Wat is groeipijn?
Zowel bij mensen als ook bij dieren komt groeipijn voor. Groeipijn wordt ook wel enostosis of enostose genoemd. Groeipijn bij honden geeft pijn tijdens het groeien. Jonge honden van die rassen die snel groeien kunnen er het meeste last van hebben en dan vooral tussen de 4e en 7e levensmaand. Tijdens die periode kan het nodig zijn de jonge hond met pijnstilling te verlichten. Groeipijn heeft een goede prognose. Wanneer de hond geheel is uitgegroeid (leeftijd circa 1.5 jaar) dan is de groeipijn eigenlijk altijd geheel verdwenen.
Hoe komt een hond aan groeipijn?
Bij jonge honden groeit alles nog, zo ook de botten. Tijdens het groeien neemt ook de voedingsbehoefte van de botten toe. Deze voeding komt bij en in het bot via de bloedvaten, die door de voedingskanalen in de schors van het bot lopen. Wat er hierbij mis kan gaan is dat het voedingskanaal tijdens de groei ook mee moet groeien maar dat gebeurt niet altijd. Blijft de grootte van het voedingskanaal te veel achter bij de toename de bloedvaten dan is er sprake van enostosis. De aanvoerende slagader is sterker dan de afvoerende ader en door het ruimtegebrek in het voedingskanaal wordt die ader dichtgedrukt. Hierdoor wordt het bloed wel in het bot gepompt maar het afvoeren gaat nu veel lastiger. Het overvloedige bloed zoekt een andere weg en komt terecht tussen het bot en het beenvlies. Als er iets pijnlijk is dan is het wel druk op het beenvlies en die is nu aanwezig. Het beenvlies kan ook deels gaan loslaten van het bot waardoor nog meer pijn ontstaat. Groeipijn dus.
Wat zien we bij een hond met groeipijn?
Bij jonge kinderen is het vaak al lastig om meteen de diagnose groeipijn te stellen. Bij honden kan dit nog wat lastiger zijn omdat zij uiteraard niets kunnen zeggen. We moeten het dus vooral zien aan het gedrag van de hond.
Welke symptomen laat de jonge hond dan zien?
- Kreupel, mank lopen
- Wisselende ernst van kreupelheid
- Kreupelheid kan de ene keer de ene poot zijn en dan weer een andere
- Niet willen lopen
- Pijn uitingen, zoals kreupelheid, piepen, janken, plotseling bijten
- Koorts
Wanneer weten we zeker dat de hond groeipijn heeft?
Uw dierenarts zal de diagnose groeipijn stellen. Het belangrijkste daarbij is dat de dierenarts met de hand druk zal uitoefenen op het spaakbeen van de voorpoot en het scheenbeen van de achterpoot. Deze langpijpbeenderen zijn namelijk het meest gevoelig voor druk bij groeipijn en die druk is rechtstreeks op het gevoelige beenvlies. Vaak is de hond pijnlijk op meerdere plaatsen. Een röntgenfoto kan de diagnose groeipijn ondersteunen.
Hoe komt een hond af van groeipijn?
Groeipijn hoeft niet altijd behandeld te worden. Dit hangt af van de ernst van de symptomen die de jonge hond laat zien. In overleg met uw dierenarts kunt u kiezen voor aangepast bewegen en eventuele pijnstilling. Die pijnstilling bestaat uit het inzetten van NSAID pijnstillers/ontstekingsremmers. Die kunnen namelijk heel effectief de pijn verminderen dan wel wegnemen. NSAID pijnstillers verminderen de doorbloeding en daardoor de zwelling onder het beenvlies, daarbij remmen zij de afgifte van prikkelende stofjes voor het zenuwstelsel. Overigens is er niet echt een behandeling voor groeipijn, pijnstilling pakt niet de oorzaak aan maar helpt de hond prettiger leven.
Hoe kunnen we enostosis voorkomen?
De juiste voeding voor de jonge hond helpt. Juist de jonge honden van de snelgroeiende rassen hebben een uitgebalanceerde voeding dagelijks nodig. Bijvoorbeeld een onjuiste verhouding van calcium en fosfor ten opzichte van vitamine D kan enostose doen ontstaan. Hill’s Science Plan Puppy Helathy Development Large Breed is voor jonge honden van de zwaardere hondenrassen een dergelijke uitgebalanceerde voeding.
Professor dr. HAW Hazewinkel heeft een interessant artikel geschreven over Verantwoorde_voeding-groeipijn_bij_jonge_labrador-retriever.
Het gaat altijd over
Wel zo prettig om te weten is dat groeipijn uiteindelijk altijd een keer overgaat. Wanneer de hond zo’n 1.5 jaar oud is dan zijn de verschijnselen eigenlijk altijd wel verdwenen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl