Giftige planten voor honden

Weet u welke planten gevaarlijk zijn voor onze honden? De lijst met ‘giftige’ planten, bloemen, groente en fruit is ellenlang. Met meer dan 700 bekende giftige planten durven we toch nergens meer met onze viervoeters te lopen uit angst dat ze vergiftigd worden?

Welk effect?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen planten die zorgen voor ‘systemische’ effecten en die zorgen voor lokale irritatie van het maagdarmkanaal of de huid. Bij systemische effecten kun je denken aan: verandering van ademhaling en hartslag, bloedarmoede, nier- en leverfalen, veranderde pupilgrootte, verminderde eetlust, sloomheid, zwakte, toevallen en andere hersenverschijnselen, coma en zelfs overlijden. Lokale irritatie van het maagdarmkanaal kan zich uiten in kwijlen, braken, diarree, buikpijn en geïrriteerde slijmvliezen in de bek.

Gras eten

Simpelweg voorkomen dat de hond van giftige planten eet, is niet altijd even eenvoudig. Uiteraard kunnen we er voor zorgen dat in en om het huis geen al te giftige planten staan. Beruchte soorten zijn bijvoorbeeld de azalea, rododendron, oleander, taxus, sago palm, Dieffenbachia, tulp, narcis, hyacint en Kalanchoë. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het wandelen goed op te blijven letten. Sommige honden hebben er een handje van om lekker te staan grazen. Vaak is dit alleen gras, maar soms beginnen ze ook aan andere gewassen. Overigens betekent gras eten niet perse dat de hond misselijk is. Veel honden eten gras en we weten niet precies waarom. Mogelijk vinden ze de textuur of de smaak gewoon lekker.

Zorg voor afleiding

Voorkom het eten aan planten door voor afleiding te zorgen, de hond aangelijnd te houden of in lastigere gevallen een muilkorf om te doen. Verveling kan een aanleiding zijn voor de hond om op een plant te gaan kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, training en veilig kauwmateriaal. Is uw hond een echte planteneter? Ga dan na of de voeding die hij/zij krijgt wel volledig is. Een hond die alleen vers vlees of een zelfbereid dieet krijgt, kan mogelijk tekorten ontwikkelen. U kunt uw dierenarts om advies vragen.

Toch gif gegeten?

Heeft u het vermoeden dat uw hond van een giftige plant heeft gegeten? Bel dan uw dierenarts om te overleggen. Soms is het mogelijk om de hond te laten braken met een injectie. Dit kan het best zo snel mogelijk gebeuren, liefst binnen 1 uur. Ga niet zelf aan de slag met zout of andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Deze kunnen op zichzelf weer tot vergiftigingsverschijnselen leiden.  In andere gevallen kunnen we ondersteunende maatregelen treffen zoals een infuus met vocht of medicatie om de verschijnselen tegen te gaan. De wereld zit vol gevaren. Het is onmogelijk om je hond tegen alles 100% te beschermen. Gelukkig kunnen we het risico wel verkleinen en zo onze hond vrolijk en gezond houden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl Bronnen en websites voor meer informatie:
  1. Milewski, L.M. & Khan, S.A. (2006) An overview of potentially life-threatening poisonous plants in dogs and cats. Journal of Veterinary Emergency and Critical Care 16 (1), pp 25-33
  2. Website van het LICG over giftige stoffen voor huisdieren: http://www.licg.nl/xx/praktisch/gezondheid-mens-en-dier/gezondheid-dier/vergiftiging-bij-huisdieren.html
Website van de ASPCA (in het Engels) met een lijst van zowel giftige als niet-giftige planten: http://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants