FIP, Feline infectieuze peritonitis kat

Wat is het? FIP is een dodelijke ziekte. Het FIP virus ontstaat waarschijnlijk uit een ‘Feline Coronavirus’, die een onschuldige darminfectie kan veroorzaken. Door nog onbekende redenen kan het virus in de kat gaan muteren (veranderen) naar het FIP virus en FIP veroorzaken. Waarom en wanneer dit gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Het gebeurt vooral bij jonge (<2 jaar) of oude (>14 jaar) katten en dieren met een verminderde afweer (door bijvoorbeeld een infectie met FIV of FeLV). 90% van alle katten in catteries en 50% van alle katten in huishoudens is besmet met het Feline Coronavirus. Bijna alle katten krijgen ooit in hun leven een infectie met het Feline Coronavirus. Dit virus wordt uitgescheiden via speeksel, ontlasting en urine. Besmetting gebeurt vooral via contact met ontlasting en via voorwerpen. Van die katten ontwikkelt 1-12% daadwerkelijk FIP.

Wat zijn de symptomen?

Bij een kat met FIP vormt het lichaam ‘immuuncomplexen’. Deze lopen vast in kleine bloedvaten in het lichaam. Op die plekken ontstaan ontstekingen. Er zijn in grote lijnen 2 vormen van FIP. Deze worden de natte en de droge vorm genoemd. Bij de natte vorm gaan de bloedvaten door de ontstekingen vocht lekken. Er komt vocht in de buik- en/of borstholte. Bij vocht in de buikholte kunnen katten een dikke buik krijgen. Bij vocht in de borstholte kunnen ze erg benauwd zijn. De naam droge vorm zegt het al, er treedt geen vocht uit de bloedvaten maar er ontstaan allerlei ontstekingshaarden in verschillende organen, zoals nieren, darmen, hersenen en de iris. Hierdoor kunnen de symptomen verschillen afhankelijk van de organen die zijn aangetast. De kat voelt zich meestal erg ziek, heeft koorts en wil niets meer eten.

Hoe stellen we de diagnose?

Bij een kat die verdacht wordt van FIP kan met echografie gekeken worden of er vocht in de borst- en/ of buikholte zit. Daarnaast kan met een spuitje wat vocht aangezogen worden. Bloedonderzoek kan de diagnose FIP waarschijnlijk maken, maar de definitieve diagnose FIP kan pas gesteld worden bij sectie. Helaas is er nog geen betrouwbare test voor handen die op FIP kan testen.

Waaruit bestaat de behandeling?

Eigenlijk alle katten die verdacht worden van FIP reageren niet tot nauwelijks op een behandeling. Vaak wordt besloten de kat verder lijden te besparen en in te laten slapen. Katten met de natte vorm overlijden vaak binnen enkele dagen tot weken en met de droge vorm binnen weken tot maanden. Door middel van een sectie kan FIP bevestigd worden. Wanneer een kat in het huishouden FIP heeft, hoeft u niet direct in paniek te raken. Het wordt niet snel overgebracht op andere katten. Zorg er wel voor dat u de katten met symptomen apart houdt van de andere katten gedurende 3-4 maanden. Laat de katten niet naar buiten en haal geen nieuwe katten in huis.

Hoe kan FIP voorkomen worden?

In het algemeen is een goede hygiëne en het voorkomen van stress belangrijk. Maak de kattenbakken dagelijks schoon. Het virus kan in droge omgeving zeer lang overleven, maar is met huishoudelijke schoonmaakmiddelen en bleek heel snel onschadelijk. Zorg dat er niet teveel katten bij elkaar zijn en zet eet/drinkbakjes niet in de buurt van de kattenbak. Indien een kat met FIP in huis aanwezig is geweest, is het verstandig goed schoon te maken en minimaal 2 maanden te wachten voor weer een nieuwe kat in huis wordt genomen. Er is een vaccin op de markt tegen FIP. De werkzaamheid is echter niet bewezen en vaccinatie wordt doorgaans niet aangeraden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl