Is berenklauw gevaarlijk voor honden?

de plant berenklauw in beeld met de bloemschermen

Ja, berenklauw is gevaarlijk voor honden. Berenklauw is gevaarlijk voor mens en dier. Gevaarlijk in die zin dat mensen en dieren na aanraking rode plekken, blaren en brandwonden kunnen oplopen.

Hoe ziet een berenklauw er uit?

Berenklauw wit bloemenscherm

De stengel van de berenklauw is lichtbruin, die van de reuzenberenklauw is rood gevlekt. Deze stengels kunnen tot 10 cm dik worden. De berenklauw heeft enorme bladeren van 1 tot wel 1.5 meter lang. De bladeren zijn behaard, grog gezaagd en diep ingesneden. De berenklauw bloeit langdurig met witte bloemschermen, zo groot als een parasolletje. Prachtig om te zien. De berenklauw is ook een hele snelle groeier.

Waar komt de berenklauw voor?

De berenklauw en ook de reuzenberenklauw komen steeds meer in Nederland voor. Vooral op zonnige en licht beschaduwde plaatsen. Ze hebben het liefst een vochtige voedselrijke grond. Vaak zijn de terreinen waar ze voorkomen sterk door de mens beïnvloed. Dus ook op die plaatsen waar u mogelijk uw hond uitlaat. Parken, plantsoenen, dijken, oevers, wegbermen en tuinen, daar vertoeft de berenklauw graag.

Honden snuffelen rond in het park

Wat van de berenklauw is gevaarlijk voor dieren?

Het sap van de berenklauw is gevaarlijk. Dit sap bevat namelijk furocoumarinen. Wanneer en dier of mens in aanraking komt met dit sap en de zon schijnt dan kunnen de gevolgen daarvan op de huid zichtbaar zijn. Wanneer het sap in de ogen komt, dan kan dat zelfs tot blindheid leiden.

Wat gebeurt er na aanraken van een berenklauw?

Wanneer een hond bijvoorbeeld met zijn neusrug in contact komt met een berenklauw dan kunnen er blaren ontstaan. Meestal na zo’n 24 uur. Enkele uren daarna worden de blaren groter en ze lijken dan op ernstige brandwonden. Genezing treedt altijd op, maar pas na 1 tot 2 weken. Er kunnen dan wel littekens ontstaan en de huid kan bruin verkleuren.

Welke dieren eten berenklauw?

Schaap knaagt met smaak aan een berenklauwstengel

Schapen eten berenklauw op. Sterker nog schapen vinden berenklauw echt lekker en zijn zo dan ook effectieve bestrijders van de berenklauw. Schapen houden de planten kort en zo kan het zaad van de berenklauw zich niet verspreiden. Ook runderen kunnen de Kaukasische berenklauw eten. In de Gelderse Poort wordt ze massaal gegeten door de runderen nadat ze deze plant ontdekt hadden. Mogelijk dat nog meerdere dieren deze plant gaan ontdekken, het is immers een plant die nog maar relatief kort in Nederland is.

Is gedroogde berenklauw gevaarlijk?

Nee, goed gedroogde (stengels) berenklauw is niet gevaarlijk. Dat komt omdat gedroogde berenklauw geen sap meer bevat. Zelfs de haren van de berenklauw verliezen dan hun irriterende werking. Dat geldt voor mens en dier en dus ook voor honden en paarden.

Behandeling hond met berenklauw

Hond wordt gewassen

Wanneer u vermoedt dat uw hond in contact is geweest met een berenklauw en u ziet nog niets aan uw hond, dan kunt u het beste de vacht en de hele hond royaal uitspoelen met water. Daarbij en daarna is het belangrijk dat u er voor zorgt dat uw hond een week lang niet in de zon komt. Wanneer uw hond wel verschijnselen heeft, zoals blaren en brandwonden, ga dan naar uw dierenarts. Uw dierenarts kan de diagnose stellen en eventuele brandwonden behandeling instellen.

De Maxani Honinggel en de L-Mesitran Soft Wondgel kunnen ondersteunen bij 1e en 2e graads brandwonden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenarts
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Dodelijke kattenziekte in Nederland

De Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft in juli 2024 uitbraken van kattenziekte vastgesteld in o.a. Bergambacht. Ledeacker, Moerdijk, Odijk en Ruurlo. In België (Antwerpen) zijn inmiddels ook 2 gevallen gemeld. Ook eerder dit jaar, in januari, heeft in een kattenopvangcentrum in het Brabantse Uden het dodelijke virus voor katten toegeslagen. En in 2020 was dit het geval in Ermelo en Harderwijk. Vele katten gaan beroerd dood door dit virus. Het betreft hier het zogenaamde Panleucopenie virus, ook wel kattenziekte genoemd. Dit virus is zeer besmettelijk voor de kat en kan de dood tot gevolg hebben.

Wat is kattenziekte, ook wel Parvo bij katten genoemd?

Kattenziekte is de meest dodelijke virusziekte bij de kat. Kattenziekte wordt veroorzaakt door FPV, het feline panleukopenia virus. Dit Parvo virus kan maandenlang besmettelijk blijven en is bestand tegen vele schoonmaakmiddelen en extreme omstandigheden.

Wat doet het kattenziekte virus bij de kat?

Het kattenziekte virus beschadigt de darmen van de kat. Deze beschadiging is dusdanig dat het lichaam van de kat geen vocht en voedingsstoffen meer kan opnemen. Behandelen heeft eigenlijk geen zin. De kat sterft door uitdroging.

Wat zie ik aan een kat met kattenziekte?

Kat ziet er ziek en sip uit.

De eerste symptomen van kattenziekte zijn

  • Slomer worden
  • Hoge koorts
  • Overgeven
  • Diarree
  • Acute sterfte

Ook abortus en neurologische verschijnselen kunnen voorkomen. De katten zijn bovendien erg vatbaar voor andere infecties omdat hun weerstand wordt vernietigd door het virus. Wanneer een kat besmet wordt met het kattenziekte virus dan wordt de kat snel ziek en sterft meestal binnen 1 tot 2 dagen.

Hoeveel katten zijn er in Nederland?

In Nederland is niet exact bekend hoeveel katten er zijn. De schattingen lopen uiteen van 3.5 tot 4.5 miljoen. De meeste katten leven binnen bij de mens, de huiskatten, dat zijn er zo’n 3 miljoen. Buiten leven er, in al dan niet verwilderde staat, ruim 1.5 miljoen, de zogenaamde zwerfkatten. Van de huiskatten is zo’n 30% beschermd tegen de kattenziekte door het vaccin.

Hoe worden katten besmet met het kattenziektevirus?

Katten kunnen kattenziekte oplopen door contact met andere katten die het virus bij zich dragen. Met name katten in catteries, opvanghuizen en asiels lopen risico.

Veel katten bij elkaar in een kattenopvang

Kittens van 6 tot 8 weken jong lopen ook meer risico op kattenziekte. De hoeveelheid antistoffen in de moedermelk is vaak net te laag voor een goede bescherming. En vaccineren is op die leeftijd lastig omdat de hoeveelheid antistoffen daarvoor net te hoog kan zijn. Ook katten die altijd binnen zijn kunnen kattenziekte oplopen doordat mensen het virus mee naar binnen kunnen nemen. Het hardnekkige virus overleeft namelijk op schoenen, kleding, handen, andere dieren en op veel meer materialen.

Kan een kat genezen van kattenziekte?

Een kat kan vrijwel niet genezen van kattenziekte. Meer dan 90% van de katten met kattenziekte gaat binnen 48 uur dood. Vrijwel alleen in een vroeg stadium kan uw dierenarts uw kat symptomatisch behandelen (infusen, medicatie) met kans op herstel. Wanneer de kat het wel overleeft dan kan de kat drager blijven van het virus en zo andere katten besmetten. Euthanasie is dan in overleg met de dierenarts de beste optie.

Kan mijn kat deze dodelijke kattenziekte krijgen?

Wanneer uw kat is gevaccineerd met de grote cocktail dan heeft uw kat niets te vrezen. U kunt dit zien doordat in het vaccinatieboekje van uw kat de Tricat sticker aanwezig is. Iedere 3 jaar moet dit vaccin aan uw kat zijn toegediend voor een goede bescherming.

Wat moet ik doen wanneer mijn kat niet is geënt tegen kattenziekte?

U kunt kattenziekte bij uw kat heel goed voorkomen. Laat uw kat vaccineren, ook wel inenten genoemd.

Kitten wordt geënt door de dierenarts
  • Kitten: op 9 weken 1e enting – na 3-4 weken herhalen – na 1 jaar herhalen – vervolgens iedere 3 jaar
  • Volwassen kat: enting kattenziekte – na 1 jaar herhalen – vervolgens iedere 3 jaar.
  • Bij hoog besmettingsrisico (asiels) kitten extra vaccinatie op 16-20 weken leeftijd.

Vaccineren tegen kattenziekte is belangrijk voor uw eigen kat en ook voor alle katten in Nederland. Wanneer meer dan 70% van de Nederlandse katten is gevaccineerd dan worden kattenziekte uitbraken voorkomen. In Nederland is echter maar zo’n 30% van de katten ingeënt tegen kattenziekte.

Is kattenziekte besmettelijk voor hond en mens?

Het kattenziektevirus is niet besmettelijk voor de mens. Dat geldt ook voor honden. Honden hebben hun eigen Parvo virus. Mensen en honden kunnen dus geen kattenziekte oplopen. Wij en honden kunnen dus zelf niet geïnfecteerd raken maar wel heel makkelijk het virus overbrengen op andere katten. Bovendien is het virus moeilijk uit te roeien en kan nog heel lang in een ruimte aanwezig blijven. Als u een kat heeft gehad met kattenziekte kan uw huis nog jarenlang gevaarlijk zijn voor andere katten.

Alleen chloor doodt het kattenziektevirus

Het kattenziektevirus kan langdurig overleven, vooral in vochtige en donkere ruimtes. Om het kattenziektevirus te doden kan chloor worden ingezet. Alcohol en quaternaire ammoniumzouten zijn geen effectief desinfectiemiddel tegen kattenziekte. Chloor kan alleen ontlasting, grond en andere viezigheid niet ontsmetten. Daarom is het noodzaak voor het ontsmetten met chloor, de ruimte eerst grondig schoon met royaal water en zeep. Verwijder alle zeepresten en laat de chloor daarna voldoende lang inwerken. Doe dit liefst 2x achter elkaar. Daarna is de ruimte weer direct te gebruiken. Daar waar chloor niet kan worden ingezet, resteert het grondig schoonmaken met water en zeep.

Vragen?

Dierenarts drs. Robin Holle  kijkt u aan

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Monkeypox, apenpokken of nu mpox bij dieren?

Monkeypox ofwel Apenpokkenvirus bij dieren

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar hoogste alarmniveau afgekondigd vanwege een nieuwe, dodelijkere variant van de virusziekte mpox, die vroeger apenpokken werd genoemd, in Afrika. Dit is bedoeld om autoriteiten over de hele wereld te waarschuwen om zich voor te bereiden op mogelijke uitbraken.

U hoort ook vast om u heen dat apenpokken ofwel Monkeypox in 2022 Nederland en België is binnen gedrongen. Wat betekent dit voor onze huisdieren? Dus voor uw hond, kat, konijn en paard?

Wat is apenpokken ofwel Monkeypox?


Monkeypox is een virale ziekte ontdekt bij laboratoriumapen in 1958. Monkeypox ofwel Apenpokken komt het meest voor in Centraal- en West-Afrika. Veel diersoorten en mensen kunnen worden besmet. In 2003 besmette het apenpokkenvirus meerdere mensen in de Verenigde Staten nadat ze contact hadden met geïnfecteerde prairie honden. Het apenpokkenvirus is nauw verwant aan de virussen die pokken en koepokken bij mensen geven.

Welke dieren krijgen apenpokken?

Twee prairiehonden eten samen

Apen en verschillende knaagdieren (zoals ratten, muizen, eekhoorns en prairie honden) en konijnen zijn vatbaar voor de apenpokken infectie. Welke diersoorten nog meer vatbaar zijn voor de infectie is nog niet geheel bekend. Welke wilde en gedomesticeerde dieren besmet kunnen worden met dit virus is nog in onderzoek.

Hoe kan mijn dier apenpokken krijgen?

Hond kijkt aap aan


Monkeypox wordt rechtstreeks verspreid door contact tussen geïnfecteerde en niet-geïnfecteerde dieren. Dit kan mogelijk door schaafwonden of andere huidlaesies of door aerosolen (hele kleine deeltjes) in de lucht.

Wat merkt mijn dier van apenpokken?


Bij niet-menselijke primaten geeft apenpokken meestal een huiduitslag die 4 tot 6 weken kan aanhouden; deze zweren of “pokken” kunnen over het hele lichaam worden gezien, maar zien we het meest op het gelaat, de ledematen, pootpalmen, voetzolen en staarten. Sterfte als symptoom wordt vrijwel niet gezien, maar bij baby-apen kan het voorkomen. Sommige apen kunnen besmet zijn met het virus, maar vertonen toch geen tekenen van ziekte.

Symptomen Monkeypox bij dieren

Bij konijnen en knaagdieren, inclusief prairiehonden, zijn de eerste symptomen van een apenpokken besmetting:

  • Koorts
  • Rode ogen
  • Neusuitvloeiing
  • Hoesten
  • Gezwollen klieren
  • Sloom worden
  • Verlies van eetlust

Later volgt uitslag met kleine zwellingen, met pus (“pokken”), en pleksgewijs haarverlies. Bij sommige dieren kan longontsteking voorkomen.

Kan ik zelf apenpokken krijgen?

Ja. Mensen kunnen apenpokken krijgen door direct contact met geïnfecteerde dierlijk bloed, lichaamsvloeistoffen of zweren maar ook door voedsel. De eerste tekenen van de Monkeypox ziekte zijn zichtbaar ongeveer 12 dagen na blootstelling aan het virus. Symptomen zijn onder meer koorts, hoofdpijn, spierpijn, rugpijn, koude rillingen, keelpijn, gezwollen klieren (lymfeklieren) en vermoeidheid. Meestal binnen 1 tot 3 dagen ontwikkelt zich een uitslag met bultjes, op de armen en benen en eventueel het gezicht en de romp. Later ontwikkelen deze zweren zich tot “pokken”, blaarachtige laesies die pus bevatten. Uiteindelijk komt op de zweren een korst en vallen deze korstjes van de huid af. De ziekte
duurt over het algemeen 2 tot 4 weken en de meeste mensen herstellen volledig.

Hoe kan ik mijn dier beschermen tegen apenpokken?

Wilde muis kijkt verwilderd om zich heen

Vaccinatie met vacciniavirus (gebruikt bij pokkenvaccinatie) kan niet-menselijke primaten beschermen tegen apenpokken. Voor alle andere dieren is de beste preventiemethode om blootstelling aan dieren of mensen besmet met apenpokken te vermijden. Haal geen wilde dieren in huis als huisdier, in het bijzonder prairiehonden en wilde muizen of ratten.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen apenpokken?

Vermijd blootstelling aan dieren of mensen die besmet zijn met het apenpokken virus.

Apenpokken vaccin in flesje met injectiespuit

Hoewel bij het pokkenvaccin is aangetoond dat het het risico op Monkeypox kan verminderen, wordt het alleen aanbevolen voor personen die betrokken zijn bij apenpokken uitbraak onderzoeken of degenen die nauw contact hebben met of zorgen voor mensen of dieren die besmet zijn met dit virus. Vaccinatie kan gegeven worden tot 14 dagen na blootstelling.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenarts
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Paraveterinair Floor neemt haar hond graag mee op avontuurlijke roadtrips

Hoofdbanner_Klantenservice_Blog

Ben jij ook weleens benieuwd wie er nou eigenlijk aan de andere kant van de lijn zit wanneer je met ons belt? Het leek me leuk om jullie een kijkje achter de schermen te geven. Ik vertel jullie graag wat meer over de dames die, dagelijks met veel plezier, al jullie vragen beantwoorden. Onze klantenservice bestaat uit 6 meiden; Inge, Linda, Mendy, Suzanne, Nikki en Floor. Vandaag stel ik jullie graag voor aan Floor.

Kennismaken_met_Floor_Klantenservice_Dierapotheker.nl_1

Hoelang werk je al bij Dierapotheker?

Ik werk nu al 2 jaar met veel plezier bij Dierapotheker. Daarvoor heb ik lange tijd gewerkt als paraveterinair bij Dierenartsenpraktijk Horst.

Kun je onze klanten vertellen wat jouw werk bij Dierapotheker zo leuk maakt?

Ik vind het geweldig dat ik mijn ervaring uit de dierenartsenpraktijk nu kan gebruiken in mijn werk bij Dierapotheker. Vooral het delen van educatieve informatie over preventieve zorg, voeding en andere aspecten die bijdragen aan een gezond leven voor jullie huisdieren vind ik erg waardevol.

Het doet me echt goed om te horen wanneer klanten oprecht geholpen zijn en ons waarderen. Dat doet een mens goed!

Rituals_Quote_Banner_Everyday_is_a_new_beginning

Ben je weleens verdrietig geweest na een gesprek/situatie met een klant?

Absoluut! Wij zijn allemaal ook gewoon mensen met emoties (soms kan het best lastig zijn om ‘professioneel’ te blijven). Neem bijvoorbeeld het vreselijk verdrietige nieuws over het overlijden van een dierbaar maatje. Dat raakt me echt, soms krijg ik zelfs een brok in mijn keel.

Ik heb zelf mijn beste maatje Moon verloren, nu alweer 2 jaar geleden, maar het voelt nog steeds als de dag van gisteren.

Floor_Lua_Volkswagenbus_Strand

Wat zijn jouw hobby’s?


Heerlijk veel sporten, rommelen in huis, knutselen, dingen maken voor onze (trots, haha!) Volkswagen bus, reizen, wandelen en ‘knoevelen’ met onze lieve Lua.

‘Knoevelen” is trouwens Limburgs dialect voor knuffelen 😋

Wat is je bijnaam?

Mijn bijnaam is ‘Boris’. Toen ik vroeg waarom ze me zo noemen, kreeg ik als antwoord: ”Van Floor naar Floris, en toen dachten ze: Boris!” Haha!

Roadtrip_Europa_Floor_Rick_Lua_Volkswagenbusje

Wat is/zijn jouw lievelingsdier(en)?

Eigenlijk vind ik bijna alle dieren leuk, maar honden zijn echt mijn lievelings! Zeemeeuwen, vooral zilvermeeuwen, vind ik ook geweldig. Ik word altijd zo blij als ik ze zie op het strand!

Waarom? Dit kan ik niet zo goed uitleggen. Ik hou gewoon heel erg veel van de zee, haha!

Heb je zelf dieren?

JAAAAAA, Lua! Mijn lieve maatje Moon is helaas niet meer bij ons, en ik mis haar enorm! Lua en Moon, beide Bullmastiffs van dezelfde fokker, delen een speciale band. Lua brengt een stukje Moon terug in ons leven.

Een_Ode_aan_Moon

Floor neemt Lua vaak mee naar kantoor, en ik kan je vertellen dat alle collega’s (vooral ikzelf, Sally, haha!) dol zijn op haar. Een hond op kantoor draagt echt bij aan een nog leukere werksfeer.

Lua_Wall_Of_Fame_Foto's

Als je voor een dag een dier mocht zijn? Welk dier zou je dan willen zijn en waarom?

Een vogel? Ik vind het geweldig om te denken aan hoe het zou zijn om te kunnen vliegen, ook al vind ik vliegen in een vliegtuig toch best spannend. Gek, hè? Hihi!

Wat vind jij het leukste of beste product uit ons assortiment en waarom?

Nou, Lua houdt net zoals haar baasje van de zee… En wat zwemt er in de zee? Jaja, Vissss. Dierapotheker Kabeljauwhuid Snack Hond is een snack waar Lua echt dol op is. Ik moet bijna dweilen voordat ik haar deze geef. De kwijl druppelt dan spontaan uit haar bekkie.

Voor wat langer kauwplezier krijgt Lua een Vet-Concept Strips Lam Snack. Ik geef graag natuurlijke producten zonder kunstmatige toevoegingen, en Lua geniet er echt van.

Wat zou je graag nog tegen onze klanten willen zeggen?

We hebben een geweldig team met een passie voor dieren. We streven ernaar om de beste zorg te bieden en doen ons uiterste best om iedereen goed te helpen.

Heb jij nog leuke vragen en/of opmerkingen voor Floor?

Plaats gerust een reactie of stuur ons een mailtje via: info@dierapotheker.nl

Liefs Sally

Sally Josten

Deze 30 diersoorten mag u houden in Nederland

Hond kijkt vrouw heel liaf aan.

Niet alle dieren zijn geschikt om te houden. Sommige dieren zijn gevaarlijk, of ze hebben een veeleisende verzorging nodig of ze kunnen ziektes overdragen. Deze dieren staan niet op de huis- en hobbydierenlijst, eerder ook wel de positieflijst genoemd. Welke dieren er wel op staan ziet u hier. Deze dieren zijn geschikt om te houden in Nederland.

Huis- en hobbydierenlijst Nederland per 1 juli 2024

Hier de lijst voor de zoogdieren. Voor vogels, amfibieën en reptielen is nog geen lijst beschikbaar.

Soort (Nederlands)Soort (Latijn)
Afrikaanse dwergrelmuisGraphiurus murinus
Algerijnse gerbilGerbillus nanus
AlpacaVicugna pacos
Bleke gerbilGerbillus perpallidus
Bruine ratRattus norvegicus
BunzingMustela putorius
CaviaCavia porcellus
Chinese dwerghamsterCricetulus barabensis / griseus / pseudogriseus
Chinese waterreeHydropotes inermis
DwergrenmuisGerbillus amoenus
EzelEquus asinus
FretMustela putorius furo
GeitCapra aegagrus hircus
GoudhamsterMesocricetus auratus
Grote Egyptische renmuisGerbillus pyramidum
Harrington’s gerbilTaterillus harringtoni
HondCanis lupus familiaris
HuiskatFelis silvestris catus
HuismuisMus musculus
KameelCamelus bactrianus
KonijnOryctolagus cuniculus domesticus
LamaLama glama
Mongoolse gerbilMeriones unguiculatus
Noordafrikaanse renmuisGerbillus garamantis
PaardEquus caballus
RundBos taurus
SchaapOvis aries
VarkenSus scrofa domesticus
WaterbuffelBubalus arnee bubalis
WoestijnslaapmuisEliomys melanurus

Heeft u een zoogdier dat niet op de lijst staat?

Dan moet u kunnen bewijzen dat uw dier voor 1 juli 2024 al in Nederland was. Bijvoorbeeld met een aankoopbewijs, dierenpaspoort of rekening van de dierenarts. Het moet duidelijk zijn dat het om uw dier gaat. Uw dier valt dan onder het overgangsrecht. Dit betekent dat:

  • uw dier bij u mag blijven tot het doodgaat.
  • uw dier doorverkocht of doorgegeven mag worden.
  • u niet meer met het dier mag fokken.
  • en dat u het dier niet mag loslaten in de natuur.

Vragen?

Dierenarts drs. Robin Holle  kijkt u aan

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl


Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl