Wat is het?
Blaasgruis is te vergelijken met zand in de blaas. Blaasstenen kunnen enkele millimeters tot centimeters groot zijn. Er zijn verschillende soorten gruis en stenen, die allen een andere samenstelling en oorzaak hebben. Bij de hond komt vooral struviet voor. Dit kan een gevolg zijn van een bacteriële blaasontsteking.
Als de blaasontsteking goed wordt aangepakt, verdwijnt dit vaak vanzelf. Andere soorten gruis zijn bijvoorbeeld calcium-oxalaat, ammonium-uraat en cystine. Bij sommige hondenrassen komt gruis vaker voor, zoals de Engelse bulldog en Dalmatiër.
Wat zijn de symptomen?
De verschijnselen zijn vaak vergelijkbaar met die van een blaasontsteking: moeilijk of vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen, in huis plassen of urine die er anders uit ziet of ruikt. Als een dier niet kan plassen (er komt geen urine uit), dan kan er sprake zijn van een verstopping. Dit is een spoedgeval! Als er niets aan wordt gedaan, kan de hond overlijden.
Hoe stellen we de diagnose?
Door urine onderzoek kan vastgesteld worden of en welk type blaasgruis aanwezig is. Met echografisch onderzoek en/of röntgenfoto’s kunnen blaasstenen worden opgespoord. Het type steen kan soms alleen worden vastgesteld door de steen operatief te verwijderen en op te sturen voor onderzoek.
Waaruit bestaat de behandeling?
Struviet kan vaak worden opgelost met een speciaal dieet. Wanneer het struviet een gevolg is van een bacteriële blaasontsteking, is een dieet meestal niet nodig.
De andere typen gruis en stenen moeten vaak operatief verwijderd worden, gevolgd door medicijnen of een dieet.
Hoe kunt u blaasgruis voorkomen?
De samenstelling en concentratie van de urine zijn sterk van invloed op de vorming van gruis en stenen. Hoe meer een dier drinkt, hoe kleiner de kans op gruisvorming. Dit kan worden gestimuleerd door natvoer, drinkwaterfonteintjes en blaasgruisdieet.
Elk type gruis en steen vereist een andere aanpak. Dit kan variëren van een speciaal dieet tot medicijnen. Dit is vaak levenslang nodig, maar honden kunnen er in het algemeen prima mee leven.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl