Pijn herkennen kat

Hoe weet ik of mijn kat pijn heeft?

We krijgen regelmatig de vraag of een kat pijn heeft. Dit kan soms erg lastig zijn om te bepalen. U kent uw kat het beste en speelt hierin een belangrijke rol.

Soorten pijn

Pijn kan onderverdeeld worden in verschillende groepen: Acute pijn: Dit is pijn die optreedt door verwondingen, trauma, operatie en acute ziekte. Het begint vaak plotseling en blijft niet lang aanwezig. Dit is vaak het makkelijkst om te herkennen. Chronische pijn: Pijn die langer bestaat omdat genezing niet wil of kan optreden, noemen we chronisch. Denk hierbij aan artritis (gewrichtsontsteking). Dit komt zeer vaak voor! Het is een van de meest voorkomende, maar niet gediagnosticeerde aandoeningen bij katten. Lees meer over artritis/artrose bij katten. Ook gebitspijn/tandvleesontstekingen vallen in deze categorie en worden vaak onderschat. Signalen van katten die wel of geen pijn hebben

Wat zijn de symptomen?

De verschijnselen kunnen soms heel subtiel zijn. Als een kat in de natuur snel zou laten zien dat hij pijn heeft, is hij een kwetsbaar doelwit. Katten kunnen zelf niet vertellen dat ze pijn hebben, maar laten vaak gedragsveranderingen zien. Tekenen dat een kat pijn heeft zijn:
  • Verminderde of geen eetlust.
  • Verstoppen en zich terugtrekken.
  • Minder bewegen of voorzichtiger/aarzelend springen.
  • Moeilijk opstaan, staan of lopen.
  • Wat knijpen met de ogen.
  • Vacht minder goed onderhouden/likken.
  • Minder graag geaaid willen worden of miauwen/klagen bij aanraking.
  • Ander gedrag dan anders’: zich meer afzonderen of agressiever dan normaal.
  • Hoe stellen we de diagnose?
We zullen vooral veel vragen stellen over het gedrag van uw kat. Soms is het ook na onderzoek niet helemaal duidelijk en zullen we (tijdelijk) behandelen tegen pijn om te kijken wat het effect hiervan is.

Wat kunnen we doen tegen pijn?

Er zijn verschillende soorten pijnstillers die gegeven kunnen worden. Deze bestaan zowel in de vorm van injecties, als in tabletvorm of vloeistof. Geef nooit en te nimmer paracetamol, aspirine of ibuprofen aan uw kat! Zelfs een hele kleine hoeveelheid kan ernstige gevolgen hebben en dodelijk zijn (lees meer over paracetamol en katten). Naast pijnstillers zullen we proberen om de oorzaak van de pijn aan te pakken. Ook kunnen veranderingen in de leefomgeving helpen. Denk hierbij aan zachte mandjes en een loopplank om ergens bovenop te komen.

Vraag ons gerust om hulp!

Helaas zijn er veel katten die (ongemerkt) met pijn rondlopen. We kunnen ons niet voorstellen dat dat voor u de bedoeling is. U kunt dan ook altijd advies inwinnen bij een van onze medewerkers. Samen willen we ervoor zorgen dat uw kat niet alleen een lang, maar ook een zo pijnvrij mogelijk leven heeft!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl