Wanneer een hond loops is dan wordt de hond aantrekkelijk voor reuen. De vruchtbare periode van een teef valt dan ook in haar loopse periode, ook wel loopsheid genoemd.
Hoe lang is een hond loops?
Tijdens de loopsheid heeft het teefje dus haar vruchtbare periode. De loopsheid duurt gemiddeld 2 weken. Maar de teef is in die periode maar een aantal dagen vruchtbaar.
Hoe vaak is een hond loops?
De meeste teven worden 2 keer per jaar loops. Kleine rassen kunnen wel 4 keer per jaar loops worden. Grote rassen krijgen hun eerste loopsheid als ze tussen de 10 en 16 maanden oud zijn. Bij kleine rassen is dat eerder; tussen de 6 en 10 maanden.
Hoe kan je loopsheid herkennen?
De eerste signalen van loopsheid zijn meestal dat de teef onrustig wordt. Ze kan ook wat humeurig zijn en minder goed luisteren. Daarna begint de vulva op te zwellen en wordt roder. Dit zijn de uitwendige geslachtsdelen De teef verliest ook wat bloederige afscheiding. Dit is niet altijd duidelijk zichtbaar. Bij sommige teefjes kan het bloedverlies heel beperkt zijn of ze houden zich zelf heel goed schoon.
Dit is de voorbereidingsfase op de vruchtbare periode en deze duurt 1 tot 1,5 week. De teef is nu nog niet vruchtbaar en heeft ook totaal geen interesse in reuen. Maar reuen inmiddels wel in haar.
Wanneer is de teef vruchtbaar?
Na de voorbereidingsfase volgt een vruchtbare periode variërend van gemiddeld 4 dagen. In deze periode is er bijna geen afscheiding meer en de zwelling van de vulva wordt ook minder. Vaak wordt gedacht dat de loopsheid dan voorbij is. Maar het tegendeel is het geval; dit is de vruchtbare periode. De teef trekt door haar geur op grote afstand reuen aan en is zelf nu ook zeer geïnteresseerd in honden van het andere geslacht. Ze zal tijdens het uitlaten ook vaker plassen om haar geur te verspreiden.
Het aantal vruchtbare kan verschillen per hond en per ras.
Teefjes blijven hun hele leven vruchtbaar en worden dus ook steeds opnieuw loops. De vruchtbaarheid neemt wel wat af naarmate de teef ouder wordt.
Afwijkende cyclus hond
De loopsheid verloopt niet altijd volgens de gangbare cyclus. In die gevallen moet u extra alert zijn om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Of als u uw teef juist wel gedekt wil hebben is het raadzaam om u daarbij te laten begeleiden door uw dierenarts. Deze kan via bloedonderzoek de vruchtbare periode bepalen.
Stille loopsheid
Bij een zogenoemde stille loopsheid is de loopsheid niet goed zichtbaar en wordt door de eigenaar vaak gemist. De teef vloeit niet of heeft alleen wat witte of kleurloze afscheiding. De vulva is beperkt of niet gezwollen. De oorzaak van een stille loopsheid is niet bekend.
Bij de gespleten loopsheid stopt de loopsheid na enkele dagen en gaat na een aantal dagen of soms zelfs weken, weer verder. Pas in die tweede fase vindt dan meestal de eisprong plaats en is de hond vruchtbaar. De gespleten eisprong zien we vooral bij jonge teven.
Uitblijvende eisprong
Bij jonge honden zien we weleens dat de eisprong uitblijft en de teef dus in de voorbereidende fase van de loopsheid blijft. Deze kan dan zelfs 6 tot 8 weken aanhouden. Meestal komt dit door cystes in de eierstokken Maar het kan ook veroorzaakt worden door tumoren of andere afwijkingen.
Hoe ga ik om met mijn loopse hond?
In haar vruchtbare periode is een teefje gewillig om te paren en trekt ze bovendien reuen aan. Die reuen zullen werkelijk alles proberen om haar te kunnen dekken. Houd uw teefje in die periode bij het wandelen aan de lijn en vermijd gebieden waar honden los mogen lopen. De geur van het loopse teefje is zo uitnodigend voor reuen, dat de hormonen het voor het zeggen krijgen. En zelfs de meest gehoorzame reuen zullen hun baasje in die situatie negeren.
De geur van het teefje kunt u met een speciale spray onderdrukken waardoor ze minder aantrekkelijk wordt voor reuen. Dit is natuurlijk geen anticonceptiemiddel maar het teefje wordt minder snel opgemerkt door reuen. U kunt de teef beter niet wassen tijdens de loopsheid omdat de vulva gedurende die periode erg gevoelig is voor infecties en irritaties. Na de loopsheid is het wel raadzaam om de teef van achter te wassen om haar zo te ontdoen van haar geur.
Als uw hond veel last heeft van afscheiding is een loopsheidbroekje handig om verspreiding van vlekken in huis te voorkomen. Ook als u naast de teef nog reuen in huis heeft kan zo’n broekje nuttig zijn. Een loopsheidbroekje is geen anticonceptiemiddel maar het geeft u net wat meer tijd om in te grijpen als een dekking dreigt. Het verstandigste is natuurlijk om de reu(en) en de teef goed gescheiden te houden. Het meest ideale is de reu(en) tijdelijk ergens anders onder te brengen.
Dekken van de teef
Als u uw hond wilt laten dekken is het belangrijk om het juiste dektijdstip te weten. Als u uitgaat van een gemiddelde cyclus en de dekking laat plaatsvinden op een gemiddelde dag in de cyclus is de kans op een zwangerschap 50%. Kiest u voor begeleiding door uw dierenarts met een Immulite progesterontestdan stijgt de kans op succes tot 90%.
Bij een natuurlijke dekking kunt u het beste met de teef naar de reu gaan. Dominante teven laten zich in hun eigen omgeving namelijk niet makkelijk dekken. Bij een kunstmatige inseminatie is de kans op succes het grootst als u zich hierbij laat begeleiden door uw dierenarts.
Is kunstmatige inseminatie bij de hond toegestaan?
In Nederland is sinds 2014 wettelijk vastgelegd dat dekking en dracht bij honden zoveel mogelijk via de natuurlijke weg moet verlopen. Er zijn twee uitzonderingen waarbij kunstmatige inseminatie bij honden wel is toegestaan:
1. Natuurlijke dekking niet mogelijk door kortdurende blessure
Natuurlijke dekking lukt niet bij de teef door een kortdurende blessure, bijvoorbeeld kreupelheid. Voorwaarde hierbij is dat de teef in staat is om de dracht volledig uit te dragen en volledig geschikt is voor de fokkerij.
2. De dekreu is niet beschikbaar
De beoogde reu (met gunstige eigenschappen) is niet beschikbaar, bijvoorbeeld omdat deze reu overleden is of in het buitenland/een ander deel van het land is.
Ongewenste dekking teef
De teef is maar een paar dagen vruchtbaar. Dus al is de teef gedekt, dan hoeft dit niet altijd tot een zwangerschap te leiden. Vanaf 28 dagen na de dekking kunnen we met een echo zien of de teef inderdaad drachtig is. Als u geen pups wilt zijn er twee mogelijkheden:
- De zwangerschap afbreken met 2 hormooninjecties.
- Castratie waarbij de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd.
Beide ingrepen kunnen nog worden uitgevoerd na de echo na 28 dagen. De teef is dan al wel bijna op de helft van de dracht (totaal 63 dagen). Allebei de methodes hebben in die fase een verhoogd risico op complicaties.
U kunt er ook voor kiezen de echo niet af te wachten en de teef al in de eerste twee weken te castreren of de hormooninjecties te geven.
Zwangerschap/loopsheid teef voorkomen
Teefjes zijn pas uitgegroeid als ze 2,5 jaar zijn. Wij raden aan om zeker tot die tijd te wachten met fokken. In de tussentijd kunt u kiezen voor zwangerschapspreventie via de prikpil. Hiermee wordt de loopsheid onderdrukt. De prikpil werkt op basis van hormonen en bij langer gebruik brengt de prikpil gezondheidsrisico’s met zich mee. Mogelijke bijwerkingen van langdurig gebruik zijn baarmoederontstekingen, tumoren aan de melkklieren, suikerziekte, bijnierproblemen en afwijkingen aan eierstokken en baarmoeder.
Als u niet wilt fokken met uw hond en u wilt de loopsheid permanent voorkomen, kunt u beter kiezen voor castratie. Bij castratie worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd. Behalve dat de teef niet meer loops wordt en zwangerschappen worden voorkomen, heeft deze ingreep extra gezondheidsvoordelen. Het vermindert de kans op melkkliertumoren en suikerziekte. Hoe jonger de operatie wordt uitgevoerd, des te groter dit gezondheidseffect. Daarnaast heeft de teef geen last meer van baarmoederontstekingen of schijnzwangerschappen.
De nadelen van castratie zijn dat de teef makkelijker in gewicht toeneemt. U moet daarmee rekening houden in het bewegings- en voerpatroon. Daarnaast brengt narcose altijd een klein risico met zich mee.
Schijndracht hond
Als de teef niet is gedekt, kan ze in de periode na de loopsheid schijnzwanger worden. Dit is een natuurlijk verschijnsel waar u zich geen zorgen over hoeft te maken. In een wolvenroedel wordt alleen het alfateefje zwanger. Doordat de andere teefjes schijnzwanger worden kunnen ze ook voor de pups zorgen en ze melk geven. Schijnzwangerschap gaat na enkele weken vanzelf over.
Het beste kunt u uw hond in die periode zoveel mogelijk afleiden met wandelen en spelen.
Sommige teven kunnen veel en langer last hebben van schijnzwangerschap. Omdat ze in de thuissituatie niet de pups van een andere teef kunnen verzorgen krijgen ze nestdrang en gaan ze speeltjes en knuffels verzamelen. Sommige teven worden zelfs depressief. In dat geval kunt u medicijnen geven die de hormoonproductie afremmen. Omdat schijnzwangerschap zich meestal herhaalt na elke loopsheid, kunt u er ook voor kiezen de teef te laten castreren.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Drs. Ing. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl