Oorproblemen kat

Wat is het en wat zijn de oorzaken? In vergelijking met de hond komt oorontsteking bij katten veel minder vaak voor.

Oorzaken voor een oorontsteking:

  • Oormijt. Dit zien we met name bij kittens regelmatig.
  • Allergie. Er zijn meerdere typen allergieën, zie hiervoor het hoofdstuk ‘allergie’.
  • Poliep of tumor.
  • Bacteriële of schimmelinfectie. Dit komt bij katten veel minder vaak voor dan bij de hond.
  • Grasaar. Dit komt vooral in de zomermaanden voor en geeft erge symptomen. Grasaren kruipen steeds dieper in het oor en moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

Wat zijn de symptomen?

De kat zal vaak schudden met de kop en krabben rond de oren, ook kan het oor afhangen of kan de kop scheef staan. Het oor is vaak pijnlijk, kan stinken en de oorschelp kan rood en vuil zijn. Bij chronische problemen is de oorschelp vaak verdikt en onregelmatig.

Hoe stellen we de diagnose?

Bij een oorontsteking is het belangrijk om niet te lang te wachten met naar de dierenarts gaan. Door zorgvuldig in het oor te kijken met een otoscoop, kan de dierenarts vaststellen of er een duidelijk onderliggende oorzaak is zoals oormijt of een poliep. Ook kan zo beoordeeld worden hoe de gehoorgang eruit ziet en of het trommelvlies nog heel is. Zomaar een zalf in de oren doen kan namelijk heel gevaarlijk zijn. Bij hardnekkige of steeds terugkerende oorontstekingen kan een kweek worden ingezet om te bepalen met welke bacterie of schimmel we te maken hebben. Dan kan een gerichte therapie worden ingesteld. Ook zal gezocht worden naar een onderliggende oorzaak, zoals een allergie.

Waaruit bestaat de behandeling?

Allereerst moet de onderliggende oorzaak worden aangepakt. Daarnaast zal de behandeling vaak bestaan uit een goede oorzalf die meerdere keren gegeven moet worden. Voor een juiste toediening van oorzalf kijkt u hier: Onjuist zalven of vroegtijdig stoppen met zalven kan op den duur leiden tot het chronisch worden van een oorontsteking en een blijvend pijnlijk en jeukend oor. Het oor kan verder gereinigd worden door middel van spoelen. Gebruik absoluut geen wattenstaafjes in het oor! Wanneer sprake is van een poliep, zal deze chirurgisch verwijderd moeten worden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl