Preventieve bescherming met de Seresto vlooien- en tekenband

Weet u wat te doen?

Binnenkort barst het vlooien- en tekenseizoen weer in alle hevigheid los. Van vlooien en teken kan uw huisdier flink last hebben, ziek worden, allergische reacties krijgen en zelfs in ernstige gevallen er door overlijden.

Wie ooit een vlooienplaag in huis heeft gehad of met tekenbeten te maken heeft gehad, weet wat te doen. Voor alle anderen: Lees dit artikel en neem vooral op tijd voorzorgsmaatregelen.

Vlooien

Onbeschermde dieren die buiten komen, kunnen makkelijk besmet  raken met vlooien. Andere dieren met vlooien (honden en katten, maar bijv. ook egels of eekhoorns), laten overal vlooieneitjes vallen. Deze ontwikkelen zich tot larven en vervolgens tot poppen.

Zodra vlooienpoppen trillingen of warmte voelen komen ze uit en bespringen een passerend dier. Binnen seconden zuigt de vlo zich vol met bloed en niet veel later legt ze de eerste eitjes. Bedenk dat één vlo zo’n 50 eitjes per dag legt en u snapt dat een vlooienplaag niet ver weg is.

Maar de vlooien op uw huisdier zijn het kleinste probleem. Zij vormen slechts 5% van de  populatie in uw huis. Want is uw huisdier besmet met vlooien dan verspreidt hij continue en overal vlooieneitjes.

Vlooienbestrijding

Bestrijd bij een vlooienplaag, alle stadia van de vlo. Dat betekent ten eerste uw huisdier vlooienvrij maken. Dit is het makkelijke deel. De vlooienlarven en poppen in uw huis vormen een heel ander verhaal. Dat betekent stofzuigen en nog eens stofzuigen. De vlooienpoppen kunnen namelijk door de trilling van de stofzuiger massaal uitkomen.

Vlooienlarven kruipen in tapijtvezels en in kieren. Ze zijn ook te bestrijden met een omgevingsspray. Was het beddengoed van uw huisdier heter dan 60°C en vergeet ook niet de auto te behandelen.

Teken

Teken bijten en zuigen in de huid van hond en kat

Teken zitten op planten en laten zich op uw hond of kat vallen. Ze bijten zich vast in de huid en zuigen zich gedurende een aantal dagen vol met bloed totdat ze helemaal opgezwollen zijn. De beet kan irritatie veroorzaken, maar het echte venijn zit ‘m in de ziektes die de teek kan overbrengen.

In Nederland is volgens de Universiteit van Wageningen 20 tot 50% van de teken besmet met de ziekte van Lyme. Uw huisdier kan net als de mens, ernstige klachten overhouden aan een Lyme-besmetting. Daarnaast zijn er ook teken besmet met Babesiose en Erlichiose. Deze ziektes zijn in veel gevallen dodelijk.

Tekenbestrijding

Teken moeten zo snel mogelijk verwijderd worden. In de meeste gevallen worden ziektes na 2 tot 3 dagen overgebracht. Gebruik hiervoor een speciale tekenpincet. Gebruik geen alcohol, olie of vuur op de teek, dit verhoogt de kans op besmetting!

Voorkomen veel beter én gemakkelijker dan genezen

Het zal duidelijk zijn dat preventieve bestrijding van vlooien en teken een hoop ellende kan voorkomen. Begin hier op tijd mee. Het aantal  teken stijgt meestal vanaf maart, maar in zachte winters kunnen ze het hele jaar actief zijn. Vlooien verschijnen vooral als de temperaturen weer gaan stijgen.

De Seresto halsband bestrijdt en werkt preventief tegen vlooien, vlooienlarven en teken, over een periode van 7-8 maanden.  De bescherming tegen vlooien begint direct  en de band beschermt binnen twee dagen tegen teken.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Anderen lazen ook:
Tekenziekte gevaar hond
Seresto vlooien- en tekenband
Seresto halsband hond kat
Advantix teek vlo hond
Vlooien bij de kat
Vakantiekriebels bij uw huisdier
Teken en ziekte van Lyme bij de hond
Huisdier mee op vakantie
Teek bij uw hond
Teken en honden
Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat
Tekenonderzoek in Nederland