Kattenkwaaltjes

Wij krijgen vaak in de praktijk de vraag wat te doen bij bepaalde kattenkwaaltjes.

Geïnspireerd door deze vragen hebben we voor u een steuntje in de rug. Staat uw probleem er niet bij en wilt u graag een oplossing? Stuur dan een mailtje (info@dierapotheker.nl) en ik zal dan proberen advies te geven over het probleem.

Mijn naam is Irene Bertijn. Ik ben paravaterinair bij dierenkliniek Horst. Mijn speciale aandacht hebben katten en hun gewoontes.

De volgende “kattenkwaaltjes” wil ik hier toelichten:

  • Sproeien in huis
  • Krabben aan meubels
  • Plassen/poepen naast de bak (dezelfde plek)
  • Plassen/poepen naast de bak (verschillende plekken)
  • Trukendoos bij plassen in huis
  • Introductie nieuwe kat

Sproeien in huis

Sproeien is normaal gedrag voor een kat. Dit is iets waar we rekening mee moeten houden maar sproeien in huis kan een groot probleem zijn. Sproeigedrag kan door verschillende oorzaken ontstaan.

Verschillende oorzaken zijn:
• Stress. Ga ook altijd na wat er in de afgelopen tijd veranderd is in huis ( denk aan nieuwe meubels, baby, nieuw huisdier)
• Puberteit
• Paartijd
• Cystitis ( blaasontsteking)
• Frustratie
• Honger
• Teveel katten in één huis

Wanneer je kat plotseling begint met sproeien zonder duidelijke aanwijzing dan is het verstandig om eens een urine onderzoek te doen. Stel dat hij een blaasontsteking heeft en die wordt niet behandeld dan kunnen we naar gedrag blijven kijken maar dan schiet het niet op! Sluit dus altijd een medische oorzaak eerst uit, zoek dan pas verder naar eventuele gedragsafwijkingen.
Nadat een blaasontsteking uitgesloten is dan kunnen we verder kijken naar het gedrag. Belangrijk is het om de sproeiplekken goed schoon te maken met Biotex en op oppervlaktes die het verdragen na de Biotex met alcohol te behandelen.
Naast Biotex en alcohol is er ook Urine-Off, een effectief middel dat de oppervlaktes ook geurvrij maakt zodat de plekken schoon worden. Het is namelijk belangrijk dat de gehele oppervlakte goed schoon wordt gemaakt. Dit om te voorkomen dat de kat vindt dat de geur wel erg verminderd is en dan nog eens sproeit om de plek weer te markeren.
Sproeit uw kat altijd op 1 plek? Maak de plek goed schoon met Biotex of Urine-off. Zet hierna de voerbak eens op deze plek. Zo geef je een nieuwe functie aan de sproeiplek en houdt de kat op met sproeien op die plek.
Bij nieuwe meubels is het goed om erbij stil te staan dat hier nog geen geur van de kat aanzit. Het is dus een vreemd voorwerp en zal “ ingewijd” moeten worden. Om sproeien tegen nieuwe meubels te voorkomen is het slim om met wattenschijfjes langs de klieren van de kat te wrijven. Deze klieren zitten bij de mondhoeken. Denk aan kopjes geven. Haal de wattenschijfjes langs deze klieren en wrijf hiermee over de nieuwe meubels. Doe dit verschillende keren voordat de kat bij de nieuwe meubels komt zodat zijn geur er al aanzit. Zo verklein je de kans dat je nieuwe meubels het doelwit worden van je kat.
Deze watjes truc kun je vaker toepassen. Dit geldt niet alleen voor nieuwe meubels. Maak de sproeiplekken in huis goed schoon, laat ze drogen en wrijf daarna met de wattenschijfjes over de klieren van de kat. Wrijf daarna de sproeiplekken goed in met de kat zijn eigen geur. Zo geef je de omgeving zijn geur zodat hij niet de aandrang krijgt om te gaan sproeien. Dit moet wel regelmatig herhaald worden omdat een geur natuurlijk vervaagd. Het zal ook niet in 1 dag overgaan. Houd rekening met minimaal een maand.
Wil je niet met watjes aan de gang dan hebben we ook nog een spray die een uitkomst zou kunnen bieden. De Feliway Spray en de Feliway verdamper.
De Feliway spray werkt in principe hetzelfde als de watjes truc. De plekken moeten goed schoon gemaakt worden en na drogen worden de plekken ingesprayd met de Feliway. Laat de kat pas terug in de kamer als de Feliway opgedroogd is ( dit in verband met de alcohol die in de spray zit) herhaal dit in het begin 2 a 3 x daags op alle uitstekende plekken en op alle favoriete sproeiplekken zodat de kat niet in de verleiding komt om een ander oppervlak te pakken nadat zijn favoriete plekjes behandeld zijn.
Zijn er meerdere katten in huis? Dan wordt er geadviseerd de Feliway verdamper erbij te gebruiken. De Feliway verdamper is een stekker verdamper die feromonen in de kamer verspreid waar u zelf niets van merkt. Voor de kat is dit echter een feromoon waar ze rustiger van worden zodat ze minder gestrest worden en minder zouden kunnen gaan sproeien.
Maak plekken nooit schoon met chloor of ammoniak. Deze middelen ruiken te sterk en geven aanleiding tot juist meer sproeien!!
Elke keer dat er ergens gesproeid is dan moet die plek schoongemaakt worden, na het drogen weer behandelen met de watjes truc of met Feliway. Echt volhouden!

