Wat trager, veel slapen, wat stijver, slechter zien en horen en soms ook gedesoriënteerd. Net als bij ons mensen wordt de leeftijd van uw kat zichtbaar en merkbaar. Helaas worden veel van die kwaaltjes vaak afgedaan met “het hoort bij de leeftijd”. In veel gevallen horen ze ook bij de leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat we het ongemak dat met die kwaaltjes gepaard gaat, niet kunnen verlichten. Of in een aantal gevallen zelfs kunnen verhelpen of juist erger kunnen voorkomen.
Het herkennen van de aandoeningen en op tijd behandelen, aangepast voer, een goede verzorging en eventuele preventieve maatregelen kunnen de levensverwachting van uw kat flink verhogen, mét kwaliteit van leven.
Hoe oud is mijn kat in mensenjaren?
Een kat wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud. Maar katten die de hoge leeftijd van 20 jaar bereiken zijn geen uitzondering. Om een goed beeld te krijgen van de leeftijd van onze katten wordt vaak een vergelijking gemaakt met mensenjaren. In de tabel ziet u links de leeftijd van de kat en rechts de vergelijkbare leeftijd in mensenjaren.
Kat | Mens |
1 | 15 |
2 | 24 |
3 | 28 |
4 | 32 |
5 | 36 |
6 | 40 |
7 | 44 |
8 | 48 |
9 | 52 |
10 | 56 |
11 | 60 |
12 | 64 |
13 | 67 |
14 | 71 |
Waarom eet mijn oude kat niet meer?
Oudere katten gaan vaak steeds minder eten en dat willen we niet. Een oudere kat gaat vooral minder eten omdat smaak en reuk achteruit gaan. Hierdoor smaakt het eten minder en dan gaan katten al gauw minder eten. Zeker als ook de reuk van de kat minder is geworden. Dan gaan ze helemaal minder eten. Tip: giet wat heet water over het voer van uw kat. Dan ruikt het voer sterker en dan gaan katten het weer beter opnemen.
Waarom wordt mijn oude kat zo mager?
Wanneer een kat minder eet, dan verliest hij of zij gewicht. En wordt mager. dat gaan we pas laat zien. Dus doordat een kat zijn geur en smaak verliest, gaat een kat vaak vermageren. Hier leest u meer over het vermageren van katten.
Wanneer een seniorencheck van mijn kat?
Als uw kat de leeftijd van 8 of 9 jaar heeft bereikt gaan we uit van een senior en moeten we de kat beter in de gaten gaan houden en letten op ouderdomskwaaltjes.
In plaats van wachten op de eerste symptomen, is het nog beter de oudere kat jaarlijks preventief te laten controleren door uw dierenarts. Veel praktijken hebben een speciale gezondheidscheck voor oudere katten. Informeer daar naar bij uw eigen dierenarts. Deze controles bestaan over het algemeen uit een lichamelijke controle, gewichtscontrole, gebitscontrole, bloeddrukmeting en bloed- en urineonderzoek. Met name via bloed- en urineonderzoek kunnen allerlei ouderdom gerelateerde aandoeningen al in een vroeg stadium worden opgespoord en dus behandeld.
Welke ouderdomskwaaltjes krijgt mijn kat?
Er zijn verschillende klachten die bij de ouder wordende kat kunnen opspelen.
- Artrose
Artrose bij katten wordt vaak niet of pas heel laat opgemerkt. Honden gaan stijver en strammer lopen, maar katten kunnen pijn heel goed verbergen. Inmiddels is bekend dat artrose bij katten veel vaker voorkomt dan werd gedacht.
Artrose is een chronische en zeer pijnlijke gewrichtsontsteking. Omdat katten weinig laten merken van pijn, moet u dus op andere symptomen letten zoals: stress, gedragsverandering zoals angst of agressie, vachtproblemen omdat de kat zijn vacht niet meer goed kan verzorgen, minder strekken, minder beweeglijk, klagelijk miauwen en onzindelijkheid omdat de kat moeilijker in de kattenbak komt. De symptomen van artrose zijn met medicatie, aangepast dieetvoer en indien nodig afvallen redelijk goed te behandelen.
- Dementie
Katten zijn gevoelig voor het ontwikkelen van dementie. Symptomen van dementie zijn gedesoriënteerd gedrag, onzindelijkheid, vooral ’s nachts veel miauwen of schreeuwen, verwardheid en soms niet meer de weg in huis weten.
Dementieverschijnselen ontstaan niet alleen door hersenveroudering maar worden bij katten in veel gevallen veroorzaakt door een te snel werkende schildklier, verhoogde bloeddruk of nierproblemen. Als uw kat dementieverschijnselen vertoont adviseren wij daarom naar uw dierenarts te gaan, om een medische oorzaak uit te sluiten.
- Onzindelijkheid
Onzindelijkheid bij katten heeft vaak een achterliggende oorzaak zoals artrose, dementie, nierproblemen of blaasontsteking. Neem daarom altijd contact op met uw dierenarts.
- Gebitsproblemen
Zo’n 75% van de oudere katten heeft gebitsproblemen. Dit varieert van tandplak, tandsteen en tandvleesontstekingen tot verlies van tanden en kiezen. Door pijn bij het eten zullen veel katten vermageren. Bovendien kunnen de ontstekingen zich uitbreiden naar de rest van het lichaam.
Let op symptomen als verminderde eetlust, vieze adem en kwijlen. Laat indien nodig het gebit regelmatig reinigen bij uw dierenarts. Poets de tanden met een gaasje om uw vingers en geef droogvoer in plaats van natvoer.
- Nierproblemen
Bij oudere katten gaan de nieren geleidelijk slechter werken en dit kan uiteindelijk leiden tot chronisch nierfalen. Meer drinken en plassen zijn de eerste symptomen van nierproblemen bij de oudere kat. Als de nieren het laten afweten vergiftigt de kat zichzelf. Symptomen zijn slecht eten, vermageren, veel drinken en plassen, slechte adem, slechte vacht, braken en diarree, lusteloos, uitdroging. Chronisch nierfalen is onomkeerbaar maar met medicijnen en aangepast dieetvoer is wel een sterke verbetering te zien.
- Te snel werkende schildklier
Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) komt eigenlijk alleen bij oudere katten voor. Hoewel de katten meestal meer eten en drinken dan normaal, verliezen ze toch gewicht. De katten plassen en poepen meer en zijn vaak onrustig, snel moe en hebben weinig spierweefsel. Hyperthyreoïdie is goed te behandelen met medicijnen of een operatie.
- Suikerziekte
Suikerziekte treedt vaak op bij een wat oudere kat. Overgewicht speelt hierin een belangrijke rol. Symptomen van suikerziekte zijn veel drinken en plassen, gewichtsverlies en braken. Suikerziekte is goed te behandelen met dagelijkse insuline-injecties.
- Hoge bloeddruk
De belangrijkste oorzaken van hoge bloeddruk bij katten zijn een te snel werkende schildklier en nierproblemen. Symptomen van hoge bloeddruk zijn slecht zien, bloedingen in het oog, onrustig of juist sloom, verdwaasd en een dronken loopje. Hoge bloeddruk kan ernstige gevolgen hebben zoals hart- en nierschade, hersenbloedingen of blindheid, maar is met medicijnen goed te behandelen.
- Gehoor, zicht, smaak en reuk gaan achteruit
Net als bij ons mensen gaat het gehoor van katten langzaam steeds verder achteruit. Als u ziet dat uw kat van u schrikt als u haar van achteren benadert, is het raadzaam haar niet meer op straat te laten.
Ook de ogen gaan verder achteruit. De meeste katten kunnen zich hier goed op aanpassen. Maar suikerziekte en hoge bloeddruk kunnen blindheid veroorzaken. Als het zicht van uw kat plotseling achteruit gaat is het toch raadzaam contact met uw dierenarts op te nemen.
Let op deze symptomen bij de oudere kat
De oudere kat is gevoeliger voor allerlei aandoeningen. Het is dus belangrijk dat u als baasje alerter bent op veranderingen in het gedrag en eet- en drinkgewoontes. Als u bij uw kat een van de volgende symptomen opmerkt raden wij u aan contact op te nemen met uw dierenarts:
- Vermageren
- Veel drinken en plassen
- Meer of minder eten dan normaal
- Gedragsveranderingen
- Slechte adem
- Gedesoriënteerd
Wat kunt u zelf doen?
U kunt het leven van uw oude kat wat makkelijker maken door haar een lekkere warme slaapplek te geven, goed op haar gewicht te letten, eventueel speciaal dieetvoer te geven en lekker veel samen te spelen. De oudere kat kan zichzelf minder goed verzorgen; knip daarom regelmatig de nagels. Met een beetje extra aandacht en zorg kan u kat op een prettige manier oud worden en kunt u nog heel wat jaren van elkaar genieten.
Speciaal seniorenpakket kat
U kunt uw kat laten checken: speciaal seniorenpakket voor uw kat
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Drs. Frederique Bidlot
Dierenarts Gezelschapsdieren – Kattengeneeskunde
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl