Ons huisdier en de feestdagen: de do’s en don’ts

Tips voor uw huisdier voor de feestdagen

In december is er heel wat te vieren. Feestdagen volop. Zowel met sinterklaas, kerst en oud en nieuw zoeken we de gezelligheid op. Samenzijn met familie en vrienden, cadeautjes en lekker tafelen. Wie houdt er niet van? We willen het natuurlijk ook gezellig houden voor onze huisdieren. We hebben daarom een aantal zaken op een rij gezet waarmee de feestdagen ook voor hen leuk blijven. Leest u mee?

 

Chocolade…

De meeste mensen weten het wel, maar chocolade is, hoe lekker ook, erg giftig voor honden en katten! Dit komt door het stofje theobromine. Vooral pure chocolade, maar ook melkchocolade vormen een gevaar en kunnen zelfs dodelijk zijn.  Lees hier meer over het gevaar van chocolade voor uw huisdier.

Restjes van tafel

Sommige dieren krijgen altijd de restjes van tafel. Toch is dit niet zonder gevaar. Bepaalde voedingsmiddelen die wij prima kunnen eten, zijn giftig voor onze huisdieren. Denk hierbij aan druiven, rozijnen, uien, prei, knoflook, macadamianoten en avocado. Let hier dus op.

Toegang tot afval/prullenbak

Geloof het of niet, maar elk jaar komen er meerdere honden bij ons op de kliniek omdat ze de afvalbak overhoop gehaald hebben. Vooral botjes en saté prikkers vormen een gevaar. Ze kunnen namelijk vastlopen in de darmen en daar verstoppingen of zelfs gaatjes en lekkage van darminhoud veroorzaken. Een operatie is dan noodzakelijk. Zorg er dus voor dat uw dier hier niet bij kan.

Giftige planten

Er is een hele reeks bloemen en planten bekend die giftig zijn. Denk hierbij met de feestdagen speciaal aan de kerstster, hulst, kerstroos en maretak (mistletoe). Deze kunnen zorgen voor hevige maag- en darmklachten tot aan problemen met ademhalen en hersenverschijnselen. Houdt ze dus liever buiten de deur.

Antivriesvloeistof

Vloeistof met ethyleenglycol smaakt lekker zoet en is voor honden en katten aantrekkelijk om op te likken. Het is echter zeer schadelijk voor de nieren en zelfs dodelijk. Zet deze producten dus goed weg en laat geen flessen open staan. Ook als dieren door geknoeide antivries heen lopen en daarna hun poten aflikken, ontstaat er gevaar. Ruim dit dus op.

Open vuur en vuurwerk

Verbrande snorharen of erger… Need we say more? Let ook op brandende kaarsen en katten. En rond oud en nieuw is het belangrijk om katten op tijd binnen te houden en honden alleen aangelijnd uit te laten.

Kerstbomen en versiering

Pas met name op met het ‘engelenhaar’.  Deze glinsterende draadjes worden nog wel eens door katten opgegeten. Ze kunnen vastlopen in de darmen, waardoor deze kunnen opstropen en een levensgevaarlijke situatie kan ontstaan. Ook instabiele kerstbomen vormen een gevaar. Menig dier vindt de wiebelende kerstballen interessant en zal een sprongetje wagen.

Sneeuw, ijs en pekel

Veel sneeuw eten kan leiden tot irritatie van de maag en braken. Het blijft ook in de haren van de poten plakken en vormt daar harde ijsballen die pijnlijk zijn. Voorkom dit door de haren tussen de tenen kort te knippen en het  geheel in te smeren met potenwax.

In de winter wordt er ook veel gestrooid en aan het eind van de wandeling zit er vrij veel pekel (zout) op de voetjes. Als uw hond dan de poten aflikt, krijgt deze veel zout binnen, wat kan leiden tot braken. Maak de poten na het wandelen droog of spoel ze af als er flink gestrooid is.

Glijden en glibberen over het ijs ziet er vaak grappig uit. Bedenk wel dat de gewrichten, spieren en pezen het dan zwaar te verduren hebben. De kans op letsels is dan groot. Wees dus verstandig en laat uw dier niet rennen en ga geen balspelletjes doen op het ijs.

De Feestdagen do’s en don’ts op een rijtje

 

  1. Geef extra aandacht, ga spelen of maak een lange wandeling

Met alle gezelligheid vergeten we onze hond of kat natuurlijk niet. Ga er samen op uit, speel en geef een keer een extraatje. Fijn toch?

  1. Zorg voor een veilig plekje met de feestdagen

Alle drukte kan wat overweldigend zijn voor uw hond of kat. Creëer een veilig plekje voor hem of haar. Kijk hierbij wat bij uw dier past. Katten willen vaak ergens hoog zitten, terwijl honden bijvoorbeeld graag in hun vertrouwde bench gaan liggen met een kleedje erover. Wilt u meer tips over de jaarwisseling? Lees hier onze tips voor vuurwerkangst bij huisdieren.

  1. Pas op met koude, sneeuw en ijs

Wij trekken lekker een warme jas aan als we naar buiten gaan, terwijl honden met hun vacht zo naar buiten stappen. Honden die oud, mager of ziek zijn kunnen soms wel wat extra bescherming gebruiken in de vorm van een hondenjas.

Ook de voetzooltjes zijn kwetsbaar. Door ijs of strooizout kunnen deze makkelijk beschadigen. U kunt de voetzooltjes beschermen met speciale potenbalsem. Indien u echt een lange tocht wilt maken op een bevroren ondergrond, kunt u ook hondenschoentjes overwegen.

  1. Goede vachtverzorging

Door regelmatig te borstelen en de vacht in goede conditie te houden, komt er een isolerend laagje lucht tussen de haren. Hierdoor kan uw dier zijn temperatuur beter reguleren. 

  1. Blijf in beweging

Heeft u met die koude weinig zin om veel te gaan wandelen met de hond? Het is wel fijn als deze zijn energie toch kwijt kan. Denk dan aan spelletjes binnenshuis, zoals zoekspelletjes, het aanleren van nieuwe trucjes en hersenwerk. Er is voor ieder wat wils. Wees creatief.

  1. Geniet!

We wensen u en uw viervoeter hele fijne feestdagen toe! Mocht u ons onverhoopt toch nodig hebben, dan kunt u ons of uw eigen dierenarts 24/7 bereiken.

Tip

Download hier onze Feestdagen do’s en don’ts poster

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl