Hernia bij de hond

Vooral bij teckels, beagles en miniatuurpoedels, maar ook bij andere rassen en kruisingen, zien we regelmatig herniaties van een of meerdere tussenwervelschijven optreden. Vaak bevinden deze zich dan ter hoogte van de laatste ribben of meer in het lendengebied. De symptomen varieren van alleen pijnklachten tot volledige verlamming van beide achterbeentjes, van acuut ontstaan tot chronisch. Gelukkig is deze aandoening vaak heel goed te behandelen.

Indeling rugklachten

Om de vooruitzichten zo goed mogelijk te kunnen inschatten is het belangrijk de patiënt met rugklachten te graderen:

  • Graad I Alleen pijnklacht, deze hond loopt normaal, toont geen uitvalsverschijnselen, en wanneer de spinale reflexen en de bewuste plaatsingsreacties getest worden, dan zijn die normaal.
  • Graad II De hond heeft spierzwakte , heeft vaak een dronkemansloopje, maar kan zich nog wel zelfstandig in de benen helpen.
  • Graad III De hond kan zijn achterbeentjes nog wel bewust bewegen, maar kan zich niet zonder hulp staande houden of voortbewegen.
  • Graad IV De hond kan zijn achterbenen niet meer bewust zelf bewegen. De zogenaamde “diepe pijn sensatie” is echter nog wel aanwezig. Wanneer de dierenarts dit test, zal de hond een bewuste response geven, dus grommen, abrupt omkijken, lip optrekken of iets dergelijks.
  • Graad V De diepe pijn is afwezig.

Behandeling gradaties

  • Graad I kan meestal met rust en pijnstilling genezen. De rustcomponent is enorm belangrijk. Deze honden hebben een uitstekende prognose.
  • Graad II tot en met IV zijn mogelijke chirurgiekandidaten. Indien na onderzoek blijkt dat een ingreep raadzaam is, dan wordt er een CT scan of eventueel een MRI scan afgesproken om de exacte lokalisatie van de problemen gevende tussenwervelschijf te bepalen. Hierop aansluitend kan de hond dan geopereerd worden.
  • Graad III en IV zijn vaak chirurgiepatiënten, soms zelfs zeer spoedeisend.

In de nazorg is fysiotherapie erg belangrijk. Eigenlijk zo gauw de hond weer naar huis mag, kan contact worden opgenomen met de fysiotherapeut om het verdere herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Vaak goed te behandelen

Herniaklachten zijn vaak goed te behandelen. Vaak is dit spoedeisend, een hond die plots verlamd is aan de achterbeentjes is een spoedgeval. Wacht niet af. Er zijn risico-rassen met beduidend meer kans op deze klacht, maar ook andere rassen kan dit overkomen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Dierenarts drs. Robin Holle kijkt u aan

Drs. Robin Holle, dierenarts
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl