3 weken uitgroeien tot 1 meter!  Onze huisdieren raken besmet met lintwormen  door de vlo, die een tussengastheer is van de lintworm. Uw huisdier preventief behandelen tegen vlooien is daarom ook heel belangrijk. Maar ook door het eten van rauw vlees kunnen ze besmet raken.

De lintworm is meestal niet zichtbaar. Soms ziet u kleine witte rijstkorreltjes in de ontlasting of in de mand van uw huisdier. Dit zijn segmenten van de lintworm.

Risico’s lintworm

Voor huisdieren is de lintworm niet direct gevaarlijk. Maar voor mensen, vooral kinderen kan de lintworm gevaarlijk  en zelfs dodelijk zijn.  Ontvlooien en ontwormen zijn daarom heel belangrijk.

Klachten lintworm

  • Jeuk aan anus (sleetje rijden)
  • Bij ernstige besmetting diarree en vermageren

Bestrijding lintworm

Bij een preventieve behandeling raden we aan volwassen dieren   4x per jaar te ontwormen. De ontwormingsmiddelen  werken tegen meerdere soorten wormbesmettingen.

Omdat kittens en pups via hun moeder besmet worden met allerlei soorten wormen en zeer kwetsbaar zijn,  bestaat voor hen een strak ontwormingsschema waarbij ze het eerste half jaar 6 x worden ontwormd.

Voor honden en katten en pups en kittens zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.

Zweepwormen

Zweepwormen is één van de meest voorkomende wormbesmettingen in ons land bij honden en katten.  De eitjes bevinden zich in de aarde en uw huisdier wordt besmet door opeten van de aarde of door het likken aan de vacht. Deze zweepworm is niet besmettelijk voor mensen.

Risico’s zweepworm

Zweepwormen bevinden zich in de dikke en blinde darm. Ze kunnen de darmwand beschadigen en bloedarmoede veroorzaken.  Bij een beperkte besmetting heeft uw huisdier geen klachten of symptomen.  Maar een zware besmetting met zweepwormen kan dodelijk zijn.

Klachten zweepworm

  • (Bloederige) diarree
  • Lusteloosheid

Bestrijding zweepworm

Bij een preventieve behandeling raden we aan volwassen honden   4x per jaar te ontwormen, dit geldt ook voor het ontwormen van katten. De ontwormingsmiddelen  werken tegen meerdere soorten wormbesmettingen.

Omdat kittens en pups via hun moeder besmet worden met allerlei soorten wormen en zeer kwetsbaar zijn,  bestaat voor hen een strak ontwormingsschema waarbij ze het eerste half jaar 6 x worden ontwormd.

Voor honden en katten en pups en kittens zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenarts
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Meer informatie?

Voor meer informatie over parasitaire infecties bij huisdieren kunt u terecht op de website van het ESCCAP.

Dit is een Europese organisatie van parasitologen die richtlijnen uitbrengt om u te helpen de juiste strategie te kiezen voor uw dier.

Anderen lazen ook:
Tekenziekte gevaar hond
Seresto vlooien- en tekenband
Seresto halsband hond kat
Advantix teek vlo hond
Vlooien bij de kat
Vakantiekriebels bij uw huisdier
Teken en ziekte van Lyme bij de hond
Huisdier mee op vakantie
Teek bij uw hond
Teken en honden
Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat
Tekenonderzoek in Nederland