Krabben aan meubels

U heeft vast en zeker een mooie krabpaal in huis. Kijkt uw kat hier niet naar om en slijpt hij zijn nagels aan uw bank? Aan de bank zal zijn geur goed vertegenwoordigt zijn. De krabpaal waar hij/zij niet naar omkijkt zal weinig tot geen geur hebben. De bank is hierdoor vaak veel aantrekkelijker dan de krabpaal. Hoe we de krabpaal weer aantrekkelijk kunnen maken?
Wrijf de paal in met de geur van de kat d.m.v. de watjestruc ( hierboven beschreven) en maak de bank onaantrekkelijk. Dit kan gedaan worden door er aluminiumfolie voor te hangen of dubbelzijdige tape op de bank te plakken zodat het krabben niet zo soepel verloopt als voorheen. U zorgt er dan voor dat de krabpaal dan naast de bank staat zodat de kat die paal leuker vind dan de bank. Krabt hij/zij eindelijk aan de paal dan kunnen we hem langzaam gaan verplaatsen naar de gewenste plek. Het zal wat tijd in beslag nemen maar dan heb je in de toekomst wel meubels die met rust worden gelaten.
Helpt de geur overbrenging niet genoeg op de krabpaal, probeer dan eens Valeriaan druppels op de paal. Valeriaan is een heel aantrekkelijk kruid voor katten waar ze gek op zijn. Zo wordt de krabpaal extra aantrekkelijk gemaakt.

Plassen/poepen naast de bak (dezelfde plek)

Plast/poept uw kat altijd op dezelfde plaats naast de bak?
Dan zijn er verschillende oorzaken mogelijk:

  • De bak staat op een onrustige plaats.
  • U bent van merk strooisel veranderd.
  • Bak is niet goed schoon.
  • Etensbak te dicht bij de bak.
  • Te weinig bakken voor het aantal katten in huis.
  • Wat een oplossing zou kunnen zijn is de bak op een plek te zetten waar hij/zij goed bij kan en waar hij/zij rust heeft. Zorgen dat u bij 1 soort strooisel blijft en de bak elke dag schoonmaakt of ontdoen van uitwerpselen/plasplekken. Prefereert uw kat liever aarde i.p.v. strooisel? Leg dan een laagje tuinaarde over het strooisel om de bak extra aantrekkelijk te maken. In de loop van de tijd kun je dit verminderen en plast/poept uw kat gewoon op de bak.

Staan de etensbak en drinkbak lekker dicht bij de bak? Verplaats deze naar een andere plek, katten zijn zeer schone dieren die er niet van houden om te eten waar ze ook hun behoefte moeten doen.

Regel van de kattenbak: aantal katten + 1. Niet veel mensen houden zich hieraan. In de meeste gevallen gaat het ook goed om er minder in huis te hebben maar we hebben het over probleemgevallen. Een extra bak erbij zou een goede oplossing kunnen zijn.

Plassen/Poepen naast de bak (verschillende plekken)

Plast uw kat altijd naast de bak maar nooit op dezelfde plek?
Bij deze katten komen we vaak op een medische reden uit.

Oorzaken:

  • Pijn bij plassen door bijvoorbeeld een blaasontsteking
    (Let op bij een gecastreerd mannetje. Deze katten kunnen ook verstopt zitten met gruis/stenen. Plast uw kat niet of nauwelijks en mauwt hij klagelijk bij het naar de bak gaan neem dan acuut contact op, We hebben het dan over een spoedgeval omdat uw kat zijn urine niet kwijt kan en zich vergiftigt met zijn eigen afvalstoffen.
  • Pijn bij poepen: obstipatie.
  • Ouderdom. Denk aan prostaatproblemen of aan spondylose, een aandoening waarbij de ruggenwervels langzaam aan elkaar groeien. Wanneer deze wervels vast zitten is het niet meer pijnlijk, de kat is alleen niet meer zo flexibel als dat hij was. Wanneer ze nog niet vastzitten geeft het pijn omdat deze bruggen nog niet aan de andere wervel vast zitten. Deze bruggen prikken dan op zenuwen waardoor plassen en poepen pijn kan doen. De kat kan echter een link leggen met de bak waardoor hij daar niet meer op wilt. Andere symptomen die een aanwijzing kunnen zijn voor spondylose: Slechte verzorging van de vacht, minder hoog springen, springen via een stoel of andere meubels.

Merkt u een van deze dingen bij uw kat kom dan eens op consult bij de dierenarts, dan kunnen we vaak een oplossing vinden voor uw kat zodat we de incontinentie uiteindelijk ook op kunnen lossen.

Trukendoos bij plassen in huis

  • Plasplek onaantrekkelijk maken door: Aluminiumfolie, plastic, kattenwerende middelen.
  • Plasplek een andere functie geven.
  • Plasplek ontoegankelijk maken (deur dicht, kast erop etc)
  • Zorg dat u een goed alternatief heeft als u de favoriete plek afneemt want anders zal het plassen ergens anders verder gaan.
  • Ander alternatief:
  • Extra kattenbak op plasplek
  • Bak zonder huif
  • Minder katten in huis
  • Buitenloop
  • Bak op rustigere plek
  • Nieuwe bak als er een slechte associatie is met de oude bak
  • Spel bij bak
  • Overhuifde bak (als hij/zij bijvoorbeeld onder een stoel plast)

Introductie van een nieuwe kat

Hier krijgen wij veel vragen over om hoe je dit goed moet doen. Hieronder enkele tips om het goed te laten verlopen. Helaas geeft dit ook nooit garantie dat alles goed verloopt

  • Voor het aanschaffen van een nieuwe kat de oude kat al wat minder aandacht gaan geven zodat deze hier alvast aan went.
  • Smeer op de oude en nieuwe kat van te voren hetzelfde luchtje zodat ze beide hetzelfde ruiken zodat daar geen conflict over kan bestaan (bijvoorbeeld een gedragen trui van u).
  • Zorg dat er altijd 1 kattenbak meer is dan het aantal katten in huis.
  • Laat de nieuwe kat eerst enkele uren aan het centrum gebied wennen voordat de nieuwe kat erbij komt.
  • Rem agressie altijd af. Zorg dat ze in het begin niet alleen gelaten worden zodat u in kunt grijpen.
  • Leidt de katten af zodat de introductie wat minder beladen wordt.
  • Geef de katten samen eten.
  • Speel met de kat waar de andere kat bij is.
  • Lukt dit niet dan kun je oude kat in een mandje stoppen en de andere kat 1 uur rond laten lopen voordat je ze introduceert.
  • Indien er meer dan 1 kat in huis is als er een nieuwe aanwinst bij komt dan laat de oude katten niet allemaal tegelijk bij de nieuwe kat! Hierdoor kan er flinke ruzie ontstaan!
  • Over het algemeen geldt: Levert de nieuwe aanwinst veel stress op bij de oude kat en gaat deze gedrag vertonen dat ongewenst is dan kun je ervan uitgaan dat als dit na 1 maand niet beter is dat het helemaal niet gaat verbeteren. In sommige gevallen is het dan beter om de nieuwe aanwinst toch een ander thuis te geven.

In het algemeen is het moeilijk te zeggen welke combinaties het beste bij elkaar passen. Als je het territoriumgedrag bekijkt van katten dan zouden een mannetje en een vrouwtje goed samen moeten kunnen en twee vrouwtjes juist niet. Toch varieert dit nogal en het is niet altijd duidelijk waarom de ene combinatie goed gaat en de andere niet.

De spray en verdamper van Feliway
De Urine-off produkten voor het schoonmaken van oppervlaktes en tapijten en het lampje om plekken op te sporen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl