Update 19 november 2020:
Geen bewijs dat huisdieren Corona verspreiden
Covid-19 is een omgekeerde zoönose, waarbij in de zeldzame gevallen dat de ziekte werd aangetroffen bij huisdieren het virus werd overgedragen aan huisdieren door de mens. Met het virus besmette dieren vertoonden in de gevonden gevallen slechts milde symptomen en er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het virus van een gezelschapsdier opnieuw naar mensen kan overspringen.
Nertsen besmet door de mens
De uitbraken op nertsenboerderijen in Nederland en de USA waren naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van een overdracht van het virus vanuit de mens. Experimenteel onderzoek aan de Colorado State University toonde aan dat katten na infectie geen symptomen hadden, maar voor een korte periode het virus uitscheidden, het virus konden overdragen aan andere katten en een sterke antilichaamrespons vertoonden. Honden hadden geen symptomen, scheidden geen levend virus uit en vertoonden ook een sterke antilichaamproductie.
Er is geen reden om aan te nemen dat al bestaande Coronavirusvaccins huisdieren zullen kunnen beschermen tegen Sars-CoV-2.
Bron: webinar van de WSAVA september 2020
Update 22 mei 2020:
Inmiddels zijn bij een hond en enkele katten in Nederland Covid19 besmettingen vastgesteld. Waarschijnlijk zijn deze dieren besmet door de eigenaar. Katten, vooral jonge katten, kunnen flink ziek worden van het Covid19 virus. Ook nertsen op 2 nertsenfarms blijken Corona besmet en onlangs is gebleken dat een medewerker van een Nederlands nertsenbedrijf Covid19 heeft opgelopen vanuit de nertsen. Momenteel loopt een uitgebreid onderzoek op de Nederlandse nertsenbedrijven. Ook op varkensbedrijven loopt onderzoek, alhoewel er geen aanleiding is om te denken dat varkens bij de Covid19 pandemie een rol spelen.
Advies omgang met gezelschapsdieren ongewijzigd
Houdt uw hond, kat en konijn zo veel mogelijk binnen wanneer er mensen in het huishouden zijn met Covid19-achtige klachten en uw dier ziek is. Vraag bij twijfel of ernstige klachten uw dierenarts om advies. Het is mogelijk om gezelschapsdieren op het virus te testen. Dit is alleen nodig bij dieren afkomstig uit een huishouden waar COVID-19 is vastgesteld en die verschijnselen van COVID-19 vertonen.
Onderzoek mogelijke rol kat bij Covid19
We weten nog veel niet van het Covid19 virus. Daarom is het belangrijk om gericht onderzoek te doen. Zo wordt er nu gekeken naar de mogelijke rol die katten spelen bij de Corona virusoverdracht. Dit onderzoek wordt verricht door een samenwerkingsverband met onderzoeksgroepen verenigd in het Netherlands Centre for One Health (Faculteit Diergeneeskunde, Wageningen Bioveterinary Research, Erasmus Universiteit Rotterdam en onderzoekscentra in de humane gezondheidszorg).
Update 10 april 2020:
Huisdieren kunnen Corona Covid19 vrijwel niet krijgen
Huisdierenhebben geen antilichamen tegen het Covid-19 virus. Dit wijst recent onderzoek van duizenden bloedmosters van honden en katten uit. Echter op 27 maart 2020 is in België een kat besmet geraakt met het nieuwe Corona virus. De kat is getest en daarbij is het Covid19 virus aangetoond. Zo zijn er ook 2 honden positief bevonden in Hong-Kong. en een enkele kat meer. Ook is bij een tijger is inmiddels Covid19 gevonden. Onderzoek heeft aangetoond dat katten en fretten iets gevoeliger zouden kunnen zijn voor dit virus. Naar aanleiding hiervan adviseert het RIVM aan mensen die ziek zijn of klachten hebben, contact met huisdieren te vermijden. Dus niet aaien of knuffelen en ook hier die 1.5 meter afstand houden. Daarbij is regelmatig handen wassen met water en zeep verstandig. Verder is het niet nodig u hier ongerust over te maken.
Lees hier meer over het onderzoek van duizenden bloedmonsters op Covid-19 van huisdieren
Corona bij huisdieren
Een veelgestelde vraag in onze dierenklinieken is of honden en katten ziek kunnen worden van een Corona virus. Het antwoord op deze vraag is: ja. Het antwoord op de vraag of honden en katten ook ziek kunnen worden van het “nieuwe Corona virus” is: nee. Hoe zit dat?
Het onschuldige Corona virus
Het Corona virus komt wereldwijd al heel lang veel voor. Corona virus is een verzamelnaam voor een hele groep virussen die allemaal uitsteeksels met een bolletje er op hebben, een kroontje (corona). Meestal geven deze virussen bij de mens geen of milde ziekte verschijnselen zoals een verkoudheid.
Het gevaarlijke Corona virus
Maar het Corona virus kan soms muteren en dan wel gevaarlijker worden. Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij het Sars, Mers en nu het Corona virus (2019-nCoV) dat is uitgebroken in het Chinese Wuhan. Vooral de luchtwegen en longen kunnen hierdoor ernstig aangetast worden en je kunt er aan dood gaan. Opmerkelijk is dat bij zo’n mutatie een virus kan overgaan van de ene naar de andere diersoort.
Schubdier mogelijke overbrenger Corona besmettingen
In dit geval is het Corona virus in Wuhan overgebracht naar de mens door waarschijnlijk het schubdier, een “tussengastheer”; het nieuwe virus is dan ontstaan bij een ander dier, de vleermuis, en overgegaan op het schubdier en heeft via het schubdier vervolgens de mens bereikt. Vleermuizen zijn de bekende bron van Corona virussen.
Coronavirus besmettelijk voor kat en hond
Het nieuwe Corona virus uit Wuhan is niet besmettelijk voor kat en hond en andere dieren. Dit virus is alleen overdraagbaar van mens op mens, dus alleen mensen kunnen elkaar besmetten en elkaar ziek maken. Elk ziek mens besmet ruim 2 andere mensen en zo kan zonder ingrijpen een epidemie ontstaan onder de mensen. Dus niet onder de dieren. Er is dus geen enkele reden om honden en katten de deur uit te doen, zoals in Wuhan op gruwelijke wijze wel is gebeurd. Dieren hebben wel hun eigen Corona virussen waar ze ziek van kunnen worden. Zo kent de hond de canine Corona virussen en de kat de feline Corona virussen.
Eigen Corona virus bij hond en kat
De hond kan worden besmet met het canine Corona virus. Dit virus kan darmproblemen geven zoals braken en diarree en een verminderde eetlust. Bij de kat kan het feline Corona virus voorkomen. Ze kunnen hier ziek van worden en in het ergste geval kan dan FIP, feline infectieuze peritonitis, optreden. De kat vertoont dan evenwichtsproblemen, koorts en heeft vaak een bolle buik.
Corona bij hond, kat en tijger vastgesteld
Het Corona virus is begin maart 2020 2x vastgesteld bij een hond. Dit betreft o.a. een keeshond in Hong Kong. De hond zelf heeft geen ziekteverschijnselen. Zijn baasje is een Corona patiënt. Dit wil niet zeggen dat de hond het virus op de mens kan overdragen. Op 27 maart 2020 is het nieuwe Corona virus ook vastgesteld bij een kat in België. Inmiddels blijkt ook een tijger besmet en een enkele kat meer. Deze dieren vertonen vrijwel geen ziekteverschijnselen.
Momenteel is er geen bewijs dat huisdieren het Corona virus op de mens kunnen overdragen, overdracht van mens op mens is wel bewezen. Dit wordt bevestigd door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Antwoorden op de meest gestelde vragen over Corona en huisdieren
U vindt hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over Corona en huisdieren
Wat te doen met uw huisdier wanneer u zelf ziek wordt
Corona protocol bezoek dierenkliniek Horst
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl