Het antibioticum TMPS en uw huisdier

Wat is het antibioticum TMPS?

Het antibioticum TMPS bestaat uit 2 typen antibiotica,sulfonamide en trimethoprim. Dit antibioticum kan door uw dierenarts worden voorgeschreven bij ontstekingen door bacteriën van bijvoorbeeld de blaas, prostaat of melkklieren van uw hond of kat. TMPS heeft een breed werkingsspectrum.

Dosering TMPS huisdier

Lees goed op het etiket wat uw dierenarts heeft aangegeven qua dosering voor uw dier. Een hogere dosering geven in de hoop dat de infectie daarmee sneller onder controle zal zijn, is zeer onverstandig. Een hogere dosering dan aangegeven op de bijsluiter resulteert namelijk in een aanzienlijk grotere kans op de ontwikkeling van meer en/of ernstiger bijwerkingen.

Hoe lang mag TMPS gegeven worden?

Maximaal 10 dagen om bijwerkingen te voorkomen.

Wanneer TMPS niet gebruiken?

– Bij ernstige nier- en leverafwijkingen.
– Bij drachtige honden en katten.

Bijwerkingen TMPS

Ieder medicijn heeft bijwerkingen Het antibioticum TMPS ook.

Koorts
De gemiddelde temperatuur van de hond ligt tussen de 38 en 39oC, die van de kat tussen de 38,5 en 39 oC. Daarboven spreken we van verhoging en koorts.

Huidreacties
Variërend van rode huiduitslag of kleine zwellinkjes tot blaarvorming.

Droge en rode ogen
Door een verminderde traanproductie worden de ogen droog, waardoor o.a. stofdeeltjes, pollen en bacteriën minder goed worden weggespoeld van de ogen en gemakkelijker infecties optreden van de bindvliezen rond het oog. U kunt dan rode bindvliezen zien, vieze uitvloeiing rond de ogen en schuren met de ogen.
Dit probleem wordt vaker gezien bij kleine hondenrassen (tot een lichaamsgewicht van 12 kg) dan bij grote rassen.

Gewrichtsontstekingen
Deze ontstekingen zijn steriel (dus niet veroorzaakt door bacteriën) en geven kreupelheid.
Ze komen vaker voor bij grote hondenrassen dan bij kleine rassen.
De Dobermann Pinscher lijkt extra gevoelig te zijn voor het ontwikkelen van deze zogenaamde polyarthritis als gevolg van een bijzondere reactie op de sulfadiazine in het antibioticum.

Veranderingen in de urine
Bloed in de urine
Kristalvorming in de urine
Eiwit in de urine

Veranderingen in de bloedcellen
Bloedarmoede, bleke slijmvliezen
Daling van het aantal witte bloedcellen
Te laag gehalte bloedplaatjes

Acute leverschade
Overgeven, zeer slechte eetlust en in een enkel geval geelzucht.

Grotere lymfeknopen

Kwijlen bij de kat
Dit duidt niet op vergiftiging.
Dit komt door de smaak van het antibioticum TMPS.
Door de medicatie zo diep mogelijk in de bek in te geven (bijvoorbeeld met behulp van een pillenschieter) en daarna de kat iets lekkers aan te bieden om de medicatie zo snel mogelijk uit de keel te laten verdwijnen, kunt u het risico op kwijlen verminderen.

Bij welke rassen extra opletten met TMP-S

Heeft u een Dobermann Pinscher, dan doet u er verstandig aan om uw hond tijdens de therapie met TMPS nog iets scherper in de gaten te houden dan anders. De reden hiervoor is de vermelde hogere gevoeligheid van dit ras voor het optreden van gewrichtsontstekingen.

Heeft u een hondje met een lichaamsgewicht onder de 12 kg, let dan extra goed op of zijn of haar ogen mooi helder en schoon blijven. Zoals genoemd hebben de kleine rassen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een verminderde traanklierproductie als reactie op de TMPS.

Wanneer contact opnemen met uw dierenarts

Zodra u een van de bovengenoemde bijwerkingen signaleert bij uw dier doet u er verstandig aan direct contact op te nemen met uw dierenarts. De meeste bijwerkingen verdwijnen namelijk zodra de therapie met TMP-s wordt gestaakt! Daarnaast kan door uw dierenarts waar nodig snel een behandeling tegen deze bijwerkingen worden ingesteld. Hoe langer de medicatie wordt gegeven in de aanwezigheid van bijwerkingen hoe groter de kans dat deze bijwerkingen (langer) aanhouden.

Tot slot de belangrijkste boodschap: schroomt u bij twijfel nooit om uw dierenarts te bellen!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl