Glaucoom (groene staar) hond

Wat is het?

Glaucoom wordt ook wel groene staar genoemd en is een aandoening waarbij door een verhoogde oogboldruk schade aan het oog ontstaat. Dit kan binnen enkele dagen leiden tot een blijvende blindheid van het oog! Neem bij het vermoeden van glaucoom dan ook zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. De ruimte tussen de lens en het hoornvlies wordt de ‘voorste oogkamer’ genoemd. Deze ruimte is gevuld met vloeistof, ook wel kamervocht genoemd. Deze vloeistof wordt continue ververst en de overtollige vloeistof wordt weer afgevoerd. Als deze afvoer niet meer goed verloopt, zal er meer vocht in de oogkamer komen en de druk in het oog toenemen. We spreken dan van glaucoom. Er zijn verschillende oorzaken voor glaucoom. Het kan primair, secundair of absoluut zijn. Primair glaucoom is erfelijk en meestal beiderzijds. Secundair glaucoom is het gevolg van een andere oogaandoening, zoals lensluxatie (losgelaten lens). Bij absoluut glaucoom is de ziekte al zo ver dat we geen onderscheid meer kunnen maken tussen primair en secundair.

Wat zijn de symptomen?

Glaucoom kan acuut en chronisch zijn en is in alle gevallen zeer pijnlijk en zorgt voor hoofdpijn.
  • Witblauwe waas over het hoornvlies
  • Knipperen/knijpen met de oogleden
  • Duidelijk zichtbare bloedvaatjes over het oogwit
  • Wijde pupil
  • Hoofdpijn en pijnlijk oog
    • Niet geaaid willen worden over de kop
    • Sloomheid, depressie
    • Niet willen eten
  • Blindheid, tegen objecten aanlopen

Wat is het verschil tussen groene staar (glaucoom) en grauwe staar (cataract)?

Bij groene staar (glaucoom) is er een troebeling van het hoornvlies. De gekleurde iris (het regenboogvlies) zal dan niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Bij grauwe staar (cataract) is er een troebeling van de lens. Deze ligt achter de iris. Het hoornvlies is dan helder en de iris goed zichtbaar. Ga bij een troebeling van het oog naar uw dierenarts!

Hoe stellen we de diagnose?

We zullen een uitgebreid oogonderzoek verrichten. Ook is het belangrijk om de oogboldruk te meten. We kunnen dit sinds juni 2016 bij ons op de praktijk doen. We maken gebruik van de Icare® TONOVET tonometer. Hiermee kunnen wij zonder verdoving en volledig pijnloos de druk in het oog van uw hond meten.

Waaruit bestaat de behandeling?

We zullen u meerdere medicijnen voorschrijven. Dit zijn een goede pijnstilling en oogmedicatie om de oogboldruk te verlagen. We zullen frequent controles uitvoeren om de oogboldruk goed te kunnen monitoren. De medicatie zal bij onvoldoende verbetering worden aangepast, al dan niet in overleg met een oogspecialist. Bij een zeer snelle en adequate behandeling is er een kans dat het zicht van uw hond behouden blijft. Dat betekent dat een groot deel van de honden ondanks therapie toch blind kan worden. Ook indien er enkele dagen gewacht wordt, is de kans zeer groot dat de hond een blijvend pijnlijk en blind oog heeft. Het is dan het beste om dat oog te verwijderen. Dit zal een grote opluchting voor de hond zijn!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl