Vuurwerkangst bij huisdieren

Zoals ieder jaar zal er rond oud en nieuw weer flink geknald worden. Rond de jaarwisseling komen er weer veel eigenaren op de praktijk voor ‘een tabletje om de hond rustig te houden’. Elk jaar ligt menig hond bibberend in zijn of haar mand. Het plotselinge kabaal wordt als zeer angstig ervaren. Angst is een natuurlijke reactie om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan. Alleen, in het geval van het vuurwerk, kan de hond de angstige situatie niet ontwijken. Er zijn verschillende medicijnen op de markt die de hond wat rustiger kunnen maken. Dit geeft natuurlijk geen blijvende oplossing. Beter zou zijn om met de hond te gaan werken, om de hond te leren om te gaan met het vuurwerk. Deze gedragstherapie, soms ondersteund met medicatie, kan een blijvende oplossing geven. Onze paraveterinair Anneke de Boer heeft enkele tips voor uw hond:

Wat kunt u doen tegen vuurwerkangst bij uw hond?

1. Gedragstherapie 2. Medicatie 3. Feromonen (soort natuurlijke geurstoffen)

1. Gedragstherapie

Het is verstandig om lang (maanden!) voor oudjaar te beginnen om de hond te laten wennen aan vuurwerk geluiden (bijv. d.m.v. een cd met vuurwerkgeluiden). Op deze manier wordt de hond minder gevoelig voor de geluiden en kun je de geluiden in verband brengen met iets wat prettig is, zoals spelen of eten. Het is verstandig deze therapie te combineren met medicatie, dit geeft een beter resultaat. Bovendien is het aan te raden om dit alleen te doen in samenwerking met een gedragstherapeut. Het niet goed uitvoeren van deze therapie kan de honden angstiger maken voor vuurwerk. Het nadeel van deze methode is dat er enkele weken tot maanden voor moet worden uitgetrokken, voor er een duidelijk effect gezien wordt. Echter bij een groot deel van de honden kan op deze manier de angst zeker minder worden. Het is belangrijk om de omstandigheden voor de hond zo aangenaam mogelijk te maken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een schuilplaats voor de hond te maken. Angstige honden willen zich graag verstoppen, zorg daarom voor een veilig hutje waar hij zich op zijn gemak voelt. Blijf zelf kalm, probeer de hond eventueel af te leiden met een spelletje. Ga de hond zeker niet troosten, maar biedt steun door er te ‘zijn’. Doe de radio of televisie aan (zonder vuurwerk geluiden uiteraard…). Geeft de hond op oudejaarsavond een flinke maaltijd, “een volle buik maakt het dier trager”. Voor wie helemaal geen medicijnen in wil geven is een Thundershirt een goed alternatief. Dit is een shirt dat je de hond of kat aan kan trekken. Het shirt geeft een geborgen gevoel, waardoor in 80% van de gevallen de angst van het dier vermindert. Dit is prima te combineren met onderstaande middelen.

2. Medicatie

Van oudsher werd er altijd Acepromazine gebruikt. Acepromazine is een middel wat de dieren sedeert, d.w.z. rustiger maakt. Dieren lijken vanaf de buitenkant dus rustig, maar niets is minder waar. Het nadeel van dit middel is dat de dieren gevoeliger worden voor de geluiden om ze heen. Door sedatie kunnen ze niet meer vluchten. Hierdoor zal het volgende jaar de angst verergeren. Dit maakt het middel minder geschikt voor het gebruik voor dit doel. Helaas wordt het middel nog steeds op een aantal plekken verkocht om vuurwerkangst te onderdrukken. Uw dierenarts heeft vaak een beter alternatief.  Ter ondersteuning is het mogelijk om Zylkène te gebruiken. Dit is een natuurlijk middel dat stressvermindering kan ondersteunen. Het is wel zo dat het verstandig is om hier in de eerste week van december mee te beginnen en door te gaan tot Oud en Nieuw.

3. Feromonen

Er zijn bepaalde stoffen die een teef uitscheidt tijdens de lactatie die rustgevend zijn voor de puppy’s. Deze stoffen zijn chemisch nagemaakt (DAP=dog appeasing pheromone) en kunnen ook angstremmend werken bij volwassen dieren. De feromonen zijn verkrijgbaar als verdamper (Adaptil-verdamper) of als een halsband. Wel zo handig zijn de snel werkende Adaptil tabletten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl Lees hier meer over vuurwerkangst: Tips vuurwerkangst Rustige jaarwisseling voor uw hond Vuurwerkangst voorkomen bij de hond