Kennelhoest voorkomen

Kennelhoest, iedere hondenbezitter heeft hier wel eens van gehoord. Maar wist u dat deze naam eigenlijk achterhaald is? Besmettelijke hondenhoest is de nieuwe naam voor de infectie die tot nog toe kennelhoest werd genoemd. Deze naam is veranderd omdat kennelhoest suggereert dat deze infectie alleen in kennels opgelopen kan worden en dat is zeker niet het geval. Daarom hebben wij voor u de meest actuele informatie op een rij gezet.

Wat is besmettelijke hondenhoest?

Besmettelijke hondenhoest is een acute ontsteking van de voorste luchtwegen, dit zijn het strottenhoofd, de luchtpijp, de bronchiën en soms de neus. Het is een erg besmettelijke infectie die door meerdere ziekteverwekkers kan worden veroorzaakt. Naast de bacteriën en virussen die deze infectie veroorzaken, spelen ook stress, huisvesting en hygiëne een rol. De belangrijkste bacterie die deze aandoening veroorzaakt is Bordetella bronchiseptica (Bb) en het belangrijkste virus is het Para-influenzavirus (Pi).

Er bestaan twee vormen van besmettelijke hondenhoest, de ongecompliceerde en de gecompliceerde vorm. Indien een hond besmettelijke hondenhoest heeft opgelopen, zal de hond meestal gaan hoesten. Het hoesten kan zeer intensief zijn en soms zelfs ook andere luchtwegproblemen veroorzaken zoals longontsteking en bronchitis. Dit is zeker een risico wanneer de besmettelijke kennelhoest lang aanhoudt en chronisch wordt. Sommige honden krijgen koorts, worden slomer en gaan minder eten. We spreken dan van de gecompliceerde vorm. Als de dieren wel de harde, droge hoest hebben, maar niet algemeen ziek zijn, spreken we van de ongecompliceerde vorm. Soms gaan honden ook braken en kokhalzen van het hoesten.

Waar loopt uw hond besmettelijke hondenhoest op?

De infectie kan door de hond worden opgelopen als deze (snuffel-)contact met een andere hond heeft. Deze hond hoeft niet altijd duidelijke kenmerken van besmettelijke hondenhoest te hebben, soms is een snotneus al genoeg om een andere hond te besmetten. Op plekken waar veel honden samenkomen, zoals uitlaatveldjes, populaire hondenshows, hondenscholen en trimsalons hebben honden een groter risico om deze infectie op te lopen. In de afbeelding kunt u zien waar de hond de grootste risico’s loopt om besmettelijke hondenhoest te krijgen. De hond kan deze infectie dus ook zeker oplopen op andere plekken dan alleen de kennel! Een hond met besmettelijke hondenhoest is enkele weken besmettelijk voor andere honden. Sommige kleine en kortsnuitige honden en honden die minder afweer hebben, zoals oude, jonge of zieke honden hebben een groter risico om besmettelijke hondenhoest op te lopen.

Wat kunt u doen als uw hond mogelijk besmettelijke hondenhoest heeft?

Wacht niet te lang met naar de dierenarts gaan! Als u te lang wacht, kan het hoesten chronisch worden of leiden tot een longontsteking. De diagnose besmettelijke hondenhoest wordt door de dierenarts gesteld op basis van het klinische beeld en het verhaal van de eigenaar. Eventueel kan er nadere diagnostiek gedaan worden naar het type ziekteverwekker dat een rol speelt, maar dit is vrijwel nooit noodzakelijk. De behandeling van besmettelijke hondenhoest is vooral ondersteunend. Zo is het belangrijk dat de hond in plaats van een halsband een borsttuig gaat dragen en voldoende blijft eten en drinken. Ook zijn een goede ventilatie en hygiëne belangrijk. In sommige gevallen worden antibiotica, ontstekingsremmers of hoestonderdrukkende voorgeschreven. Zorg er zelf voor dat uw hond niet in contact komt met andere honden!

Hoe kan besmettelijke hondenhoest worden voorkomen?

Er bestaat een vaccin tegen Bordetella bronchiseptica (Bb) en Para-influenzavirus (Pi).  Deze vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden voor een goede bescherming. Er zijn twee typen vaccins: een vaccin dat wordt toegediend als neusdruppel (intranasaal) en een die met een injectie wordt gegeven. Het intranasale vaccin geniet in de meeste gevallen de voorkeur. Dit vaccin geeft namelijk een goede bescherming van de slijmvliezen, dus op de plek waar de infectie binnenkomt. Daarnaast geeft een enkele vaccinatie al na 3 weken voldoende bescherming en houdt deze een jaar aan. De vaccins die met een injectie gegeven worden, geven wel bescherming op het niveau van de longen, maar niet bij de slijmvliezen. Daarnaast is bij de eerste vaccinatie na 3-4 weken een herhaling nodig en is de bescherming maar voor 3 maanden geregistreerd. Toch wordt deze wel gegeven, bijvoorbeeld als een hond de toediening van een intranasaal vaccin niet toelaat.

Geen enkele vaccinatie biedt 100% bescherming. Als een hond gevaccineerd is, kan deze nog steeds besmettelijke hondenhoest krijgen. Het verloop van de ziekte zal dan veel milder zijn en de kans op een longontsteking is vele malen kleiner dan bij niet gevaccineerde honden. Vraag uw dierenarts gerust om advies.

L. Schmitz (co-assistent DAP Horst)

Bronnen:
http://www.honden-msd-animal-health.nl/actie/besmettelijkehondenhoest