De behandeling van een gebit is met name gericht om de kaakbewegingen (in alle richtingen) weer soepel te laten verlopen, restanten van kiezen en tanden te verwijderen alvorens ze aanleiding geven tot ontstekingen en eventuele pijnlijkheden in de mond te verhelpen.
Afhankelijk van de staat van het gebit, zal een paard na een behandeling over het algemeen weer ½ tot 1 ½ jaar goed moeten kunnen functioneren. Omdat paardenkiezen en tanden (in tegenstelling tot bij de mens) door blijven groeien, zullen op den duur dezelfde problemen weer terug komen.
De volgende problemen komen we vaak tegen:
- Haken aan de zijkanten van de kiezen die in de wang, tong en gehemelte steken. Oorzaak van onrustige aanleuning, kantelen, achter de teugel kruipen, bit vast pakken, bloed in de mond, tong uitsteken en problemen met aansnoeren neusriem. Soms oorzaak van slecht eten (proppen) en vermageren.
- Doorgegroeide kiezen waardoor het bit niet meer tussen de voorste kiezen kan om erop te knabbelen. Oorzaak van mond ver openen en hoofd kantelen bij druk op het bit. Tevens oorzaak van slecht eten (proppen), langzaam eten en knoeien. Uiteindelijk kan dit leiden tot vermageren, diarree en koliek.
- Wolfskiesjes. Oorzaak van schudden of slaan met het hoofd bij druk op het bit.
- Scherpe of lange hengstentanden. Oorzaak van tong over het bit gooien of zelfs uit de mond steken.
- Doppen (restanten van melkkiezen en tanden). Oorzaak van moeilijk bit aan willen nemen, soms bloed in de mond. Tevens proppen maken en langzaam eten en vermageren.
- Gebroken kiezen en rotte kiezen/tanden. Oorzaak van slecht eten, proppen kauwen, vermageren, koliek en stinken uit mond en/of neus.
- Tandsteen. Oorzaak van tandvleesontsteking en stinkende mond.
Ons advies
Advies is om elk paard (jong en oud) jaarlijks te laten controleren om problemen zo veel mogelijk te voorkomen of in een vroeg stadium te kunnen verhelpen.
Wat kan de dierenarts voor het gebit betekenen?
- Wolfskiesjes verwijderen.
- Tandsteen verwijderen.
- Afwijkingen aan de vorm van het gebit (bijv. trapvorm, golfvorm, schaargebit) corrigeren.
- Röntgenfoto’s maken van kiezen en kaak.
- Gebroken kiezen of kiezen met wortelontsteking (op basis van röntgenfoto) verwijderen.
Dit alles kan eventueel met een lichte verdoving of, indien nodig, onder totale anesthesie gebeuren.
Vragen?
Bel ons op 077-3030067 of e-mail naar: info@dierapotheker.nl