Tumoren en kanker kat

Wat is het?

Helaas komen we regelmatig katten tegen met tumoren, ook wel kanker genoemd. Kanker zelf is geen diagnose en betekent zeker lang niet altijd het einde. Er zijn zeer veel verschillende soorten tumoren die elk een andere prognose en aanpak hebben. Tumoren komen vooral voor bij oudere dieren, maar worden soms ook wel op jonge leeftijd gezien. Een voorbeeld hiervan is het maligne lymfoom bij katten, een tumor van de afweercellen. Virusziektes als FeLV en FIV kunnen hierbij een rol spelen.

Wat zijn de symptomen?

Soms is aan de buitenkant van de kat een bult te voelen. Ook kunnen de lymfeklieren opgezet zijn. Daarnaast zijn er vormen van kanker die zich in een orgaan of in het bloed bevinden. Deze zijn soms lastiger te vinden. De symptomen hangen af van de plek en het type tumor.

Hoe stellen we de diagnose?

Het is belangrijk om vast te stellen of en met welk type tumor we te maken hebben. Middels onderzoek kan bepaald worden of het gaat om een goedaardige of kwaadaardige tumor en of er al uitzaaiingen aanwezig zijn. Dit is van belang voor het bepalen van het behandeltraject. Er zijn verschillende mogelijkheden: lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, urine onderzoek, röntgenfoto’s, echografie, MRI- of CT-scan, cytologie (cellen onderzoek) en histologie (weefsel onderzoek). Per patiënt wordt bepaald wat de beste methoden zijn.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit hangt natuurlijk af van het type tumor en de plek waar de tumor zich bevindt. Daarnaast kunnen ook praktische overwegingen een rol spelen en de kans op een goede kwaliteit van leven. Verschillende opties zijn: chirurgie (wegsnijden van de tumor), chemotherapie, bestraling, medicijnen of niets doen. Ook kan soms besloten worden om het dier in te laten slapen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl