Allergie bij huisdieren

Jeuk en huidklachten hond en kat

Allergieën of overgevoeligheidsreacties kunnen de oorzaak zijn van ernstige en langdurige jeuk- en huidklachten bij onze huisdieren. En die klachten kunnen variëren van een beetje jeuk tot onophoudelijk bijten, krabben en likken, soms zelfs tot bloedens toe.

Vaak geen allergie

De meeste dieren met jeuk hebben geen allergie. De belangrijkste oorzaak van jeuk blijft vlooien. En dit kunt u met een goed vlooienmiddel zelf behandelen en zelfs voorkomen. Maar bij vlooien hebben de dieren vaak jeuk bij hun staart en op hun rug. Terwijl je bij een allergie vooral jeuk ziet aan de kop, oorschelpen, poten en de buik. De dieren likken en bijten aan hun poten en tussen hun tenen, schuren met hun kop over de grond en krabben aan buik en oren. De huid verkleurt zwart door de voortdurende irritatie en er zitten kleine puistjes op die later openbarsten en kleine korstjes vormen.

Andere oorzaken uitsluiten

Allergieën komen voor bij alle dieren en rassen. Maar sommige rassen zijn er extra gevoelig voor zoals Golden Retrievers, Terriërs en Poedels. Om vast te kunnen stellen of een dier een allergie heeft is het nodig eerst alle andere oorzaken van huidproblemen uit te sluiten. Vlooien, luizen, teken, vachtmijten en schimmels kunnen allemaal huidklachten geven. En er bestaan ook ziekten aan de huid zelf.

Om een voedselallergie uit te sluiten kan het dier gedurende enkele weken op speciaal dieetvoer worden gezet. Is er verbetering dan is een voedselallergie waarschijnlijk de oorzaak van de klachten geweest. De simpelste oplossing is dan levenslang speciaal dieetvoer.

Allergietest hond

Zijn alle andere oorzaken uitgesloten dan kan er net als bij mensen een allergietest worden gedaan. Dit kan via bloedonderzoek of door een huidtest. De huid wordt dan ingespoten met een aantal stoffen waarvan bekend is dat ze vaak problemen geven.

Allergie hond behandelen

Als er is vastgesteld waarvoor uw huisdier allergisch is dan zijn er verschillende manieren om dit te behandelen. Met medicijnen kunnen de klachten redelijk de kop worden ingedrukt, maar in de meeste gevallen betekent dit dat het dier levenslang die medicijnen nodig heeft. Een andere behandeling is het zogenoemde desensibiliseren. Het dier wordt dan gedurende een aantal maanden ingespoten met een steeds grotere dosis van de stof die de allergie veroorzaakt.  Bij deze behandeling raakt het lichaam langzaam gewend aan die stof, waardoor de allergie langzaam afneemt. Bij deze methode is ongeveer 80% kans op succes. Het dier is dan langdurig van zijn klachten verlost. In sommige gevallen moet de behandeling na verloop van tijd herhaald worden. 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl