Cherry eye hond

Cherry eye is een aandoening die we regelmatig in de praktijk tegenkomen. Het is een oogaandoening die we vooral zien bij jonge honden. Het lijkt met name voor te komen bij doggen. Een cherry eye is een zwelling van de traanklier die aan de binnenzijde van het derde ooglid zit. Door de zwelling puilt deze klier naar buiten en wordt zichtbaar bij de binnenste ooghoek. Deze rode zwelling ziet er een beetje uit als een kers, vandaar de naam cherry eye. Vaak zien we het eerst aan een oog en enige tijd later ook bij het andere oog.

Wat zijn de verschijnselen?

Wanneer u een rode zwelling ziet bij de binnenste ooghoek, zou dit wel eens een cherry eye kunnen zijn. Soms zien we dat zo’n cherry eye komt en gaat. Het ziet er niet alleen gek uit, het is ook vervelend voor de hond en het oog is gevoeliger voor infecties. Veelal is er dan ook sprake van een ontsteking met vieze oogafscheiding.

Hoe stellen we de diagnose?

Met oogonderzoek kunnen we vaststellen dat het om een cherry eye gaat.

Waaruit bestaat de therapie?

Een cherry eye kan eigenlijk alleen verholpen worden met een operatie. Vroeger werd de traanklier verwijderd. Tegenwoordig laten we de klier zitten, maar hechten we deze weg onder het slijmvlies in een soort zakje. In het begin is het dan nog wat gezwollen, maar dit trekt vaak snel weg. Het voordeel van deze methode is dat de traanproductie van het oog behouden blijft en er minder kans is op complicaties (zoals droge ogen).

Wat is de prognose?

De operatie is meestal succesvol. Een enkele keer zien we dat er opnieuw een cherry eye optreedt. Wel zien we vaker dat het andere oog na enige tijd ook aan de beurt is.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl