EHBO = Eerste Hulp Bij Ongelukken
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is daarom belangrijk dat u weet wat u moet doen als uw hond of kat gewond raakt.
Twee belangrijke regels
1. Zorg voor uw eigen veiligheid
Een dier met pijn en stress kan onverwacht reageren en u krabben of bijten. Niemand heeft er iets aan als uzelf gewond raakt. Voorkom dat de hond u kan bijten door bijvoorbeeld een bandje of muilkorf rond zijn bek te doen. Een kat kunt u in een grote handdoek wikkelen.
2. Blijf rustig
Raak niet in paniek en bewaar de rust. Wanneer u gaat stressen, dan zal het dier dit merken en (nog) angstiger worden.
Bel altijd een dierenarts om te overleggen wat u kunt doen. Indien u zelf geen vervoer heeft naar de praktijk, kunt u vaak de dierenambulance inschakelen.
Afwachten of naar de dierenarts?
Wanneer een hond of kat niet erg ziek is, kun je vaak even wachten met naar de dierenarts gaan. Milde diarree of een keer overgeven gaan vaak vanzelf over. Als uw dier verder vrolijk is en nog wel eet en drinkt, dan hoeft u niet direct naar de dierenarts. Wordt uw dier zieker of treden de symptomen vaker of langduriger op, dan kunt u het beste uw dierenarts raadplegen. Ook als u twijfelt, kunt u altijd met uw dierenarts overleggen! Wanneer er een ongeluk is gebeurd of uw dier verwondingen heeft, is het raadzaam zo snel mogelijk een dierenarts te bellen. Hechten van wonden dient meestal binnen 6 uur te gebeuren. Als u wacht tot de volgende dag, dan is het vaak te laat. Wanneer uw dier aangereden is, maar er geen zichtbare verwondingen zijn, dan is het toch verstandig een dierenarts op te zoeken. Inwendig letsel kan soms in eerste instantie niet zichtbaar zijn, maar wel levensbedreigend worden.
Veel voorkomende situaties:
- Honden schudden vaak tijdens het bijten. U ziet dan soms alleen kleine gaatjes in de huid, terwijl de schade onder de huid zeer groot is. Laat dit dan ook altijd beoordelen door een dierenarts. Kattenbeten kunnen leiden tot vervelende abcessen. Een klein gaatje in de huid zonder dat er geschud is, kan vaak zelf worden schoongemaakt en afgewacht.
- Stelp zelf de bloeding door op de wond te drukken of een verband aan te leggen. Ga daarna naar een dierenarts.
- Voorwerp of gif ingeslikt. Laat uw dier nooit zelf braken met bijvoorbeeld een schep zout in de bek! Neem contact op met de dierenarts om te beslissen wat er het beste kan gebeuren.
- Zowel inwendig als uitwendig letsel kunnen voorkomen. Ga altijd naar een dierenarts.
- Eerst water, de rest komt later! Koel uw dier zeker 10 minuten met lauw water en bel dan de dierenarts.
- Honden die met warm weer in een auto worden achtergelaten of erg actief zijn, kunnen snel oververhit raken. Dit is levensbedreigend. Start snel met koelen en bel de dierenarts.
EHBO cursus
Indien u niet snel een dierenarts kunt bereiken of de situatie levensbedreigend is, dan is het fijn als u weet wat u zelf kunt doen. Op internet (bijvoorbeeld www.LICG.nl/ehbo-bij-huisdieren) kunt u diverse tips vinden over EHBO bij dieren. Ook bestaan er EHBO cursussen voor dieren. Bij voldoende animo kunnen wij in de praktijk ook een EHBO lezing verzorgen. Wilt u een informatie avond over EHBO bij hond en kat bijwonen? Stuur dan een e-mail naar dierenarts@daphorst.com.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl