Vaccinatie van konijnen
Vaccineren, of ook wel inenten genoemd, is een manier om afweerstoffen op te wekken die het dier kunnen beschermen tegen ziektes. De ziektes waar we onze konijnen tegen vaccineren hebben vaak een zeer ernstig of zelfs dodelijk verloop en zijn meestal niet te behandelen. Wanneer een konijn goed gevaccineerd is, zullen de afweerstoffen de ziekteverwekkers snel onschadelijk kunnen maken. Het konijn wordt dan helemaal niet ziek of de ziekte heeft een veel milder verloop waarbij het konijn een veel grotere kans heeft deze te overleven.
Waarom en waartegen vaccineren we?
Ieder konijn, zowel een binnen- als buitenkonijn, loopt risico om besmet te worden met Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD/VHS) of Myxomatose. Beide ziektes worden overgebracht door bloedzuigende insecten als vlooien en muggen of door contact tussen konijnen onderling. Daarnaast kunnen deze virussen ook lang in de omgeving overleven in bijvoorbeeld groenvoer, hooi of stro. Beide ziekten hebben in nagenoeg alle gevallen een dodelijke afloop.
Lees meer over het RHD virus en Myxomatose.
Wanneer en hoe vaak vaccineren?
Met het vaccin Nobivac Myxo-RHD is het mogelijk individuele konijnen te vaccineren op ieder willekeurig moment in het jaar. Bijvoorbeeld als u een nieuw konijn aanschaft kunt u het meteen beschermen door te laten inenten met dit vaccin. Het is het eerste combinatievaccin, dat konijnen 12 maanden bescherming biedt tegen zowel myxomatose als RHD1. Nobivac Myxo-RHD is veilig en kan worden gebruikt bij konijnen vanaf vijf weken leeftijd (dit geldt ook voor dwergrassen). Immuniteit wordt na drie weken na toediening van het Nobivac Myxo-RHD bereikt.
Voor een complete bescherming tegen RHD is het sinds 2015 ook noodzakelijk om te vaccineren tegen het RHD2 virus. Dit doen wij met het Filavac KC+V® vaccin, dat vanaf 7 dagen na vaccinatie bescherming biedt en slechts een keer per jaar toegediend hoeft te worden. Het kan gebruikt worden vanaf 10 weken leeftijd. Bij konijnen die tussen de 6 en 10 weken leeftijd gevaccineerd worden, zal na 6 weken een booster vaccinatie nodig zijn.
Nieuw: er is nu een vaccin dat met 1 enting een jaar lang bescherming geeft tegen de 3 konijnenziektes, te weten myxomatose, RHD1 en RHD2. Vraag er naar bij uw dierenarts.
Wat kunt u nog meer doen?
Naast vaccineren, kunt u nog een aantal andere maatregelen nemen om uw konijn(en) te beschermen.
- Was uw handen met water en zeep voor én na het voeren en verzorgen
- Reinig het hok met water en zeep en desinfecteer het hok met Virkon-S of natriumhypochloriet wanneer er een mogelijk besmet konijn in gezeten heeft. Laat het hok hierna minimaal 4 wken leegstaan.
- Pluk geen groentes/gras van plaatsen waar wilde konijnen lopen
- Vermijd contact met wilde konijnen
- Meldt dode wilde konijnen bij het DWHC
Wat betekent het voor u?
Door uw konijn één keer per jaar te laten vaccineren, kan ernstige ziekte en sterfte worden voorkomen. Het is raadzaam om de vaccinatie in het voorjaar te geven. Dat wil zeggen, afhankelijk van de weersomstandigheden, van maart tot juni. Uw konijn heeft dan de hoogste bescherming op het moment dat de kans op infectie het grootst is.
Tijdens de vaccinatie afspraak kijken we uw konijn helemaal na en letten we speciaal op het gewicht, oren, ogen, de huid en vacht. We inspecteren grondig het gebit en knippen indien nodig de nagels. Indien gewenst geven we graag informatie over de juiste voeding, castratie/sterilisatie en behandelen we de overige vragen.
We organiseren regelmatig speciale vaccinatiedagen voor konijnen, om de kosten voor u zo laag mogelijk te houden. Het is daarom noodzakelijk dat u zich vooraf aanmeldt.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Drs. Maaike Fennis
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Lees meer over het RHDV2 virus