Wat is het?
Oogontstekingen behoren tot de meest voorkomende oogaandoening in de praktijk. We bedoelen hiermee vaak een ‘conjunctivitis’, een ontsteking van het oogslijmvlies. Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen. Deze zijn onder te verdelen in infectieuze (door ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën) en niet-infectieuze oorzaken, zoals trauma, grasaren, allergieën en irriterende stoffen (bv. zand of sigarettenrook). Bij puppy’s zien we soms een oogontsteking voordat de oogleden opengaan.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen kunnen aan een of beide ogen optreden. Ze bestaan vaak uit ooguitvloeiing (tranend, slijmerig of pussig), roodheid en zwelling van de slijmvliezen en knijpen met het oog, wrijven met de poot langs het oog of ergens langs schuren. Ook kan het derde ooglid meer voor het oog schuiven.
Twijfel?
Bij ‘langschedelige’ rassen zien we vaak wat slijmerige propjes bij de binnenste ooghoeken. Dit is vaak een normale bevinding en u hoeft zich niet ongerust te maken indien er geen tekenen zijn van ontsteking. Twijfelt u of het normaal is? Maak dan gerust een afspraak.
Hoe stellen we de diagnose?
Het is belangrijk om een oogontsteking te onderscheiden van ernstigere oogaandoeningen. We zullen de ogen goed bekijken met een speciaal lampje en doen een testje om aan te tonen of er een beschadiging van het hoornvlies is. Ook meten we vaak de traanproductie. In sommige gevallen is de oorzaak van de oogontsteking meteen duidelijk. Eventueel wordt een bacteriekweek ingezet.
Waaruit bestaat de behandeling?
De behandeling bestaat uit het schoonhouden van het oog met (afgekookt) water en vaak een oogzalf met antibioticum of kunsttranen. Uiteraard moeten ‘vreemde voorwerpen’ (grasaar/doorntje/zand) verwijderd worden.
Hoe kan het voorkomen worden?
Als uw hond zand in het oog gekregen heeft, kunt u deze ook zelf met water uitspoelen, verdere behandeling is dan vaak niet nodig. Omdat hondenziekte en het canine adenovirus type 2 ook ontstekingen kunnen veroorzaken, is een goede vaccinatie op zijn plaats.
Wat is de prognose?
Veel oogontstekingen gaan vanzelf of na korte behandeling met medicatie weer over. Enkele aandoeningen vereisen een meer langdurige (of zelfs levenslange) behandeling.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl