Patella luxatie hond

Wat is het?

Een patella luxatie is een ‘te losse knieschijf’. Het kniegewricht bestaat uit meerdere botten, kraakbeen, pezen en banden die er samen voor zorgen dat de knie kan buigen en strekken. De knieschijf (patella) beweegt hierbij heen en weer in een soort geultje (trochlea). Bij afwijkingen aan de geul, het kapsel of de botten, dan kan de knieschuif uit de geul schieten. Dan spreken we van een patella luxatie.

Patella luxatie komt vooral voor bij honden van kleine rassen, zoals de Chihuahua, Yorkshire Terrier en Pekingees. Het wordt echter ook bij grotere rassen gezien. Het is vaak een aangeboren aandoening die vaak al op jonge leeftijd naar voren komt. Bij katten wordt patella luxatie vooral gezien bij de Maine Coon, Abessijn en Devon rex.

Wat zijn de symptomen?

Wanneer de knieschijf van zijn plek schuift, zal de hond hinkelen of mank gaan lopen (kreupel). Dit kan aan 1 achterpoot zijn, maar het komt in ongeveer de helft van de honden beiderzijds voor. De patella luxaties worden ingedeeld van graad 1 t/m 4, afhankelijk van de ernst.

Hoe stellen we de diagnose?

Met lichamelijk onderzoek kan de aanwezigheid en ernst van patella luxatie worden vastgesteld. Röntgenfoto’s kunnen nodig zijn om andere aandoeningen op te sporen mate van artrose te beoordelen en om een prognose en behandelplan vast te stellen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Zonder behandeling zal de aandoening altijd verergeren en artrose in de knie ontstaan. De hond zal hier hinder en pijn van ondervinden. Het is dus belangrijk om op tijd een behandeling in te stellen.

Behandeling bestaat uit chirurgie. Hiervoor zijn verschillende opties, afhankelijk van de patiënt en de ernst van de patella luxatie. Zo kan de geul verdiept worden (trochlea plastiek), het kapsel strakker gezet worden (imbricatie), extra bandjes worden geplaatst of zelfs de aanhechting van de pees van de knieschijf verplaatst worden. Na de operatie is een revalidatie met rust en pijnstilling zeer belangrijk voor een goed resultaat.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

Drs. Daphne Boet
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl