De kat en een operatie

Een operatie en narcose zijn spannende gebeurtenissen voor u en uw dier. Dat begrijpen wij maar al te goed. Voor elke narcose en elke operatie geldt dat er een (meestal zeer geringe) kans is op complicaties. Met de informatie op deze pagina hopen we u voldoende te informeren zodat u deze gebeurtenissen met vertrouwen tegemoet kunt zien.

Voor de operatie

Voorafgaand aan de operatie zal uw dier worden onderzocht door onze dierenarts. Deze zal ook naar hart en longen luisteren. Bij oudere of zieke dieren, zal besproken worden of u vooraf een bloedonderzoek wil laten doen. Ook eventuele andere aanvullende onderzoeken of toediening van infuus worden besproken. Zo kunnen gezondheidsproblemen worden opgespoord en kan hier met de narcose rekening mee worden gehouden. Het bloedonderzoek kan veelal op dezelfde dag van de operatie plaatsvinden. Door de aanwezigheid van het veterinair laboratorium in dierenkliniek Horst e.o. hebben we vaak een snelle uitslag. Voordat uw dier onder narcose gaat, is het belangrijk dat hij/zij nuchter is. Dat betekent dat uw dier 12 uur voorafgaand aan de narcose geen eten mag hebben (ook geen koekjes/snoepjes!). Uw dier mag wel gewoon water blijven drinken. Voor jonge of kleine dieren wordt hier soms van afgeweken in overleg met de dierenarts. Vaak wordt met u afgesproken om uw dier om 9.00 uur te brengen. In overleg kan dit ook een ander tijdstip zijn. Uw dier wordt dan tijdelijk opgenomen en zal in de loop van de dag geopereerd worden. In overleg is het soms mogelijk om bij uw dier te blijven tot deze onder narcose gaat, bijvoorbeeld als uw dier erg angstig of agressief is. U kunt niet bij de operatie blijven.

De narcose

Uw dier zal vaak een infuusnaald in een bloedvat van de voorpoot krijgen. Zo kan het narcosemiddel worden toegediend. Soms wordt ervoor gekozen om het narcosemiddel met een injectie in de spier te geven. Welk narcosemiddel we gebruiken, hangt af van de patiënt. We streven ernaar om een zo veilig mogelijke narcose toe te passen, aangepast naar de behoefte van elk individueel dier. In alle klinieken beschikken we over de mogelijkheid tot gasanesthesie. Hierbij krijgt uw dier via een buisje in de luchtpijp of een kapje extra zuurstof en gasnarcose toegediend. Dit is een zeer veilige methode van anesthesie.

Tijdens de operatie

Als uw dier slaapt, worden de ogen gezalfd en wordt de vacht rond het operatiegebied geschoren en de huid gewassen en gedesinfecteerd. Daarna zal uw dier naar de operatiekamer worden gebracht. Voor bijvoorbeeld gebitsbehandelingen is het niet nodig om te scheren en zal uw dier in de gebitsbehandelruimte worden geholpen. Om voor een goede pijnstilling te zorgen, krijgt uw dier meestal voorafgaand aan de operatie een pijnstiller toegediend. Eventueel kan ook nog lokaal extra pijnstilling worden gegeven. We houden hierbij rekening met de ernst van de ingreep. Uw dier kan ook infuusvloeistof krijgen via de infuusnaald in zijn/haar poot. Tijdens de operatie wordt uw dier extra in de gaten gehouden met behulp van capnografie en ECG. Zo kunnen we de hartslag en ademhaling goed bewaken en tijdig ingrijpen als dat nodig is.

Na de operatie

Indien uw kat een operatie heeft ondergaan is hij/zij hiervoor onder narcose geweest. In onze opnameruimte krijgt uw kat een rustig en warm plekje zodat hij/zij rustig de roes kan uitslapen. Als uw kat weer goed wakker is, zal deze meestal dezelfde dag weer mee naar huis mogen. Soms wordt in overleg met de dierenarts besloten uw kat nog wat langer in de opname te houden, zodat wij hem/haar goed in de gaten kunnen houden en eventueel ondersteunen met infuus en medicijnen.

Enkele veel gestelde vragen:

1. Mijn kat is nog wat slaperig. Wat moet ik doen? -Geef hem/haar dan een warm en rustig plekje. Uw kat moet makkelijk te wekken zijn. 2. Wat mag mijn kat eten of drinken? -Hij/zij mag de dag van de operatie regelmatig kleine beetjes water drinken. -’s Avonds vanaf 20.00 uur, op de dag van de operatie, mag hij/zij een beetje eten, mits de kat goed wakker is. Geef ongeveer ¼ van de normale portie voer. Eventueel licht verteerbaar voedsel. 3. Wanneer moet mijn kat weer drinken, plassen en eten? -De 1e dag na de operatie moet de kat weer willen drinken. De kat moet dan ook weer plassen. 2 dagen na de operatie moet hij/zij weer willen eten. Het kan 2 dagen duren voordat er ontlasting komt. 4. Wanneer mag het verbandje om de voorpoot er af? -Het verbandje om de voorpoot mag u bij thuiskomst verwijderen. Hier heeft het infuus gezeten. Niet vergeten anders krijgt de kat een dikke poot. 5. Mijn kat braakt. Is dat normaal? -Uw kat mag hooguit 1x braken, braakt hij/zij vaker altijd even bellen. 6. Hoe voorkom ik dat mijn kat aan de wond likt of bijt? -Uw kat mag niet aan de wond likken of bijten. Dit kunt u met een kraag of soms met een T-shirt of speciaal Medical Pet Shirt voorkomen. 7. Er komt bloed uit de wond. Mag dat? -De operatiewond mag niet gaan nabloeden (een paar druppeltjes bloed is niet erg) 8. Mag mijn kat naar buiten? -De eerste 10 dagen na de operatie is het niet verstandig de kat buiten te laten. 9. Mijn kat heeft een orthopedische operatie ondergaan. Hoeveel mag hij/zij bewegen? -De eerste 10 dagen mag uw kat niet al te veel lopen. Voorkom wilde bewegingen waardoor de wond kan openspringen. Daarna wordt de beweging langzaam opgebouwd in overleg met de dierenarts. 10. Wanneer mogen de hechtingen er uit? -Na 10 dagen kunt u terugkomen voor de wondcontrole en voor het verwijderen van de hechtingen. Hiervoor kunt u een afspraak maken. 11. Moet ik altijd medicijnen geven? -Als u medicijnen heeft meegekregen voor uw kat dan altijd de kuur volledig afmaken. Kijk bij onze videotips hoe u het beste een pil kunt geven aan uw kat. 12. Wanneer moet ik contact opnemen met mijn dierenarts? -Als uw kat ziek wordt of als de wond gaat ontsteken (wond wordt rood, voelt warm aan of er loopt pus uit) dan altijd even bellen. En als u iets niet vertrouwt, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl