Kijkt u regelmatig naar de poep van uw hond?

Omkijken naar de ontlasting van uw hond loont.

Controleer regelmatig op kleur, bloed, geur en hardheid

Het uiterlijk van hondenpoep zegt iets over wat uw hond heeft gegeten maar het vertelt ook het verhaal over zijn gezondheid. Afwijkende poep kan wijzen op gezondheidsproblemen. En net zoals u bij uzelf ook even achterom kijkt, is het daarom raadzaam de uitwerpselen van uw hond  regelmatig te controleren op kleur, bloedsporen, geur en hardheid. Als u toch de poep opraapt met een poepzakje,  kunt u die beter meteen even goed bekijken. 

Hoe ziet normale hondenpoep er uit?

Een normale hondendrol is stevig maar niet hard en donkerbruin van kleur. Eén keer diarree of een afwijkende kleur of geur is geen enkele reden voor ongerustheid.  Maar als dit langer aanhoudt of uw hond heeft  bijkomende klachten zoals diarree, verstopping, pijn, gewichtsverlies, braken of is futloos, dan is dat zeker reden voor verder onderzoek.

De hondenpoep heeft een vreemde kleur

Meestal bepaalt de voeding de kleur  van de ontlasting, maar niet altijd:

  • Witte poep
    Honden die veel botten eten, krijgen  witte ontlasting. Vaak is de poep ook droog tegen het harde aan. Het is dan beter de hoeveelheid botten  terug te schroeven omdat dit tot verstopping kan leiden.
  • Lichte of gele poep
    Uw hond krijgt melk of rijst. De afwijkende kleur is een teken dat uw hond deze voedingstoffen niet goed verteert. Om diarree te voorkomen kunt u hier beter wat terughoudend mee zijn.
  • Groene poep
    Waarschijnlijk heeft uw hond gras gegeten.  Als de hond dit een enkele keer doet is dat geen  probleem. Wanneer een hond misselijk is, eet hij gras om een braken op te wekken. In de meeste gevallen is hij daarna ook weer opgeknapt.

Maar als hij vaak gras eet moet u verdacht zijn op maag/darmproblemen. Als de hond bijkomende klachten heeft zoals diarree, verstopping of gewichtsverlies raden wij u aan contact op te nemen met uw dierenarts.

  • Grijze poep
    Grijze stopverfachtige poep wijst op problemen met de alvleesklier of de gal(wegen). Als dit langer aanhoudt raden wij u aan contact op te nemen met uw dierenarts.
  • Zwarte poep
    Zwarte poep is reden voor ongerustheid. Zwarte poep duidt op een bloeding aan het begin van het spijverteringskanaal; in de maag of de dunne darm. De poep heeft dan vaak ook een penetrante geur. Neem in dat geval direct contact op met uw dierenarts.

De hondenpoep bevat bloed

Als  de hondenpoep helderrood bloed bevat, is er bloedverlies in het laatste deel van het spijsverteringskanaal: de dikke darm, de endeldarm of rond de anus.

Omdat het bloedverlies verschillende oorzaken kan hebben, raden wij u aan om altijd contact op te nemen met uw dierenarts:

  • Wormen of andere parasieten
    In de meeste gevallen zijn wormen of andere parasieten de oorzaak van bloed in de hondenpoep. Wij adviseren om uw hond meerdere keren per jaar te ontwormen.
  • Ontsteking van de anaalklieren
    Ontstoken anaalklieren geven de hond veel pijn en jeuk. De hond zal likken en bijten rond zijn anus en sleetje rijden. Door te zachte ontlasting kunnen de anaalklieren overvol raken. U kunt deze dan zelf leegknijpen. Wanneer de anaalklieren te lang of te vaak overvol zijn, raken ze ontstoken. In dat geval moeten de klieren gespoeld worden en is aanvullende medicatie nodig.
  • Ontsteking in de dikke darm
    Bij een ontsteking in de dikke darm moet de hond vaak poepen en bevat de poep behalve bloed meestal ook slijm.
  • Parvo
    Honden (meestal puppy’s) die besmet zijn met het gevaarlijke Parvo-virus hebben bloederige diarree maar zijn daarnaast ook doodziek. Wij raden u aan zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Laat uw hond altijd inenten tegen Parvo.
  • Vreemd voorwerp opgegeten
    Honden en vooral ook puppy’s willen nog wel eens een vreemd voorwerp opeten. Gelukkig komt dit er in de meeste gevallen via de natuurlijke weg weer uit. Maar in een enkel geval blijft het voorwerp onderweg  steken en veroorzaakt een beschadiging. In die gevallen wordt het voorwerp operatief verwijderd.
  • Tumor
    Bloed bij de ontlasting kan ook wijzen op een tumor. De hond heeft in dat geval ook meestal pijn bij het poepen. 

De hondenpoep stinkt

Wanneer de poep anders en sterker ruikt kan dat duiden op een infectie, darmparasieten, een bloeding of op alvleesklierproblemen.

De hondenpoep is te hard of te zacht

Normale hondenpoep is stevig maar niet te hard. Een aanhoudende afwijkende structuur is reden voor een bezoek aan uw dierenarts.

  • Diarree
    Aanhoudende diarree is altijd reden om uw hond te laten onderzoeken. Dit wijst op een ziekte in het spijsverteringskanaal. Bovendien kan dit leiden tot uitdroging, die vooral bij puppy’s gevaarlijk is.
  • Te harde hondenpoep
    Obstipatie of verstopping kan meerdere oorzaken hebben. Variërend van verkeerde voeding tot kanker of een daadwerkelijke verstopping door een vreemd voorwerp. Als uw hond vaker perst en er komt weinig tot niets uit, neem dan altijd contact op met uw dierenarts
  • Brijachtige hondenpoep
    Zachte brijachtige poep kan wijzen op een ander probleem. Mogelijke oorzaken zijn parasieten, ontstekingen of gal- of alvleesklierproblemen. Als de poep aanhoudend zacht is kan dat weer leiden tot overvolle anaalklieren.

Eet uw hond zijn poep op?

Wanneer uw hond zijn poep op eet dan kan dat een vervelende gewoonte zijn. U leest hier meer over honden die poep eten en wat er aan te doenFagostop-C kan helpen om het poep eten van honden tegen te gaan.

Lees de poep van uw hond

Hondenpoep heeft dus een verhaal te vertellen over de gezondheid van uw hond. Lees de poep van uw hond. Een enkele keer afwijkende ontlasting is geen reden tot bezorgdheid. Maar ben alert op aanhoudende afwijkingen en bijkomende klachten. Laat uw hond en zijn poep in dat geval altijd onderzoeken door uw dierenarts.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl