Ratten en hamsters behoren tot de knaagdieren. Hun snijtanden groeien levenslang door. In tegenstelling tot konijnen en cavia’s groeien hun kiezen niet levenslang door. Hierdoor zien we zelden kiesproblemen bij ratten en hamsters.
Voor uitgebreide informatie over aanschaf en huisvesting van ratten, hamsters en andere knaagdieren, kijk ook op www.licg.nl.
Wist u dat?
Ratten hebben een Harderse klier die porfyrines produceert. Dit is een rode vloeistof. Ratten die zich niet lekker voelen of gestresst zijn, kunnen dan roodverkleuring rond de ogen of neus hebben. Het kan dan soms net lijken of de rat bloedt.
Jonge ratte worden ook wel rittens genoemd.
Hamsters hebben grote wangzakken waar ze voedsel in opslaan. Deze kunnen soms wel gevuld zijn tot aan de schouders!
Hamsters hebben klieren om hun territorium te markeren. Deze zitten op de flank of op de buik, afhankelijk van de hamstersoort.
Geslachtsbepaling bij hamsters kan worden gedaan op basis van de afstand tussen de anus en de geslachtsopening. Bij de mannetjes is deze groter dan bij vrouwtjes.
Fokgegevens
Rat
- Geslachtsrijp: vanaf 4 weken
- Draagtijd: 21-23 dagen
- Nestgrootte: 7-9 rittens
- Speenleeftijd: 4-5 weken. Houd mannelijke dieren apart van hun moeder en zusjes, zij kunnen hen anders al bevruchten!
- Volwassen gewicht: 450-520 gram (mannelijk), 250-300 gram (vrouwelijk)
- Levensverwachting: 2-3 jaar (max. 3,5)
Hamster
- Geslachtsrijp: vanaf 4-5 weken
- Draagtijd: 16-21 dagen afhankelijk van de soort
- Nestgrootte: 5-8 jongen
- Speenleeftijd: 3-4 weken. Houd mannelijke dieren apart van hun moeder en zusjes, zij kunnen hen anders al bevruchten!
- Volwassen gewicht goudhamster: 85-130 gram (mannelijk), 95-150 gram (vrouwelijk)
- Levensverwachting: 1,5-2 jaar
Huisvesting en verzorging
Ratten leven van nature in kleine groepen bestaand uit een dominant mannetje, enkele vrouwtjes en enkele onderdanige mannetjes. Het zijn sociale dieren die graag samen gehuisvest worden. Als bodembedekking kan papier, beukensnippers of karton gebruikt worden. Houtsnippers (zaagsel) zijn ongeschikt, omdat ratten snel last hebben van hun luchtwegen.
Goudhamsters zijn solitaire dieren en kunnen het best alleen worden gehuisvest. Dwerghamsters kunnen vaak wel samen worden gehouden, maar houdt dit wel goed in de gaten. Als ze gaan vechten kan dit fataal aflopen. Zorg voor een kooi met een voldoende diepe bak waar ze in kunnen graven. Geschikte bodembedekking bestaat uit papier en materialen uit mais, hennep of houtpulp. Zaagsel kan ook gebruikt worden, maar kan mogelijk gezondheidsproblemen geven. Verder vinden ze een zandbadje in chinchillazand vaak heerlijk. Het zijn nachtdieren en ze kunnen ’s nachts dan ook behoorlijk wat herrie maken! Een hamsterkooi op de slaapkamer is dan ook meestal niet aan te raden.
Ratten en hamsters zijn zeer ondernemend en klimmen en klauteren wat af. Zorg voor een grote kooi van tralies met meerdere verdiepingen. Bied voldoende speeltjes, knaagmateriaal en nestmateriaal aan.
Voeding
Ratten en hamsters zijn omnivoren (alleseters) en voeden zich in de natuur met granen, planten, insecten en wormen. Koop dus speciale voeding die geschikt is voor ratten of hamsters. In andere voeding ontbreken vaak de benodigde voedingsstoffen. Wij geven de voorkeur aan uniforme biks, waar ze niet de lekkere dingen uit kunnen pikken. Naast biks kan groente, fruit, een stukje gekookt ei of wat kaas gegeven worden. Ook honden- of kattenbrokken lusten ze graag. Hierbij geldt wel: alles met mate! Ook ratten en hamsters kunnen te dik worden.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl