Voeding en sleetje rijden hond met verstopping van de anaalzakjes

De anaalzakjes bij de hond kunnen verstopt raken. Daardoor kunnen ze gaan ontsteken en er kan zich dan pus ophopen. Bij deze aandoening gaat de hond vaak “sleetje rijden” vanwege het ongemak.

Ter behandeling worden de anaalklieren meestal uitgeknepen. Ook kunnen antibiotica worden voorgeschreven en uiteindelijk kan operatief worden ingegrepen door de dierenarts. Wat is nu de rol van de voeding van de hond bij deze anaalklier ontstekingen en kan met de juiste voeding dit worden voorkomen?

Zestig procent van de anaalzakpatiënt honden kreeg een all-meat voeding

In de Nederlandse dierenartsenpraktijk heeft 5% van de honden die op het spreekuur komen een probleem met de anaalklieren. Vaak betreft dit alleen het dicht gaan zitten van de anaalklieren en daardoor sleetje rijden van de hond. Onderzoek leert nu dat van de anaalzakpatiënt honden 60% een all-meat voeding kreeg. All-meat wil zeggen alleen vlees als voeding en dus geen ruwe celstof.

Dieetvoorstel ter voorkoming van anaalklierproblemen

Ter bevordering van de anaalklierlediging en/of voorkoming van het dicht gaan zitten van de anaalklieren wordt vaak een vezelrijke voeding aanbevolen. In het verlengde daarvan is het dieetadvies dan ook: een volledig droogvoer met circa 5% cellulose (= ruwe celstof) en circa 5% bietenpulp. Cellulose verstevigt de ontlasting en samen met bietenpulp zorgt het voor een bulkvormend effect in de darm van de hond. Psylliumzaad/-hullen doet dit ook, maar is relatief duur. De werkzaamheid van dit dieet is (nog) niet aangetoond, maar de theoretische onderbouwing is sterk.

Dieetvoer en supplementen

Het bulkvormend effect van de onoplosbare vezels in de voeding helpt dus de anaalklieren zich te ledigen. Droog dieetvoer bevat plantaardige vezels die dit effect kunnen veroorzaken. Enkele voedingssupplementen, in de vorm van snacks en poeders, claimen ook een ondersteuning van de gezonde anaalklieren door bevordering van de lediging. Een snack, met 80% succes garantie en pompoenzaad- en appelvezels als actieve ingrediënten levert op grond het doseringsadvies een totale hoeveelheid vezel die gelijk is aan circa 0.06% in een droogvoer.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bron: artikel Voeding en anaalzakimpactie bij de hond door A.C. Beijnen Vobra Special Petfoods