Hoeveel water moet mijn hond hebben?

Water is essentieel om uw hond gehydrateerd te houden. Water is ook belangrijk om de lichaamstemperatuur van uw hond te reguleren. Water is zelfs nog belangrijker voor honden dan voor mensen, om te voorkomen dat ze oververhit raken. Onze honden geven de warmte van hun lichaam anders af dan wij. Honden kunnen maar een kleine hoeveelheid zweten via hun neus en voetzolen. De belangrijkste manier waarop honden lichaamswarmte verliezen om af te koelen, is door te hijgen. Dat resulteert in veel waterverlies door verdamping. Daarom is het vooral op warme dagen belangrijk om uw hond gehydrateerd te houden.

Wanneer u zich zorgen maakt of uw hond te veel of te weinig drinkt. Of als u zich gewoon afvraagt ​​hoeveel water uw hond per dag moet drinken. Lees dan verder.

Hoeveel water moet een hond per dag drinken?

Hoeveel uw hond normaal drinkt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte, het activiteitenniveau en het dieet van uw hond. Als uw hond natvoer krijgt, hoeft zij niet zoveel te drinken, omdat nat hondenvoer 65-80% water bevat. Droog hondenvoer bevat slechts ongeveer 20% water. Dus zal uw hond meer water moeten drinken op een droog dieet. De grove richtlijn is dat uw hond 40-60 ml per kilo lichaamsgewicht per dag moet drinken. Dit geldt voor honden van elke leeftijd en ook voor puppy’s.


Bekijk de tabel en zie hoeveel uw hond ongeveer per dag moet drinken, afhankelijk van zijn lichaamsgewicht:

Lichaamsgewicht hondHoeveelheid water per dag
tot 2.5 kg125 ml
2.5 tot 6 kg125-300 ml
6 tot 30 kg300-1500 ml
30 tot 60 kg1500-3000 ml
Richtlijn: 40-60 ml water per dag per kilo lichaamsgewicht hond

Waarom drinkt mijn hond te weinig water?

Als uw hond geen water drinkt, of veel minder dan zou moeten, kan dit een aantal redenen hebben, waaronder:

Mijn hond drinkt geen water

  • Gebrek aan lichaamsbeweging
    Als het weer koeler is en/of uw hond minder heeft getraind, kan zijn wateropname afnemen. Dit komt omdat ze niet zoveel water verliezen door verdamping.
  • Smaak van het water
    Honden hebben een superscherpe reukzin. Wanneer het water vreemd ruikt – bijvoorbeeld wanneer u ergens anders bent – ​​zullen ze misschien terughoudend zijn om het te drinken. Als uw hond de neiging heeft om dit te doen, kunt u meer water aan het voer toevoegen om de wateropname te verhogen. 
  • Vuile drinkbak
    De meeste honden zullen het heerlijk vinden om uit modderige plassen te drinken. Toch willen ze wel dat hun drinkbak schoon is. Vuile waterbakken kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van uw hond. Omdat ze bacteriën bevatten, maar het is ook niet prettig voor ze om uit te drinken. Zorg ervoor dat u ze elke dag schoon, vers water geeft. Vergeet niet om de drinkbakken van uw hond regelmatig uit te wassen met een mild sopje en goed na te spoelen.
  • Ouder worden
    Het kan zijn dat uw hond geen water drinkt omdat hij ouder wordt. Naarmate honden ouder worden, kunnen hun niveaus van beweging, eetlust en dorst afnemen. Ze kunnen ook lijden aan artritis of artrose. Dan vinden ze het moeilijk om op te staan ​​om te drinken of om hun hoofd naar de waterbak te buigen.

Oudere honden zijn nog steeds vatbaar voor uitdroging. Het verhogen van hun drinkbak en het plaatsen op een antislip oppervlak dicht bij hun bed kan ze helpen om comfortabel te drinken. Oudere honden kunnen ook meer drinken vanwege verschillende medische aandoeningen die vaak voorkomen op oudere leeftijd. Houd het waterverbruik van uw hond in de gate. Wanneer u denkt dat hij te weinig of te veel drinkt, is het belangrijk om uw dierenarts te raadplegen. 

  • Angst of negatieve ervaringen
    Heeft uw hond in het verleden een negatieve ervaring gehad met water? Bijvoorbeeld wanneer er op zijn staart is gestapt terwijl hij aan het drinken was? Dan kan hij een negatieve associatie ontwikkeld hebben met het drinken uit zijn waterbak. Vermoed u dat dit het geval is? Verplaats of verander dan de positie van zijn waterbak.
  • Aandoening in de mond
    Honden met een aandoening of ziekte in de mond, waaronder tandaandoeningen of problemen met hun kaak, kunnen het moeilijk of ongemakkelijk vinden om te drinken. U merkt misschien dat ze naar de waterbak gaan alsof ze willen drinken, maar dan langzaam en met moeite drinken of zich afwenden. Als het een probleem in de mond is, kunnen ze ook minder eten en kunt u ze het beste naar de dierenarts brengen voor een diagnose en behandeling.
  • Misselijkheid
    Wanneer uw hond zich ziek voelt, wil ze misschien niet drinken. Als dit het geval is, controleer dan uw hond en als uw hond drie of meer keer braakt gedurende 8 uur, of als er bloed aanwezig is, neem dan contact op met de dierenarts voor advies. Misselijkheid kan er ook voor zorgen dat honden overmatig drinken en vervolgens overgeven. Wanneer uw hond constant weigert te drinken, wees dan voorzichtig en raadpleeg een dierenarts.

Mijn hond drinkt meer water

Het drinken van een overmatige hoeveelheid water staat bekend als ‘polydipsie’. Wanneer uw hond meer water drinkt, komt dat waarschijnlijk doordat hij op de een of andere manier meer water verliest. Een paar problemen die ertoe kunnen leiden dat ze meer gaan drinken, zijn:

  • Urineweginfectie
  • Leverziekte
  • Nierziekte
  • Pyometra: een geïnfecteerde baarmoeder
  • Ziekte van Cushing: een hormonale ziekte
  • Ziekte van Addison: een hormonale ziekte
  • Suikerziekte
  • Hoge calciumspiegels (die in verband kunnen worden gebracht met sommige soorten kanker)
  • Bepaalde medicijnen zoals steroïden 
  • Warm weer: honden zullen meer hijgen en kwijlen, wat resulteert in meer waterverlies

Overmatige dorst

Het is vrij zeldzaam, maar soms kunnen honden ‘psychogene polydipsie’ ontwikkelen, een gedragsstoornis die zich uit in overmatige dorst. Het wordt meestal gezien bij verveelde of gestresste honden of gewoon bij rassen die van water houden, en het probleem is meestal niet verbonden met onderliggende aandoeningen.

Beperk nooit de wateropname van uw hond

Als uw hond meer water drinkt, is het normaal dat hij meer moet plassen, wat kan leiden tot ongelukjes in huis. Het is echter van groot belang waterinname van uw hond nooit te beperken. Breng uw hond tijdig naar de dierenarts voor een diagnose.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle, dierenarts
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl