Constipatie bij de kat

Constipatie kan veel ongemak bij de kat veroorzaken. Met constipatie bedoelen we dat de kat met ontlasting verstopt raakt. Obstipatie is niet ongewoon en treft veel katten minstens één keer in hun leven. Sommige katten ervaren regelmatig constipatie, terwijl anderen een stressvolle periode kunnen hebben wanneer ze er maar één keer mee worstelen. Net als bij mensen kan een verminderde vochtinname en een drogere ontlasting reden zijn voor minder poepen en een eventuele constipatie.

Katten houden van privacy

Katten houden van privacy tijdens het poepen en plassen

Gezonde poep moet water bevatten, ingedroogde poep is moeilijker uit te persen en in beweging te krijgen. Het verstrekken van toegang tot vers water en kattenvoer van goede kwaliteit verkleint de kans dat uw kat verstopt raakt, maar houd er rekening mee dat medische aandoeningen ook de darmen van uw kat kunnen aantasten. Geef uw kat een schone en eigen plek om hun zaakjes te doen, en probeer veranderingen in hun routine te vermijden. Katten houden van schone bakken en privacy.

Oorzaak constipatie is voornaam

Wanneer uw kat tijdelijk een wat dikkere ontlasting heeft, die wat minder vlot afkomt, dan hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Meestal lost het zich vanzelf op, of is het geven van een kattenlaxeermiddel voldoende. Maar wanneer uw kat echt moeite doet om te poepen, of al meer dan 48 uur niet is geweest, is het tijd om met uw dierenarts te consulteren. Overleg altijd met uw dierenarts voordat u probeert de constipatie van uw kat thuis te behandelen – de oorzaak van de oorzaak moet altijd worden onderzocht.

Symptomen van constipatie bij katten

Hoe weet u of uw kat verstopt is? Katten zijn erg op hun privacy gesteld tijdens het doen van een plasje en een poepje en als gevolg daarvan is het vaak vrij moeilijk om te bepalen in welke staat de poep van uw kat zich bevindt.

Tenzij u natuurlijk een binnenkatten bezitter bent. Binnenkatten bezitters zien en horen hun huisdieren vaker poepen – en krijgen de kans om hun kattenbakcreaties regelmatig te inspecteren. Als uw kat buiten naar het toilet gaat, kan het moeilijker zijn om eventuele problemen op te merken.

Symptomen van constipatie zijn onder meer:

  • Geen stoelgang gedurende meer dan 48 uur
  • Droge, harde ontlasting
  • Buiten de kattenbak poepen
  • Verminderde eetlust; verminderde dorst
  • Braken
  • Te veel inspanning bij het poepen
  • Overmatig geluid maken

Als u problemen opmerkt met de kattenbakgewoonten van uw kat, of het gebrek daaraan, bel dan uw dierenarts en maak een afspraak voor een controle.

Oorzaken van constipatie bij katten

Er zijn meerdere oorzaken van constipatie bij katten. Om constipatie effectief te kunnen behandelen, is het essentieel om te weten wat het probleem veroorzaakt. Alles van gedragsproblemen, zoals veranderingen in de thuisomgeving, stress of een verandering in het merk voer tot ernstige medische aandoeningen kan ervoor zorgen dat uw kat niet meer poept zoals hij normaal doet.

Medische aandoeningen en structurele afwijkingen

Obesitas kan constipatie veroorzaken bij de kat

Elke aandoening die uitdroging veroorzaakt, kan leiden tot constipatie. Dit kan een chronisch of langdurig probleem zijn, zoals nierziekte of diabetes; of een acuut probleem zoals ernstig braken.  Naast medische aandoeningen kunnen structurele afwijkingen uw kat ervan weerhouden om naar het toilet te gaan. Obstructies van de dunne darm kunnen de doorgang van materiaal tegenhouden. Deze obstructies kunnen iets zijn dat uw kat heeft gegeten (bekend als een vreemd lichaam) of tumoren van het maagdarmkanaal. Megacolon is een aandoening die de dikke darm aantast en een vergrote dikke darm en uitgerekte spieren veroorzaakt. Dit betekent dat de dikke darm niet in staat is om ontlasting effectief uit het lichaam te verwijderen. Andere aandoeningen zoals obesitas kunnen ook aanleiding zijn voor constipatie.

Oudere katten hebben eerder problemen met poepen

Oudere katten hebben meer kans op leeftijd-gerelateerde aandoeningen, zoals nierziekte en artritis. Beide, of een combinatie, kunnen leiden tot problemen met poepen. Katten met artritis kunnen moeite hebben met hun houding of moeite hebben om in hun kattenbak te komen.

Alle bovenstaande aandoeningen vereisen een diergeneeskundige aanpak om zo de constipatie op te lossen en erger te voorkomen. Eventuele veranderingen in de poep en het poepgedrag van uw kat moeten met uw dierenarts worden besproken. Obstipatie is zeker geen comfortabele toestand voor de kat.

Huismiddeltjes tegen constipatie bij katten

Wanneer u bang bent dat uw kat last heeft van obstipatie, bespreek dit dan altijd met uw dierenarts. Huismiddeltjes zijn niet om zo maar te proberen, tenzij uw dierenarts heeft aangegeven dat er geen reden tot zorg is. Veel aandoeningen die constipatie veroorzaken, vereisen voorgeschreven medicatie, of op zijn minst zorgvuldige behandeling door uw dierenarts. Ga er nooit vanuit dat constipatie goedaardig is – katten zijn meesters in het verbergen van hun ziektes.

1. Drink meer water

Katten zijn niet goed in het drinken van voldoende water. Natvoer kan hun wateropname aanzienlijk verhogen. Katten die natvoer krijgen, hebben meestal een wat nattere en vaak meer stinkende ontlasting. Probeer uw kat aan te moedigen om meer water te drinken.

Veel katten drinken graag op plaatsen die niet hun waterbak zijn. Door een waterfontein te gebruiken of de kraan te laten lopen, kan uw kat meer gaan drinken. Katten zijn onhandig en houden niet van drinken waar ze eten. Het plaatsen van een waterbak uit de buurt van hun voerstation kan ook hun wateropname verhogen. Als uw kat niet van gewoon water houdt, kan het af en toe op smaak brengen met tonijn in bronwater of gekookt kippenwater het aantrekkelijker maken.

2. Maak van poepen een aangename ervaring

Katten houden van privacy en kunnen kieskeurig zijn met hun kattenbakken. Maak het toilet van uw kat zo mooi mogelijk. Zoek uit welke bak uw kat lekker vindt – deze kan diep, breed of ondiep zijn. Bied ze verschillende soorten strooisel aan, sommige houden van klei tussen hun tenen; en anderen begraven hun bedrijf graag in houtpellets. Plaats de kattenbak in een ruimte waar uw kat privacy heeft, niemand vindt het leuk wanneer andere meekijken tijdens het poepen. Een kattenbak met kap kan ook helpen. En houd het toilet altijd schoon.

Aantal katten + 1 = het aantal kattenbakken in huis

Katten houden er niet van om hun toilet te delen, dus wanneer u meerdere katten heeft, zorg er dan altijd voor dat er een reserve kattenbak is. De algemene regel voor kattenbakken voor meerdere katten is het aantal katten + 1 . Wanneer u 3 katten heeft, dan heeft u 4 kattenbakken nodig. Meer kattenbakken = blijere katten.

Maak van de kattenbak de favoriete plek van uw kat

Katten zijn gevoelig voor omgevingsdruk en waargenomen bedreigingen. Wanneer uw kat zich zorgen maakt, kan hij zijn poep inhouden. Wanneer uw kat een negatieve ontlastingservaring heeft gehad – of het nu gaat om pijn, aangevallen worden door een andere kat wanneer ze kwetsbaar zijn of gewoon een ongeschikte bak, dan kan dit hem bang maken om naar het toilet te gaan. Feromoonverspreiders in de buurt van het gebied kunnen uw huisdier comfortabeler maken. Maak van het toilet de favoriete plek van uw kat.

3. Verhoog de vezelinname

Er zijn meerdere opties om de vezelinname van uw kat te verhogen. Speciale diëten zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts en er zijn veel voedingssupplementen die op recept of zonder recept verkrijgbaar zijn. Bespreek met uw dierenarts de beste optie voor uw kat. Vezelrijke diëten helpen de ontlasting op te vullen, de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal en de dikke darm te vergroten en het vermogen van de darm om water op te nemen in de ontlasting te vergroten.

4. Verhoog activiteit en speel met uw kat

Beweging zorgt er voor dat het maagdarmkanaal van uw kat actief is. Moedig spelen aan, probeer nieuw speelgoed en heb plezier met uw huisdier. Gezonde en actieve katten hebben minder kans op constipatie. Katten die regelmatig bewegen, hebben minder kans op obesitas, wat een van de oorzaken van constipatie is. Te slome katten zijn misschien niet altijd gewoon lui, als u een kat hebt die niet geïnteresseerd is in spelen of bewegen, laat hem dan controleren en voorkom zo gezondheidsproblemen.

Medische behandelingen voor constipatie bij katten

Wanneer uw kat regelmatig last heeft van constipatie of tekenen van ziekte vertoont, zoek dan zo snel mogelijk veterinair advies . Veel aandoeningen kunnen met succes worden beheerd of behandeld, maar ze moeten vroeg worden opgemerkt. Uw dierenarts zal een volledig klinisch onderzoek uitvoeren om de oorzaken van constipatie te achterhalen, maar kan verder onderzoek voorstellen, zoals bloedonderzoek of beeldvorming. De behandeling varieert met de onderliggende aandoening en er is geen one-size-fits-all remedie.

Uw dierenarts moet mogelijk een of meer van de volgende behandelingen uitvoeren om uw kat te helpen:

  • Intraveneuze vloeistoftherapie gegeven via een infuus om uw huisdier te hydrateren.
  • Handmatige verwijdering van ontlasting uit de dikke darm, bijvoorbeeld met een klysma.
  • Toediening van laxeermiddelen. Laxeermiddelen verhogen de beweeglijkheid door de dikke darm en het maagdarmkanaal . Deze kunnen rechtstreeks in de anus en de dikke darm worden gegeven, of kunnen worden voorgeschreven als orale (in het bekje ingeven of door het voer) laxeermiddelen om thuis te geven.

Goed voer, veel water + bewegen

Constipatie is niet altijd te vermijden, maar ervoor zorgen dat de gezondheid van uw kat zo goed mogelijk is, kan de kans hierop verkleinen. Zorg ervoor dat er altijd goede voeding, vers water en een geschikte kattenbak beschikbaar is – en houd uw kat slank en actief. Deze eenvoudige stappen verkleinen de kans dat uw kat regelmatig naar de dierenarts moet voor onfrisse zaakjes.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenarts
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl