De castratie van de reu wordt vaak uitgevoerd in onze klinieken. Het doel is om ervoor te zorgen dat het testosterongehalte van de reu daalt.
Waarom castreren?
Er zijn verschillende redenen om voor castratie te kiezen.
- De reu onvruchtbaar maken
- Dominantie en agressie
- Overmatige interesse in loopse teefjes
- Territorium markeren met vele kleine plasjes
- Voorhuid ontsteking
- Voorkomen van testikeltumoren en een vergroting van de prostaat
- Afwijkingen aan de testikels, zoals een draaiing, ontsteking of tumor
- Afwijkingen aan de prostaat, zoals een goedaardig vergrote prostaat (BPH ofwel benigne prostaat hypertrofie)
- Behandeling van hernia perinealis en peri-anaalkliertumoren
Nadelen castratie
Er kleven ook nadelen aan het castreren van een reu. Het is een operatie en dit neemt altijd een (gering) risico op complicaties met zich mee. Ook zal de reu na de operatie een wondje hebben. Gelukkig kunnen we vaak onderhuids hechten en is het niet nodig de hond na operatie een kap/kraag om te doen. Soms is wel een Medical Pet Shirt® nodig. Vaak herstelt de reu erg snel na castratie.
Mogelijk treedt er een gewichtstoename op na de castratie. Ons advies is om na castratie 25% minder te gaan voeren en het gewicht goed te controleren. Zo kunnen ook gecastreerde reuen mooi op gewicht blijven. De structuur van de vacht kan wat veranderen. Ook het gedrag van de reu kan veranderen (dit is soms dus juist de reden om voor castratie te kiezen). Bij gecastreerde reuen komt prostaatkanker iets vaker voor dan bij niet gecastreerde reuen.
De operatie
Bij een chirurgische castratie worden de testikels via een kleine snede in de huid voor het scrotum verwijderd. Dit kan niet bij reuen die cryptorch zijn en waarbij 1 of beide testikels niet in het scrotum aanwezig zijn. Afhankelijk van de plek waar de testikel zicht bevindt, zal een snede bij de lies of de buik worden gemaakt. Een andere methode is om dan voor een kijkoperatie te kiezen, waarbij de wond veel kleiner zal zijn.
Castratie van de reu is meestal een dagopname. Dit betekent dat u de hond ’s ochtends brengt en aan het eind van de dag weer kunt ophalen. Voor meer informatie over chirurgische ingrepen in onze klinieken, kijk hier.
Chemische castratie
Naast een chirurgische castratie, kan een reu ook chemisch gecastreerd worden. De testosteronproductie zal dan tijdelijk onderdrukt worden. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. Het grootste verschil tussen de traditionele methode en een chemische castratie, is dat deze niet blijvend is. Wanneer het is uitgewerkt, wordt alles weer het oude.
Er zijn verschillende redenen om voor chemische castratie te kiezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u eerst wilt beoordelen welk effect castratie op het gedrag van uw reu heeft, alvorens voor een operatie te kiezen. En oude dieren met een goedaardige vergroting van de prostaat hoeven dan niet meer onder narcose.
Chemische castratie kan met een injectie die 1 tot enkele weken werkt. Deze kunnen wel bijwerkingen hebben en zijn niet altijd de meest geschikte methode. Er bestaat ook een implantaat, Suprelorin®, dat onder de huid wordt aangebracht. Dit kan net als bij het chippen zonder narcose. Dit implantaat werkt 6 maanden tot een jaar, afhankelijk van de grootte. Wanneer uw reu goed reageert op dit implantaat en het oude gedrag weer terugkeert als het implantaat is uitgewerkt, kan u dan alsnog besluiten tot chirurgische castratie.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl