Kennelhoest

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een besmettelijke hondenhoest. Het is een zeer besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen Het wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Zowel virussen, bacteriën, stress, hygiëne en huisvesting spelen een rol. De belangrijkste verwekkers zijn het parainfluenza virus en de bordetella bronchiseptica bacterie.

Wat zijn de symptomen?

De hond krijgt een droge, luide hoest. Vaak wordt er dik wit slijm opgegeven. Soms kunnen de hoestbuien zo heftig zijn dat ze gepaard gaan met kokhalzen en/of braken. Over het algemeen zijn de honden verder niet ziek en zijn ze nog wel levendig, actief en hebben een goede eetlust. De hoestbuien kunnen wekenlang aanhouden en er bestaat een risico dat uiteindelijk een longontsteking ontstaat. Uw hond zal dan duidelijk ziek zijn. Vooral pups, zieke en oudere honden lopen dit risico.

Hoe vindt besmetting plaats?

Overdracht vindt plaats via de lucht of door rechtstreeks contact (bv. snuffelen). Ook via indirect contact met bijvoorbeeld mensen kan overdracht plaatsvinden. Besmetting kan plaatsvinden op alle plaatsen waar honden samen komen, dus niet alleen in kennels! In het diagram ziet u dat een groot deel van de besmetting plaatsvinden op uitlaatveldjes en in de eigen omgeving. Ook wandelplaatsen, hondenscholen, hondenshows, trimsalons en de dierenartsenpraktijk zijn locaties met een verhoogd risico.

Hoe stellen we de diagnose?

Dit doen we op basis van de symptomen samen met een klinisch onderzoek van de hond. Lichte druk op keel en luchtpijp zal leiden tot een flinke hoestbui.

Waaruit bestaat de behandeling?

Ondersteunende maatregelen bestaan uit het vervangen van de halsband door een borsttuig, zodat er geen druk meer is op de luchtpijp. Ook kunt u de brokken wat laten weken om de keel te verzachten. Hoestonderdrukkers kunnen het voor de hond een stuk aangenamer maken. Het is niet altijd nodig om een antibioticum therapie te starten. Bij milde infecties volstaan bovengenoemde maatregelen. Bij ernstigere infecties zullen we vaak wel een antibioticum therapie instellen. Wanneer uw hond kennelhoest heeft, is het van belang contact met andere honden te vermijden in verband de besmettelijkheid.

Hoe kunt u kennelhoest voorkomen?

Ons advies is om uw hond te beschermen tegen kennelhoest door middel van een vaccinatie. De neusdruppelvaccinatie is hiervoor het meest geschikt. Deze beschermt uw hond tegen parainfluenza en bordetella bronchiseptica. Er bestaat ook een vaccinatie die met een injectie wordt gegeven. Deze kan echter een vervelende reactie op de plek van inenting geven, werkt niet in de voorste luchtwegen (de plek van infectie) en werkt daarnaast veel minder lang. Voor geen enkel vaccin geldt dat het 100% bescherming biedt. Vaccinatie zorgt er in ieder geval wel voor dat een infectie milder verloopt en zal meestal voorkomen kunnen worden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl