Laser therapie bij hond, kat en paard

Lasertherapie is de behandeling van de toekomst. Waar deze therapie bij mensen al op grote schaal wordt ingezet, is dit bij onze dieren nog maar beperkt. Met de laser zal de pijn snel verminderen en zal de wondgenezing versnellen.

Wat is lasertherapie?

Bij lasertherapie wordt vaak in meerdere korte sessies een bepaald gebied met de laserstraal behandeld. Wij hebben hiervoor de MLS® Laser van ASAlaser. Al bij de eerste behandeling zien we effect. De laserbehandeling zorgt ervoor dat in het behandelde gebied snel een afname is van ontsteking, pijn en zwelling (oedeem). Ook wordt de bloeddoorstroming gestimuleerd en zorgt het voor een snellere wondgenezing. Dit zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder behandelingen nodig zijn voor uw dier hersteld is, dan zonder lasertherapie. Dit is voordelig voor u en voor uw huisdier.

Waarvoor is lasertherapie geschikt?

Lasertherapie kan ingezet worden voor zeer veel doeleinden. Denk hierbij aan: acute en chronische peesletsels, peesschedeontstekingen, kneuzingen, bloeduitstortingen, likgranulomen, verrekte of gescheurde spieren, osteoartritis, perianale fistels, gingivitis-stomatitis (mondholte-ontstekingen) en genezing van traumatische en operatieve wonden.

Paarden Honden
Artritis en osteoartrose Artritis en osteoartrose (gewrichtsaandoening)
Bursitis/synovitis Bursitis
(slijmbeursontsteking)
Epiphysitis Gingivitis-stomatitis
(mondholte-ontsteking)
Fractuur Kneuzingen en
onderhuidse bloedingen
Laminitis
(hoefbevangenheid)
Peesbeschadigingen (acuut/chronisch)
Oedeem/hematoom Perianaalklier fistels
Pees/peesschedeontsteking Spierverrekking/scheuring
Pijn (acuut en chronisch) Tussenwervelschijf-
problemen
Rugpijn Wonden
Spiercontractuur/
verrekking/scheuring
Straalbeen aandoeningen
Wonden  

Hoe gaat het in zijn werk?

De behandeling is geheel pijnloos en kan meestal zonder verdoving (sedatie) uitgevoerd worden. U als eigenaar kan vaak bij de behandeling aanwezig blijven en het is doorgaans niet nodig om de haren op de plek van de behandeling te scheren. Het aantal behandelingen varieert van 2 tot 10. De behandeling kan variëren van dagelijks tot eens per drie dagen. Dit hangt af van de ernst en aard van de aandoening. Bij acute problemen zijn vaak minder sessies nodig dan bij chronische problemen. De duur van een sessie hangt af van de grootte van het gebied dat behandeld wordt. Voor een gebied van 10 x 5 cm, varieert de duur van 2,5 tot 8 minuten.

Achtergrond van de MLS® lasertherapie

MLS® staat voor Multiwave Locked System. Hierbij wordt gelijktijdig zowel een continue als pulserende laserstraal uitgezonden met verschillende golflengte. Het grote voordeel hiervan is dat een sessie maar kort duurt en snel en langdurige verbetering geeft. De lichtpuls die zo wordt opgewekt, dringt tot een bepaalde diepte in het weefsel door. Het weefsel vangt het licht van de laserstraal op en absorbeert dit. Het licht wordt dan omgezet in warmte. Welke structuren hierbij behandeld worden, hangt af van de instellingen. Voor elke behandeling passen we de instellingen aan, zodat we zo selectief en doelgericht mogelijk kunnen werken.

De vermindering van de ontsteking en zwelling worden veroorzaakt door het weghalen van de stoffen die een ontsteking uitlokken en door een aanpassing van de bloeddoorstroming. Tegelijk worden hierdoor zuurstof en voedingsstoffen naar het behandelde gebied gebracht, waardoor de genezing sneller kan verlopen. Ook de pijn zal snel minder worden. Dit komt doordat de pijnzenuwen geblokkeerd worden en de pijndrempel tegelijk omhoog gaat.

Kijk voor nog meer informatie en voorbeelden van dieren die behandeld zijn met lasertherapie op www.asaveterinary.com.

Wat zijn de kosten?

Het tarief bij Dierenartsenpraktijk Horst voor één lasersessie is 35 Euro.
Een abonnement van 10 laser-behandelingen = 250 Euro.

Wat zijn de nadelen?

De laserstraal is erg schadelijk voor de ogen. Hiervoor worden dan ook maatregelen getroffen (speciale bril op). Lasertherapie mag in verschillende situaties niet worden toegepast, zoals bij: neoplastisch weefsel (tumoren),  een actieve bloeding, systemische infectie (algeheel ziek zijn door een ziekteverwekker), schimmelinfectie, het gebied van de groeischijven, (hemi)laminectomie (hernia-operatie) en dieren met een slechte afweer.

Vragen?

Heeft u vragen over wat laseren voor uw dier kan betekenen? Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl