Kattenkrabziekte voorkomen

Hoe vaak komt het wel niet voor dat u of iemand anders wordt gekrabt door een kat? Best vaak waarschijnlijk! Het is minder bekend dat dit vervelende gevolgen kan hebben… 

Wat is kattenkrabziekte?

Kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Bartonella henselae). Deze bacterie komt veel voor bij katten. Katten besmetten elkaar onderling via vlooien. Mensen worden besmet als ze door een kat worden gekrabt of gebeten, of wanneer er speeksel van de kat op een wondje komt. Daarnaast kan het misschien ook worden overgedragen door een beet van een besmette vlo.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer de helft van de Nederlandse katten heeft de bacterie in zijn leven een keer gehad. Het is niet precies bekend hoe vaak kattenkrabziekte bij mensen voorkomt. Het RIVM schat dat er zo’n 300 tot 1000 gevallen per jaar zijn.

Wat zijn de symptomen?

Bij mensen met een goede weerstand is het vaak een milde ziekte die vanzelf over gaat. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals kinderen, is er vaak een ernstiger verloop. Het begint vaak met knobbeltjes van de huid in de buurt van de krab of beet. Deze ontstaan na zo’n 2 tot 6 dagen. Dit worden blaasjes met een korstje. Na enkele weken kunnen de lymfeklieren gaan opzetten en ontsteken. Ook zien we vaak koorts, hoofdpijn en algemeen ziek zijn. Bij een klein percentage kan het leiden tot hersenvliesontsteking en zelfs sterfte.

Hoe wordt het behandeld?

Regelmatig worden antibiotica ingezet om kattenkrabziekte te bestrijden. Dit kan lastig zijn en is niet altijd voldoende. Aanvullende behandelingen zijn dan nodig.

Hoe kan het worden voorkomen?

Voorkom dat u gebeten of gekrabd wordt. Kinderen, zwangere vrouwen en andere mensen met een verminderde weerstand moeten extra voorzichtig zijn en kunnen beter niet met jonge, speelse katten omgaan. Zorg daarnaast voor een goede vlooienpreventie bij de kat, zodat vlooien niet meer voor besmetting kunnen zorgen. Na een krab of beet is goede hygiëne van belang. Was de huid goed en desinfecteer de wond. Blijf de wond in de dagen daarna verzorgen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl