Wat is vaccineren?
Vaccineren, of ook wel inenten genoemd, is een manier om afweerstoffen op te wekken die het dier kunnen beschermen tegen ziektes. De ziektes waar we onze katten tegen vaccineren hebben vaak een zeer ernstig of zelfs dodelijk verloop. Wanneer een kat goed gevaccineerd is, zullen de afweerstoffen de ziekteverwekkers snel onschadelijk kunnen maken. De kat wordt dan helemaal niet ziek of de ziekte heeft een veel milder verloop waarbij de kat een veel grotere kans heeft deze te overleven. Onlangs heeft kattenziekte in de zomer van 2020 Nederland nog toegeslagen in o.a. Ermelo en Harderwijk.
Welke vaccinaties heeft een kat nodig?
In Nederland beschermen we onze katten standaard tegen niesziekte (Feline Herpesvirus, Feline Calicivirus en eventueel Chlamydophila) en kattenziekte (Feline Panleukopenie virus). Dit zijn zeer ernstig en vaak dodelijk verlopende aandoeningen die we graag willen voorkomen. Kittens worden geënt op 9 en 12 weken leeftijd en dan 1 jaar later dus op 1 jaar en 12 weken leeftijd . Daarna jaarlijks tegen niesziekte en eens in de 3 jaar tegen kattenziekte.
Naast de ‘standaard’ vaccinaties, kan een kat ook gevaccineerd worden tegen rabiës, Bordetella bronchiseptica, FeLV en FIP. De laatste twee vaccinaties worden bijna nooit gegeven, omdat de werking onvoldoende bewezen is en het vaak een onnodig risico vormt. Laat u hierover informeren bij de dierenarts.
Bijwerkingen van vaccineren
We horen vaak dat eigenaren bang zijn voor bijwerkingen door vaccinaties. Zoals elk medicijn, kan ook een vaccin bijwerkingen hebben. Gelukkig zijn deze zeer zeldzaam. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een lokale zwelling op de plek van de injectie en lusteloosheid. Soms zijn de symptomen ernstiger en is sprake van braken, diarree, kreupelheid, koorts of milde luchtwegklachten. In zeldzame gevallen (1 op de 5000-10.000 katten) wordt een fibro-sarcoom gezien. Dit is een bindweefseltumor die zich ontwikkelt op de injectieplaats. De kans is het grootst bij vaccins tegen rabiës en FeLV.
Kijk voor meer informatie ook op de website van het LICG.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl