Huisdier mee op vakantie

Een hond meenemen op vakantie kan erg gezellig zijn, maar het is wel belangrijk vooraf enkele zaken geregeld te hebben. Wist u bijvoorbeeld dat vooral in Frankrijk en het Middellandse Zeegebied zowel teken als ook zandvliegen en hartwormmuggen voorkomen?

We hebben enkele belangrijke zaken voor u op een rijtje gezet:

  • Voor vrijwel elk land is een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) nodig die minstens 21 dagen voor vertrek gegeven dient te zijn. Daarnaast is er een aantal landen dat aanvullende eisen stelt, bijvoorbeeld over ontworming. Kijk op www.LICG.nl voor de actuele eisen en regelgeving.
  • Controleer of uw hond een geschikt EU dierenpaspoort heeft om mee naar het buitenland te reizen en of de gegevens van de chipregistratie actueel zijn.
  • Bedenk vooraf hoe u uw hond meeneemt op reis. In sommige landen is het verplicht de hond in de auto in een kennel of met een autogordel te vervoeren. Deze eisen kunt u ook vinden op www.LICG.nl. Is uw hond wagenziek? Vraag dan bij uw dierenarts om Cerenia® tabletten. Dit middel werkt goed tegen wagenziekte. Natuurlijk moet u rekening houden met de temperatuur in de auto, laat dieren niet alleen achter in de auto. Neem tijdens het rijden voldoende pauzes.
  • Bescherm uw hond tegen parasieten. Wanneer uw bestemming zuidelijk Europa is, is het verstandig een aantal preventieve maatregelen te nemen om te voorkomen dat uw huisdier besmet raakt met Leishmania, Babesia, Dirofilaria of de vossenlintworm. Kijk hier voor ziektekundige reisinformatie in Europa.

Gevaren van teken, zandvliegen en hartwormmuggen

Tekenbeet: Lyme, babesiose en ehrlichiose Een tekenbeet kan bij u en uw hond leiden tot borreliose (ziekte van Lyme), babesiose, ehrlichiose en andere ziektes. De ziekte van Lyme kan gepaard gaan met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan. In latere stadia kunnen bovendien de organen beschadigd worden. Babesia is een parasiet die door teken in de bloedbaan wordt gebracht, de tekensoorten die deze parasiet overbrengen leven voornamelijk rond het Middellandse Zeegebied. De parasiet tast de rode bloedcellen aan, waardoor deze kapot gaan. Hierdoor ontstaat bloedarmoede. Tevens kunnen de lever en nieren beschadigd worden. De honden hebben koorts en plassen bruinrode urine. Ehrlichia is een Rickettsia (een bacterie-achtig organisme), het tast de witte bloedlichaampjes aan. Teken besmet met dit organisme komen voor rond het Middellandse Zeegebied. Toch zijn er wel gevallen bekend in Nederland van honden die nooit in het buitenland geweest zijn. De symptomen van besmette honden zijn vrij algemeen, ze hebben koorts zijn rillerig en hebben een slechte eetlust. Soms zijn er ook problemen met de bloedstolling waardoor er bloedneuzen optreden. Er zijn medicijnen beschikbaar, maar die helpen niet altijd afdoende. Vooral als de infectie niet tijdig wordt ontdekt. Om deze ziekten te voorkomen is het belangrijk een goede tekenbestrijding uit te voeren. Dit kan met behulp van een pipet, een Scalibor® band (voor de kleine hond en voor de grote hond), een Seresto band of een ander middel dat werkzaam is tegen teken zoals Advantix. Tegenwoordig zijn er ook tabletten op de markt die uw hond gedurende 3 maanden beschermen tegen teken en vlooien. Vraag er naar bij uw dierenarts. Er zijn vaccins op de markt tegen de ziekte van Lyme en Babesia. Dit zijn dus geen vaccinatie tegen de teek zelf! Daarnaast geldt dat geen enkel vaccin 100% tegen infectie beschermt. Het blijft dan ook belangrijk om een goede tekenbestrijding uit te voeren. Zandvliegen: Leishmania Zandvliegen kunnen uw hond met Leishmania besmetten, een ééncellige parasiet. Deze zandvliegjes komen niet in Nederland voor, maar vooral rond het Middellandse Zeegebied. De zandvliegjes brengen de parasiet over aan dieren, maar ook aan mensen. Het kan geruime tijd duren voordat een besmette hond ook echt verschijnselen gaat vertonen. Soms wel vele jaren. De huidverschijnselen zijn schilfering, kaalheid, kleine korstjes en soms wat grotere knobbels in de huid. Bij de algemene vorm worden ook inwendige organen zoals lever, milt en nieren aangetast. Zonder behandeling kan Leishmania dodelijk zijn. Voorkomen is beter dan genezen. De vliegjes zijn rond zonsopgang en ondergang het meest actief. Hou de hond  ‘s avonds en ’s nachts zoveel mogelijk binnen en gebruik dubbel muskietengaas. Er bestaat geen goede enting tegen Leishmania.
Gebruik een middel dat uw hond beschermt tegen zandvliegjes, zoals de Scalibor® Protectorband of Vectra 3D pipetten.
Vraag er naar bij uw dierenarts. Verspreiding Leishmania in Europa (Escapp) Verspreiding van Leishmania in Europa (blauwe gebieden). De zwarte lijn geeft de noordelijke grens globaal weer. In de gearceerde gebieden zijn individuele gevallen gemeld. Bron: www.esccap.org. Hartwormmug: hartwormen De naam ‘hartwormmug’ spreekt voor zich. Deze kan uw hond besmetten met hartwormen. Volwassen hartwormen (Dirofilaria) leven in het hart of in de longslagaders. Ze kunnen daar ernstige klachten veroorzaken, zeker als het om grotere aantallen wormen gaat. Uiteindelijk treedt hartfalen op bij uw hond. Honden krijgen pas in een laat stadium problemen er zijn dan al veel wormen aanwezig in het lichaam. De dieren worden kortademig en lusteloos. De Scalibor® Protectorband en Vectra 3D® pipetten hebben een afwerende werking tegen hartwormmuggen. Dit verkleint de kans dat hartwormen worden overgebracht. Zolang de hond in het gebied verblijft waar hartworm voorkomt, is het ook verstandig uw hond van tevoren en eens in de maand te ontwormen met een middel tegen hartworm. Dit kan met onder andere Milbemax®, Stronghold® of Advocate®. Ook 2-4 weken na thuiskomst is het aan te raden uw dier te ontwormen met een van deze middelen. Verspreiding van hartwormmuggen in Europa. Bron: www.esccap.org. Vossenlintworm De vossenlintworm komt in een groot deel van Europa voor. De vossenlintworm (Echinococcus Multilocularis) is gevaarlijk voor mensen. Veel mensen weten wel dat ze geen ongewassen bramen uit de duinen of het bos moeten eten, maar weten niet dat hun hond en ook de kat deze lintworm kunnen overdragen. Het is daarom belangrijk de hond goed te ontwormen na de vakantie. Dit kan met een middel waar Praziquantel in zit, bijvoorbeeld Milbemax® of Drontal plus®. Verspreiding van de vossenlintworm in Europa (Escapp)Verspreiding van de vossenlintworm in Europa. Bron: www.esccap.org.

Bescherm uw hond tegen kriebelende kriebels

Er zijn meerdere producten op de markt die uw hond kunnen beschermen tegen vervelende parasieten. Welk middel u het beste kunt gebruiken, hangt af van de reisbestemming, duur van de reis en natuurlijk de hond zelf. Sommige middelen zijn verkrijgbaar via www.dierapotheker.nl, andere zijn alleen verkrijgbaar bij de dierenartsenpraktijk.

Iedereen welkom

Wilt u persoonlijk advies? Dan bent u van harte welkom in onze klinieken in Horst, Blerick of Leunen-Venray. We controleren uw hond dan direct op de aanwezigheid van teken en geven u het juiste bestrijdingsadvies tegen de parasieten in Nederland en in het buitenland. Dieren mee op vakantie vergt dus enige maatregelen, probeer de risico’s zo klein mogelijk te maken en laat u goed informeren. Mocht u nog vragen hebben, dan horen wij dat graag. Voorkomen is beter dan genezen. Aangename vakantie!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl Anderen lazen ook: Tekenziekte gevaar hond Seresto vlooien- en tekenband Seresto halsband hond kat Advantix teek vlo hond Vlooien bij de kat Vakantiekriebels bij uw huisdier Teken en ziekte van Lyme bij de hond Huisdier mee op vakantie Teek bij uw hond Teken en honden Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat Tekenonderzoek in Nederland