Keizersnede hond

Als een teef na een aantal pups geen weeën meer heeft, kan het zijn dat er sprake is van weeënzwakte. Kijk hierbij ook goed naar de omstandigheden. Soms is het voldoende om de teef wat eten te geven en even met haar te gaan wandelen. Als dat niet werkt zijn vaginaal toucher en injecties met calcium en/of het hormoon oxytocine vaak voldoende om de bevalling verder te laten gaan. Neem altijd contact op met de dierenarts als u denkt dat de bevalling niet vlot verloopt.

De operatie

In sommige gevallen wordt besloten om voor een keizersnede te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als de teef een te nauw bekken heeft, de pups te groot zijn, afwijkend zijn of een verkeerde ligging hebben. Bij enkele rassen, vooral kortsnuitigen, wordt om deze redenen vaker een keizersnede uitgevoerd. Ook zien we in de praktijk steeds vaker dat fokkers bewust kiezen voor een keizersnede om zo weinig mogelijk risico te lopen. Dierenartsenpraktijk Horst heeft uitgebreide en jarenlange ervaring  met het uitvoeren van keizersnedes. Tijdens een keizersnede krijgt de teef een lichte narcose en lokale verdoving van de buikwand, zodat de pups zo min mogelijk nadelig beïnvloed worden. Via een buikoperatie worden de pups uit de baarmoeder gehaald. Er staat een team klaar om ze op te vangen. De pups worden schoon en droog gewreven, slijm wordt verwijderd uit bek en neus met een speciale slijmzuiger en daarna worden ze in een verwarmde couveuse gelegd.

Er bij zijn

Bij Dierenartsenpraktijk Horst mag u meestal zelf bij de keizersnede aanwezig zijn. Als alle pups geboren zijn, worden de baarmoeder en buikwand van de teef gehecht en zal ze vrij snel weer wakker zijn en in staat om de pups te laten drinken. De teef krijgt een injectie met oxytocine om de baarmoeder te laten samentrekken. Ze zal vrij snel weer op de been zijn en gaat lopend mee naar huis. De teef en pups gaan na de keizersnede zo snel mogelijk naar huis.

We krijgen regelmatig de vraag om tijdens de keizersnede de teef meteen te steriliseren. Dit is niet ideaal en doen wij doorgaans niet, omdat de baarmoeder en eierstokken op dat moment erg rijk doorbloed zijn en er een grotere kans is op complicaties.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

Fokbegeleiding door dierenarts Jacques Jenniskens DAP HorstDrs. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl